cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

Кромидот – скромниот јунак во кујната што дава душа на секое јадење

Малку намирници можат да се пофалат со историја, присутност и влијание во кујната како кромидот. Иако често го земаме здраво за готово, токму тој е невидливиот столб на вкусот, темелот без кој многу јадења би биле безживотни.

Кромидот – скромниот јунак во кујната

Без разлика дали станува збор за супа, чорба, пржено јадење, вариво или печено месо – кромидот речиси секогаш е првиот што оди во тенџерето.

Во продолжение, ќе ја откриеме вистинската улога на кромидот во готвењето и зошто е толку важен за вкус, текстура и арома.


Кратка историја: Од древен лек до секојдневна состојка

Кромидот се користи уште од антички времиња, не само како храна, туку и како лек. Египќаните му припишувале магични својства, а Римјаните го сметале за природен стимуланс. Денес, тој е основа на речиси секоја светска кујна, од медитеранската до азиската.


Зошто кромидот е толку важен во кујната?

  1. Ја дава основата на вкусот (умами ефект).
    Кога се пржи или карамелизира, кромидот ослободува природни шеќери кои му даваат на јадењето длабочина и слоевитост.
  2. Го балансира киселото и слаткото.
    Неговата природна пикантност помага да се балансираат вкусовите, особено кај јадења со домати, вино или оцет.
  3. Обезбедува структура на јадењето.
    Во салати и маринади, сечканиот кромид дава крцкавост и свежина.
  4. Пренесува мирис и емоција.
    Мирисот на пржен кромид често буди носталгија, спомен на домашна кујна, на бабини рецепти, на топлина.


Видови кромид и нивната улога

  • Жолт кромид. Тој е најуниверзален и одличен за пржење, динстање и долготрајно готвење.
  • Црвен кромид. Со поостар и послатко-пикантен вкус. Идеален за свежи салати, скара и туршии.
  • Белиот кромид. Нежен и помек по вкус и се користи во мексикански и медитерански јадења.
  • Млад кромид (праз). Одличен за пролетни рецепти, омлети и благо-пржени јадења.


Кулинарски тајни со кромид

  • Карамелизација. Со трпение и малку масло, кромидот станува сладок и златно-кафен, совршен за тартови, бургери или француска супа.
  • Закиселување. Брзо мариниран кромид со оцет и шеќер е идеален како свеж додаток.
  • Пире од кромид. Кога ќе се испече во рерна и ќе се испасира, создава кремаст додаток што може да се користи како основа за сосови.


Здравствени придобивки – кромидот како природен сојузник на здравјето

  • Богат со антиоксиданси (особено кверцетин),
  • Помага при воспаленија,
  • Го зајакнува имунитетот,
  • Може да го стабилизира шеќерот во крвта.

Иако не се смета за „суперхрана“, неговата секојдневна употреба има кумулативен позитивен ефект.


Кромидот – секојдневна алатка за готвачите со душа

Кромидот е оној скромен пријател во кујната кој никогаш не ве изневерува. Доколку научите да го користите правилно и да го почитувате како основа, а не споредна улогасекое јадење ќе стане побогато, потопло и повкусно.


Бонус совети:

  • За да избегнете солзи при сечкање – ставете го кромидот 10 минути во фрижидер пред сечење.
  • Не го пржете на висока температура – ќе изгори, наместо да омекне.
  • Комбинирајте го со лук внимателно – лукот гори побрзо, па додавајте го подоцна во процесот.

Пријави се и следи го развојот на своето дете

Бесплатен неделен е-весник кој го следи развојот на вашето дете.

Вашата е-адреса

Предвиден датум на породување

calc-img

Пресметај го датумот на породување

Последни статии

article-img

Последно на форумот

message-img

ПАКЕТ ПОДАРОЦИ

article-img

Секој месец подаруваме богати подароци на трудници, семејства со новороденчиња, мали деца и деца.

Кликнете и изберете го вашиот пакет со подарок!

Пакет подароци - Пријава Трудница
Пакет подароци - Пријава Новороденче, доенче
Пакет подароци - Пријава Мало дете (1-3)
Пакет