13 - 19 рецепти од 19 | Страница: | | 1 | 2 |
Топло бело чоколадо со тиква >
Сосотојки:
650 мл млеко
220 мл пире од тиква
100 г бело чоколадо (ситно исечкано)
1 лажичка ванила
? лажичка цимет
прстофат сол
малку мускантно оревче
малку џумбир
шлаг пена (за декорација)
Упатства:
1.Во сад ставете го млекото, пирето од тиквата и сите зачини. Загрејте го до точка на вриење.
2.Додате го чоколадото. Промешајте додека добро не се растопи. Треба да добиете фина смеса.
3.Префлете го коктелот во чаша, декорирајте со шлаг пена и наросете малку цимет.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен чоколаден ликер >
Сосотојки:
1 литар млеко
300 грама шеќер
500 милилитри рум
1 чоколаден пудинг
100 грама какао во прав
1 ванилин шеќер
Упатства:
Разматете го пудингот во 300 мл ладно млеко, а остатокот од млекото сварете го. Во жешкото млеко додадете го шеќерот и ванилин шеќерот и мешајте додека не се истопи/раствори. Додајте ги пудингот и какаото во смесата и мешајте три минути. Додека е врела додајте и рум и потоа оставете ја да се олади.
Оладениот ликер се става во стаклени шишиња и се чува на ладно место. Пред употреба добро протресете го. Ако сакате поредок ликер, ставете повеќе млеко, а помалку шеќер. На здравје!
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Леден меден напиток >
Сосотојки:
мед - 100 г
јајца - 2 пар.
црн чај - 500 мл
шеќер - 100 г
лимони - 1 пар.
Упатства:
Жолчките се разбиваат и се раствораат во медот, па се мешаат се додека не се добие хомогена смеса.
Се додава топол чај и смесата се става на водена бања со постојано мешање.
Се додава сок од лимон. Се лади и се сервира во високи чаши.
Белковините се матат како снег со половина од шеќерот. Останатиот шеќер се карамелизира.
Врз пијалокот се става шне од белки и одозгора се полева со топол карамел.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ликер со круши и вишни >
Сосотојки:
малку Цимет
300 милилитри Суво бело вино
100 милилитри Сок од боровница
1 парче/чиња Лимон
500 грама Круши
200 грама Шеќер
Упатства:
Измијте ги крушите и излупете ги. Исецкајте ги и исчистете ги од внатрешните семки.
Полијте ги со сокот од лимон и ставете ги во еден сад. Посипете ги со шеќерот, додајте ги виното, 1 дл. вода и циметот, па варете ги на тивко околу 20 мин.
Исцедете ги и оставете ги настрана.
Потоа повторно вратете го сирупот на оган 20 минути, за да се редуцира.
Откако ќе се олади додадете го сокот од боровница.
Убаво оладете го ликерот и потоа можете да го послужите.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Варено вино >
Сосотојки:
2 мандарини
- 1 лимон
- 1 лемон
- 200 грама кафеав шеќер
- 6 каранфилчиња
- 1 стапче цимет
- 3 лисја од ловор
- 1 стапче ванила
- 2 ѕвездест анасон
- 2 шишиња црвено вино
Упатства:
Излупете ги мандарините, лимонот и лемонот и исечете ги на ситни парчиња. Во голем лонец ставете го кафеавиот шеќер, и мешајте полека да се стопи на средна температура, а потоа додадете кора од цитрон и сокот од мандарина. Додадете ги каранфилчињата, стапчето цимет и ловоровите листа. Стапчето ванила исечете го по должината и додадете го во садот, кратко промешајте и полијте го виното доволно само да се покријат состојките.
2. Оставете на тивок оган смесата да се готви околу 5 минути додека шеќерот не е целосно растопен, а потоа треба да добиете густ сируп. Добиената базична смеса на сируп е клучно за совршениот вкус на вареното вино, бидејќи така останатиот алкохол на овој начин нема да испари.
3. Кога сирупот целосно ќе добие кремаста структура, намалете го оганот и во лонецот додадете го анисот и остатокот од виното. На слаба температура загејте го околу 5 минути и бидете внимателни да не врие, а потоа виното можете да го сервирате.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Густ сок >
Сосотојки:
- 1 кгр. јаболка
- 1 кгр. круши
- 1 кгр. дуњи
- 1 кгр. моркови
- 1,5 кгр. шеќер
- вода
Упатства:
Јаболката, дуњите, крушите и морковите излупете ги и исечете ги на парчиња. Секој производ варете го посебно.
Исцедете ги јаболката, дуњите, крушите и морковите. Составете ја водата во која ги варевте. Додадете иста количина на вода, колку што имате.
Обареното овошје бленирајте го, додека не добиете каша.
Добиената каша соединете ја со водата.
Во тоа додадете шеќер.
Ставете го сокот да проврие во лонец. Соберете го во топли стаклени шишиња. Завиткајте ги шишињата со кебе и останете ги да отстојат цела ноќ.
Од оваа количина ќе добиете 15 л сок.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за домашна боза >
Сосотојки:
1 кгр. пченкарно брашно
10 литри вода
50 гр. пресен квасец
Упатства:
Во голем лонец ставете 1 кг пченкарно брашно со 10 литри млака вода.
Оставете го лонецот да преноќи.
Следниот ден ставете го на тивок оган да се готви околу 2 часа. За време на готвењето потребно е почесто да се меша смесата со дрвена лажица.
Настрана во еден филџан издробете 50 г.квасец во млака вода и оставете го да стаса. Кога квасецот ќе се удвои додајте го и него во лонецот па убаво промешајте.
Смесата процедете ја низ газа и по желба засладете. Кога бозата ќе излади, преточете ја во чисти шишиња кои ќе ги чувате на ладно.
Ако оваа количина ви е голема, тогаш состојките сразмерно намалете ги зошто бозата треба да се испие во следните неколку дена.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот