Сарма
Автор:
Редакција Рингераја
Има ли човек кој не ужива јадејќи сарма?

Подготовка
1. Припремете ги листовите од киселата зелка во која ќе се ставаат сармите. Внимателно извадете ги листовите од главата за да не се изресат. Одвоените листови оставете ги да стојат во ладна вода за да излезе солта која е повеќе од доволно. Пред виткање на секој лист исечете му го делот каде што се здебелува. 2. Ситно исецкајте го кромидот и пропржете го на малку маснотија, а потоа додадете му го меленото месо и уште малку заедно пржите. 3. Посолете го месото, наросете го со црвен пипер, додадете го оризот и добро измешајте, тргнете го од оган, а потоа додадете јајце. 4. На дното на подлабок сад ставете ги оние делови од зелката кои неможете да ги употребите за да завиткате сарма. За виткање на сармите користете листови со средна големина, во секој лист ставете по една лажица од претходно припремената смеса и изролајте ги во вид на сарма. Наредете ги сармите во круг така за да во средината ви остане мал празен дел за да можете да го додадете финишот. 5. Сланината и сувото месо исечете ги на мали парчиња и ставете ги измеѓу сармите. Кога ќе ги наредите сите сарми додадете ловоров лист, на крај прекријте ги сармите со листовите што ви преостанале. 6. Налејте ладна вода и гответе на среден оган околу 3 часа. Од брашното и црвениот пипер направете го финишот и прелејте го преку сармите, продолжете да ги крчкате уште половина час.
Време на подготовка од: 80
Време на подготовка до: 120
Број на лица: 4+
Kомплицираност: 3
Состав
- 500гр. Свинско месо (мелено)
- 250гр. Говедско месо (мелено)
- 200гр. Свински ребра
- 200гр. Сува сланина
- 50гр. Ориз
- 1-2 Глави кисела зелка
- 1 глава кромид
- 1 јајце
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажица брашно
- Сол
- Ловоров лист
-
забава Бремените
Автор: bobik Пастеризирано vs. Сурово млеко
Млекото отсекогаш било симбол на здравје и природна храна, но околу то...
Ако сакаш да внесеш разновидност во исхраната и да пробаш нешто малку ...
Мајчинство и сексуалност. Како се менува интимноста?
Мајчинството е патување исполнето со љубов, предизвици и големи промен...
Како да се справиш со првите мајчински стравови?
Стекнувањето на титулата мајка е едно од најубавите, но и најпредизвик...
Секој ден ни е подарен како празна страница. Но, често, наместо да ја ...
Анкета
Одвикнување од пелени.
пеперутка16
Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?