|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Грчки колбаси во сос

Автор:
Редакција Рингераја

Одличен грчки специјалитет, за гурманите и љубителите на меленото месо и грчката кујна.



Подготовка

Прво, подгответе го сосот. Во тавче на оган ставете го маслото да се загрее на средна температура. Ставете ги кромидот и лукот и пржете додека да станат безбојни. Додадете ги доматите и зачините. Измешајте и оставете да крчка 25 минути, додека малку да се згусне. Потоа, направете ги колбасите така што сите состојки потребни за нив ќе ги ставите во длабок сад. Со рака измешајте ја целата смеса и сите состојки. Смесата ставете ја во фрижидер да отстои околу еден час. По еден час, формирајте колбаси со должина и дебелина по желба. Колбасите намачкајте ги со малку маслиново масло од сите страни и ставете ги во загреано тавче да се пржат, односно да фатат убава боја од сите страни. Кога ќе добијат убава кафена боја, префрлете ги во садот со сосот и гответе ги уште 10 минути на ниска температура, се убаво да искрчка. Сервирајте ги со варен ориз, компир салата, пржени компирчиња...

Време на подготовка од: 90
Време на подготовка до: 120
Број на лица: 3
Kомплицираност: 3

Состав

(За колбасите):

500 гр мелено месо
2 кришки леб, без корките (натопени во малкуцрвено вино и исцедени)
1 главица кромид, ситно сечкана
3 чешниња лук, ситно сечкани
1 јајце, изматено
3 лажици свеж магдонос, ситно сечкан
1 лажиче кумин
сол, бибер

(За сосот):

2 лажици маслиново масло
1 главица кромид, ситно сечкана
400 гр домати (или пелати)
2 чешниња лук, ситно сечкани
пола лажиче цимет
сол, бибер



Анкета

Носот.
пеперутка16

Како го чистите носот на малите деца?