Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Jas kako mlada nevesta koja nema koj da i pravi i nema namera da pravi zimnica si kupuvame so mm.E sea sigurno nekoj ke rece kupecko ne e ko domasno, no odma ve demantiram.Ajvar koj so e ist ko domasen e Bas Ajvar,so mm ne znam kolku tegli smackavme lani.Tursija zimavme edna vo 2,5kg pakovanje u Vero ama neznam so marka bese.A za cveklo vi go preporacuvam na Pajdakov,extra e.Epten sum domakinka,neli?
Ne se sekiraj cacko i jas sum ista, kakva tursija pravenje maltretiranje, dodusa otkako sum dojdena ovde ajvar ne sum nasla da kupam pa samo kaj majka mi koga odam go jadam ama ne e strasno, ne mi nedostiga, cela zima svez zelencuk naogam sto ke mi e zimnica. Kupuvam samo ljuti feferonki i kiseli krastavicki.
Јас само слатко од кајсии направив годинава неколку тегли а другото и го препуштам на сверки моја, они ќе прават и ајвар а направија и други разни слатка, од смокви од слики, малрмалади, компоти...па ќе даде некоја тегла ако не за мене за син и сигурно ќе даде
jas pa uzivam vo pravenje zimnica po pola doza ama da ima. Iako rabotam i patuvam sekoj den vo sabota i nedela naogam vreme za toa. Si napraviv modar patlidzan so lukce i magdanos, baburi polneti so zelka, przeno, tursija, kompoti i planiram uste po nekoe sise dzus za Petar i toa e toa.
1kg crn patlidzan 1l jabolkov ocet 150ml maslinov zejtin, 1-2 lazicki sol 3 cesninja lik
Patlidzanite se mijat, ne se lupat i se secat na krugcinja od po 5 mm. Vo tendzere se stava ocetot so solta i se vari dur ne zovrie, potoa se namaluva i se stavaat patlidzanite 5 min. Se vadat i cedat, a ocetot se cuva. Se redat vo tegli golemi - patlidzan pa seckano lukce , a moze i magdanos, pa pak patlidzan i taka do kraj. Se ostava da se oladat se prelivaat so ostatokot od ocetot. Na kraj se stava po nekoja kapka maslinovo maslo ili obicno i se zatvaraat.
Моите правеа вакви црни патлиџани јас ги обожавав но тие ги правеа со млади црни патлиџани тие малите и цели ги ставаа бидејќи се со големина како пиперка ги расецкуваа само на 4 дела по должина и внатре ги полнеа со лук и магдонос.
НА свекрва ми и дадов пари да купи се што треба и да ни направи зимница. Жената беше дома еден месец, не одеше на работа и ни направи лутеница, ајвар и салца.
Jas bev vo Skopje zemav od majka mi ajvar i lutenica no mnogu sakam modri patlidzani pa ke probam sama da napravam nesto.Inaku svekrva mi nikogas ne pravela zimnica nemozam da ocekuvam nisto od nejze . Sega i taa ocekuva od majka mi
Зимница на времето мајка ми правеше: ајвар, лутеница, туршија и сл....јас ништо од ова не правам туку си нарачувам од МК да ми донесат една, две тегли колку да пробам и тоа купечки. Тука и да сакам не е дозволено да се прави.
зимница е нешто со кое Балканов е благословен. Вистинските домаќинки добро знаат дека правењето зимица е како годишен одмор: Зимаш слободни денови од работа, муж ти ги носи вреќите од пазар (што не е вообичаено, ама за лутеничето се` ќе напраи), доаѓаат комшиките на помош, се праи ѓезме до 1 сабајле, гајбата пиво, по некое кебапче и пченка на ќумбето, трач за комшивките што не дошле... мажот сочувствително ти ги масира рамениците оти си се преработела. А кога ќе ги наполниш теглите со скапоцената црвена материја наречена ајвар, утре дента те оставаат да си поспиеш, сефте и последен пат во годината (дури ни за Нова година ова не ти се случува)