|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   сол
17.7.2009 10:22:19   
mami
Им ставате сол во јадењето на вашите најмили и од кога почнавте?некаде прочитав дека не ги сакаат готовите кашички дека биле бљантави па со малку сол вкусот им се менува и детето побрзо ги прифака...
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: сол
17.7.2009 11:34:11   
big_mama817
bidejki i sin mi ne gi sakase gotovite kasicki pa pocnav ja sama da mu gi prigotvuvam kasickite od zelencuk se razbira so malku sol user posted image

Децата се најголемо богаство :)

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 2
17.7.2009 11:48:11   
mami
биг мама ми се допаѓа аватаротuser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот big_mama817)
Непосредна врска до пораките: 3
30.10.2009 20:02:18   
mis.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

Кога почнавте да додавате сол во храната на бебето?

Педијатарот ни препорача до 1 годинка никако да не и даваме сол на Нина. Во кашичките од зеленчук не додавам сол, само малку путер (инаку не ги јаде). Мм сака да и даде смоки ама пак тие содржат многу сол.  

ИЗВОРНА ПОРАКА: mis.

Јас пред една недела па и повеќе почнав да му давам од јадењето што го правам за нас.Внатре има сол и многу го сака.Вака без сол неможам јас да го јадам а мислам дека нормално е и тој да не го сака и затоа почнав и на него му давам.Не е тоа кој знае колку сол доволно да го промени вкусот.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

А мис. пред тоа ги сакаше кашичките без сол?

ИЗВОРНА ПОРАКА: anica

Еве еден текст за солта...

Многу родители се во недоумица дали да додадат сол во храната која ја подготуваат за своето бебе, зашто се плашат храната да не е блуткава и поради тоа детето да не сака да јаде. Мала количина на сол може да се додаде во храната, макар што нема потреба од тоа, зашто не значи дека бебето поради солта ќе изеде се што сте подготвиле. Од 8миот месец можете да додавате зачини и билки доколку сакате да го подобрите вкусот на храната.

Бебињата имаат сеуште осетлив организам, а бубрезите се најосетливи и сеуште не можат да ја преработат поголема количина на сол. Премногу сол освен што и штети на бубрезите може да доведе и до зголемен крвен притисок, особено ако во семејството има некој проблем со на хипертензија.

Во првите 6 месеци од животот на бебето доволно е помалку 1 г сол кои бебето ги добива од мајчиното млеко или вештачката исхрана, помеѓу 7-12 месеци 1 г додека на децата од 1-3 години потребни им се помалку од 2 г на сол дневно.

ИЗВОРНА ПОРАКА: mis.

Па зеленчукот и месото му го мешав со млечна кашичка и се сменуваше вкусот а чиста ќе каснеше една две лажички и толку.Па година ќе правиме треба да јаде се дури и да престанам да пасирам.

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 4
31.10.2009 9:22:50   
profesorica
јас му ставам по малку сол на Дамјан откако почнав со солените кашички, зеленчук, мевце и малку сол.Значи некаде 6-7 месеци.Претходно не обожаваше нешто зеленчук без сол.а потоа почнавме и со манџи нели посолени.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 5
27.3.2012 11:38:29   
vezilka RR
Јас сеуште не му ставам сол во чашите на никола а имаме 16 месеци. Се мислам дали да почнам со онаа калиумова сол или не, бидејќи јаде и не ми прави проблем. Викаат дека преку мајчиното млеко се добивало некаде околи 1 грам дневно. Ама бидејќи се одбивме, а веројатно на организмот му е потребно некоја количина, се мислам дали да почнам. Од кога вие почнавте со сол и колу сол ставате во храната на малишаните?

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 6
27.3.2012 11:42:37   
AnnaMolly RR
Јас од секогаш сум ставала вегета, сол никогаш. Некаде од 9-10 месеци почнав со по малку вегета (а знам дека е рано).
Сега бидејќи јаде од нашите јадења, се си е нормално зачинето, само без бибер. Кога му правам посебно нешто, а тоа е веќе ретко, му ставам прстофат вегета.

Live and let live

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 7
27.3.2012 11:48:40   
Calypso
Jas stavam od kaliumovata sol, onaa zelenata so B9 vitamin sto e... ne sakam da mu davam jadenja so vegeta, sto znam sto ima vnatre. Ama stavam po malku sol, kolku da se rece deka sum stavila, a ne se osekja nesto mnogu... ili jas ne go osekjam.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 8
27.3.2012 12:10:20   
mamicki
Nekade koga vleze vo 8 mesec pocnav da mu dodavam po malku sol, a mu davam i po malku sirence. Otkako go otkri soleniot vkus- se rodi user posted image , t.e se razjade turbo user posted image

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 9
27.3.2012 12:22:56   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Jas stavam od kaliumovata sol, onaa zelenata so B9 vitamin sto e... ne sakam da mu davam jadenja so vegeta, sto znam sto ima vnatre. Ama stavam po malku sol, kolku da se rece deka sum stavila, a ne se osekja nesto mnogu... ili jas ne go osekjam.

i jas ja koristam istata sol i ne se ni oseka deka se stava

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 10
27.3.2012 12:27:04   
Luci
Јас сеуште не сум му додала сол во јадењата што ги приготвувам за М. (14 месеци има)

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 11
27.3.2012 12:28:26   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki

Nekade koga vleze vo 8 mesec pocnav da mu dodavam po malku sol, a mu davam i po malku sirence. Otkako go otkri soleniot vkus- se rodi user posted image , t.e se razjade turbo user posted image

Исто е и кај нас од кога почнав да и ставам по малку сол се разјаде детевоuser posted image

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 12
27.3.2012 12:32:51   
bombica
П. е 9 мес. не сум му ставила до сега сол а и не планирам скоро.Ги јаде манџите и без сол и не гледам причина зошто би му ставала.

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 13
27.3.2012 12:33:34   
jana81
jas ne stavam sol ama obavezno vo zelencukovite mu stavam jogurtce ili kiselo mlekce i e mnogu povkusno, a od skoro pocnav po malce i ABC da stavam osobeno vo palentata i super mu e, si jade

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 14
7.5.2014 13:02:29   
Melanija RR
Старите викаат а малку сол зошто неставаш, а јас викам нема потреба а незнам ни јас зошто така сум чула или прочитала, но педијатар сум заборавила да прашам.
Еве 3 месеци веќе (Има 8 и пол) јаде без сол.Муабетот ми е не е ништо лошо што не му ставам сол,или грешам?

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот jana81)
Непосредна врска до пораките: 15
7.5.2014 15:19:39   
Defne90 RR
Јас некаде имам прочитано дека не треба да им се става сол или вегета на децата до Првиот роденден.Се оптоварувале бубрезите.Е сега јас лично не сум го почитувала тоа никогаш,додуше на поголемиот не му ставав сол сигурно докај 10 месеци ама после откога почнав да му ставам сол и вегета почна да јаде повеќе.А на помалото откога сум почнала да му готвам домашни кашички секогаш му имам ставано сол,таму откај 6 или 7 месеци сигурно веќе почнав.Сум пробала и без сол да му готвам ама за жива глава не сакаше да јаде.И си реков дека подобро е да ставам малку сол отколку да не јаде или со сила да му пикам во уста.Е сега уште подобро е ако детето си јаде без сол и не негодува.Барем до годинка.После веќе може по малку.

Motherhood is a forever love story...Enjoy every minute and treasure it!

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 16
7.5.2014 19:41:11   
Felly RR
Па и подобро што не му ставаш Меланија, барем до годинка избегнувајте ја. За подобрување на вкусот користете путер/маслиново масло, јогурт или малку АБЦ крем сир.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот Defne90 RR)
Непосредна врска до пораките: 17
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.