сол (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

mami -> сол (17.7.2009 10:22:19)

Им ставате сол во јадењето на вашите најмили и од кога почнавте?некаде прочитав дека не ги сакаат готовите кашички дека биле бљантави па со малку сол вкусот им се менува и детето побрзо ги прифака...

big_mama817 -> RE: сол (17.7.2009 11:34:11)

bidejki i sin mi ne gi sakase gotovite kasicki pa pocnav ja sama da mu gi prigotvuvam kasickite od zelencuk se razbira so malku sol [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

mami -> RE: сол (17.7.2009 11:48:11)

биг мама ми се допаѓа аватарот[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

mis. -> RE: сол (30.10.2009 20:02:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

Кога почнавте да додавате сол во храната на бебето?

Педијатарот ни препорача до 1 годинка никако да не и даваме сол на Нина. Во кашичките од зеленчук не додавам сол, само малку путер (инаку не ги јаде). Мм сака да и даде смоки ама пак тие содржат многу сол.  

ИЗВОРНА ПОРАКА: mis.

Јас пред една недела па и повеќе почнав да му давам од јадењето што го правам за нас.Внатре има сол и многу го сака.Вака без сол неможам јас да го јадам а мислам дека нормално е и тој да не го сака и затоа почнав и на него му давам.Не е тоа кој знае колку сол доволно да го промени вкусот.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

А мис. пред тоа ги сакаше кашичките без сол?

ИЗВОРНА ПОРАКА: anica

Еве еден текст за солта...

Многу родители се во недоумица дали да додадат сол во храната која ја подготуваат за своето бебе, зашто се плашат храната да не е блуткава и поради тоа детето да не сака да јаде. Мала количина на сол може да се додаде во храната, макар што нема потреба од тоа, зашто не значи дека бебето поради солта ќе изеде се што сте подготвиле. Од 8миот месец можете да додавате зачини и билки доколку сакате да го подобрите вкусот на храната.

Бебињата имаат сеуште осетлив организам, а бубрезите се најосетливи и сеуште не можат да ја преработат поголема количина на сол. Премногу сол освен што и штети на бубрезите може да доведе и до зголемен крвен притисок, особено ако во семејството има некој проблем со на хипертензија.

Во првите 6 месеци од животот на бебето доволно е помалку 1 г сол кои бебето ги добива од мајчиното млеко или вештачката исхрана, помеѓу 7-12 месеци 1 г додека на децата од 1-3 години потребни им се помалку од 2 г на сол дневно.

ИЗВОРНА ПОРАКА: mis.

Па зеленчукот и месото му го мешав со млечна кашичка и се сменуваше вкусот а чиста ќе каснеше една две лажички и толку.Па година ќе правиме треба да јаде се дури и да престанам да пасирам.

profesorica -> RE: сол (31.10.2009 9:22:50)

јас му ставам по малку сол на Дамјан откако почнав со солените кашички, зеленчук, мевце и малку сол.Значи некаде 6-7 месеци.Претходно не обожаваше нешто зеленчук без сол.а потоа почнавме и со манџи нели посолени.

vezilka RR -> RE: сол (27.3.2012 11:38:29)

Јас сеуште не му ставам сол во чашите на никола а имаме 16 месеци. Се мислам дали да почнам со онаа калиумова сол или не, бидејќи јаде и не ми прави проблем. Викаат дека преку мајчиното млеко се добивало некаде околи 1 грам дневно. Ама бидејќи се одбивме, а веројатно на организмот му е потребно некоја количина, се мислам дали да почнам. Од кога вие почнавте со сол и колу сол ставате во храната на малишаните?

AnnaMolly RR -> RE: сол (27.3.2012 11:42:37)

Јас од секогаш сум ставала вегета, сол никогаш. Некаде од 9-10 месеци почнав со по малку вегета (а знам дека е рано).
Сега бидејќи јаде од нашите јадења, се си е нормално зачинето, само без бибер. Кога му правам посебно нешто, а тоа е веќе ретко, му ставам прстофат вегета.

Calypso -> RE: сол (27.3.2012 11:48:40)

Jas stavam od kaliumovata sol, onaa zelenata so B9 vitamin sto e... ne sakam da mu davam jadenja so vegeta, sto znam sto ima vnatre. Ama stavam po malku sol, kolku da se rece deka sum stavila, a ne se osekja nesto mnogu... ili jas ne go osekjam.

mamicki -> RE: сол (27.3.2012 12:10:20)

Nekade koga vleze vo 8 mesec pocnav da mu dodavam po malku sol, a mu davam i po malku sirence. Otkako go otkri soleniot vkus- se rodi [sm=smiley36.gif], t.e se razjade turbo [sm=bravo.gif]

mamicka77 -> RE: сол (27.3.2012 12:22:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Jas stavam od kaliumovata sol, onaa zelenata so B9 vitamin sto e... ne sakam da mu davam jadenja so vegeta, sto znam sto ima vnatre. Ama stavam po malku sol, kolku da se rece deka sum stavila, a ne se osekja nesto mnogu... ili jas ne go osekjam.

i jas ja koristam istata sol i ne se ni oseka deka se stava

Luci -> RE: сол (27.3.2012 12:27:04)

Јас сеуште не сум му додала сол во јадењата што ги приготвувам за М. (14 месеци има)

lilicka -> RE: сол (27.3.2012 12:28:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki

Nekade koga vleze vo 8 mesec pocnav da mu dodavam po malku sol, a mu davam i po malku sirence. Otkako go otkri soleniot vkus- se rodi [sm=smiley36.gif], t.e se razjade turbo [sm=bravo.gif]

Исто е и кај нас од кога почнав да и ставам по малку сол се разјаде детево[sm=smiley36.gif]

bombica -> RE: сол (27.3.2012 12:32:51)

П. е 9 мес. не сум му ставила до сега сол а и не планирам скоро.Ги јаде манџите и без сол и не гледам причина зошто би му ставала.

jana81 -> RE: сол (27.3.2012 12:33:34)

jas ne stavam sol ama obavezno vo zelencukovite mu stavam jogurtce ili kiselo mlekce i e mnogu povkusno, a od skoro pocnav po malce i ABC da stavam osobeno vo palentata i super mu e, si jade

Melanija RR -> RE: сол (7.5.2014 13:02:29)

Старите викаат а малку сол зошто неставаш, а јас викам нема потреба а незнам ни јас зошто така сум чула или прочитала, но педијатар сум заборавила да прашам.
Еве 3 месеци веќе (Има 8 и пол) јаде без сол.Муабетот ми е не е ништо лошо што не му ставам сол,или грешам?

Defne90 RR -> RE: сол (7.5.2014 15:19:39)

Јас некаде имам прочитано дека не треба да им се става сол или вегета на децата до Првиот роденден.Се оптоварувале бубрезите.Е сега јас лично не сум го почитувала тоа никогаш,додуше на поголемиот не му ставав сол сигурно докај 10 месеци ама после откога почнав да му ставам сол и вегета почна да јаде повеќе.А на помалото откога сум почнала да му готвам домашни кашички секогаш му имам ставано сол,таму откај 6 или 7 месеци сигурно веќе почнав.Сум пробала и без сол да му готвам ама за жива глава не сакаше да јаде.И си реков дека подобро е да ставам малку сол отколку да не јаде или со сила да му пикам во уста.Е сега уште подобро е ако детето си јаде без сол и не негодува.Барем до годинка.После веќе може по малку.

Felly RR -> RE: сол (7.5.2014 19:41:11)

Па и подобро што не му ставаш Меланија, барем до годинка избегнувајте ја. За подобрување на вкусот користете путер/маслиново масло, јогурт или малку АБЦ крем сир.

Страница: [1]