
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.

Автор:
Редакција Рингераја
Оригинален рецепт за лиснати кроасани
Квасецот ставете го во претходно загреано млеко, заедно со шеќерот. Мешајте со лажиче за да се стопат. Од брашното, квасецот (со млекото), водата, маслото, солта и јајцето замесете средно меко тесто. Од тестото одделете 16 топчиња и со сукало расукајте ги во круг. Поделете ги во два дела по осум расукани теста, каде секое тесто ќе го премачкате со маргарин. Двете „кули“ од по 8 намачкани теста покријте ги со крпа и оставете да ги 20 минути да се одмараат. Секоја кула од тесто развлечете ја со сукало за да добиете големо тесто. Откако двете кули од тесто ќе ги развлечете во голем круг, секој круг исечете го на 8 или 10 парчиња за да добиете 20-24 триаголничиња. На секој триаголник ставете од филот и завиткајте го кроасанот од поширокиот кон најтенкиот дел. Готовите кроасани ставете ги во подмачкано тавче со маргарин или обложено со хартија за печење. Оставете ги кроасаните да одмараат 1 час покриени со крпа. Премачкајте ги со смесата од јајце и жолчка и попрскајте ги со сусам, ким, афион или морска сол. Печете ги во претходно загреана рерна на 250 целзисуови степени 25 до 30 минути (зависи од рерната).
Време на подготовка од: 50
Време на подготовка до: 60
Број на лица: 4+
Kомплицираност: 3
1 кг меко брашно
50 гр квасец
2 лажички сол
1 лажиче шеќер
5 лажици масло
1 јајце
2,5 дл млеко
2,5 дл вода
250 гр маргарин за премачкување на тестата
Фил: по желба: шунка, кашкавал, павлака, фета сирење, спанаќ, карамелизиран кромид, печурки, џем, еурокрем...
За премачкување на кроасаните:
1 јајце
1 жолчка
сусам, ким, афион
забава Бремените
Автор: bobik
Кожата како огледало на здравјето
Кожата е најголемиот орган во телото, но таа не е само „надворешна обв...
Колаген - тајниот сојузник на кожата, косата и телото
Колагенот е еден од најважните протеини во телото, но често останува „...
Јадете повеќе, а внесувајте помалку калории
Во време кога многумина сакаат да се хранат поздраво и да ја одржат св...
Митови за слабеење: Кој ве лажел досега?
Слабеењето е тема која постојано предизвикува интерес, но истовремено ...
Пред нас е нов ден. Свежа страница што чека да ја исполниме со мисли, ...