|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1] 2 3   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Цицање на прстето
25.9.2009 15:17:36   
mis.
Едно комшиско детенце уште како бебе постојано си го цицаше палецот и сега има 2 год и тоа му остана како навика.Кога ќе му се спие си го цица и така знаат домашните негови дека му се спие.
И стефан знае да си ги гриза прстињата но така си ги чеша непцата но за цицање не сме заинтересирани.Не знам таа ми е лоша навика.
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Цицање на прстето
25.9.2009 15:24:56   
mami
јас го цицав палецот скоро до 8 одделение...не константно но- додека бев помала ми беше постојано во уста, после кога пораснав ги цицав само во сон или ако ме искараат нешто и ке си седнев во некој ќош и прстот во уста..таква сум била од бебе, цуцла не сум фатила, мајка ми вика дека ми ја врзувала раката позади со пелена, ми го мачкале прстот со луто и сл и џабе, ништо не помагало. Е во 8одд ставив подвижна протеза на забите, бидејќи ми беа отидени нанапред и тогаш се одвикнав...
Лоша навика, но мислам дека е до детето. Еве моите пробувале да ме одвикнат ама не успеале

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 2
25.9.2009 15:26:04   
profesorica
Дамјан фала богу не цица палец.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 3
25.9.2009 15:29:23   
Палешка РР
Марио цицаше палец уште кога ми беше во стомак, го виде гинеколог Ратка Куљан во Чаир и ги викна сите доктори да видат...сите се смееја user posted image . Сега и бебушкава го прави истото user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 4
25.9.2009 17:22:56   
srekna mama
еве Илија почна да си го цица прстето и срашно ме нервира тоа.Несака да фати цуцла,Му ставам ракавиче и тоа го пика во устаuser posted image

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 5
25.9.2009 17:52:51   
biser
ќерка ми исто ми рекоа дека го цицала прстето уште во стомак.таа навика ја имаше до 5 години ,кога еден лекар и рече дека ако продолжи, ќе биде стално болна и ќе ја боцкаат со инекции.она тоа го свати сериозно и една недела го виткавме палецот со фластер ,ако случајно и паднеше во сон ,сама стануваше и си го виткаше прстето.фала на бога сестра и немаше таква навика, ама она си фати цуцла, а на година и сама си се откажа од неа

(Одговор на членот srekna mama)
Непосредна врска до пораките: 6
25.9.2009 22:37:05   
Natasha5
и Јана уште во стомаков го цицаше прстот ја видовме на ехоuser posted image  а сега почна цела рака да ја пика во уста,аам јас одма цуцлата и прекинува.А најинтересна ми е кога ги става прстите во уста(има многу долги прсти) и почнува да се закашлува.Леле мие страв да не и стане навика

(Одговор на членот biser)
Непосредна врска до пораките: 7
26.9.2009 7:51:24   
niki
Jas mislam deka cicanjeto na prsteto e del od razvojot na deteto, ne treba da im se brani toa posebno koga se bebinja, togas prvo nesto sto istrazuvaat im se racinjata. Se sekavam kako kerka mi po pet minuti samo ke gi vrti pred ocinjata i ke si gi gleda racinjata, togas i gi pikase vo usta i gi cicase, najmnogu koga ke bese gladna. Eden period mi se budese noke za cicanje, no nema da place tuku ke pocne da gi smuka prstinjata i toa tolku slasno i zvucno sto taka me budese. So tekot na vremeto kako rastese i projavuvase drugi interesi racinjata prestana da gi pika tolku. I sega i se slucuva da pikne race vo usta, no ne gi cica, sega stalno i se vo nos. Uzas!

(Одговор на членот Natasha5)
Непосредна врска до пораките: 8
26.9.2009 20:50:06   
mimicka
И Илија млој почна да си го цица прстето, на почеток првот месец сакаше да цица цуцла и незнам што му стана почна да ја плука и да си го цица прстето. Мене многу ме нервира тоа и  кога ќе го видам му го вадам прстето и му ставам цуцла ама тој одма ја плука и плаче за прстето. Сега сме четри месеци и без прстето неможе да заспиеме. Незнам како да го одвикнам user posted image

Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам, ќе бидам бакар што ѕвони или кимвал што ѕвечи.

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 9
12.10.2009 0:43:11   
vib11
Моето малечко исто така неможе да заспие без палецот во уста, ама тоа не ме нервира важно таа да заспие, после си го вади прстето, и служи само да заспие, цуцла не сака.

user posted image ">

(Одговор на членот mimicka)
Непосредна врска до пораките: 10
12.10.2009 10:29:17   
mother 29
имам комшивско дете,палецот му се изобличи од цицање.
ние не правиме така ,ама затоа си имаме цуце.

(Одговор на членот vib11)
Непосредна врска до пораките: 11
12.10.2009 10:35:29   
mis.
Па добро не е којзнае што бебето да го цица прстето но да не премине во навика оти после касно е.Има случаеви каде дошло до искривување на забите од цицање на прстето.

(Одговор на членот mother 29)
Непосредна врска до пораките: 12
12.10.2009 10:46:48   
ripce
и ние никогаш не сме го цицале прстето... ама затоа цуцлата постојано ни е во уста... не знам како ќе се одвикнемеuser posted image

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 13
12.10.2009 11:14:13   
mis.
Еве јас ни со двете деца немав проблеми со цицање на прстето а не фатија цуцли.Значи ако не сака цуцла не значи дека ќе го цица прстето.

(Одговор на членот ripce)
Непосредна врска до пораките: 14
13.10.2009 2:17:50   
mami
Лука го приметувам дека откако ја фрливме цуцлата рацете му се почесто во уста, не ги цица прстите туку едноставно да има нешто таму :) му ги вадам цело време ама изгледа го чешаат и непцата па така си помага..а ноке нема проблем, си заспива после млекото, без прсти во уста

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 15
30.10.2009 14:13:43   
mother 29
естетска стоматологиЈа-извор дневник
Цицањето палец во детска возраст поттикнува неправилност на забите и вилицата
Најважна заштитна мерка за спречување на развојот на малоклузија се лекувањето кариес и спречувањето повреди

Ако не се третира, малоклузијата негативно се одразува врз изгледот, ја нарушува функцијата на виличниот зглоб и поттикнува зголемена склоност кон кариес и гингивални заболувања. Малоклузијата може да биде наследна или здобиена - прерано губење на забите од повреди и дентални болести, зголемени крајници и аденоиди (трет крајник), кои водат кон дишење на уста. Разни навики во текот на детството - цицање на палецот, користење цуцла-лажалка и по третата година и продолжено користење шише со цуцла - може значајно да се одразат врз формата на вилицата. Прерано губење на млечните заби е висок ризик - фактор за развој на малоклузија - бидејќи губитокот на простор за трајните заби редовно води кон искривување и збиеност на забите. Несоодветно поставени реставрации на забите (пломби, коронки) или протези и ретејнери, неправилно зараснување на скршеници на вилицата и тумори во устата и вилиците исто така може да предизвикаат малоклузија.

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 16
24.11.2009 10:24:35   
profesorica
Дали е точно тоа дека ако му ја исфрлиш цуцлата на детето ќе почне да ги цица прстите?Слушнав а мислам дека нема врска.Пошто ние еве неколку дена сме без цуцла лажовка и не цица никакви прсти.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот mother 29)
Непосредна врска до пораките: 17
19.2.2010 13:02:57   
mami
Нема врска, барем според мене..ако имало нагони да си ги цица прстите ке ги цицал и пред цуцлата..Лука откако ја фрливме некое време почесто му беа рачињата во уста ама сега веќе нема ништо такво...

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 18
19.2.2010 13:11:12   
caci20
Petar ne fati cucla. Cucase prst eden period koga imase 2-3 meseci. Ni rekoa da ne go sprecuvame i taka i bese, sam si prestana.

Zivej kako sto mozes koga veke ne mozes kako sto sakas... vazno zivej...

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 19
4.3.2010 14:10:34   
Medo
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

Jas mislam deka cicanjeto na prsteto e del od razvojot na deteto, ne treba da im se brani toa posebno koga se bebinja, togas prvo nesto sto istrazuvaat im se racinjata. Se sekavam kako kerka mi po pet minuti samo ke gi vrti pred ocinjata i ke si gi gleda racinjata, togas i gi pikase vo usta i gi cicase, najmnogu koga ke bese gladna. Eden period mi se budese noke za cicanje, no nema da place tuku ke pocne da gi smuka prstinjata i toa tolku slasno i zvucno sto taka me budese...

И Ива почна да си го шмука палецот од пред две/три недели (значи во вториот месец) и така си заспива. Го прави истото што Ники го пиша за ќерка и. Во состојба е да не побара да цица само ако прстето и е достапно. Така се залажува и се смирува. Мене посебно не ме загрижува тоа се додека не е претерано т.е. да престане да го прави тоа после определено време. Што се однесува до искривувањето на вилицата или забите како последица од ова, мислам дека истото може да се случи и од цуцла. Клучот е умереност и да се обиде да се прекине тоа откога детето малку ќе потпорасне.
Еве баш сега ја слушам како шлапка со устата - гарант го шмука палецотuser posted image и си ужива во креветче.

< Поракaта ја уредил Medo -- 4.3.2010 14:11:12 >

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 20
4.3.2010 14:46:10   
betpet
Теодора веќе еден месец наназад го цица својот палец.И како што вели Медо, ужива во тоа, тоа го прави со сласт и со толку силен звук, што кај нас предизвикува смеа.Со обидуваме да и го тргнеме, ама она пак по свое. За оваа навика кај децата читав во една литература и има мислења од повеќе светски педијатри кои велат дека, "детето го цица палецот уште додека е во утробата на мајката.Започнувајќи го својот живот во креветчето  тоа продолжува со тоа што правело и додека било во мајката, и тоа воопшто не треба да биде чудно.Во прво време детето не го усмерува прстот кој устата, туку со главата го бара својот прст.Како што доењето преставува негово задоволство така и цицањето на палецот е задоволство.Велат дека во текот на денот додека го цица својот палец, за него тоа преставува некоја играчка, со тоа што ја надокнадува својата изолација ако е оставено само. А што се однесува за тоа дека со цицањето доаѓа до искривување и деформитети на усната шуплина, тоа не е точно, зошто има дечиња кои не ги цицале своите палчиња, а сепак дошло до искривување на запчињата. Меѓутоа кога се децата во прашање, секогаш не може да се утврдат причините за настанување на ваквите појави-сите се различни и зависи од генетиката."  

Нашето сонце од 7 Јуни е Теодора(Божји дар)

(Одговор на членот Medo)
Непосредна врска до пораките: 21
4.3.2010 15:32:16   
Палешка РР
И Миа почна да го усмерува прстот код устата, но не палецот, туку показалецот. И такви звуци произведува, леле, да ти е мерак да ја слушаш.user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот betpet)
Непосредна врска до пораките: 22
4.3.2010 15:34:17   
Adrijana
I Eva taka pravi i toa go butka celoto raceuser posted image ili pokazalecot, i taa smuka so zvuci so se, mislis nesto i teceuser posted image mnogu e slatkauser posted image

Непосредна врска до пораките: 23
6.3.2010 15:22:35   
Весна
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

И Миа почна да го усмерува прстот код устата, но не палецот, туку показалецот. И такви звуци произведува, леле, да ти е мерак да ја слушаш.user posted image

Леле, исто и Јана. Си го дофати показалецот и само да знаете колку силно си го цица, како да е нешто највкусно на цел свет, шмука, шмука. Но, пред една недела почна да пружа раце за да допре, па поретко ги става во уста.
А доколку почне да го цица палецот, тогаш со тешко срце, но обавезно цуцла и` давам. Сметам дека полесно и побргу ќе се одвикне од цуцла отколку од палецот.

Непосредна врска до пораките: 24
6.3.2010 15:47:16   
Maria
Леле на една другарка ќерќичката така од бебе ја почна таа навика и тие не преземаа ништо,демек од што се срами,и се спие...и мислеа дека и е период и дека ќе помине .Девојчето сега има неполни три години и палчиња исцицани до пола.user posted image И што е најлошо ,сеуште ги цица.user posted image

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 25
Страница:   [1] 2 3   Следна страница >   >>
Страница: [1] 2 3   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.