Посна мусака со компири и ослич
Автор:
Редакција Рингераја
Подготовка
Претходно одмрзнатите и исчистени филети од ослич исечете ги на коцки.
Компирот излупете го и исечете го на листови.
Обилно подмачкајте ја тавата со масло и наредете еден слој компири и посолете ги. Над компирите ставете ја исечканата риба и кромидот, посолете и ставете масло. Одозгора ставете ги останатите компири.
Четири лажици пченкарно брашно измешајте со вода за ја добиете смеса со густина како тесто за палачинки. Посолете ја смесата и прелијте ја мусаката.
Печете во загреана рерна на 220 степени околу 35 минути, додека не добие заруменета коричка.
Време на подготовка од: 40
Време на подготовка до: 60
Број на лица: 3
Kомплицираност: 3
Состав
700 гр. компири
500 гр. ослч
1 главица кромид
масло
пченкарно брашно
вода
сол
зачини