Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Дали додека доевте/ сеуште доите пиевте и дополнителни витамини.Јас ги прекинав сите и се мислам дали да продолжам со Мама Вит.Ајде дајте ми совет.Инаку јадам многу овошје, супи, зеленчук и пијам многу течности,па се размислувам за дополнителни витамини.
RE: Витамини за време на доењето 28.7.2009 19:51:57
mimicka
Jas Elena prvite dva meseca bev samo so mnogu ovosje tecnosti i zelecuk (toa sto smee da se jade a da ne mu predizvikuva gcevi na bebeto) ne piev nisto. Nekako pocnav da se custvuvam mnogu istosteno i da mi se vrti pa od pred edna nedela pocnav da zemam MamaVit. Mi kazaa deka e dobro doilka osven zdrava ishrana da zema i dodatni vitamini bidejki potrebite na organizmot i se pogolemi pa ke vidime. Inaku Ilija dobro mi napreduva soncence. Imam edno prasanje bidejki imas veke edno iskustvo ti ili nekoja druga mama do koga treba da vnimavam so ishranata vo odnos na (grasak spanak idr. zelencuci). Dodeka dojam ili dovolnoe do treti mesec.
RE: Витамини за време на доењето 28.7.2009 20:25:23
niki
Elena da pies vitamini, organizmot e iscrpen od bremenosta i poroduvanjeto i dodeka dois ne e stetno i dodatno da gi zemas. A za prasanjeto na mimicka neznam, do koga, jas ete voopsto ne vnimavav na toa jadev se, aj nekoj drug moze ke kaze.
RE: Витамини за време на доењето 29.7.2009 9:17:08
mami
Елена јас пиев МАмавит се додека доев, тоа по препорака на гинекологот од причина што во тој период имаш зголемена побарувачка на витамини а неможеш се да внесеш преку храната
RE: Витамини за време на доењето 2.8.2009 19:20:02
MAMA JULE
Јас исто така се консултирав со докторот и тој ми препорача да продолзам со Centrum Materna i C vitamin 1000ml ,по една на ден како што ги пиев и за време на бременоста ,
RE: Витамини за време на доењето 29.8.2009 12:20:19
Sara
Истово прашање си го поставував и јас деновиве, и планирам да продолжам со Мамавит, витамин Ц (до сега пиев по 1500 мг дневно, можеби да намалам на 1000 мг) и се мислев дали да продолжам и со ампулите за железо Тотхема, бидејќи и во периодот на доење паѓа железото, дали некој од вас има пиено или не е дозволено?
RE: Витамини за време на доењето 29.8.2009 12:23:53
jovanka
ke ti predlozam ovoj period da ne koristis dodatoci vo ishranata bidejki pazarite ni se prepolni so ovosje i zelencuk so koristenje na mamavit i vit c prodolzi vo zimskiot perod.
RE: Витамини за време на доењето 29.8.2009 12:33:14
profesorica
Јас зимав Ферум лек + витамин Ц по препорака на матичниот педијатае заради опаднато железо кај детето меѓутоа по подолго време зимање кај бебето се јавуваа грчеви и на крај испадна друг педијатар од тие што се кај вакцините ми кажа дека јас нема потреба да зимам железо ако на детето му е слаба крвта, дека со тоа не правам ништо посебно, туку дека самото дете треба да си прима терапија.
RE: Витамини за време на доењето 29.8.2009 12:39:04
BEBICA
Zosto morate da piete cista hemija koga ima dovolno ovosje zelencuk meso no ne przeno nego varemo i se poveke da se jade na lazica ne suva hrana.Ishranata posle poroduvanjeto ne treba da se razlikuva od bremenosta.Isto taka treba da se jade kako i vo bremenosta isto tolku vitamini i razlicna hrana.isto tak da se izbegnuva kafe, gazirani sokovi, ljuot kiselo, grav i grasok seto ova e tesko i za stomakot na bebeto.Bitnoe da se ima tri redovni obroci nema preskoknuvanje i mnogu ovosje i zelencuk.i se ke bide vo red.
RE: Витамини за време на доењето 29.8.2009 13:10:22
mimicka
Сара и јас имав паднат имунитет во бременоста и слабокрвност и пиев Mamavit i Tothema. По породувањето ми рекоа во болница да продолзам со Tothema 10 дена и да направам мала пауза и контрола пота бидејки се многу јаки и се таложеле многу во организмот. На контролата пак бев слабокрвна па сега ми дадоа да пијам Folivit fero бидејки се послаби и можат да се пијат подолго време како и си продолжив со Mamavit. На доилка покрај здравата исхрани и се потребни и мултивитамини за да ги задоволат дневните потреби. Сакам да ти кажам најдобро е да си се консултирас со доктор. Поздрав
RE: Витамини за време на доењето 28.3.2010 21:03:37
mis.
Голем фактор за зголемување на лактацијата кај доилката е примањето на додатни витамини.Дали вие пиете витамини додека доите и колку мислите дека витамините ја зголемуваат лактацијата?
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 11:55:21
elle
Jас не пијам никакви витамини и откако се породив за 4 месеци 3 пати се разболев- температура, кашлање...тоа никогаш не ми се случило во едно зимо-обично или еднаш или ниеднаш-сигурно ми е намален имунитетот незнам дали е заради доењето???? Можеби треба да пијам некои витамини
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 13:06:29
Annabel
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка
Сеуште пијам Дуовит и Ц-витамин, а сега почнав и Магнесол 150, затоа што имам проблеми со притисокот
Палешка, и јас откако се породив имав проблем со притисокот, но никој не ми спомна да пијам Магнесол...сигурно ли се за притисок добри, имам сеуште резерви што ги пиев додека бев бремена, па ваљда не е штетно да ги допијам?
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 13:17:46
dragana_vane
Koga sme kaj pritisokot, i jas osekam deka vo tekot na denot, obicno pretpladne mnogu brzo mi cuka srceto, i koga go meram prtisokot, ne mi e visok, obicno 115/70, ili 120/65, no pulsot mi odi vo visina nekogas od 90-100. neznam sto treba da pijam Pretpostavuvam deka pritisokot mi e nizok, pa zatoa pulsot mi e pokacen... so kafe ili so gaziran sok uste poveke mi se pokacuva. Magnesol znam deka piev vo prvata bremenost, no neznam zosto gi piev?
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 16:36:03
Палешка РР
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annabel
Палешка, и јас откако се породив имав проблем со притисокот, но никој не ми спомна да пијам Магнесол...сигурно ли се за притисок добри, имам сеуште резерви што ги пиев додека бев бремена, па ваљда не е штетно да ги допијам?
Мене ми дадоа една доза Метилдопа.
И јас се напив Метилдопа еднаш и другиот ден се породив..а притисокот ми се качи затоа што не пиев Магнесол во 9-ти месец. Не би требало да се штетни, ако не се за време на бременост, не се ни за време на доење, така мислам. Јас пак почнав да ги пијам, баш ми го регулираат притисокот. Прашај Анабел, ама не верувам дека се штетни, сепак тоа е витамин.
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 16:38:03
Палешка РР
ИЗВОРНА ПОРАКА: dragana_vane
Pretpostavuvam deka pritisokot mi e nizok, pa zatoa pulsot mi e pokacen... so kafe ili so gaziran sok uste poveke mi se pokacuva. Magnesol znam deka piev vo prvata bremenost, no neznam zosto gi piev?
Магнесол ги даваат сега на сите трудници, спречуваат спонтани абортуси, крварења, го регулираат притисокот и во замена за Калциум исто.
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 16:45:09
Slagjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: dragana_vane
Koga sme kaj pritisokot, i jas osekam deka vo tekot na denot, obicno pretpladne mnogu brzo mi cuka srceto, i koga go meram prtisokot, ne mi e visok, obicno 115/70, ili 120/65, no pulsot mi odi vo visina nekogas od 90-100. neznam sto treba da pijam Pretpostavuvam deka pritisokot mi e nizok, pa zatoa pulsot mi e pokacen... so kafe ili so gaziran sok uste poveke mi se pokacuva. Magnesol znam deka piev vo prvata bremenost, no neznam zosto gi piev?
Драгана не се секирај, не е ништо страшно. Мене во 9-ти месец пулсот ми беше секогаш над 100, ако поработев нешто и 120, а притисокот како и секогаш (110/ 75). Не пиев ништо и после породување се нормализира.
RE: Витамини за време на доењето 29.3.2010 16:53:42
elle
dragana-vane на мене во третото тромесечие ми се случуваше ноќе додека спијам до 110 отчукувања во минута кога му кажав на гинекологот не ми кажа ништо ми рече ако сакам да одам на екг. никакви лекарства не пиев и не бев на екг мислам дека е нормално тоа, немав никакви проблеми.
RE: Витамини за време на доењето 19.6.2010 19:15:52
oli_naum
јас во текот на бременоста пиев центравит пенатал и откако се породив исто така два месеци продолжив со истите витамини и минерали а сега купив некои од Натурал Велт. магнесол и флуронатрил пиев додека бев бремена. Сега нив не ги пијам па дали некој знае дали може да се продолжи со флуорот додека дојам. велат било добро за запчињата.
Летните горештини можат да бидат непријатни за секого, но во бременост...
Анкета
Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите? пеперутка16
Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.