|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Хиперлактација
19.3.2010 12:58:08   
BEBICA
Хиперлактација( зголемено производство на млекото) е ситуација кога вашето тело произведува голема количина на млеко кое излегува брзо и јако, односно тече или прска како од сприц.
Бебето во таа ситуација може да се трга од мајката, да се гуши од течењето како од шприц, затоа што не е во состојба да гота така брзо.
Бебето мозе да ја одбива дојката да биде вознемирено и гласно да плаче.

Кои се причините за хиперлактација?

Преактивното производство на млекото најчесто е последица од незрела и нерегулирана продукција на млекото и се регулира за неколку недели.
Меѓутоа некои мајки продолжуваат со произведувањето на се повеќе млеко и откако ќе се воспостави правилно произведување на млекото.
Некои специјалисти за доење веруваат дека овој проблем, е се повеќе застапен кај некои мајки кои имаат голем број на алвеоли (млечни жлезди) во градите.
Просечен број на алвеолите се движи од 100 000 до 300 000 аливеоли во една града, а мајките со хиперактивна лактација најчесто се наоѓаат на самиот врв по бројот на алвеоли.
Некој хормонален дисбаланс и лекови можат да ја зголемат продукцијата на млекото.

Што да се прави?

Пред секој подој, рачно или со пумпица измолзете се толку колку да се успори дотокот на млекото.
Секогаш ако се може се препорачува рачно да се измолзувате него на пумпица.
За да му поногнете на бебето, за да може да излезе на крај со големото количество на млеко, се препорачува да ја менувате положбата при доење.
Ако нормално доите во легната положба, пробајте бебето да го држите во седецка позиција и да го доите или во полуседечка позиција.
Можете да доите во полулежечка позиција на тој начи сто главата на бебето да биде над градата,а не испод неа, пошто на тој начин кога главата на бебето е над градата грвитацијата го успорува млекото.
Се мисли на течењето на млекото.
Доите го бебето кога и да посака да цица со таа разлика што во рок од 2 саата секогаш понудетему ја истата града а другата само малку измолзетеја толку колку да се намали притисокот во неа.
Оваа техника би требало да го реши проблемот во рок од 24 до 48 часа.

Запомнете, како и кај секој проблем при доењетои во овј случај моше да пројде недела дена додека се види ефектот.
Во меѓувреме сватите дека тоа што вашето бебе неможе да се избори со големиот млаз на млекотот, не значи дека ве одбива вас.

Дали хиперлактацијата има штетно дејство над бебето?

Со хиперлактацијата мозе само потешко са се дои бебето, но не може да има штетно дејство.
Добрата вест е што вашето тело произведува доволно млеко, кое е неопходно за вашето бебе.

Извор

Поради тоа што јас ваков проблем имав сакав на најдобар начин да го поделам со вас.

< Поракaта ја уредил BEBICA -- 19.3.2010 13:00:14 >

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Хиперлактација
26.5.2010 11:25:02   
Martins mom
Ete jas seuste go imam ovoj problem posle tri meseci doenje.Gradite mnogu brzo mi se polnat i non stop moram da nosam vloski za gradi koi gi menam na dva-tri saati zasto se pravat utopuser posted image , ke se navednam nadolu-tece ko rekauser posted image user posted image user posted image Pred sekoe doenje moram da se izmolzam, zasto mlekoto sprica na site strani, a Martin ne moze da golta od tolku silen mlaz, se zasrknuva, ke se uplasi i ne saka da ja fati gradata se duri ne stane pomeka.
Eeee kolku mleko isfrlam taka zaludno...ne znam dali ova nekogas ke se stabilizirauser posted image user posted image Aj, si velam da ne vnesuvam mnogu tecnosti, ama djabe e...mleko kolku sakas...mlekara

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

(Одговор на членот BEBICA)
Непосредна врска до пораките: 2
26.5.2010 11:29:24   
niki
Подобро така отколку да се прашуваш дали имаш доволно. Само внимавај да не дојде до згрутчување. Ова е само една мака што ќе помине, но е за доброто на детето и вреди да се издржиuser posted image

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот Martins mom)
Непосредна врска до пораките: 3
26.5.2010 11:35:53   
Палешка РР
Така беше и кај мене, ама само првите два месеци...потоа се стабилизира. 

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 4
2.7.2010 13:37:14   
Martins mom
user posted image user posted image user posted image Леле не се издржува повеќе...кога ќе се стабилизира оваа хиперлактација, во глава ми удира веќе, ме боли и молзењето, дали е нормално оваuser posted image user posted image user posted image Мартин цица многу и често, а пак градите ми се камен, преполниuser posted image user posted image

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 5
2.7.2010 14:13:25   
Martins mom
дали знете некој друг лек за хиперлактација, освен молзење????

Непосредна врска до пораките: 6
25.7.2010 14:55:51   
Sandric
LEleee mi tece kako fontana, cela se pravam lom, ne moze da mi dodrzi gradata dodeka Pavel spie i mi prokisnuva i peskir i seuser posted image
Se lom po doma napravivuser posted image

Непосредна врска до пораките: 7
26.7.2010 19:00:06   
lb81
mene se slucuva da mi prska mleko koga na primer dva podoi so red ke cica od ista grada  pa drugata se prepolnuva ili posle tusiranje od toplata voda.pernicina nosam postojano no gi menuvam ednas dnevno.isto mi se prepolnuvaat navecer ako sin mi spie poveke casa i jas odvaj cekam da se razbudi za da cica a toj noke pomali kolicini cica.Se plasam vo tie momenti od mastit ili nema mesto za panika?user posted image

Непосредна врска до пораките: 8
27.7.2010 10:00:36   
Sandric
ne znam i jas veke sto da kazam!
nekoj mi vikaat da prodol\am da se izmolzuvam za da go odrzamm mlekoto vo pogolema kolicina za koga ke moze poveke da iscicuva a drugi da ne se izmolzuvam za da ne stimuliram poveke od sto moze da iscicauser posted image
KOga pocnuva da cica od sto prska mnogu i on ne moze da dogolta, go faka nervoza i vristi, pa sega moram pred sekoj podoj da se izmolzuvam pomalku( po pola soljauser posted image user posted image user posted image ) pa posle on da cica.
I taka funkcionirame ok ovie dva dena, pa ke vidime za ponatamu

Непосредна врска до пораките: 9
14.8.2010 14:56:24   
Палешка РР
И јас деновиве се движам меѓу губење на млекото и хиперлактација. Којзнае што е пак сега ова user posted image утрово кога станав сета бев облеана од млеко user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 10
14.8.2010 15:50:26   
Martins mom
Палешка и мене ми се случува тоа деновиве...јас отсекогаш имав гради преполни со млеко, а сега ми се меки... како да го губам млекотоuser posted image user posted image user posted image
Можеби има врска нешто со ова жешкото...не знам што да мисламuser posted image user posted image
И едно прашање малку надвор од темата...како да знам дали цица доволно млеко???

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 11
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.