Посни макарони со печурки
Автор:
Редакција Рингераја
Подготовка
На врело масло испржете го ситно сецканите лук и кромид и додадете ги ситно сецканите печурки и лист од першун. Пржете додека не испари течноста. Додадете вино и брашно разматено во две лажици вода. На крајот додадете го обарениот грашок и гответе на умерен оган уште 30 минути. Во меѓувреме обарете ги макароните, ставете ги во чинија и прелејте ги со растопениот маргарин и со сосот од печурки и грашок.
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Број на лица: 2
Kомплицираност: 3
Состав
500 гр. макарони
500 гр. печурки
100 гр. грашок
2 чешниња лук
1 главица кромид
1 чаша бело вино
1 лажица брашно
1 лажица растителен маргарин
1/2 чаша масло
сол