cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

Сезонско овошје и како да го искористиме најдобро?

Секое годишно време носи свој богат избор на овошје полно со витамини, минерали и вкус. Сезонското овошје не е само повкусно и поздраво, туку и поволно за вашиот буџет.

Сезонско овошје и како да го искористиме најдобро?

Но, како да го искористиме најдобро за да ги извлечеме сите негови добри страни? Еве неколку совети и идеи.

Зошто да избираме сезонско овошје?

  • Тоа има поголема свежина и вкус. Овошјето кое е родено и зрее во својата сезона е поароматично и поживо.
  • Има повисока хранлива вредност. Зрелото овошје има поголем процент на витамини и антиоксиданси.
  • Им давате поддршка за локалните производители. Купувајќи локално сезонско овошје, ја поддржувате економијата и ја намалувате потребата од транспорт.
  • Има поголема достапност и пониска цена. Во сезоната, овошјето е поевтино и полесно достапно.

 

Како да го искористиме најдобро?

  1. Јадете го свежо и цело. Најдобро е овошјето да се јаде свежо, без преработка, за да не ги изгубите хранливите состојки. Измијте го убаво и уживајте во природниот вкус и текстура.
  2. Подгответе здрави смути и сокови. Со сезонското овошје можете да направите вкусно смути, во кое ќе комбинирате различни видови овошје и зеленчук. Така внесувате витамини и вода, а истовремено уживате во свежината.
  3. Зачувајте го за подоцна. Ако имате повеќе овошје отколку што можете да изедете, замрзнете го или направете домашни џемови и сокови без додаден шеќер. На тој начин ќе го задржите вкусот и хранливите материи за целата година.
  4. Користете го во готвењето. Овошјето може да биде одличен додаток во салати, десерти, па дури и главни јадења. Обидете се со печени јаболка со цимет, тиквица со праски или салата од портокал и авокадо.

 

Пример за сезонско овошје

  • Пролет: јагоди, цреши
  • Лето: праски, кајсии, лубеница, диња
  • Есен: јаболка, крушки, грозје
  • Зима: портокали, мандарини, киви


Совети за складирање

Чувајте го овошјето на ладно и суво место или во фрижидер, но не сите видови бараат иста температура. На пример, бананите и лубеницата подобро е да се чуваат на собна температура, додека јаболката и грозјето сакаат ладни услови.


Со користење на сезонското овошје, не само што ги храните вашето тело и душа, туку правите избор што е добар и за природата и за локалната заедница. Затоа, следниот пат кога ќе одите по намирници, запомнете да си купите и сезонско овошје бидејќи тоа е вистинскиот избор!

Пријави се и следи го развојот на своето дете

Бесплатен неделен е-весник кој го следи развојот на вашето дете.

Вашата е-адреса

Предвиден датум на породување

calc-img

Пресметај го датумот на породување

Последни статии

article-img

Последно на форумот

message-img

ПАКЕТ ПОДАРОЦИ

article-img

Секој месец подаруваме богати подароци на трудници, семејства со новороденчиња, мали деца и деца.

Кликнете и изберете го вашиот пакет со подарок!

Пакет подароци - Пријава Трудница
Пакет подароци - Пријава Новороденче, доенче
Пакет подароци - Пријава Мало дете (1-3)
Пакет