Vladymir во 08:25
на тема RE: Совети за зајакнување на имунитетот на вашето дете?
Автор:
Редакција Рингераја
Хачапурите припаѓаат на грузиската национална кујна, многу се популарни не само во Грузија туку и пошироко, веројатно затоа што се навистина многу вкусни
Од сите наведени состојки за тестото, на вообичаен начин се прави меко тесто кое обично може по малку и да се лепи за рацете. Тестото се покрива со пластична фолија (за да не се создаде корка) и се остава најмалку 1 саат да кисне (можеби и нема многу на нарасне, но тоа не е грешно). Подготовка на филот. Додека тестото кисне се припрема филот. Сирењето се ренда на ренде, се додава 1 јајце и 1 белка (втората жолчка ќе служи за премачкување) и добро се хомогенизира. Топчиња тесто и фил.Нараснатото тесто се става на добро набрашнета површина и уште еднаш кратко се измесува, се дели на 12 дела и се формираат 12 топчиња (секое топче ќе тежи околу 120 – 130 г). Филот исто така се дели на 12 топчиња. Тесто и фил.Од секое топче од тестото се формира мал катмер, а во средината се става топчето од филот. Слепено тесто5.Со помош на рака се залепуваат страните така што филот да биде покриен со тесто. Оформената топка се завртува со залепениот дел одоздола. Така се постапува со сите 12 топки. Притиснати топчиња.Секое топче најпрвин се притиснува т.е смачкува со рака. Расукано топче.Потоа, со помош на оклагија, се расукува круг (мал хачапури) и се сместува во тава обложена со хартија. И така со сите 12 топки. Спремни за печење.Во една тава од рерната може да се наредат 4 хачапури. Секоја пита се премачкува со жолчка, се посипува со сусам, ким или афион (по сопствена желба) и се оставааат малку да одморат или се додека не се загрее рерната. Испечени хачапури.Се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 15 минути или додека ја променат бојата, односно малку поруменат. Преземено: http://migusto.mk/hacapuri/
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 90
Kомплицираност: 4
800 г брашно
500 мл јогурт
1 јајце
100 г путер (растопен)
3-4 лажици масло за готвење
1 коцка свеж квасец
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
750 г сирење или урда (состојки за фил)
1 белка (состојки за фил)
1 жолчка за премачкување (состојки за фил)
pumpici za izmolzuvanje
Автор: fetusce
pumpici za izmolzuvanje elektricna Lun
moite najmili
Автор: selvi
Продвижение групп ВК
Автор: prodvijenieVK
Привет! Занимаюсь раскруткой групп ВК!!
Онлайн вакансии
Автор: onlinerabota
Бизнес на дому! Проводите время в сети
moite najmili
Автор: jovanja
забава Бремените
Автор: bobik
Mastering the Art of Healing and Poetry
Aleksandar Sasa Trajkovski, a Macedonian poet and translator, has link...
Интервју со Небојша Вуковиќ, директор на "Лазар Танев"
Средното училиште „Лазар Танев“ нуди кетеринг за сите заинтересирани п...
Ефикасно слабеење со Кето Диет
Во современата диететика, кетозата е препознаена како една од најефика...
Натусана - 20 години присуство на македонскиот пазар
Оваа година се навршуваат 20 години од присуството на Натусана на маке...
НАГРАДНА ИГРА: Парови спои и Лакалут награди освои
Ајде да играме Меморија и да освоиме награди! Натусана и Рингераја орг...
Цуцла.
пеперутка16
До кога вашето дете имало цуцла?