|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Пита со спанаќ

Автор:
Редакција Рингераја

Малку поинаков начин на правење на пита, но многу интересен



Подготовка

Ставете го квасецот во топло млеко и вода и оставете го да стаса околу 2 минути. Потоа ставете сол и брашно и замесете меко тесто. Тестото поделете го на три дела. Секој дел развлечете го што потанко можете. До себе имајте брашно за посип. Кога ќе развлечете една кора ставете ја на набрашнета површина и напрскајте ја со половина од смесата на маргарин и масло. Потоа развлечете ја и другата кора, ставете ја над првата и над неа издробете го сирењето и спанаќот, претходно малку обарен. Развлечете ја и третата кора, ставете ја одозгора, преку двете кори и напрскајте ја со остатокот од маргаринот и маслото. Сега завиткајте ја питата, најпрво од лева, а потоа од десна страна. Потоа завиткајте ја и од другата страна, за да се добие нешто како коверт. Превртете ја питата со раце и ставете ја во плех покриен со хартија за печење. Питата премачкајте ја со жолчка во која сте ставиле една лажица масло, пресечете ја на парчиња и украсете ја со ким. Оставете ја пола час да скисне. За тоа време вклучете ја рерната да се загрее на 180 C. Печете додека питата не се зацрвени, отприлика околу пола час.

Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Број на лица: 4
Kомплицираност: 4

Состав

350 мл. млеко
100 мл. вода
20 гр. свеж квасец
1 и 1/2 лажица сол
600 гр. брашно
100 гр. маргарин + 5 лажици масло за премачкување


Фил:
спанаќ, сирење



Анкета

Носот.
пеперутка16

Како го чистите носот на малите деца?