namesp во 10:12
Подгответе сами - рецепт за јаболков оцет
Редакција Рингераја, 20.10.2021Најпрво добро измијте ги јаболкaтa кои сакате да ги употребите, а потоа насецкајте ги во стаклена тегла или пластично буре. Пластичните буриња не би требало да се практикуваат, но ако се работи за поголема количина тогаш едноставно сте приморани. Додадете превриена и изладена вода во 4 пати поголема количина од количината на јаболка. Генерално според рецептите на еден килограм јаболка оди 3-5 литри вода, се тоа во зависност дали сакате да приготвите посилен или по разреден оцет. На оваа количина додадете 50 до 100 грама шеќер. Повеќе шеќер се става ако јаболкaта се помалку слатки.
Кога се ова ќе го приготвите покријте со стерилна газа и оставете на некое мирно место на температура околу 20 степени. Некои го ставаат на сонце, но ова не е неопходно. Доказ дека се сте направиле како што треба ќе биде неподносливо силниот мирис кој ќе се јави во првите 10 дена стоење. Затоа не се препорачува да се чува во стан, туку само во празна гаража или подрум. По два месеци стоење потребно е да го процедите и пресипете во друг сад и повторно да го оставите уште 6 месеци. Потоа повторно го цедите и конечно можете да го употребите.
Секако ова можеби ви изгледа како предолг временски период, но верувајте дека ќе ви се исплати. Затоа пригответе доволна количина јаболков оцет за целата сезона додека не стигне наредната берба.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Кај повеќето родители овој симптом предизвикува страв и итна посета на педијатар. Прво треба да се препознаат ситуациите...

Кога носето ќе прокрвари, се плашат и родителите и децата. Но дали стравот е оправдан?

При повраќање организмот губи брзо многу течности и минерали. При обилно и постојано повраќање се стигнува брзо до дехид...

За Велигден, главна состојка на менито се јајцата. Колку е корисно да јадете варени јајца, каква е препорачаната доза и ...
