Сарма од штавел
Автор:
Редакција Рингераја
Одлична е во комбинација со кисело млеко

Подготовка
Две глави кромид ситно се сецкаат и се пржат во малку масло. Пред да почне да се вцрвенува кромидот се додава половина кило мелено месо кое најдобро е да биде 70% телешко и 30% свинско. Се пржи околу десетина минути додека месото не ја изгуби црвената боја и постојано се меша за да кромидот и месото добро се измешаат. Потоа во тавата се додава една чаша ориз и се пржи уште 5-6 минути. Смесата се зачинува со бибер, сол и малку буковец по желба. Виткање на сармите. Листовите зелка се приготвуваат така што им се одстранува тврдиот дел. Се обаруваат со врела вода неколку минути, додека не омекнат. На еден лист се става по една супени лажица од меленото месо и се виткаат сармите. Потоа сармите се редат во тенџере. Тенџерето се налива со вода додека сармите не се потопат со вода. Се вари еден час на тивок оган. Се сервираат со кисело млеко.
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 120
Kомплицираност: 3
Состав
- две главици кромид
- 1/2 кгр. мелено месо
- ориз
- бибер
- сол
- буковец
-
забава Бремените
Автор: bobik Комбинации за успешна мала градина со билки
И најмалата градина може да биде извор на свежина и инспирација. Со пр...
Чекор по чекор до мини градина на терасата
Мини градината на тераса е совршено решение, лесна за одржување, практ...
Препорачани намирници за деца за време на настинка
Кога вашето дете е настинато, правилната исхрана игра клучна улога во ...
Кога болката е сигнал, а кога опасност?
Болката е еден од најважните начини на кои телото ни испраќа пораки....
Што ти кажува твојата менструација за твоето здравје?
Менструацијата не е само месечен циклус што многу жени го сметаат за н...
Анкета
Мајка на момче.
пеперутка16
Дали ги ставивте пенисот/скротумот/пенисот на вашите момчиња со лицето нагоре пред да ги повиете? И ако е така, зошто?