|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Медот е прекрасен дар од природата, но дали секој може да ужива во неговиот сладок вкус? Нутриционистот Кери Торенс одблизу го разгледува овој природен засладувач

image
/11


Што е медот?

Во античка Грција, медот беше опишан како „храна на боговите“, додека во Кина беше класифициран како лек. Пријавено е дека има антимикробни својства, моќ на заздравување на раните и, во својата природна форма, е извор на неколку микроелементи.

 

Медот е производ создаден од пчели по собирањето на нектар од цветни растенија. Пчелите го чуваат како саќе во кошниците, за да си обезбедат храна за зимата. Ова е важно затоа што во текот на овој постуден период има помалку можности пчелите да се хранат и помалку цвеќиња од кои можат да соберат нектар.

 

Во својата сирова форма, медот се состои од аминокиселини, антиоксиданти, микроелементи и шеќер. Иако има висока содржина на фруктоза, има релативно низок гликемичен индекс (ГИ), што го прави корисна алтернатива на шеќер. Комерцијалните медови се подложени на процес на филтрирање и се термички обработени за да се спречи кристализирање на шеќерите и да се убијат микробите, вклучително и квасеците пред да се чуваат. Ова го продолжува рокот на траење и го прави попривлечно во теглата, но негативно влијае на антиоксидантната содржина на медот и неговите потенцијални здравствени придобивки.

 

 

Дали секој може да ужива во вкусот на медот?

Иако повеќето од нас уживаат во медот во исхраната, тој не е прифатлив за сите. Медот не е веган, бидејќи оние што ја следат диетата сакаат да исклучат каква било храна што ги експлоатира живите суштества. Собирањето мед се смета за штетно за пчелите, кои работеле напорно за да го произведат со цел да го поддржат сопствениот опстанок во постудените месеци.

 

Покрај ова, сите доенчиња на возраст под 12 месеци не треба да јадат суров или комерцијално произведен мед. Ова е затоа што тие можат да бидат изложени на ризик од еден вид труење со храна наречен ботулизам.

 

Како се прави медот?

Правењето мед е зачудувачки напорна работа и троши многу енергија. Пчелите собираат шеќерна течност наречена нектар од цвеќињата користејќи ги своите долги јазици во форма на цевка и ја чуваат во посебен „стомак“. Тука се меша со ензими кои го менуваат неговиот состав и pH вредноста, за да биде посоодветен за долгорочно складирање. Откако ќе се врати во кошницата, пчелата одговорна за собирање го пренесува нектарот на пчелата што прима со регургитација на течноста од нејзиниот стомак во устата на другата пчела. Овој процес продолжува сè додека делумно варениот нектар, сега комбинација на едноставни шеќери (гликоза и фруктоза), не се пренесе на пчелите кои преработуваат и кои на крајот го собираат сирупот во саќе.

 

Во оваа фаза, медот има висока содржина на вода, што го прави несоодветен за чување. Пчелите го ја затоплуваат кошницата со крилјата за да го забрзаат процесот на испарување. Кога содржината на вода се намали на помалку од 20 проценти, пчелите го запечатуваат саќето со течна секреција од нивните абдомени - ова се стврднува на супстанцијата што ја знаеме како пчелин восок. Откако беше заштитен од воздух со пчелин восок, и со намалена содржина на вода, медот сега може да се чува на неодредено време како извор на храна за кошницата.

 

Кои се веганските алтернативи на медот?

Постојат голем број на вегански алтернативи, иако вреди да се има предвид дека, исто како и медот, и овие сирупи се класифицираат како „без“ шеќери.

 

Сирупот од урми е паста или сируп направен со мешање на урми. Како резултат на сирупот има низок ГИ и пониска содржина на фруктоза од повеќето засладувачи. Сирупот од урми е богат со заштитни растителни соединенија наречени полифеноли и како медот има природни антимикробни својства. Придонесува за некои микрохранливи материи, вклучително и калиум.

Јаворовиот сируп се прави со извлекување на сокот од стеблата на "црвените" или "шеќерните" сорти на јаворово дрво. Сокот се вари за да се добие густ сируп, а потоа се филтрира за да се отстранат нечистотиите. Сирупот се оценува врз основа на бојата и вкусот, а степенот Б е најтемниот и најсилниот. Варијациите во бојата се должат на должината на сезоната и исто така ја одредуваат концентрацијата на заштитни фитохемикалии - колку е потемен сирупот, толку се побогати фитохемикалиите. Во споредба со медот, јаворовиот сируп има помала содржина на фруктоза. Проверете ги етикетите при купувањето за да се осигурате дека производот е 100% јаворов сируп.

Инулинскиот сируп обично се прави од корен на цикорија. Овој сируп е всушност пребиотичко влакно кое не-метаболизира низ дигестивниот тракт до дебелото црево. Тука, микробите жители го користат како извор на гориво. Сирупот има низок ГИ и благ сладок вкус, но ако се јаде во големи количини, може да има лаксативно дејство кај некои луѓе. Неговата употреба е поврзана со здравствени придобивки, вклучително и намалување на производството на триглицериди во крвта, што може да биде поврзано со атеросклероза.

Оризовиот сируп се прави со изложување на варен кафеав ориз во ензими кои ги разградуваат природните скроб на едноставни шеќери. Сирупот потоа се филтрира за да се отстранат нечистотиите. Бидејќи е претежно гликоза, оризовиот сируп има висок ГИ, но ниска содржина на фруктоза, тој придонесува малку за хранливите материи и, направен од ориз, може да биде изложен на ризик од контаминација со арсен.

Агаве сирупот се прави од сок од лисјата на растението агава. Овој сируп е потенок во конзистентност од медот, со понизок ГИ. Сепак, има висока содржина на фруктоза и поради оваа причина не е една од најздравите алтернативи и најдобро да го избегнуваат оние со дијабетес.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Др. Ранко Рајовиќ: Родители, разбудете се
Интервју со Др. Ранко Рајовиќ – МЕНСА
4
Раст и развој на детето
Сложеноста на развојот на секое дете се состои во развојот на обликот и видот на способностите, како што се: моторни, ем...
3
Вие го воспитувате добро, тоа се однесува ...
Вашето дете не сака да ги поздрави соседите во лифт, или ја фрла хартијата од чоколадо на под, а Вие го воспитувавте да...
3
Како да го научите детето да гледа на часо...
Времето е апстрактен и многу збунувачки поим за децата. Неразбирливо им е времето да не се гледа, а некако да се мери...
3




Анкета

Што да дознаете.
пеперутка16

Кога би носеле тројки, што би направиле?