за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Ај некој нека ми каже колку пати неделно може да му се дава на дете јајце? имам пријателка и ми кажа дека најка и или свекрва и не знам точно секој ден по 2 варени јајца му давале на детето. Нели е тоа многу? Јас не ќерка ми еднаш до 2 пати неделно и давам да јаде јајце, било пржено или варено.
13.05.2011, 06:41
Палешка РР
7505
Хмм, две јајца на ден Тоа не само што е еднолична храна секојдневно, туку е и полно со холестерол. Мојата матична советува да се јаде јајце два пати неделно. И мислам дека тоа е ОК.
13.05.2011, 09:04
Felly RR
7977
Исто и ние - јајце - два пати неделно
15.06.2011, 14:57
penelopa
3419
Моето е 7 ипол месеци утре планирам да му дадам јајце т.е жолчка за прв пат и тоа 1/8.
16.06.2011, 16:19
Snowhite RR
5042
Михаил не сака да јади јајце Сака само да го држи в раце,се радува и вика „јајце, јаце“, а да јади не. Па пробувам некако на друг начин да му давам, или лепчина пржени со јајце или спанаќ на пример варам со ориз и му кршам едно јајце во него
16.06.2011, 16:20
miana
6152
Kerkami ima tri ipol godini i jade po dve jajca przeni ,vi se veruva?
24.08.2011, 09:53
lukas
2148
neznaev kaj da pisam pa ke prasam tuka poradi namalenosta na zelezoto na lukas mi rekoja da zemam selsko jajce da go izmatam zivo vo mlekoto i da mu dadam da pie ne se osekalo mnogu,sakam da znam dali ova go ima probano nekoj... mi rekoja deka imal dobar rezultat..pozzz
24.08.2011, 10:12
dostickage
2181
ja ne bi igrala taka.toa selsko jajce mozes i poinaku da go upotrebis.koga ke varis na primer griz so mleko,uste dodeka e zesko samo sto ke go trgnes od ringlata stavi ja zolckata i silno mesaj edna minuta.taka ne ti e zivo jajceto.ama toa samo so zolcka zasto belkata em ke se svari em tamu ne e zelezoto :))eksperimentiraj :)
24.08.2011, 10:18
lukas
2148
aj kzi mi poubavo kako da go spremam grizot so mlekoto posto ne sme go jadele dosega grizot doza kolku so kolku kazi mi...ednas mu spremiv ne mi go jadese i ne ni probav uste ednas...fala..
24.08.2011, 11:02
dostickage
2181
Jas pravam otprilika doza :))) Ama si piuva i na kutijata.Na 200 ml mleko , se stava edna lazica supena seker da provrie i se stava so postojano mesanje okoli 1,5 lazici supeni griz. Na kutijata pisuva 2 lazici ama posle koga kej se olagi stanuva premnogu gusto taka da jas stavam pomalku. Otkako so mesanjeto ke ja dobie potrebnata gustina se trga od sporet.Vednas se zema jajceto,se trga zolckata od belkata i se stava samo zolckata vo grizot.Sekako zolckata bara postojano mesanje okolu edna minutka.Ke dobies zoltenikava smesa zo sredna konzistencija.Mnogu e vkusno i jas si k'snuvam nekogas :)))
E sega ke vidis zavisi i od grizot nekoj e positen nekoj e pokrupen taka sto razlicn vpivaat tecnost.Toa samo so probuvanje ke vidis kako ke ti e dozata.
Inace za slabokvnost se preporacuva i jajce od prepelica ili potpoloska kako se vika :-) se koristi isto kako i obicnoto jajce.
24.08.2011, 11:27
AnnaMolly RR
6409
И јас така ставам жолчка во гриз. Барем на некој начин е термички обработена. Воопшто не сум за конзумирање живи јајца.
24.08.2011, 16:33
Slagjana
463
ИЗВОРНА ПОРАКА: lukas
neznaev kaj da pisam pa ke prasam tuka poradi namalenosta na zelezoto na lukas mi rekoja da zemam selsko jajce da go izmatam zivo vo mlekoto i da mu dadam da pie ne se osekalo mnogu,sakam da znam dali ova go ima probano nekoj... mi rekoja deka imal dobar rezultat..pozzz
Кога бев мала така мене ми даваа и имаше резултат. Ама сега јас да и дадам живо јајце на ќерка ми нема шанси. Побрзо ќе и давам сируп, отколку да ризикувам да се зарази со Салмонела.
24.08.2011, 22:42
lukas
2148
ja prasav doktorkata za ova mi rece mozes da mu dades ama sega deka e toplo mu bilo strav da ne se nafrla..pozzz fala vi na site za mislenjata a so ova so grizot ke probam utre a moze li pred spienje da mu go dadam toa grizot so jajceto a za rucek pak telesko? deka vo eden den i jajce i telesko ako? pozzz
30.08.2011, 15:08
dostickage
2181
ako.mozes da dades griz pred spienje a telesko na rucek.
davaj imnogu sok od cveklo so morkov i jabolko.licno mene poveke mi pomaga toa.mene sokot najmnogu mi pomaga i lekovite ne mi deluvaa.
10.09.2011, 11:59
Pepelaska *
3820
Женски како се дава белка за прв пат? Сама? Варена,пржена,блендирана,сечкана гмечена? Ние направивме 1 година па време е да пробаме, знам дека смешно звучи прашањево ама не знам...
10.09.2011, 16:25
kikicka
4218
jas belka prv pat i dadov vaka: tikvicki svareni se redat vo sad za pecenje i vrz niv prethotno izmateno k.mleko jajce celo znaci i magdanos malku, se prelevaat i se pecat nekade 15min posle bendirano i go dadov za rucek i nemase nisto reakcija ,si go izede ubav i beshe
10.09.2011, 21:31
Felly RR
7977
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
Женски како се дава белка за прв пат? Сама? Варена,пржена,блендирана,сечкана гмечена?
Јас прв пат и дадов пржено јајце цело, а исто и варено и давам на парченца белката исечкана. Матеа дури и повеќе ја сака белката, а жолчка варена не сака. Затоа повеќе и правам пржени јајца.
10.09.2011, 21:44
nadica
4381
надица уште од мала повеќе ја сака белката, жолчка јадеше само маскирана со нешто друго инаку најмнигу сака варено јајце така да можеш да пробаш со варено или пржено одпочеток по малку за да не јави несакана реакција
11.09.2011, 17:38
arh_diz
7198
Jas prvp pat mu dadov varena malku izmesana so zelencuk.Przeno jajce nemame seuste probano.Sin mi poveke ja saka zolckata
28.12.2011, 11:27
Natuska85
3613
Денес моето прв пат ќе проба жолчка. Ќе му ја даде мајка ми околу 14 часот во комбинација со спанаќ,ориз и морков.Се надевам нема да има реакција. Туку сакав да ве прашам наредни денови пак жолчка да му давам секој ден или.....немам време баш сега да ја читам темава .Фала ви на разбирањето
28.12.2011, 11:43
dostickage
2181
na pocetok po 1/4 preku eden den nekolku dena.posle po edna polovina isto preku eden den nekolku dena i posle mozes cela na pocetok preku eden den.otkako ke se navikne mozes kako sakas da davas. samo vnimavaj da bide mnogu tvrdo varena te dobro termicki obrabotena.
25.01.2012, 15:22
bombica
917
Девојки жолчка се дава со полни 7 или 8 месеци? П. за 2 дена полни 7 месеци и денес др, ми рече да почнам со месо и жолчка Јас знам со полни 8 мес.
25.01.2012, 15:44
AnnaMolly RR
6409
Бомбица, мене па педијатарката ми рече од 6, само јас не ја послушав и од 8 мислам дека почнав со осмина жолчка.
25.01.2012, 16:04
Calypso
1386
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica
Девојки жолчка се дава со полни 7 или 8 месеци? П. за 2 дена полни 7 месеци и денес др, ми рече да почнам со месо и жолчка Јас знам со полни 8 мес.
Jas pocnav so zolcka, i toa osminka nekade okolu sedum meseci, i super mi ja prifati. Ama ne mu davav cesto, ednas nedelno samo... a posle pocesto. Sega sme veke na cela zolcka. Inaku da, preporacuvaat od 6 mesec da se pocne so zolcka, samo treba da bide epten tvrdo varena, min. tri minuti da vrie. Jas ostavav i 5-10 minuti da se vari.
25.01.2012, 18:35
Natuska85
3613
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica
Јас на полни 7 воведовме месо, а на полни 8 жолчка. Сега јадеме преку 2 дена по пола жолчка.