stomak mene me priboluva sekoj den i bash e kako da se tegne papokov ama drugarkami mi reche deka stomak boli cela bremenost a deka koga kje dojdat ''onie'' bolki so sigurnost kje gi prepoznaam nemaat vrska so nishto do sega :)) inaku gledam deka sekade pishuva po 30 nedela povtorno da se zachestat pregledite, znam ne e ubavo do tolku ama pa mene me smiruva koga kje se vidam so doktorot i kje go vidam na eho pa sega kje si zakazuvam pa na 2 nedeli. lugje ich ne spijam nznam shto da pravam utre kje idam vo sstruzanka da ja baram pernicava ako ja nema kje ja shijam ne ide rabotava. inaku drugo da prasham dali vi pukaat kapilari vo nosot mn cesto seknam krv a i od sabajle edno 2 3 saata strshno me peche nosov vnatre/pozz
25.04.2011, 11:25
eleonorastrumica
196
до сега не цуствував такво нешто,вчера така почна да ме боли ај да речам,едвај да се исправам или наведнам,некако ептен ми е чудно,а и болно што знам,цела вечер не сум спала кога и да се завртам ме болеше,ај се надевам дека ќе помине денеска матичната не ми работи инаку утре обавезно ќе одам на преглед да видам што и како е работата поздрав
Neznam za Skopje ,jas ja imam od italija i stvarno e blagodet .Od koga ja kupiv mozam da kazam deka spijam navecer.
25.04.2011, 18:14
bombica
917
Mene me boli stomakot kako modrici da mi e cel, isto i papokot od vreme na vreme me boli, ama toa e normalno posto sega najveke raste. Jas vcera i denes sum katastrofa imam jaki tahikardii, vrtoglavici i oteznato disenje se mi e od ginipralot sto go pijam i veke ne sum svesna sto da pravam.Ako go ptrekinam nedaj boze moze kontrakcii da me fanat a vaka pa srceto si go oboluvam Maki definitivno ke moram i jas da najdam vakva pernica posto ni noke ni denje nemozam da spijam. Heba pisi ako najdes vo Struzanka.Ako nema kaj nas ke go prakam mm do Skopje
25.04.2011, 19:11
arh_diz
7198
Bombica dokolku ti pravi problem ginepralot ginekologot treba da ti prepise lek za srceto , moras da se konsultiras so nego
25.04.2011, 19:52
heba
492
da da utre kje odam da vidam i popladne kje pisham obavezno a ima pravo arh idi prashaj ili javi se moze treba i b kompleks dapiesh da ti kazam i mene od pladne pa nataka mnme zatega stomakov ama mi olabavuva posle magneziumot inaku edvaaaj disham i mn me bolat mozeve me vrtat nekako i me fakja gooolema nervoza osobeno koga kje si legnam a tek vrukjinive kokga kje fatat ...i mn me chesha ne samo stomakov tuku celo telo i apetit nula edvaj ednash u denot malku kasnuvam ne ide. pijam tot hema ama preku eden den mn se teshki nekako i tie me drzat dobro isto taka obavezno c vitamin i b kompleks
25.04.2011, 21:46
Lidina
259
Zdravo devojki i jas so istite problemi so spienje i najverojatno zarabotiv Carpal tunnel trite prsti na desnata raka mi se non stop otrpnati i racete oteceni ako malku poveke nozete mi se opusteni ete mi otok i na desniot gluzd. Ni caj od magdonos ne pomaga veke. Zatoa pak zelezoto uspeav do 14 da go kacam ama se plasam od preeklampsija..ke ja baram i jas pernicava vo Struzanka belkim ke pomogne sekoe vrtenje e so bolka. Heba jas imam ispukani kapilari vo nosot periodicno od 4 mesec navamu. Citav negde deka e normalno vo bremenosta
25.04.2011, 22:04
mamicki
1111
Имаш ли висок притисок Лидина? Прееклампсијата е сериозна и ретка компликација... Сега и мене ме исплаши , иако мене притисокот ми е низок, 110/80 или 100/70, периодично...
25.04.2011, 22:50
bombica
917
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz
Bombica dokolku ti pravi problem ginepralot ginekologot treba da ti prepise lek za srceto , moras da se konsultiras so nego
Sekogas ginipralot odat zaedno so verapamil.Jas mesto verapamil od 40mg pijam od 80mg, i pak me fakaat tahikardii.Mnogu dolgo gi pijam izgleda zatoa.Vecerva ne se napiv pa ke vidam kako ke bude. Heba jas od magneziumot ne osekam nikakvo opustanje na matkata, isto kako da ne go pijam A za krvarenjeto od nosot...dokolku pritisokot e vo red ne e nisto strasno normalna pojava e vo bremenosta isto kako i zatnat nos.
25.04.2011, 22:59
eleonorastrumica
196
сите сме со слични маки,и јас ич не можам да спијам на вечер не перници ништо не ми помага,плус сега тоа што ме боли стомахот не знам со што да се мачкам веќе да немам таква болка,а свадба ме чека како ќе ја поминам којзнаее уште сега не можам да се движам исправено а не пак ора да играм и да се кршам
26.04.2011, 00:20
SkCura77
430
Pocituvani, ve sledam i ve citam uste otkako doznav deka sum bremena i moram da vi se zablagodaram zasto mnogu nejasnotii tuka gi razjasniv. Posakuvam sekomu lesna bremenost i da si gi gushneme nasite bebenca! Sega sum 27 nedela, dosega se bese vo red, no na posledniot eho-pregled mi kazaa deka imam visok plodova voda (Polyhydramnia). Najdov mnogu malku podatoci na net pa me interesira dali nekoj od vas "koleski po bremenost" ima povekje informacii. Pozdrav do site, Gospod da ni dade zdravje i da pomineme so lesno.
26.04.2011, 00:42
Lidina
259
Mamicki sega si merev pritisok i jas imam nizok(100 so 60) i mislam deka ne bi trebalo da nastane komplikacija. Dobar ti e i tebe pritisokot. Zakazav kaj maticniot da ke vidam sto ke mi kaze.A imas li ti otoci? Jas veke 4 nedeli gi imam. Sto ke ostane za narednive 2 meseci? A idat zeski denovi
26.04.2011, 08:11
mamicki
1111
Lidina, otocite ti se od nepravilen nacin na ishrana. Sol- minimalno, i pij povekje voda, jadi krastavici i sl. , kje vidis deka otocite kje se povlecat, normalno, ako nemas i drugi zdravstveni problemi (ne daj Boze). Jas mn. jadam soleno, ama sega, uf, kje preziveam i na malku poblutkava hrana, tokmu poradi prevencija na otoci.
26.04.2011, 10:22
Lara2224
244
Lele sto nema na sajtov.... Samo kaj nas nisto nema....
Neznam za Skopje ,jas ja imam od italija i stvarno e blagodet .Od koga ja kupiv mozam da kazam deka spijam navecer.
Inace jas od denes i aktivno vi se pridruzuvam, do vcera samo ve citav na ovoj forum, inace sum 26+6 :) Pozdreav do site idni mamicki i se raduvam sto tuka najcesto ke si cestitame!
26.04.2011, 12:32
libra.n
645
Jas pa eve sum vo 28 nedela i imam problemi so zolckata, plodot pritiskal na nea i me naboluva.Ja gledaa na eho i dobro e sto ne e vospalena. Otoci imam a isto i mi se zdrvuva stomakot na momenti. I uste edna konsultacija so vas:vo 27-ma nedela plodot bese tezok 1.260 gr.kako se dvizela tezinata kaj vas vo toj period? Pozdrav do site
26.04.2011, 12:35
macuvka
1
posle dolgo baranje, uspeav da ja najdam vo GTC vo PRE-MAM, dolga e, mozes da ja oblikuvas kako sakas, meka e baska i multi funkcionalna e, po trudnokjata sluzi kako pernica za doenje, si ja oblikuvas okolu polovinata a koga bebuska ke napravi nekolku meseci moze da ti sluzi isto kako ogradica za nego, cenata e 3.500 mkd...pozdrav
26.04.2011, 12:40
mamamoni
492
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina
Mamicki sega si merev pritisok i jas imam nizok(100 so 60) i mislam deka ne bi trebalo da nastane komplikacija. Dobar ti e i tebe pritisokot. Zakazav kaj maticniot da ke vidam sto ke mi kaze.A imas li ti otoci? Jas veke 4 nedeli gi imam. Sto ke ostane za narednive 2 meseci? A idat zeski denovi
значи солта намалија или воопшто не внесувај, јас и многу малку вода пиев а цела бременост ми беше во летен период (во октомври се породив), сега знам дека се препорачува вода но и таа создава многу отоци, сега само овошје и зеленчук внесувај најмногу
26.04.2011, 12:55
heba
492
auu sho fina cena imala pernicava a bash me zachudi ako na net ja ima za 35 evra si vikam kaj nas mora da e 100 :) ako pomaga lugje bi kupila i dve ne se trpi rabotava ich ne spijam a sabajle idam na rabota so deca koi sho imaat megafoni vo usta neznaete kolku e buchno i ja nenaspana nosov peche ushive buchat mi se ide u wc ahahahha sho da vi kazam :)) seaga dojdov od pregled neznam dali e tochno deka na obicno eho ama mi rece doktorot deka e celi 2 kg i deka se svrtela so glavata nadole :) da vi kazam ni e strav da se naraduvame ko sho treba :) inaku za otekuvanjeto glavna e solta mene samo mi vikaat doma i se se gotvi so mn malku sol radi mene i za toa malku jadam ne ide bljantavo se bez ukus mi e ama kompenziram pa so mn blago. kupivme aparat za pritisok bidejki sekade citam deka zadnivenedeli treba da se prati kontrolira ama i toj zavisi mn od solta isto, znachi povekje zelenchuk i ovoshje i sho e mozno povekje jabolka taa za se pomaga.
26.04.2011, 12:58
maki1
321
Heba bas mi e drago sto bebceto ve poslusalo i se svrtelo,sega da si sedi taka mirno i da ceka da odjde denot da se gusnete i vidite .
26.04.2011, 13:02
heba
492
фала маки многу !! дечки еве што најдов и чини 2100ден
jas sum 30 nedela i vo posledno vreme me boli pod desnata grada (gorniot del na stomakot) kaj rebrata neznam so mi e za 1 nedela sum na kontrola pa ke go prasam doktorot.da ne ima nekoj vakov problem nemozam da sedam na stolica.
26.04.2011, 13:58
nelaa
51
dali nekoj gi pie omega 3 za trudnici? i dali ste zadovolni od niv?
26.04.2011, 14:26
Gorde J
192
nelaa jas piev cela bremenost centravit prenatal vo niv ima i omega 3 zadovolna sum pozdravce
26.04.2011, 14:28
adrijanalima
37
jas eve sosem na krajot no si imam navistina maki . Dali nekoj ima iskustvo so hemoroidi vo bremenosta, a baska za eden den vleguvam vo 39ta nedela. Ako moze da me fatat i porodilni bolku na ovie maki neznam kako ke se trpi. Nemozam da sedam duri ni pak da odam zasto i krstot me boli ke umram, vakvi bolki nikogas ne sum imala vo zivotot i sega samo mozam da si kukam . Zatoa molam za sovet od nekoja sto go ima.
26.04.2011, 14:35
Lidina
259
Adrijana jas gi imam otkako znam za sebe sega vo bremenosta me ubija ama mene mi pomaga maksimalna higiena i mackanje so pavloviceva masta debel sloj pa ako treba i stopati vo denot. No minatata nedela epten me bolea i se mackav 2-3 dena ednas vo denot so Faktu mast. ne mozev da izdrzam. Isto i Modoleks pomaga. Ginekologot mi dozvoli da se mackam so tenok sloj. Probaj vidi od ova nesto mora da pomogne. I sekako pienje na tecnosti. Pozz