RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

sani 13 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (6.9.2011 15:19:31)

abe pa i jas sakav na tie casovite da odaaaam ama pa nemase letovo a sega veke mi e kasno veke sum 37 nedela u cetvrtok vlagame u 38 dur pocnat casovite jas i [sm=duda.gif] moze veke ke se guskame :) a bas sakav da gi posetuvam site mi rekle deka se mnogu korisni [sm=smiley13.gif] jbg za slednoto[sm=smiley36.gif]

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (6.9.2011 15:31:15)

Andriance, vetuvam utre ke ti pisam sto se slucuva na casovite.
Inaku i jas vcera povrakav, ama od druga pricina i toa prv pat vo zivotot (nikad ne sum povrakala i epten uzasno bese). Neli se zalev deka me bolese grloto i pravev gargara so caj od zalfija, e koga na desniot krajnik gledam celiot so beli damki i maz mi za da ne pijam antibiotici, resi da mi gi iscisti krajnicite so cepkalka za usi i sodabikarbona, abe samo sto ke cepnese kaj krajnicite jas se isturav od povrakanje. Da vi kazam moze 10 cepovi kako grutki mi izvadi da se cudis od kade izlegoa, i posle toa gargara so zalfija pak i denes sum mnogu podobra barem ne me grebe grlo.

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (6.9.2011 16:32:16)

vanessa30 isto i ja so povrakajnjeto,,ama dobra sum denes kako nova...super koga kje imash vreme pishi mi,..pogotovo sakav da cujam neshto za tehnikite za dishenje koga se dishi kako..posto znam deka e razlicno...edno e dodeka nemas naponi drugo e koga kje ti dojdat naponite...kako ste mi drugite rr trudni..gurame nekako...mamicka77 ja nema?? ili mene mi se cini taka

sani 13 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (6.9.2011 20:47:39)

mamicka izgleda otide na raganje se pozali na nekoj iscedok i... Vanessa te molam stvarno pisi za casovite da procitame nie sto za zal ne odime! fala

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 10:26:48)

Dobro utro na site, kako sto vetiv, za site edno kratko rezime od vcerasniot prv cas na Ginekologija.
Prvin casot pocna so edno 20 min zakasnuvanje i traese do kaj 19.15 min.
Najprvin site trudnicki megusebno se pretstavivme,koja nedela sme, polot na bebusko i  koj ginekolog ne vodi, a i kaj planirame da se poragame. Statistika od 9 trudnici, 6 nosea [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/modricrtici.gif[/image] i 3 [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image].
Posle na kratko ni preraskaza kako nastanuva bebus, kako se formira placentata, kako izgleda matkata i vsusnost zosto doaga do kontrakciitei koga e najdobro vreme da se trca kon bolnicata za poragaj (odnosno koga pocnuva poragajot). Po pravilo prvin doaga do izleguvanje na cepot (krvavo sluzav iscedok) i toa znaci deka kade i da e ke pocne poragajot, no seuste ne e vreme za trcanje nakaj bolnica. Posle doagaat kontrakciite (grcenje na matkata) i toa koga tie ke stanat pocesti, znaci nad 7-8 kontrakcii na cas togas  vreme da se pripremite i da odite nakaj bolnica, a do togas si sedite doma i merite.
Vo slucaj da dojde do pukanje na vodenjak makar i malo protekuvanje na tecnosta (koja po pravilo treba da bide cista i zoltenikava), pred da dojde do kontrakcii togas vednas treba da odite nakaj bolnica bidejki veke e ostvaren kontakt na bebusot so nadvoresnata sredina i dokolku nema kontrakscii so provokacija ke ve porodat. Isto taka ni napomenaa deka vo vtoriov slucaj e bitno da zabelezime kakva e bojata na tecnosta koja izleguva (ako e zelena ili kafeavkasta) toa znaci deka e zamatena i nema vreme za cekanje vednas vo bolnica i vednas da se provocira poragaj, doktorite da se izvestat deka tecnosta e zamatena, i togas se pravi i analiza na krv za da se vidi dali ima pokaceni leukociti itn.. Voedno napomenaa deka dokolku tecnosta e matna i zagadena, ne se preporacuva carski rez bidejki so samoto secenje na matkata, zagadenata tecnost se preliva na site organi vo stomakot na majkata i moze da dovede do komplikacii i zatoa vo toj slucaj potrebno e da se odi na priroden poragaj.
A i vo brzo vreme nema da bidat prefrleni rodilnite sali vo novata zgrada, se cekalao da se dokompletiraat nekoi sitni raboti (kako stolcinja, skafovi,...) i vo tek bil tender, sto zanaci definitivno vo 2011 god ova nema da bide.

Za tehnikite na disenje nisto ne ni kazaa na ovoj cas, mozebi na sledniot koj ke bide slednata nedela vo vtornik vo 18.00.Pa i togas ke vi pisam.
Pozdrav od mene, mozebi nesto propustiv, pa ako nekoj bese vcera neka dopise.

vesnab -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 11:12:28)

vanessa pa ti tolku ubavo ni opisha shto nemorame da odime [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image], super, [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image], ok jas kje cekam i od naredniot cas da ni objasnish, Blagodarna sum ti, deka seushte neznam dali voopshto kje imam vreme da otidam, iako se prijaviv za na 15 :P pozz, sekoe dobro

@Mila@ -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 11:31:37)

Vanessa30 fala za detalniot opis bash interesno zvuci.Ke bideme spremni za prviot cas kikiki pozzz

vodickata -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 12:30:36)

eee konecno i jas ja dobiv sestrata posle edna nedela obiduvanje poslednive tri dena samo mi vikase javi se za vo 13 pa vo 9 sabajle pa ... i konecno sega me zapisa za na 15 septemvri pa mamicki se gledame nareden cetvrtok:))))

Ljubovce -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 13:22:22)

Bas se nadevav deka do noemvri ke ja pustat novata zgrada :( vlegov vnatre preubavo e,i ziva srekna si cekav sekoj den nekoja vest :-) ajde zdravje Boze,neka ni se dobri bebcinjata pa kako taka ke se porodime...

vesnab -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 13:34:23)

i jas, ubedena bev deka kje ja pushtat i deka vo super uslovi kje se porodime, no....:( toa e ....najbitno e da ni se zivi i zdravi [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image], se drugo e nebitno :) edvaj cekammmmmm da dojde denot da se gushkam so[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley27.gif[/image] moe

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 15:44:25)

Pf ..od koga vi akzav deka vo 2011 nema sansi..si se rasprashav ja na site relevantni mesta aahhahaha zaoa i se reshiv privatno..inace
vanessa30 muchaaaaaaaaas grasias za toa shto ne izvesti za detalite od casot i nas koi nema da ideme

Merka5 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 16:04:23)

Hello na site [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]! Jas dzabe se strasev hihihihi otidov na zabar,strugna 2 pati stavi plomba na zabot na koj bese padnata a drugiot mu ja smeni plombata posto bese skrsena i taa i se bese najsuper i sekako bez anestezija.....golem junak sum,duri mislam deka treba i moj portret da stavat kaj Ace na fontanata [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]!!! Inace majka mi e na klinika,prasa i rekoa kao ke premestuvaat i Porodilno vo novata zgrada do noemvri ama tesko deka ke bide taka [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]....da sme zdravi i zivi i nie i nasive bebushi pa sal u novo sal u staro ne pravi nesto mnogu razlika [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ana mari -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 18:13:13)

zdr zenskiiii.... eve me i mene vo poslednoto tromesecje vi posakuvam na site sreka i so lesno neka nie pozzzz........ inace sum 28 nedela

sani 13 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 18:30:26)

zdravo ana mari dobre dojde [sm=smiley1.gif] a merka bravos stvarno si bila junak [sm=bravo.gif]

Bethany -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 20:30:26)

\zdravo zenski, samo da ve pozdravam i da se prijavam deka se uste sum tuka.
Ne cuvstvuvam deka naskoro ke se i porodam. Inaku, vcera bev na prvoto ctg, se bese dobro, i eho isto taka, a ovoj moj doktor ne znam zasto me upati i da me pregledat vaginalno, da li sum otvorena..... zazaliv sto pristanav. Em sto nisam otvorena voopsto, pa i posle pregledot cel den krvarev. Jas ne se isplasiv koga dojdov doma i vidov krv, znaev deka e poradi pregledot, ama koga mu se javiv na doktorot i koga mu soopstiv toj me ispanici i mi kazaa da sum otisla do bolnica obavezno. \a onie tamu vo bolnica kako da edvaj cekale da me zadrzat, ama nisto ne se dadov.... denes sum podobra, ama jok veke ne im davam da mi pravat nisto osven ctg. Bebe ke dojde koga samo ke posaka.... a inaku do terminot imam uste najmalku 5 dena. Eto, cela bremenost mi bese prekrasna, fala na Boga, ama vcera mi bese najlosiot den, mi napravija problem bez problem. uf, pa i tie doktori. Jas ne sum doktor, ama pa treba jas izgleda da donesuvam procenka sto treba da pravam sto ne.
Mamicka77 sto ima, da ne se sluci nesto ubavo??? \edvaj cekam da slusnam nekoja vest od tebe.
Andrijance, ti i jas sme epten so terminite, pa ajde da vidime do koga ke terame. :)

Inaku, trudnici, ako imate vreme jas bi vi preporacala da otidete na tie casovi. Jas bev, dodusa vo Stip, i stvarno mi bese ubavo i poucno vreme pominato na tie casovi. Nema da vi e na odmet... pa sega ke vidam kolku ke mozam da gi primenam koga ke pocne poroduvanje . Kako teorija se znam, ama pa ke vidam kako ke gi stavam vo praksa :)

milo20052011 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 23:43:26)

zdravo na site sakam da ve prasam koga odis na ctg dali te pregleduvaat vaginalno posle toa i dali ti pravat eho?jas od petok vlagam vo 39 nedela i mi dade doktorot upat vo ponedelnik da odam na ctg

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 23:55:46)

Bethany, eve sum i jas si cekam..utre sum i jas na ctg da vidime toa so kje kaze iako mnogu mnogu so kontrakcii od matka ne se zamaram bitni se samo otcukuvanja na srce na [sm=duda.gif]...inaku za vaginalniot pregled kolku i da ti e neprijaten znam deka vo poslednata nedela go pravat mng doktori...i mene mi go napravija istoto vo cetvrtokot...kako i inaku da znaat dali si pocnala da se otvarash??

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.9.2011 23:57:19)

milo20052011, ako ti dal upat za ctg...togas e samo ctg...nema ni eho..a ni vaginalen pregled osven neli ako nema nekakvi indikacii za istoto? pretpostavuvam deka kje se poragjas drzavno?? zasto ako se poragjas privatno istite ne se naplakjaat i ne ti treba upat

mamicka77 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 8:49:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

\zdravo zenski, samo da ve pozdravam i da se prijavam deka se uste sum tuka.
Ne cuvstvuvam deka naskoro ke se i porodam. Inaku, vcera bev na prvoto ctg, se bese dobro, i eho isto taka, a ovoj moj doktor ne znam zasto me upati i da me pregledat vaginalno, da li sum otvorena..... zazaliv sto pristanav. Em sto nisam otvorena voopsto, pa i posle pregledot cel den krvarev. Jas ne se isplasiv koga dojdov doma i vidov krv, znaev deka e poradi pregledot, ama koga mu se javiv na doktorot i koga mu soopstiv toj me ispanici i mi kazaa da sum otisla do bolnica obavezno. \a onie tamu vo bolnica kako da edvaj cekale da me zadrzat, ama nisto ne se dadov.... denes sum podobra, ama jok veke ne im davam da mi pravat nisto osven ctg. Bebe ke dojde koga samo ke posaka.... a inaku do terminot imam uste najmalku 5 dena. Eto, cela bremenost mi bese prekrasna, fala na Boga, ama vcera mi bese najlosiot den, mi napravija problem bez problem. uf, pa i tie doktori. Jas ne sum doktor, ama pa treba jas izgleda da donesuvam procenka sto treba da pravam sto ne.
Mamicka77 sto ima, da ne se sluci nesto ubavo??? \edvaj cekam da slusnam nekoja vest od tebe.
Andrijance, ti i jas sme epten so terminite, pa ajde da vidime do koga ke terame. :)

Inaku, trudnici, ako imate vreme jas bi vi preporacala da otidete na tie casovi. Jas bev, dodusa vo Stip, i stvarno mi bese ubavo i poucno vreme pominato na tie casovi. Nema da vi e na odmet... pa sega ke vidam kolku ke mozam da gi primenam koga ke pocne poroduvanje . Kako teorija se znam, ama pa ke vidam kako ke gi stavam vo praksa :)

da bethany ima doma sme so princezata nasa ima otvoreno posebna tema deka sum porodena ajde so lesno i so pobrzo i kaj tebe

mamicka77 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 8:52:33)

dragi RR eve dodeka spie mojata princeza malku da ve posetam pominav super naskoro ke ima porodilna prikazna koga ke imam poveke vreme vo kratki crti pominav dobro Bethany i ti treba da se porodis vo stip vo ista bolnica taka kako sto pamnam doktorite i sestrite se sekoj posebni i razlicni no sepak treba da se ima i malku od malku covek poznat nekoj ne se sekiraj samo po fino so niv i se ke bide ok mozebi sme se sretnale vo bolnicata sto si dovagala ne znam ali bese prepolno sto da vi kazam nemase sloboden krevet vo niedna soba 

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 9:58:55)

mamicka77 yeeeeeeeeee [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] cestotkii ...aman be samo uste nekolku ostanavme so blizu termini....ja bethany jana....ajde vekje sitno broime

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 10:34:12)

Andrijance, kolku sto znam planiras vo Remedika da se poragas. Da ne se sekiras sto neuspea da gi fatis casovite, bidejki kako sto mi kazaa vo Remedika akuserkite ke ti kazat kako da dises pravilno, a posle poragaj pokazuvaat i kako da go banjas bebeto, povivas, dois itn, (ova iskustvo od moja drugarka koja se porodi tamu vo juni) isto i ona ne gi fati casovite na Gak.
Pozdrav

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 10:51:01)

Abe decki Natasa 981 nesto ni ja nema, zam deka uste ne i e termin, ama ja nema da pisi????[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

sani 13 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 11:25:50)

cestitki mamicka [sm=bravo.gif] da ste zivi zdravi i veseli :)

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (9.9.2011 11:43:31)

Zdravo mamicki, cestito do site koi veke se guskaat so bebcinjata. Da vi se zivi i zdravi, i sekogas da gi gledate nasmeani.

Jas izgleda ke ve pretrkam site sto ste vo oktomvri so termin. Sega sum 34 nedela, a veke postelkata mi se dvoi, vo II stadium e, pa me pratija da ispiram D-dimeri i nekoi drugi stvari sto ne mozam da gi procitam od upatov (pisuva nesto "fri no hemostaza..."). Ima li nekoj iskustvo so ovie ispituvanja? Sabajle bev na Transfuzija i normalno tamu milijarda starci, i bolni i zdravi, i taa doktorkata mi rece da si dojdam ko covek vo vtora smena i da si zavrsam se. Pa taka i ke napravam denes.

Od slednata nedela zimam odmor sto ke go spojam so porodilnoto, pa ako ne se porodam do togas, ke se citame pocesto. Pozdrav do site.

Страница: <<   < Претходна страница  60 61 [62] 63 64   Следна страница >   >>