RE: Тиква (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

zzaa -> RE: Тиква (30.11.2013 22:11:53)

Мојава зелена тиква обожава, да и давам секој ден ке јаде. А ваква есенска тиква лани јадеше стално, сега не сум се сетила да купам да испечам.
Баш ме потсетивте деновиве ке купам, па ке видиме дали ке јаде.

Snowhite RR -> RE: Тиква (1.12.2013 0:18:58)

M obozava tikva bas seg brzo barase ama nemav utre da kupam da ispecam i na J sum i davala varena pomesna so dr ovosje ili so biskviti

AneLav RR -> RE: Тиква (1.12.2013 9:56:12)

И моиве обожуваат тиква посебо варена измешана со млеко и бисквити, се дават , секогаш им е малку[sm=smiley1.gif]

Bethany -> RE: Тиква (1.12.2013 11:07:48)

Јас никогаш немам варено тиква. Ај ако може некој да ми каже што и како, колку долго се вари, само во вода ли, па потоа се пасира со бисквити и млеко, така?

AneLav RR -> RE: Тиква (1.12.2013 12:13:21)

Ништо ја сечеш на парченца ја лупиш и само и ставаш вода да ја покрие, многу брзо се вари кога ќе омекне ептен се распаѓа ќе видиш, ја вадиш од водата, ја мешаш со бисквити ладно млеко и одма ја даваш, нема некоја филозофија. Како чоколино е така, нмногу ја сакаат моиве.

Bethany -> RE: Тиква (1.12.2013 12:20:54)

Супер, фала! Баш после ручекот за десерт ќе му дадам.
Мм да оди на пазар да купи, па и ќе испечам некое парче плус.
ммм сега ми се пријаде [sm=smiley1.gif]

Палешка РР -> RE: Тиква (1.12.2013 15:27:02)

А знаете да правите тикварник? [sm=smiley36.gif]
Јас ќе ви кажам

Тиквата се вари, се пасира. Се бијаат три јајца со 9 лажици шеќер и 1 филџан млеко и внатре се додава пасираната тиква. Брашно не треба, да не мислите дека е грешка.
Плехот се подмачкува со малку масло и се става смесата да се печи. Не знаете колку е преубаво! [sm=smiley20.gif]

Bethany -> RE: Тиква (1.12.2013 16:47:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Јас ќе ви кажам

Тиквата се вари, се пасира. Се бијаат три јајца со 9 лажици шеќер и 1 филџан млеко и внатре се додава пасираната тиква. Брашно не треба, да не мислите дека е грешка.
Плехот се подмачкува со малку масло и се става смесата да се печи. Не знаете колку е преубаво! [sm=smiley20.gif]

Уф Палешка, мора да се проба ова. Само колку се става од тиквата на оваа мера?

Палешка РР -> RE: Тиква (1.12.2013 18:02:54)

Јас ставам половина тиква, другата половина ја печам, ако е голема тиквата.
Ако е од малите, тие долгнавестите тогаш цела.

deluxe -> RE: Тиква (1.12.2013 19:01:57)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Јас ќе ви кажам

Тикварникот е традиционално јадење во нашиот град.Нема кој незнае да го прави .Многу е убав,ама јас не сум обожавател на тикви и разни производи од тиква[sm=jezicek.gif]Мајка ми е експерт за тикварник

Snowhite RR -> RE: Тиква (2.12.2013 0:27:35)

Денеска испечивме тиква и М остави уште две парчина, а тикварник мајка ми прави, јас до сега не сум правела и мислам дека нема да сака М така, сепак печена мислам дека е поздрава, ама за промена убаво е некогаш и тоа да се направи

Mihaela 2010 -> RE: Тиква (2.12.2013 8:38:05)

I jas mislam deka ako napravam tikvarnik ke mi ostane...ama ete vikendov ne uspeav da ispecam tikva se nadevam denovive kaj i da e ke bide[sm=smiley36.gif]

AneLav RR -> RE: Тиква (6.12.2013 13:13:11)

Денес ми текна, а им имам правено на децата и многу го сакаат, помфрит од тиква. Им го имам правено на два начина:
1. Ја сецкате тиквата како компирчиња за помфрит ги редите на хартија за печење ги попрскувате со маслиново масло и сол. Ги печете на 200С штом ќе им поцрнат врвчињата готови се.
2. Класично пржење во масло како помфрит штом ќе се заруменат готови се и потоа се посолуваат.
Моиве деца многу ги сакаат затоа што посолени имаат многу сличен вкус со компирчиња пржени.
Па тиквата е зеленчук, нели многу е убава и со сол.

Felly RR -> RE: Тиква (6.12.2013 16:20:25)

АнеЛав, а од каква тиква го правиш ова?

Mihaela 2010 -> RE: Тиква (7.12.2013 20:10:09)

denes neli cel den kaj moive i i kazav na majka mi deka M projade tikva,blagodarenie na gradinkata...i zenata kupi ispece ubava blaga i ni nosi i ova moe dete iskomentira:aaaa jas ne jadam,samoza uzinka koga ima vo gradinka[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley13.gif]

mimi 27 -> RE: Тиква (21.1.2014 18:40:31)

Женски не ми е баш јасно на бебиња каква тиква давате од големите што се благи или од оние малите тиквички, значи јас од големите што се портокалови имам дадено и најомилена и е а од тие другите малите тиквички немам дадено дали смее да се дават на бебенце и на кој начин се подготвуваат??[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

deluxe -> RE: Тиква (21.1.2014 20:09:14)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mimi 27

Женски не ми е баш јасно на бебиња каква тиква давате од големите што се благи или од оние малите тиквички, значи јас од големите што се портокалови имам дадено и најомилена и е а од тие другите малите тиквички немам дадено дали смее да се дават на бебенце и на кој начин се подготвуваат??[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Мими27 тиквата ги содржи истите хранливи материи било да е мала или голема.Кој вид да го земеш важно е бебето да го сака вкусот на тиквата.Јас на моето [sm=duda.gif] му ја давав варена и потоа блендирана,како кашичка.Но можеш и да ја испечиш.Според мене подобро е тиквата да е природно блага,да нема потреба од додавање на шеќер.Конкретно јас му давав од малите тиквички со долгнавеста форма,кои се и поблаги.[sm=smiley1.gif]

Defne90 RR -> RE: Тиква (21.1.2014 20:23:51)

I jas im davam od tie dolgnavestite,najblagi se i nema potreba da se dodava seker.moite deca ja obozavaat,Nie ja jademe pecena taka ni e najvkusna.

vezilka RR -> RE: Тиква (22.1.2014 9:52:22)

Годинава нејќе да проба тиква,ама ни под разно. Исто и тој вика само во градинка јадам. А таму не знам како им ја спремаат, еднаш ја донесе дома, и некако поинаку беше спремена. се истепаа со внукот кој да јаде од таа од градинка. Им донесовме друга од дома, и Никола ја нејќеше. Ако знаете како ја спремаат по градинкиве, кажувајте, хехе..

Страница: <<   < Претходна страница  1 2 3 [4]