namesp во 10:12
Ружи од лиснато тесто
Редакција Рингераја, 29.9.2013
Потребно:
- јаболка
- лиснато тесто
- смеѓ шеќер
- цимет
- индиско оревче
- вода
- кора од лимон
- сок од лимон
- бел шеќер
Измијте ги јаболката, исечете ги на половина и извадете ги семките
Парчињата треба да бидат танки неколку милиметри
Во тенџере на оган додадете 4 чаши вода, сок од лимон и 3 лажици шеќер. Оставете ја водата да зоврие и додадете ги исечените јаболка.
Оставете ги да вријат околу две минути, додека омекнат јаболката и станат лесни за виткање.

Набрашнете ја работната површина и развлечете го лиснатото тесто како што е прикажано на сликата.
Исечете го тестото на ленти со нож.
Во сад измешајте 5 лажици смеѓ или бел шеќер, додадете цимет, кора од лимон и индиско оревче.
Мешавината од шеќер, цимет, кора од лимон и индиско оревче распоредете ја по развлеченото тесто и притиснете малку за смесата да се залепи на тестото.
Почнете да ги редите јаболката на тестото како што е прикажано на фотографијата
Почнете да ги виткате лентите од тесто како што е прикажано на серијата фотографии.
Вака би требало да изгледа ружичката пред печење.
Ставете ги во благо намастена тепсија и водете сметка за растојанието меѓу нив.
Печете околу 25 минути додека ружите не добијат златно-жолта боја.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Бебињата до својот четврти месец го совладуваат само рефлексот на цицање, а веќе по 5 – от месец почнуваат да учат како ...

Често се прашуваме кој е правилниот и вистинскиот метод на воспитување. Читаме книги за воспитување, методики, разменува...

Да не бев толку поспана и раздразлива, можеби ќе се смеев на нивната реакција, но овојпат ми се чинеше дека нивната еди...

Одењето од плажа почнува околу два часа пред доаѓањето на плажа. Тогаш всушност сакаше да тргнеш, но некој во тој момент...
