cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

Анемија за време на бременост

clock-img

18.05.2009, 08:06

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Жената губи околу 500 мг железо со секоја бременост а околу 4-100мг со секој менструален циклус. За време на бремеността, мора да прима соодветна количина железо за да го надомести губитокот. Можни последици за фетусот кај анемична жена се зголемен ризик од ретардација во растот, недоносеност, интраутерина смрт, руптура на постелката и инфекција.
Можни последици за мајката се кардиоваскуларни симптоми, намалена имунолошка способност, замор, како и зголемени потреби за трансфузии на крв во постпарталниот период.

Дали за вашата бременост примавте желези и колку?

Еве за сите кои имаат проблеми и се анемични : Железото го има во месо, изнутрици, цереалии, зелен зарзават...

На следната листа се дадени количините железо содржани во 100 мг храна:
- јагнешки џигер ..... 10 мг
- пченкарни трошки ..... 7.5 мг
- варен стек ..... 2.7 мг
- леб од крупно мелено брашно ...2.7 мг
- спанаќ (варен) ..... 1.7 мг
- брокули (варени) ..... 1 мг

Се препорачува да се конзумира храна богата со Ц-витамин заедно со извори на железо кои не потекнуваат од месо, затоа што витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железото.

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

18.05.2009, 08:27

clock-img

mami

pencil-img

8680

јас како и вообичаено анемичнаuser posted image за време на бременоста ми препишаа Легофер сируп..пилешко јадам во сите варијанти и брокула user posted image

clock-img

18.05.2009, 16:34

clock-img

niki

pencil-img

4299

I jas bev anemicna vo tekot na bremenosta, a piev nekoi tabletki, no da me ubies sega ne mi teknuva koi. Legofer sirup piev otkako se porodiv.

clock-img

18.05.2009, 18:14

clock-img

Natasha5

pencil-img

830

Mene malku mi bese slab hemoglobinot i mi dadoa nekoi ampuli da gi pijam Totema se vikaat i dodeka gi piev imav teskotii vo zeludnikot ai srceto mnogu zabrzano mu cukase.Mnogu tesko mi bese od niv i prestanav da gi pijam.Samo jadete zelencuk,spanak,zelena salata i uzivajte

clock-img

19.05.2009, 22:07

clock-img

mis.

pencil-img

3845

И мене со првата бременост ми препорачаа да пијам тотема.Се раствараат во сок или вода.Многу се тешки и неможев да ги пијам.Ми предизвикуваа гадење и побвраќање па затоа продолжив со ферум лек таблети за џвакање па се нормализира хемоглобинот.

clock-img

03.08.2009, 19:08

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Во првата бременост бев анемична, време е сега да испитам крвна слика.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

clock-img

04.08.2009, 12:06

clock-img

alex_mo

pencil-img

636

Isto i jas,postojano piev nesto za zelezo.Pred 4 god.imav golemi problemi so nekoja bakterija vo bubreg,sto me drzese 2 meseca vo bolnica,a posle bakterijata-nemav dovolno zelezo.Itoa so krvta se matkav kolku 1 god.Piev i jadev se sto ke mi recea(najmnogu pomaga seme od kopriva izmesano so med) i plus vitamin C, folna,oligovitamini,referum i neznam sto 6 meseci.Na kraj rezultati  nikakvi.Bev kaj eden profesor na klinika i mi rece nisto veke da  ne pijam i po 3 meseci da si ja proveram krvta.Taka napraviv,ama kontrolata ja napraviv po 6 meseci-krvta 135(nikogas ne sum imala takva),zelezo ok.Sega vo bremenosta mnogu se plasev oti vaeke si imav probelm.Ama sega za sega se e super.Pred mesec krvta mi bese 118,a sega pred edna nedela 116. 

clock-img

04.08.2009, 12:13

clock-img

Adrijana

pencil-img

1301

Jas bas pred edna nedela ja proveruvav krvta i mi bese opadnat hemoglobinot, i doktorkata mi dade da pijam Oligogal-Fe, i mi rece da jadam dzigercinja, sleski, da pijam sok od borovnica i taka. Nikogas porano ne sum imala nedostatok na zelezo, no i sega nemam nekoi problemi, doktorkata mi kaza deka e normalno vo tekot na bremenosta i zaradi toa ne se sekiram mnogu, si gi sledam upatstvata sto taa mi gi dade i se e ok.

clock-img

04.08.2009, 12:20

clock-img

karla

pencil-img

224

Bi sakala da Ve zamolam za sovet. Sto tocno se podrazbira za anemicnost vo bremenosta?! Jas sum vo 9-ti mesec i hemoglobinot mi e 10.2 Bidejki se konsultiram so dvajca ginekolozi (edniot sto ke me poroduva vo bolnica i maticniot) i dvajcata mi kazuvaat razlicno, edniot mi preporacuva da zemam feroglobin a drugiot mi veli da ne zemam nisto doddatno bidejki redovno si pijam multivitamini Pregnacare. Ne sakamd a zemam dodatoci vo ishranata od tipot na Feroglobinot bidejki imam problem so zeludnikot, a ako ne go zemam mi e strav da ne mu nastetam na bebeto. I sega sto da pravam?!user posted image

clock-img

04.08.2009, 12:22

clock-img

Tanjicka

pencil-img

475

i jas vo pocetokot piev Legofer sirup, megutoa serumskoto zelezo i ponataka mi pagase, pa pocnav da cedam vo sokovnik cveklo, limon i morkov, odlicna kombinacija i samo so po edna casa dnevno, za dve nedeli serumskoto zelezo mi se kaci od 4 na 14, taka da smetam deka toa e dobitnata kombinacija, a veke za 9 dena ke vlezam vo 9 mesec

clock-img

04.08.2009, 12:24

clock-img

Tanjicka

pencil-img

475

karla, se zavisi od toa kolku ti e serumskoto zelezo, dali znaes?

clock-img

04.08.2009, 13:21

clock-img

karla

pencil-img

224

da, serumskoto zelezo duri ovoj mesec mi padna na 7 a prethodno mi bese 9-10 redovno. Kolku sto jas se razbiram treba da bide nad 6 taka?!user posted image

clock-img

04.08.2009, 13:29

clock-img

Tanjicka

pencil-img

475

dobro e sto serumskoto zelezo ti e visoko, taka da malku poniskata vrednost na hemoglobinot ne e problem, bidejki crvenite krvni zrnca ti se polni, znaci nemas potreba od preparati na zeleo vo oblik na lekovi, tuku najubavo ceden sok od cveklo, limon i morkov, i za 1-2 nedeli, ke ti se pokacat site vrednosti

clock-img

04.08.2009, 13:37

clock-img

karla

pencil-img

224

Ti blagodaram mnogu Tanjicka, bidejki navistina bev zagrizena okolu ova. I jas smetam deka ne treba da zemam nikakvi lekarstva, posebno zaradi toa sto dobro se cuvstvuvam. Ke probam so sokot od cveklo, limon i morkov pa ke vidime kako ke bide. Pozdrav

clock-img

04.08.2009, 13:42

clock-img

mami

pencil-img

8680

Карла јас на Лука му го правам тој сок, како што ми го пиша Палешка и сега за сега само тоа пие па во септември ке провериме крвна слика, а инаку и мене ми препишаа ампули за железото кои јас не ги пиев па откако се породив правев крвна слика и докторот се чудеше колку ми е јака крвта
еве овде ми го пиша Палешка сокот па пробај
http://www.ringeraja.mk/forum/m_6058/mpage_1/tm.htm#9251

clock-img

04.08.2009, 13:54

clock-img

karla

pencil-img

224

kako sto gledam se raboti za skoro isti sostojki, so taa razlika sto vo ednot se srtavaat jabolka i med a vo drugiot limon.Ke probam i od dvata pa ke vidam koj mi e povkusen toj ke go pijam. Vi blagodaram uste ednas

clock-img

04.08.2009, 13:54

clock-img

Tanjicka

pencil-img

475

a da ne pravime muabet, deka sokot bas e vkusen za razlika od onoj na Fructal od 100% cveklo sto se prodava , mislam vo Vero, koj mirisa na zemja i ednas kupiv , 700ml sok go piev cela nedela, grozno bese

clock-img

04.08.2009, 13:55

clock-img

karla

pencil-img

224

E bas za toj sok sakav da pisam. Ednas mm mi kupi i samo sto go probav creva isturiv. Se nadevam deka nema da gi imam istite posledici od domasniov sok

clock-img

04.08.2009, 14:11

clock-img

cevlice

pencil-img

209

Bi sakala nekoi od vas da mi kaze ,dali go custvuvate opaganeto na zelezoto vo krvta so malaksanost,vrtoglavica i sl.ili gledate na krvnata slika.Ve prasuvam bidejki posledniot pat krvta mi bese odlicna , doktorkata ne mi prepisa nisto i bese zadovolna .Vo koj mesec najveke paga zelezoto i dali se custvuva? 

clock-img

04.08.2009, 14:13

clock-img

mami

pencil-img

8680

јас не чувствував ништо, ми се виде на крвната слика, а инаку нема правило кога ке падне железото- може и да не падне воопшто, зависи од човекот лично...

clock-img

07.09.2009, 12:10

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Хемоглобинот ми паднал на 119, а најниска граница е 120, не е многу но докторката ми препиша Feroglobin, па денес почнав да ги пијам. Ме интересира дали некој пиел и како се поднесуваат? 

clock-img

29.09.2009, 18:12

clock-img

elle

pencil-img

613

Хемоглобинот последниот пат ми бесе 105,пијам хеферол капсули. докторот ми кажа дека дека не е некоја јака анемија а понекогаш срцето ми чука забрзано.Ме интересира дали некој имал таков проблем незнам зосто ми се слуцува тоа а во 8ми месец сум ми е страв да немам проблеми кога ке дојде време за порагај.

clock-img

29.09.2009, 18:19

clock-img

Палешка РР

pencil-img

7505

Се е нормално elle и забрзаното чукање на срцето и слабата крв...нели нашиот организам работи за двајца. Не гледам зошто би имала проблеми, уживај си не е ништо (барем така и мене ми велат) user posted image

clock-img

29.09.2009, 18:28

clock-img

elle

pencil-img

613

фала малку ме утеси како се ближи терминот почнува да ме фака и паника и не знам што е нормално а што неuser posted image

clock-img

07.10.2009, 01:44

clock-img

Весна

pencil-img

771

Денеска според резултатите сум официјално анемична, псссх, баш ништо ново. И покрај некои таблетки за џвакање - ферум нешто (не можам докторскиот ракопис да го разберам user posted image ) ми рече и по 150гр. какво било месо дневно да јадам. И бидејќи некако многу ми се виде, му викам: - мислите неделно?!, а тој - не, не, како што слушна дневно! Па ко на пазар му се ценкав за два-три пати неделно user posted image

< Поракaта ја уредил Весна -- 7.10.2009 1:45:06 >

Последни статии

article-img