за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
При контракции целиот стомак ќе ви е затегнат, и имајте на ум дека тие лажни контракции воопшто НЕ СЕ БОЛНИ. Ако почне да боли, или ако се повторуваат во одреден временски интервал, тогаш мора да одите на гинеколог.
13.04.2011, 11:14
rina13
1147
heba ic nemoj da se plasis normalno e pulsot da ti bide pokacen i da go osekjas mene mi se kacuvase do 140 i sekoja vecer se budev mislev deka ima zemjotres ono celo telo bukalno mi pulsirase,a za mali bolki vo predelot na stomakot pa normalno e bebceto ima se pomalce prostor ima pa moze sekoe dvizene da te podnabolnuva,kaj mene deka ne bese svrtena mi pravese rsum kaj jajnicite so nodzinjata,taka da ne mu se sekiraj ona vistinskoto koga ke treba ke si dojde i ke vidis ke znaes deka toa e toa
13.04.2011, 11:19
adrijanalima
37
jas veke takvi lazni kontrakcii imam skoro eden mesec. Ama sega veke ne me plasat posto vlegov vo 37ma nedela . Toa sto me plasi se kilogramite i sakam da ve prasam ako ima nekoj iskustvo veke da mi kaze dali e navistina deka so vleguvanje vo 9ti mesec pocnuva da se namaluva kacuvanjeto na kilaza ili sosema prestanuva? jas veke kaciv 12-13 kila i nejkam poveke zasto se osekam golema kako kuka . A vo vrska so kiselinite pocnav od sekakov vid na blago da gi dobivam i si pijam magnezuim vo oblik na sumlivi tableti i mi pominuvaat. Isto taka toa mi pomogna i da mi isceznat grcevite vo predelot na nozete sto gi imav dodeka spiev. Sto i da e neka e so pomin pa uste malce i ke si gi vidime nasite
13.04.2011, 11:31
Natuska85
3613
Адријана и јас се надевам дека нема веќе да се поправам,35та недела сум а сум поправена околу 12 кг .Незнам дали ми се контракции мене или тоа ми е од мрдањето на кое е жив фудбалер уште во стомакот.Како и да е кога ќе фатат болките сигурно ќе знаеме дека тоа е тоа .Пијам и јас магнезиум многу ми помага за грчеви,а викаат дека ги намалува и лажните контракции.Ајде уште малку ќе издржиме
13.04.2011, 11:47
Calypso
1386
Adrijana, немаш веќе потреба да пиеш Mg штом си влезена во 9 месец. А за килажа не се секирај, нема многу да накачиш сега. најмногу се накачува од 27 до 33-34 недела
13.04.2011, 15:22
heba
492
lele koga kje dojdam jas 35 nedelaaa....kje slavam i kje castam!!!!!!
13.04.2011, 15:29
Lidina
259
Prvo rodi go pa casti eve zaedno ke casteme Pozdrav heba
13.04.2011, 19:55
bombica
917
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina
Bombica, dali imas bolni kontrakcii? I dali laznite treba voopsto da bolat? Ne mi e jasno.. Imav bolki kako menstrualni vcera epten slabi, denes ne mi e nisto ama ne znam dali se kontrakcii ili nesto drugo..? Za kiselina soda bikarbona ne se pie zatoa sto momentalno ja ublazuva kiselinata, no go nadraznuva zeludnikot uste poveke. Pozz
Linda zavisi kaj mene nekogas se bolni nekogas ne.Inaku i laznite kontrakcii znaat da bidat bolni no se razlikuvaat od porodilnite.Lazni se koga se javuvaat vo razlicni vremenski intervali ,koga bolkata isceznuva pri promena na polozbata na lezenje ili ako stanes da proset_as i koga ne se poveke od 4-5 vo 1 saat.Inaku stomakot se sobira kako topka na sredina i celiot stanuva mnogu tvrd .Imaat nekoj intenzitet,traat kratko(30-40 sekundi ) ,se oseka prvo steganje koe e se pojako i pojako dostignuva nekoj maksimum i poleka pocnuva da se olabavuva.I uste nesto....bolkata kaj laznite kontrakcii pocnuva od dolniot del na stomakot , za razlika od porodilnite koi pocnuvaat od polovinata i se sirat nakaj stomakot. Seto ova sto go pisav mi se slucuva mene, sto neznaci deka e isto kaj sekoja
< Поракaта ја уредил bombica -- 13.4.2011 20:01:11 >
13.04.2011, 22:43
kikitina
233
Еве и јас стигнав во последното тромесечје, т.е 27 недела сум. До сега бременоста ми одеше како песна, ама овие две недели почнав да осеќам тегоби. Малото е многу подвижно, ми се чини дека нема момент да не клоца. Се собира како топче на одреден дел на стомакот и ми го шири. Знам дека му е тесно, дека сега интензивно расте, ама тоа знае да предизвика мачна болка. Друг проблем ми е застојот што го имам во бубрезите и тоа ми создава дополнителен проблем , цело време имам пулсирачка слаба болка како пецкање.Додека пијам увин чај сум ок, престанам ли пак болките се тука.Нефрологот ми рече тоа било честа појава, а јас дека го имам проблемот и од порано, ми рече така ке ми биде до породување и да не паничам штом немам уринарна инфекција.Се надевам дека се ќе биде ок до крајот.
14.04.2011, 21:42
heba
492
denes bebe mn se zanesuva edvaj dva pati pretna samo za da me nervirka!! cela nokj neam spieno kiselina me puzderosa malce sabajlevo podobro i sesga od 5 saat navaka mi izgore dushava kako zmej se osekjam ko da kje frlam ogan u sekoj moment. citav deka nekoj pie ruprut ama pa chitam u toa upatstvoto ich ne se preporachuva vo bremenost. mff...
14.04.2011, 23:06
blond
1268
Јас си одлежав два дена во болница. Плацентата ми го покрива делумно грлото на матката и најверојатно поради тоа сум прокрварила. Инаку, бидејќи уште на почетокот си имав проблеми со крварењето, ништо тешко не кревам, не работам многу по дома, на работа не одам. Значи уживам.
Како и да е, се излежав добро во болницата, се изнагледав свашта (од што лежеа поради многу повраќање, до жени со ембрион без срцева акција (кои чекаа на ред за чистење)
Барем искористив да го пробам новово 4д ехо во болницава, само уште да знаеја да ракуваат со него докторите. Колку толку, си го видов и е со големи обравчиња, буценце е
А како изгледаат контракциите? Јас оптегање на стомакот чувствувам неколку пати во денот, ама мислам дека така ми го оптегнува стомакот.
15.04.2011, 00:44
mamapi
67
Eve i jas da pisam me nemase podolgo,denes bev na kontrola tocno sum 28 nedeli!Inaku imav preselba,se preselivme vo kuka so soprugot,pa pusti nervozi ova-ona i pritisokot pocna mn da mi se kacuva do 160 pa,zatoa doktorot mi pisa da pijam metil dopa,ima li nekoj iskustvo so ovie lekovi?
15.04.2011, 10:10
Pepelaska *
3820
мамапи, со среќа преселбата и помалку нервози , јас имам искуство со метилдопа а мислам дека и многу трудници , мене ми се покачи во 38 недела ми дадоа метилдопа и не ги пиев од страв да не му штетат на кога отидов пак пак висок притисокот , па кога ме собраа ми викаа дека висок притисок му штети на бебето не апчињата кои го регулираат, пиј си ги како што ти кажале редовни контроли , помалку сол во исхраната, газирано не и без нервози , позз
15.04.2011, 10:14
Pepelaska *
3820
блонд од каде си ти ? и овде кај мене има ново 4д ама не знаеле баш да ракуваат, а инаку оптегнување и јас осеќав мислам дека бебето се тегнеше тогаш или си преткаше не е страшно тоа
15.04.2011, 10:15
Natuska85
3613
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi
Eve i jas da pisam me nemase podolgo,denes bev na kontrola tocno sum 28 nedeli!Inaku imav preselba,se preselivme vo kuka so soprugot,pa pusti nervozi ova-ona i pritisokot pocna mn da mi se kacuva do 160 pa,zatoa doktorot mi pisa da pijam metil dopa,ima li nekoj iskustvo so ovie lekovi?
Мамапи јас имам висок притисок од 6ти месец негде, а сега сум 34та недела.Од пред 3-4 недели почнав да ги пијам метилдопа и супер ми е, притисокот ми се нормализира на 120 со 80,си ги пијам 3пати на ден и баш за тоа се наменети,не штетат на бебчето не се секирај.Може да му штети само високиот притисок
15.04.2011, 13:24
heba
492
Blond sega kako si ? shto ti rekoa lezenje li samo?? a Mamapidajraspolozise pa nova kukja e prichina samo za raduvanje raspolozise i kuliraj ...kje si uzivash sama bez svekrva :))
15.04.2011, 15:48
Lidina
259
Blond kako si? Ajde izdrzi uste nekolku nedeli, doma si. Jas se skicmiv na rabota:)) kolku saka neka e smesno pernica dovleckav na rabota.Nit mozam da sedam, nit da stojam i doma nitu mozam da suredam nesto Inace novo im e ehoto na GAK vo Dekemvri im go donesoa, cekaj dodeka se obucat. Pozz
15.04.2011, 21:43
bombica
917
Blond samo odmaraj, iznalezi se posto posle so nema odmor Jas denes bev na kontrola, na 27+5 teski sme 1280 gr Dr vika deka se e ok, super napreduva duri spored merkite e napred odgovara na 29 ned.Inaku mene me drma po nekoja kontrakcija, pijam ginipral , lezam ne mrdam od doma.
15.04.2011, 22:08
heba
492
eee bombica mashla ti e bebe jas sum na pregled naredna nedela 30kje bidam pa se mislam dali kjeima povekje od 1200 :)) vo 27 i nesho imashe kilce :) i mene mn mi e strav od tie kontrakcii cel dense samoanaliziram shto mi se sluchuva i nakoe vreme edvaj cekam da pominat praznicive i da se zirneme na eho . koskive mnoooogu me bolat lugje ako legnamnemozam da stanam boli shtipe
15.04.2011, 22:13
Natuska85
3613
Хеба за коските можеш да пиеш калциум и железо шумливи,пошто црпат од нашите резерви,и мене многу ме болат посебно навечер
15.04.2011, 22:52
blond
1268
Инаку, јас се чувствувам добро. Единствено имам болка кога шетам повеќе од пола час, ме заболува слабината (знаете она чувство кога ептен ќе се заморите од трчање). А ми кажаа да не кревам ништо тешко (додуша и не сум ни кревала ништо од кога останав бремена). Ми рече една докторка што беше дежурна таа вечер во болницата дека можеби од еуфоријата дека се наближува свадбата поради тоа да сум прокрварела
Бидна што бидна, сега да помине свадбата набрзина и потоа да го чекаме во Јуни да излезе. Уф заборавив, после свадбата реновирање не'' очекува дома
< Поракaта ја уредил blond -- 15.4.2011 23:00:20 >
16.04.2011, 15:10
heba
492
i nie samo kje se venchame za dve nedeli i ako do seaich neme interesirashe simislev samo procedura shto mora da ja pomineme sea pochna nervoza da me fakja i se kaam sho ne otidovme prethodno sea bash na denot koga vlagam vo 8mi mesec, i jas sum panichar i tremadzija i mrazam ceremonii i oficijalnosti i ushe od sea osekjam dekakje ima panichenje tamu se nadevam nema da go ispotresam i bebevo. Inaku vo apteka mi rekoa da ne sum piela calcium...neznam zasho..mora da pochekam da vidam sho kjemi kaze doktorot ama tolku mn denes mi se kochea nozete i mi se grchea muskulite i prstite kako rahitichna da se isplashi covek a nepijam ushte sega magnezium zosho vecher kje bide ushte postrashno. si zemav ampula zelezo tot hema aptekarkata mi rece da ja mesham so sok zosho e gadna :S
16.04.2011, 15:16
Pepelaska *
3820
Хеба зошто не пиеш магнезиум ? која недела си ? Мене многу ми помагаше магнезиумот, ми ги опушташе коските и мускулите и мене ме болеа, а тотхема се гадни стварно пиј ги само со сок
16.04.2011, 16:12
Natuska85
3613
Стварно незнам хеба оти ти кажале да не пиеш железо и магнезиум,мене многу ми помагаат и за коските и за грчеви во мускулите на нозете
16.04.2011, 16:27
Џесика
2036
Јас имав многу грчеви и пиев магнезиум директ, во вид на прашок, има супер вкус и одлично делуваше...