|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2] 3   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Цуцла-лажовка
8.10.2009 8:48:53   
mis.
user posted image user posted image user posted image user posted image за Лука.

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 26
21.10.2009 21:53:23   
lidijas
Cucla lazlivka koristime ama retko ne ja saka mnogu, a imam procitano deka treba da se koristi samo do tretiot mesec.

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 27
21.10.2009 22:07:28   
BEBICA
Jas na Monika voopsto ne sum i davala cucla lazovka nemalo potreba.placese samo koga bese gladna a za toa dobivae da cica.A inaku probav da i dadam no nemase sansi da ja izlazam ne e kako ciceto na mama ne tece.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image I koga kazav na pedijatarot deka Monika nesaka lazovka ona mi rece super uste podobro za nea.greota e da vlece vo prazno podobro da i dadam da cica ili voda nego da cica vo prazno.taka mi rece pedijatarot.

Непосредна врска до пораките: 28
21.10.2009 22:13:15   
jovanka
Za dvete deca osven cicanje nikakvi cucli ne sum koristela. So vtoroto dete koe ima 11,5 meseci do den denes ne prifati nitu edna cucla nitu sise samo so lazicka pieme ili po malku od casa i cicanje.

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

(Одговор на членот BEBICA)
Непосредна врска до пораките: 29
21.10.2009 22:18:15   
BEBICA
Bravo jovanka e ova postuvamuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image bravo sekoja cest.

(Одговор на членот jovanka)
Непосредна врска до пораките: 30
21.10.2009 22:26:31   
jovanka
Se trudam kolku mozam zatoa sto doenjeto i nekoristenjeto na cucli kaj prvoto dete koe ima 8,5 godini vrodi so plod vo pogled na zabite i kaj mlecnite i sega kaj trajnite.

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

Непосредна врска до пораките: 31
21.10.2009 22:34:49   
BEBICA
E ova ne sum go znaela fala za informacijata.Nasiot pedijatar ni rece deka koristenjeto na cuclite stvara zavisnost kako prvo a kako vtoro cuclata e prv indikator za svaranje na glivici na lazikot kaj bebeto poradi bakteriite koi se na cuclata.

(Одговор на членот jovanka)
Непосредна врска до пораките: 32
21.10.2009 22:47:38   
lidijas
Tocno e i toa za bakteriite na jazikot a najveke za zabite i vilicata cuclata e stetna(mazot mi e stomatolog pa toa sigurno go znam), pa cuclata morame da ja isfrlime od upotreba. Sisence koristime bidejki nemam mleko pa se hranime so adaptirano.

Непосредна врска до пораките: 33
30.11.2009 9:18:26   
profesorica
СОВЕТ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ЦУЦЛА
  • Ако решите да му дадете цуцла на бебето, немојте да го правите тоа додека се доењето не се воспостави сигурно и без никакви проблеми. Најдобро е да почекате барем неколку седмици.
  • Немојте да ја корстите цуцлата како прва алтернатива за да го смирите или заспиете бебето. Наместо тоа обидете се да го нишкате, да му пеете и сл.
  • Ако бебето не сака да ја прифати цуцлата, немојте да инсистирате на тоа. Ако му падне од устата додека спие, не се обидувајте пак да ја вратите.
  • Редовно превривајте ја цуцлата и немојте да ја "чистите" со тоа што ќе ја ставите во вашата уста. Тоа само ќе донесе повеќе бактерии во устата на бебето.
  • Ако има опасност од инфекции на увото, обидете се да го одвикнете бебето од цуцлата после шестиот месец од животот.
  • Редовно проверувајте ја цуцлата да не има пукнатини или да не е прегризана. Во таков случај бебето може лесно да откине дел од неа, а тоа носи опасност од загушување.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот lidijas)
Непосредна врска до пораките: 34
30.11.2009 9:20:57   
profesorica
Дамјан фати цуцла одма без проблем на 3 месеци а сега е веќе без цуцла лажовка - ја откачивме.

< Поракaта ја уредил profesorica -- 30.11.2009 9:21:17 >

Непосредна врска до пораките: 35
30.11.2009 9:25:41   
profesorica
КАКО ДА ОДБЕРЕТЕ ЦУЦЛА ЗА БЕБЕТО

Внимавајте на тоа цуцлата да не може лесно да се разглоби, тоа претставува опасност за бебето. Ако вие можете да ја раздвоите цуцлата со влечење, веројатно тоа ќе може да го направи и бебето. Денес има цуцли кои се направени од еден дел.

Немојте како цуцла да го користите капачето од шишето на бебето, може да се распадне на делови и да доведе до гушење. Постоајат ортодонтски цуцли за бебиња. Имаат округлол врв, а рамно дно. Направени се за да ги спречат евентуалните проблеми со забите во иднина, но некои бебиња повеќе ги сакаат класичните цуцли.

Силиконските цуцли се потрајни , не примаат мириси, лесно се чистат и бебето потешко може да ги прегриза. Но тие не се меки, па многу бебиња повеќе ги сакаат традиционалните цуцли од латекс.

Одберете цуцла чиј штит има отвори. На тој начин ќе избегнете да дојде до осип околу устата, заради слевањето на плунка. Отворите ќе овозможат областа да биде проветрена и полесно да се суши.

Внимавајте на тоа штитот на цуцлата да биде доволно широк, за да се избегне можност од загушување на бебето. Немојте да купувате цуцли со течност во внатрешноста. Ако бебето ја прегриза цуцлата, течноста ќе се излее во неговата уста, а тоа може да биде опасно.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ:

НИКОГАШ немојте да му ја врзувате цуцлата на бебето околу вратот. Многу родители тоа го прават за да го спречат губењето на цуцлата, но претставува голема опасност за бебето. Лесно може да се затегне врвцата и да дојде до гушење. Цуцлата е предмет кој ќе се губи, затоа подобро во резерва имајте барем уште една цуцла. Крајната одлука дали ќе му давате цуцла на бебето или не, останува на вас. За некои бебиња цуцлите се корисни, за некои не. Вие оценете што е најдобро за вашето бебе.

Непосредна врска до пораките: 36
30.11.2009 9:34:41   
bibi
хе, хе , што да ви кажам, мајката стоматолог, а ќерката цуца цуцла сеуште и има 2 год. и 4 мес. Да, Да, тоа е луѓе мојот случај, никако да ја оставиме, не мајмуни во зоо, не зајчињата кај тетин и да цуцаат, ќе отидеме да ја фрли и ќе рече не сеуште. Не сакам да ја трауматизирам ,зошто сега доаѓа ново бебе дома, нели бремена сум, па ќе се обидеме, на новото бебе, наводно да му јададеме, оти тоа нема да ја вика дада, ако ја види со цуцла. Знам дека ќе биде мноооооогу тешко. Така што сакав да ви кажам многу си зависи од детето, јас се што велев дека нема да му дадам, ме снајдеuser posted image
Но, не е и тоа толку страшно, цуцлите се лоши навики, но за ортодонтските аномалии мора да постои и наследна предиспозиција, така што ако ја има вашето дете, не мислете дека затоа што не цицало цуцла, нема да развие ортодонтска аномалија(криви заби).
Се е индивидуално, а за одвикнувањево, па растеме, веројатно ќе се одвикнемеuser posted image user posted image user posted image

Бракот понесен од силите на љубовта станува полесен товар

Непосредна врска до пораките: 37
30.11.2009 9:38:41   
Палешка РР
Ех биби, на што ме подсети сега. user posted image

Марио беше до три години со цуцла. Кога се роди неговиот братучед, Марио само што го виде (со цуцла во уста) истрча надвор и толку далеку ја фрли цуцлата што не и се виде веќе трага. Не бил тој бебе па да цуца user posted image  user posted image  user posted image  user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот bibi)
Непосредна врска до пораките: 38
30.11.2009 9:41:02   
bibi
user posted image user posted image user posted image е, фала ти сега ме утешиuser posted image Се надевам дека така ќе биде и во нашиот случај. Поздравuser posted image

Бракот понесен од силите на љубовта станува полесен товар

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 39
30.11.2009 9:43:29   
bojanas
Лесно ви е! Моите деца не цуцаат цуцла не сакаат ни да чујат ама затоа најсладок им е палецот за цуцање! Цуцлата ќе ја фрлиш ама што ќе му правиш на палецот???

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 40
30.11.2009 10:20:48   
Mila na mama
Мила преку ден никогаш не сакала цуцла ама заспива со неа и потоа во сон ја плука. Тоа и е нешто како ритуал аде сега ми ми туте и нани дете ( ја миеме цуцлата и легнуваме да спиеме). Инаку не е толку страшно сум видела деца со совршени заби а цуцале цуцли до 3-4 години и обратно. Ако земете предвид дека сите истражувања за СИДС велат дека користењето цуцла во голема мера ја намалува можноста за ненадејна смрт на доенчето ич не му ја мислам ќе се одвикне кога ќе биде вистинско време без притисоки, нервози и оптеретување. 

love u all

(Одговор на членот bojanas)
Непосредна врска до пораките: 41
30.11.2009 10:27:42   
BEBICA
A dali ste razmislile za bakteriite na cuclata lazovka koi se naogaat?
Dali razmisluvate deka preku nejze vleguva celata necistotija vo ustata?I posle se javuvaat gabicni infekcii neli?

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

(Одговор на членот Mila na mama)
Непосредна врска до пораките: 42
3.12.2009 20:32:56   
mis.
ИЗВОРНА ПОРАКА: big_mama817

na maliot mu kupivme tri cucli i niedna ne sakase da fati ili malku ke ja drzese i sam ja frlase zato i ne se trudev okolu toa da go forsiram bidejki znev deka poslem tesko se odviknuvat i deka ne se preporaclivi user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: BEBICA

Jas na Monika nemorav da i dadam zatoa sto koga bese pomala ako zaplace jas namesto lazarata jas ja doev a i ne bese nekoe placlivo bebe.A posle nemase potreba.Ednas probavme i se pogadi i povrati a imase tri meseci.I eve sega imame 10 meseci nepieme voda od cucla tuku od casa.dzabe imame kupeno tri cucli za hranenje

ИЗВОРНА ПОРАКА: Twins

Jaс им дадаов веднаш штом стигнавме дома. Јана ја сака сеуште ама ја бара само за заспивање инаку не и текнува а Елена кога како , начесто не ја сака т. е. ја сака да си игра со неа а не да ја цуца.user posted image user posted image user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил mis. -- 3.12.2009 20:36:27 >

Непосредна врска до пораките: 43
3.12.2009 21:48:53   
mother 29
НАС НЕ ОДВИКНА НЕГОВАТЕЛКАТА ....ФАЛА Розе!user posted image

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 44
6.12.2009 14:19:53   
STRUMFETA
Filip e so cucla.Ne sakam da m mu ja davam mnogu cesto, no se prasuvam sto e podobro.Da ja cuca cuclata ili se sto ke najde da stava vo usta.Bukvalno se.I od taa pricina mu ja davam vo rakata ke si ja namesti, koga ke mu zdosadi sam ja frla.

(Одговор на членот mother 29)
Непосредна врска до пораките: 45
6.12.2009 14:32:13   
natasha
Luka sekade so sebe si ja nosese cuclata i edvaj se otkacive od nea,dodeka Leon ja koristi kolku da zaspie

Непосредна врска до пораките: 46
24.1.2010 2:21:39   
S*B*
награда за тој што ја измислил

(Одговор на членот natasha)
Непосредна врска до пораките: 47
24.1.2010 9:45:29   
niki
ИЗВОРНА ПОРАКА: bojanas

Лесно ви е! Моите деца не цуцаат цуцла не сакаат ни да чујат ама затоа најсладок им е палецот за цуцање! Цуцлата ќе ја фрлиш ама што ќе му правиш на палецот???

Ох не, воопшто не е лесно. Но, немој да мислиш дека ако цуца цуцла ќе го прескокне палецот.  Со цуцла или без пак ќе дојде време кога рацете постојано во уста ќе му бидат и тогаш пак лесно ќе им биде на оние кои го надминале тоа, а останатите ќе си мачат маки.
Лесно е додека се бебиња до 4-5 месеци и ја имаш контролата каде паѓа цуцлата и ја миеш после секое паѓање, но кога ќе почне да оди и ќе ја изгуби во ВЦ и ти ќе ја превртиш цела куќа од барање и ќе ја најдеш таман во моментот кога е пак вратена во уста, тогаш е грозно. Тоа е едно големо НЕ за моето дете.

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот bojanas)
Непосредна врска до пораките: 48
15.2.2010 12:26:17   
candy

Dali razmisluvate deka preku nejze vleguva celata necistotija vo ustata?I posle se javuvaat gabicni infekcii neli?

ako imas nekolku cucli i redovno gi mies i sterizilizars,togas neznam za kakvi bakterii zboruvas?

i dvete mi bile so cucla do 2 god.na pocetokot poveke,spas ni bile za grcevite i vadenjeto zabi a podocna samo za zaspivanje.gi odviknavme bez nikakov problem.
golemata kerka sega ima zabi biseri,pravilno rasporedni.a i maloto isto taka.

gi imav 10 na broj.ako im padnese ili ja pluknea avtomatski im davav druga sterilizirana, i taka vo krug.

dodeka igrackite so koi si igraa celo vreme im bea vo usta.kolku i da gi cistev so alkohol ili gi trgav od pod,tie sekogas bez na zemja.
taka da istite se pogolem potencijalen izvor na bakterii odkolku cuclite.

Непосредна врска до пораките: 49
15.2.2010 12:49:27   
BEBICA
ИЗВОРНА ПОРАКА: candy

ako imas nekolku cucli i redovno gi mies i sterizilizars,togas neznam za kakvi bakterii zboruvas?

i dvete mi bile so cucla do 2 god.na pocetokot poveke,spas ni bile za grcevite i vadenjeto zabi a podocna samo za zaspivanje.gi odviknavme bez nikakov problem.
golemata kerka sega ima zabi biseri,pravilno rasporedni.a i maloto isto taka.

gi imav 10 na broj.ako im padnese ili ja pluknea avtomatski im davav druga sterilizirana, i taka vo krug.

dodeka igrackite so koi si igraa celo vreme im bea vo usta.kolku i da gi cistev so alkohol ili gi trgav od pod,tie sekogas bez na zemja.
taka da istite se pogolem potencijalen izvor na bakterii odkolku cuclite.

Draga candy nemoj da mi kazes deka nema bakterii na cuclata lazovka.A sto se odnesuva do igrackite kerka mi ne igra na pod tuku na krevet niti sednuva na pod tuku cucnuva.jas ne sum koristela no imam mali milion primeri kade sto deteto se vrzuva za nea pa posle e traumaticno za niv.
A za spienjeto moze i bez nea eve jas kerka mi ja nauciv da spie i bez cice i bez sise pa da se uspie.
Tuku najlesno e butnija lazovkata vo usta pa neka deteto najde uteha vo nea taka e najlesno.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

(Одговор на членот candy)
Непосредна врска до пораките: 50
Страница:   <<   < Претходна страница  1 [2] 3   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2] 3   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

deana
ikipp

dali vi se dopaga imeto deana

mnogu (24%)

da (6%)

dobro e (15%)

ne bas (21%)

ne (21%)

ne e ic ubavo (13%)

Број на сите гласови: 71

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!