а имам упат и за Ендокринологија за OGTT,баш несфатив за што е но нешто исто врзано за шеќерот па сакам и тоа да видам
Insulinemija e sostojba vo koja naseto telo stanuva rezistentno na insulinot i negovoto dejstvo, pa taka nivoto na insulinot postojano se pokacuva, a insulinot ili ne moze da se iskoristi ili ne e dovolno kvaliteten za da ja vrsi svojata funkcija.
Toa e cest slucaj kaj zeni so PCOS i zeni so debelina posebno debelina manifestirana okolu stomacniot del.
Tokmu poradi vakva sostojba moze da dojde do otsustvo na ovulacija i problemi so zabremenuvanje.
Zatoa te prakaat na ovoj OGTTest, za da se iskluci sostojba na visok insulin, koja ja sprecuva ovulacijata.
Ova se lekuva so dieta, t.e namaluvanje na telesnata tezina i so lekarstva najcesto Metformin i za kratko vreme ciklusot, t.e ovulacijata se doveduva vo red.
A da ne se povtoruvam stom prolaktinot ti e poremeten, znaci hipofizata ne raboti pravilno i site ostanati hormoni koi hipofizata neposredno ili posredno gi regulira, se poremetuvaat.
Vo mojot slucaj so visok prolaktin i adenom na hipofiza, imav visok prolaktin, insulin i nizok tiroksin i 3 godni skoro se obiduvav da zabremenam ama bezuspesno.
Se do momentot koga pokraj dostinex za prolaktinot, pocnav da pijam i Glukofaz za namaluvanje na insulinot, pa za 2-3 meseci ostanav bremena.