Кралска сарма
Автор:
Редакција Рингераја
Како што говори и самото име, оваа сарма е кралска бидејќи е подготвена од повеќе видови месо

Подготовка
Ситно исечкајте ги кромидот и морковот. Исечете го свинското месо на ситни коцки (со големина на лешник). На загреано масло пропржете го кромидот и морковот додека не омекнат. Додадете ги парчињата свинско месо и динставјте на тивок оган додека месото не омекне. Додадете го меленото месо и пржете додека месото не ја смени бојата. Додадете ги печурките и динстајте 5 минути. Додадете го измиениот ориз, вегета, црвената пипер и сол по потреба. Промешајте.Одвојте ги листовите зелка и отстранете го дебелиот дел. Секој лист наполнете го со филот и завиткајте сарма. Во длабоко тенџере, претходно намастено ставете празни ливчиња зелка и редете ја сармата. Над сармата ставете ги парчињата сланина. Ставете масло и покријте ја сармата со чинија. Додадете вода за да се покрие. Варете на тивок оган 3-4 часа и додавајте вода по потреба.
Време на подготовка од: 240
Време на подготовка до: 280
Kомплицираност: 5
Состав
1 голема зелка
500 гр мелено месо
500 гр. свинско месо
1 главица кромид
1 морков
300 гр. сецкани конзервирани шампиони
1 рака ориз
8 парчиња сланина
1 ливчиња ловор
1 лажица вегета
1 лажица црвена пипер
1/2 лажица бибер
сол по потреба
вода и масло
-
забава Бремените
Автор: bobik Навики што тивко ве дебелеат. Како да ги смените?
Не се секогаш големите оброци или слатките во полноќ причината за ната...
Промена на рутина при променливи температури
Температурните осцилации не влијаат само на расположението, туку тие о...
8 грешки што ги правиме на екстремни горештини
Летните жештини се повеќе од непријатност. Тие можат да бидат и опасно...
Враснатиот нокт или медицински познат како онихокриптоза е честа појав...
Кашлицата кај малите деца е чест и често вознемирувачки симптом кој мо...
Анкета
Независност.
Admin
Дали вашите деца се донекаде независни или сè уште ги храните и ги успивате? Мислам на деца од 2,5 години и нагоре.