|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Велигденска торта “Росарио”

Автор:
Редакција Рингераја

Торта со неверојатен вкус



Подготовка

Состојките за тестото изматете ги со миксер. Додајте ги мелените ореви помешани со брашното и прашокот за печиво. На белките додадете ги солта и шеќерот и се` заедно изматете во цврст снег. Подготвените белки ставете ги во смесата за тесто. Печете во плех обложен со хаартија, со големина од 32 х 22 cm. Изладеното тесто исечете го за да добиете две кори. На површина за сервирање на тортата ставете го тестото и прелијте го со половина од преливот за тесто. На тестото ставете ги исечените јагоди. За првиот крем: содржината од вреќичката за прелив на торта измешајте ја со шеќерот и со 6 лажици ладна вода. Остатокот од водата загрејте го до вриење, тргнете ја водата од оган и ставете го преливот. Мешајте додека се згусни и оставете го преливот да се излади. Ставете неколку капки екстрат од јагода. Добиениот фил ставете го на тестото, над јагодите. За вториот фил: миксирајте ја хоплата додека не добиете цврст шлаг. Во шлагот ставете го ванилиниот шеќер, јогуртот и рум. Измешајте го желатинот со вода и оставете да набабри 10 минути. Ставете ја мешавината да се загрее и подгответе желатин. Ставете го желатинот во кремот. Нанесете го на колачот над првиот крем. Вториот дел од тестото прелијте го со преливот и ставете го над кремот. Оставете ја тртата на ладно да се стекне. Над тортата ставете чоколадна глазура и украсете ја со јагорки и чоколадни јајца.

Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Kомплицираност: 5

Состав

За тесто:
- 5 јајца
- 70 гр. шеќер
- 60 гр. мелени ореви
- 50 гр. брашно
- 2 лаж. прашок за печиво
- 4 белки
- прстофат сол
- 1 лажица шеќер

Прелив за тесто:
- 100 мл. млеко
- 2 лаж. рум

За прв крем:
- 200 гр. јаготки
- 2 кесички прелив за торта
- 80 гр. шеќер
- 5000 мл. вода
- екстрат од јагода
За втор крем:
- 500 мл. хопла
- 3 кесички ванилин шеќер
- 200 мл. овошен јогурт од јагода
- неколку капки екстрат од рум
- 1 кесичка желатин
- 5 лаж. вода
За украсување
- јаготки
- мали чоколадни јајца



Анкета

Пелени.
пеперутка16

Кога почнавте да го одвикнувате вашето бебе?