|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Која боја преовладува во вашиот дом?
17.1.2012 8:07:39   
AnnaMolly RR
Ајде дајте ми некоја идеја околу боите. Сега го правиме долниот кат каде што ќе има дневна, кујна и трпезарија. Многу ми изгледа убаво кога се си е во тон и во слични бои.
На пример, горе на поткровјето ни е се во крем и кафени нијанси. За долу сакам нешто поживо.

Дали во вашиот дом преовладува некоја одредена боја?

Live and let live
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Која боја преовладува во вашиот дом?
17.1.2012 10:57:39   
liberta
kaj nas preovladuva temno kafena (cokoladna) vo kombinacija co krem i da razbie zolti detali , pernicinja, flekeri i dr. ukrasi vo zolta boja.
si velev vo stanov ne eksperimentiram so drugi boi, toa ke go pravam na raat vo kukata. i sega dojde vreme za vo kukata i se pak me tera kon temno kafeavata.
mi se dopagaa sivata vo kombinacija so lila i crno pa i belo. ama vo posledno vreme kade i da pojdam gi gledam tie boi i veke ne gi sakam istite za doma.
detskite sobi moze da bidat ednata plava a drugata zelena, a denevniot prestoj pak ke bide kafeav.
bordo,portokalovo,ne doaga vo predvid ne gi sakam tie boi, a isto dosadna mi e kombinacijata na crno i belo.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 2
17.1.2012 13:18:39   
Pepelaska *
Како да споиме различни бои, а притоа да делуваат складно и убаво? Боите никогаш не се изолирани, освен ако тоа плански не е строго определено. Тие секогаш се опкружени со други бои и се дел од вкупната шема на бои. Таа шема на бои ги вклучува ѕидовите, подовите, таваните и мебелот. За да ја сложите сопствената шема на бои што е можно подобро, определете се за боја или обележје кое ќе биде носител на вашата шема. Тоа може да биде гарнитурата за седење, ѕид, тепих или друго парче мебел. По ова одлучете дали сакате во домот да имате хармонична шема која ќе биде “дел од тимот” или пак сакате контрастна шема каде одредени бои ќе бидат најистакнати.

Хармонични шеми

Во оваа шема сите бои се складни и не си конкурираат една на друга. Ниту една боја не бара посебно внимание, па така расположението кое преовладува е смирувачко. Постојат два основни типа на хармонични шеми. Еднобојната шема вклучува една боја со послаб интензитет, како што е на пример светла беж, светло сива или бела боја во ограничен интервал на вредности. Оваа шема често се употребува во изложбени салони бидејќи нејзината смиреност создава совршена површина. Било каков предмет кој е со интензивна боја или е упадлив, внесен во оваа шема на бои ќе го сврти вниманието на себе прекинувајќи ја еднобојноста, што може да се искористи како предност доколку сакате нешто да биде забележливо. Монохроматската шема се состои од една нијанса, но во широк дијапазон на вредности и интензитет на еднобојната шема.
Монохроматската шема која, на пример, е заснована на жолта боја, може да вклучи светло-жолта, лимон-жолта и златно-жолта боја кои можат да се употребат индивидуално или во комбинација. Монохроматската шема го чини целиот простор посебен.

Контрастни шеми

За разлика од хармоничните шеми, контрастните шеми постојат за да привлечат внимание. Кај нив бојата не е случајна, туку претставува жаришна точка. Постојат неколку делотворни видови на контрастни шеми. За почеток може да се напомене дека контраст може да се постигне со употреба на аналогни бои (бои кои се наоѓаат на “кругот на бои” една покрај друга), на пример, сина со тиркизно-зелена (сино-зелена). Сепак, понекогаш аналогните бои нема да дадат преголем контраст туку ќе изгледаат како да припаѓаат на хармонична шема.

Следен начин да се постигне контраст е да се употреби комбинирање на две комплементарни бои кои во “кругот на бои” се наоѓаат една спроти друга. На пример, сина и портокалова, или сина боја од една страна и неколку нијанси на портокалова од друга страна или обратно.

Доколку во игра внесувате повеќе бои, тогаш создадете контрасти со помош на тријада (три бои определени со поставување на рамностран триаголник во “кругот на бои”) каде што целата скала може да ја проширите со дополнителни нијанси на секоја боја од составот на тријади.

Исто така, многу убави и складни контрасти може да се постигнат и со употреба на топли и студени бои, како и со внесување на различни мотиви и материјали.

Извор: Се за домот

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот liberta)
Непосредна врска до пораките: 3
17.1.2012 13:25:15   
Pepelaska *
Во куќата кај нас кујната е црвена ( не многу дреч) со светло крем, елементите за дневна се венге
user posted image

масичката исто како и тепихот а завесите ни се кремави со рвени коцки и ептен добро се вклопија
здравје за спална сакам нешто
user posted image во ваи бои

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 4
17.1.2012 13:39:23   
Annet
vaka nasata dnevna ecrno- belo,crveno i sivi detalji .detskata ni e krem (imam staveno slili) so zeleno i portokalovo.
zasega tolku imame na raspolaganje.koga ke pravam kujna ke bide sigurno vklopena so dnevnata-tie boi.akupatiloto ke bide sigurno belo so tirkizno, liljakovo,takva nekoja kombinacija sakam........za spalna uste ne sum razmislila ama ke bide sigurno bela

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 5
17.1.2012 13:46:26   
mamicka77
kaj nas kujnata i komodata ni se sivo so krem  a zidovite praska so krem  vo hodnikot e isto taka  drugi sobi za sega nemame na raspolaganje a spalnata sakam da bide liljakovo so belo za decka ne sum razmisluvala mila sama ke si kaze bidejki ne planirame da i ja pravime dodeka e epten mala koga ke napolni 5    6  god togas taa sama ke izbere normalno nejzina soba e

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 6
17.1.2012 13:50:29   
rina13
kaj nas stanot e crveno so temno kafeavo go ima uredeno mm so dizajner 3 meseci pred da se zapoznaeme(taka da jas ne ucestvuvav:(),mene licno takvi boi i asimetricni elementi ne mi se svigjaat izleda ko da e nekoja institucija kancelarija a ne dom,e sega za u kukjata sto ke ja gradime planiram da bide vakva
user posted image
sakam simetrija i minimalizam

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 7
17.1.2012 13:50:48   
Mihaela 2010
Dnevnata mi e so nijansi na krem boja ,kujnata mi e crvena so sivo boja ,spalnata i vgradenite plakari venge.

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 8
17.1.2012 13:51:19   
mamicka77
user posted image

user posted image

masickata ne ni odgovara no momentalno bese taa sega e smeneta hahahahhhaa

Непосредна врска до пораките: 9
17.1.2012 14:47:25   
kikicka
Кај на крем кафено и сребрено и украси имам нешто на зеленкасто и црвено ,спаланата ни е на љиљаково со бело црно

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 10
17.1.2012 14:54:28   
JovanaJ
Elementite vo dnevna se venge, kompletno moja kreacija..Zidovite se beli, tepihot crno bel, taka sto doaga kombinacija od crno i belo...

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 11
17.1.2012 15:05:34   
miana
Kaj mene se se plavo metalik ( ama onaa zagusena plava boja ) i sivo metalik..I kujnata i dnevnata i garniturata i se,se .trpezaritjata mi e venge a stolicite krem so venge i tepisite mi s ekompinacija teget so krem

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 12
17.1.2012 15:52:03   
Snowhite RR
Кај мене мебелот ми е венге, трпезариската маса и клуб масичето малку бело и столиците венге тапацирни со еленска кожа во бело, плочките во кујната ѕидните венге, подните крем, кујната таа моментално што ја имам е бела, ама таа е привремена, кога ќе правам друга сигурно ќе биде венге со бело да се вклопи со масата и столиците. Дограмата и вратите ми се бели. Е сега да се разбие монотонија теписоните се кремови, а низ нив има шари зелено, портокалово, и некоја нијанса на црвено нешто како ќерамида боја. И затоа почетокот купив зелени флекери, на масичето и масата зелени како сламарици и така ми делуваше посвежо. Арно ама зимава ме удри некој филм, откако ја украсив елката, бидејќи е во црвено златна комбинација, па си најдов во поклоните од свадбата некои сувенирчина (свеќарник, украсен тањир и едни не знам како вазнички) во бордо боја, па фатив купив бордо флекери, бордо перничина и на масата ги сменив сламариците во бордо. Сега планирам уште теписоните да ги сменам (нив ќе ги менувам зашто и многу ми се валкаат светли се)и драпери бордо да си ставам и оваа комбинација да ми биде за во зима, зашто ми е потопла, а во лето зелената посвежа
Никогаш не сакава да правам комбинација со црвена, ама сега многу топлина ми дава, прави да се чувствувам пријатно дома

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 13
17.1.2012 21:24:19   
Bogdancanka
kaj mene vo dnevna e kombinacija od temno plavo so portokalovo ima po nesto i na zlatno i nesto na kafeno,spalnata mi e bela so nekolku zlatni lajsni...drugiot del koj treba da go ureduvame bi sakala da bide vo kombinacija na crno,bela i crvena boja...no seuste nisto ne se znae dodeka da pocneme da sreduvame moze da mi padne i nesto drugo napametuser posted image

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 14
17.1.2012 21:39:51   
Џесика
Кај мене е комбинација бело-сиво-црвено, тепихот е комбинација од сиво-црно и црвено, гарнитурата е сиво-бела, трпезарија, маси, мало масиче, комода- све е бело-сиво, само кујнава штрчи пошто ја затекнавме во куќава а беше гланц нова, цреша со сиво комбинација... ај бе дојди најдобро, па ќе видиш user posted image
А, да дополнам, тоалетот е црвено-бел, а детската е сино-портокалова, спалната бело-сива user posted image

< Поракaта ја уредил Џесика РР -- 17.1.2012 21:40:58 >

Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 15
18.1.2012 13:18:34   
Martins mom
Дневната, кујната и трпезаријата ми се на зелено со црно и сребрено детали. Спалната ми е во нијанси на лилаво.Тоалетот сина со бело. Секоја соба си е приказна за себеuser posted image А детската уште не ни е направена. Абе све ми боје лепо стојеuser posted image

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

(Одговор на членот Џесика)
Непосредна врска до пораките: 16
18.1.2012 19:37:28   
Snowhite RR
А заборавив да кажам и купатилото плочките ми се темно кафени со крем, а другите елементи бели, а спалната исто венге како и останатиот мебел. Е сега и во спаланата сакам еден ѕид да исфарбам или со тапети на виолетова, ама темно како вино боја и такви некои пердина и постелнина таква

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот Martins mom)
Непосредна врска до пораките: 17
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Миење заби.
Admin

Кога почнавте да им ги миете забите на вашите деца?