за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
lidina fala ti mnogu na sovetot, mora da probam inace ova ne se izdrzuva. I jas koga studirav imav hemoroidi od sedenje na tvrd stol vo citalna ama pominuvale bez nikakov poseben tretman. Ama sega mislam na krajot koga bebeto poveke pritiska nadolu pravi pritisok i baska nemozev da odam ni do wc i toa dovede da se pojavat. Ajde neka e so pomin samo
26.04.2011, 15:21
heba
492
ima edna bilna kako apteka pozadi univerzalna sala ima vo mali shishenca kako lek za hemoroidi na prirodna baza mi kazaa deka lugje so boluvale dolgi godini si gi izlekuvale. jas planiram da kupam imam maka i jas so hemoroidi i bash celo vreme se prashuam shto kje se sluchuva so niv ako se poragjam normalno
26.04.2011, 15:40
Lidina
259
Heba ako imas informacija kako se vika aptekata i sisenceto kazi se ke probame oti ima momenti stvarno ne se trpat a pak sega uste poveke se aktivirani. jas veke so godini gi trpam.
26.04.2011, 15:51
Lara2224
244
AJ so pernici ke se snabdime site :D Tuku jas sakav nesto drugo da ve prasam. Imam spustena placenta no i spusteno bepce zaedno sose matkata. Taka mi e od 24ta nedela do sega (27ma). Sovetuvano mi e (od doktorkata) lezenje i miruvanje, poretko sedenje i pomalku zamaranje. Sega denovive odam na rabota zaso sefot mi mrci ama edvaj izdrzuvam... Se nadevam deka za brzo ke se razbereme i ke mozam da si prodolzam da odmaram posto sekoj den na bebeto vo matkata e plus i ne bi sakala pred vreme da go rodam, a posebno ne vo 7mi mesec. E sega muabetot mi bese drugo. Ponekogas, obicno ako denot mi e ponaporen ili taka nesto i koga ke sednam (sekogas vo sedecka polozba)osekjam nenormalno jaka bolka vo dolniot del na stomakot (kade sto mi se i bebeto i placentata) kratkotrajna, no mnogu ostra, ne znam kako da vi opisam kako vo otvorena rana nekoj da mi cepka.. toa prv pat go osetiv pred da mi kazat deka imam skraten cerviks i bebeto e mnoooogu nisko (cudno, vaka izgledam kako visoko da go nosam). Ne znam dali e povrzano no zaradi toa otidov na pregled a mi go najdoa ova, brisevite i urinokulturata mi bea uredni. Ima li nekoj vakvo iskustvo? Znae li nekoj od sto tocno se javuva bolkata?
26.04.2011, 16:27
bombica
917
ИЗВОРНА ПОРАКА: macuvka
posle dolgo baranje, uspeav da ja najdam vo GTC vo PRE-MAM, dolga e, mozes da ja oblikuvas kako sakas, meka e baska i multi funkcionalna e, po trudnokjata sluzi kako pernica za doenje, si ja oblikuvas okolu polovinata a koga bebuska ke napravi nekolku meseci moze da ti sluzi isto kako ogradica za nego, cenata e 3.500 mkd...pozdrav
Cenava e odlicna Znaev deka kaj nas mora da bide poskapa odkolku na net posto se e poskapo tuka.Ke moram da naracam po nekoj da mi ja kupi kolku e tolku bar i posle poragaj moze da se koristi. Heba bravo za neka prodolzi da raste Lele mnogu se nerviram legnata doma nemozam da izlezam da si kupam nesto nemam sto da oblecam koga odam na pregled Plus vo gradov nema prodavnica za trudnicka garderoba treba site dukani da gi setas i prasanje e dali ke najdes.Tesko na snaa mi ona se nafana da proseta i da mi donese doma da probasm
26.04.2011, 17:25
arh_diz
7198
Lara jas mislam deka vo ovoj moment bebeto ti e na prvo mesto, pocituvaj go sovetot od ginekologot.Neodi na rabota .
26.04.2011, 17:44
heba
492
vo linkot shto go isprativ od dukjan kaj univerzalna e 2100 prenicata ama se mislam dali da ja kupam da ne izlezat sea na saemot poeftini...a dr strana pa sekoj den e teshka maka koj kje dodrzi do 6ti ushte ako ja nema ili e ista cena dzabe makata.. inaku lara i jas mislam da si zemesh edno boleduvanje pa barem edna nedela da probash doma so lezenje inaku atekata gledda nakaj univerzalna sala znachi se naogja vo zgradata pozadi salata ama ne e ustvari apteka tuku kako prodavniche so sekakvi shishenca so lekchinja i chini 350 den samo kje kazesh za hemoroidi i kje ti dadat choekov sho mi kaza so godini teral maka sega mi vika mu ischeznale edvaj ednash dva pati neznachitelno mu se pojavile..
26.04.2011, 18:11
prettygirl
398
aj kazete mi so da pravam, stomakot mi e preladen ovie 2-3 dena samo mi krkorat crevcata pijam caj od nane ama ne pomaga kojzanaj kolku.Duri i mislam deka ne go osekam bebeto koga se mrda od preladata, a za spienje da ne pravime muabet ni na levo ni na desno da se svrtam nemozam
27.04.2011, 16:12
bombica
917
Prettygirl pij topli caevi i zavitkaj go stomakot so nesto na pr. sal za da se zatoplis, drugo ne mi ide na pamet. Aj jas pak za pernicata Definitivno ima vo Struzanka kostaat 590 den.Denes bese drugarka mi da mi kupi ama ima bile potroseni ke dobiele posle praznikot.
27.04.2011, 18:04
Pepelaska *
3820
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lara2224
Ponekogas, obicno ako denot mi e ponaporen ili taka nesto i koga ke sednam (sekogas vo sedecka polozba)osekjam nenormalno jaka bolka vo dolniot del na stomakot (kade sto mi se i bebeto i placentata) kratkotrajna, no mnogu ostra, ne znam kako da vi opisam kako vo otvorena rana nekoj da mi cepka.. toa prv pat go osetiv pred da mi kazat deka imam skraten cerviks i bebeto e mnoooogu nisko (cudno, vaka izgledam kako visoko da go nosam). Ne znam dali e povrzano no zaradi toa otidov na pregled a mi go najdoa ova, brisevite i urinokulturata mi bea uredni. Ima li nekoj vakvo iskustvo? Znae li nekoj od sto tocno se javuva bolkata?
Јас имав таква слична остра болка ама кога почнав да се следам сфатив дека ми е од замор, и јас имав плацента превиа ама на почетокот , кога почнав да одмарам по цел ден и да не кревам ништо апсолутно болките престанаа, затоа одмарај бебето е најважно
28.04.2011, 08:22
Lara2224
244
I jas pretpostavuvam deka e od toa pepelaska, sepak fala ti mnogu, a i po malku olesnuva koga znaes deka ne si sama.
A za pernicata devojki ako ja nema vo centar ja ima vo Struzanka vo Biser ili vo Bunjakovec (ako vi se brza) a jas im kazav vcera vo centar (gradski dzid) da naracaat bar uste dve tri, a jas si ja kupiv od biser. Ima plavi i rozovki. i uste nesto, moze od istata firma da se naracaat i navlaki, samo po edna dve ke se poskapi od pernicata :D moze ako sakate zaedno da si naracame :D
28.04.2011, 13:57
heba
492
jas vcera probav so medicinska pernica tie iaaat kako vdlabnatina na sredina i se potvrdi i da vi kazam mi zavrshi rabota prepav duri sabajle edvaj stanav za na rabota :) detevo ne mrda mn ama koga kje mrdne misla deka drzi noz ili zilet u raka mi go razara stomakov i beshikana i vidno se izestuva cel stomak na levo i smeshna sum mnogu :)) imam telo neodredena amorfna forma ahahahah :))
28.04.2011, 15:13
adrijanalima
37
zenski kako vi odi, ni se gleda li krajot jas mislam deka vecno ke sum trudna, site se porodija sto gi znam samo na mene mi izgleda se taka dalecno i nedopirlivo a se boli, nemozam da mrdam. Imam uste 13 dena do termin i si vikam aj vajlda uste tie 13 dena ke se posto ke eksplodiram. Na mojata bebushka uste ne i se izleguva izgleda, mrda li mrda i jas se cudam kako ima tolku mesto.
28.04.2011, 16:21
heba
492
lele ma adija za 13 dena li pravis problem auuu ja koga kje dojdam do tamu ushe celi dva meseci do termin ....ja mislam deka 2 godini sum bremena najvekje mi semta shto sum tromava ko tenk edvaj se dvizam a kachuenje po skali mi e uzas se me chesha i site bluzi mi se isflekani se mi kapnuva na stomakov
28.04.2011, 16:57
baby_bump
351
bash celo vreme se prashuam shto kje se sluchuva so niv ako se poragjam normalno
Не дај боже со хемороиди природно да се пораѓаш, едно што сите ќе испукаат, а друго и пострашно е што на лице место ако си испукана и раната и хеморидите ќе ти ги шијат, затоа гледај да ги санираш додека си трудна или барај царски.
28.04.2011, 17:27
lilicka
866
Ова со хемороидиве ме плаши па јас од кога сум трудна ги имам! Ќе ми се изгубат и повторно ќе се појават,внимавам што јадам но пак ми се појавуваат! Што ли ќе правам ако ги имам на пораѓајот а здравје боже планирам природно да се пораѓам лелеле мајкоо!!!
28.04.2011, 19:09
blond
1268
РР, кога почнува да зрее плацентата? Јас за некој ден ќе сум полни 32 недели, а сега бев на преглед и ми кажаа дека плацентата ми е 1 кон 2 степен созреана и дека штом ќе влезам во 9ти, веднаш на контрола тој ден и обавезно ЦТГ. Малку ме исплаши докторот со ова. Некоја со слично искуство ?
Инаку бебушот е тежок 2.2 кг
28.04.2011, 20:05
heba
492
eee blond ushte tolku da porasne :)) do poragjaj :)) mene doktoron niso ne mi rece za kolku e soreana tuku da dojdam pak za 15 dena. a ti narednite 4 nedeli da ne odish ?? neka ne te plashi sekade pishuva deka koga kje se vleze vo 9ti po teorija se pravi ctg . inaku cekajte za hemoroidive me interesira znachi jas sum gi imala pred zabremenuvanje ne mi krvarele ama posle idenje vo wc mi iiskacchale pa za kratko kje mi se povlechat a sega ako imam maka pri iskachanje kje miizlezat i me bolat moram da gi machkam aama i tamu ako dadam napon kje mi izlezat pak i poso znam deka neli kao demek nesho treba i da se secne si vikam ova kje otide do heoroidive ///??? ako mi se desi toa so pukanjeto pa toa kje bide beter bolka i lezenje podolgo od carski :(
28.04.2011, 20:16
Lidina
259
Bravo za bebushot Blond I jas sega bev na pregled mojot tezi 2.3 kg, jas i ti sme tuka negde mi rece ponapred e 2 nedeli. malku me zagrizi em golemo em e uste so glavata nagore me otepaa rebrata od desnata strana od bolenje. Se sumnjase zolckata da ne mi e ama mu kazav deka na pocetokot me bolese i od levata strana i ne mi dade upat.. Koj ke trpi uste 3 nedeli na rabota
28.04.2011, 20:22
Lidina
259
Tolku mi se smaceni tie hemoroidi sto ic ne mi e gajle neka gi secat, ionaka imam bolka nevidena istrpeno od niv. Moite se momentalno strasni nisto ne gi sobira I zosto da se lezi podolgo ako gi sijat? Ako ima nekoja RR so pominala poragaj so hemoroidi strasni neka dade sovet
28.04.2011, 22:15
Pepelaska *
3820
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
РР, кога почнува да зрее плацентата? Јас за некој ден ќе сум полни 32 недели, а сега бев на преглед и ми кажаа дека плацентата ми е 1 кон 2 степен созреана и дека штом ќе влезам во 9ти, веднаш на контрола тој ден и обавезно ЦТГ. Малку ме исплаши докторот со ова. Некоја со слично искуство ?
Ништо страшно , тоа цтг е сосема нормално на сите им го прават на почеток од 36 недела, плацентата треба да е сосема зрела после 37 недела а инаку има 3 степени на зреење , исто и бебето е тогаш спремно за ѓивот надвор, Со лесно
28.04.2011, 23:29
blond
1268
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Ништо страшно , тоа цтг е сосема нормално на сите им го прават на почеток од 36 недела, плацентата треба да е сосема зрела после 37 недела а инаку има 3 степени на зреење , исто и бебето е тогаш спремно за ѓивот надвор, Со лесно
Знам дека е нормално ЦТГ тогаш, мене ми правеа и сега кога бев малце прокрварила и кога бев во болница.
Ајде, не мислам сега на лошо... До овде стигнавме, па и свадба со олкав стомак поминавме и се изнаигравме, та сега да се разочарувам-НЕ!
28.04.2011, 23:47
bombica
917
Eeee Blond znaci pomina svadbata.Ajde cestito neka vi e, pa da si docekate i zlatna svadba Ic da ne se sekiras za postelkata bitno e bebeto dobro da napreduva a kako sto gledam tvoevo e super samo taka neka prodolzi. Lele zenski ve citam kakvi maki imate so hemoroidi Imam i jas vnatresni i eden odvreme navreme izleguva nadvor pri tvrda stolica ama sreka ne pravi nikakov problem.Ama pa zatoa imam konstantni bolki vo debeloto crevo,eve vecerva se nepodnoslivi mi ide glavava od zid da ja mavnam Tuku aj se ke se izdrzi samo bebusive neka ni bidat dobri i neka sedat kaj nas bar do 37 nedeli
29.04.2011, 10:33
adrijanalima
37
pa mnogu zeni se poragaat so hemoroidi i jas procitav deka ako fazata na napnuvanje ne e mnogu dolga se izdrzuva i so niv, ako ne se saniraat na vreme. I jas se boram so eden hemoroid ama ajde sto ke bide neka bide, taka i taka so lesno nisto ne biduvake ke trpime kolku sto treba, a jas baska si mislam deka i so nego ke se poroduvam . A sto se odnesuva do CTG jas od 30ta nedela navamu go pravam a poima nemam zosto tolku rano. Ajde neka e so lesno
29.04.2011, 11:26
blond
1268
Ајде јас пак со моите проблеми. Синоќа околи 11 часот ме фатија страшни болки во левиот бубрег. Помислив дека ме фаќаат породилни болки (не ја знам таа болка каква е, но сите ми кажуваат дека болела од позади), па си испаничив, но мм ме смири. А докторот вчера ми ги гледаше и бубрезите и ми рече во ред е се. Еве сега кога станав ја нема толку таа болка, но ноќеска на спиење станав најмалку 20 пати од јаки болки. Се чудам што може да е. Дали има некаква врска што почнав вчера да пијам Магнезол? Или само коинциденција
< Поракaта ја уредил blond -- 29.4.2011 11:27:45 >