|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Вегетаријански полнети пиперки

Автор:
Редакција Рингераја

За сите кои се збогувале со месото



Подготовка

За полнење Загрејте го маслиновото масло во голема тава и пржете го ситно исецканиот кромид на неа 3-4 минути додека не се карамелизира. Додадете го исечканиот лук и пржете додека лукот не мириса добро. 2 Измијте ја црвената леќа под млаз ладна вода, исцедете и додадете го кромидот и лукот. Потоа додадете ловоров лист, пушена пиперка, ким и мајчина душица. Промешајте добро, потоа истурете го целото вино и динстајте додека не испари целиот алкохол. 3 Промешајте ги исецканите излупени домати, истурете намалете ја топлината и варете, повремено мешајќи, 15-20 минути. 4 Кога леќата целосно ќе омекне, се згусне, додадете го оризот. Зачинете со сол и мелен црн пипер и варете кратко додека не се згусне. Тргнете од оган, оставете десет минути и потоа додадете ги пиперките. 5 Во меѓувреме, подгответе го сосот. Загрејте го маслиновото масло во мало тенџере. Додадете го ситно исечканиот лук и пржете накратко за да мириса убаво, но внимавајте да не изгори. 6 Истурете во пире од домати, намалете го огнот и варете околу 15 минути да се згусне малку. Додадете сол на крајот. Измијте ги пиперките, исечете ги врвовите и внимателно отстранете ги семките и белите мембрани. 7 Прелијте ги исчистените пиперки одвнатре со малку маслиново масло, посолете, па одозгора ставете ги со подготвеното полнење. 8 Наредете го сосот од домати на дното на сад за печење или огноотпорна тава. Наредете ги полнетите пиперки преку неа. 9 Истурете малку повеќе маслиново масло врз се. Покријте ги со фолија и печете во рерна загреана на 180 ° C 30 минути. 10 Отстранете ја фолијата, зголемете ја температурата на рерната на 200 ° C и печете ги пиперките.

Време на подготовка од: 90
Време на подготовка до: 120
Kомплицираност: 4

Состав

2 лажици маслиново масло
1 кромид (100 гр.)
1 чешне лук
160 гр црвена леќа
2 лисја ловоров лист
1 лажичка слатка пиперка
? лажички мелен ким
? лажички мајчина душица



Анкета

Пелени.
пеперутка16

Кога почнавте да го одвикнувате вашето бебе?