RE: Тиква (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

ripce -> RE: Тиква (18.2.2010 14:03:02)

Тиква против воспаление на бубрезите

Семето од тиква е познато како извонредно средство против цревни паразити

Првите податоци за тиквата ги забележал Колумбо во својот дневник од 3 декември 1492 година, каде што напишал дека на Куба се запознал со необично растение - тиква. Тиквата денес се одгледува во сите европски земји бидејќи луѓето многу бргу се запознале со нејзината лековитост. И кај нас се одгледуваат повеќе видови тиква. Кај најголемиот број сорти тиква меснатиот дел претставува 73 отсто, кората 17 отсто, а на семето од тиква отпаѓа околу 10 отсто. Во исхраната се користат меснатиот дел и семето од тиква. Меснатиот дел од тиквата содржи 92 отсто вода, 6 отсто јаглени хидрати, од кои 1 отсто растителни влакна, малку белковини и уште помалку масти, како и 830 милиграми корисни и искористливи минерални состојки. Поради високото присуство на вода и релативно малку енергетски состојки, енергетската вредност на тиквата изнесува само 30 килокалории (на 100 грама од меснатиот дел).

Извор на минерали и витамини

Тиквата содржи и витамини од Б-групата, витамин Ц и провитамин на витаминот А - бета-каротин (силен антиоксиданс).

Од минералните состојки најмногу содржи калиум, потоа фосфор, калциум, железо и повеќе олигоелементи, од кои најмногу манган, кој е неопходен за оптимална функција на ензимскиот систем во организмот. За разлика од меснатиот дел, семките од тиквата содржат малку вода, односно 5 до 6 отсто, неспоредливо повеќе белковини (27 до 29 отсто), масти (36 до 47 отсто), јаглени хидрати (11 до 19 отсто). Затоа енергетската вредност на семките од тиква е 20 пати поголема во однос на меснатиот дел и изнесува 600 килокалории. Освен изобилство од минерални материи и витамини, семките од тиква содржат и лецитин, кој игра значајна улога во заштитата на организмот од артериосклероза и атеросклероза. Лецитинот влијае и на намалување на евентуално зголеменото ниво на холестеролот во крвта. Едно од главните лековити својства на месниот дел од тиквата ефикасното диуретично дејство - го подобрува излачувањето на урината. Затоа тиквата се препорачува во диетотерапијата кај ревматизам, гихт, воспаление на бубрезите и на мочните патишта. Таа влијае смирувачки при евентуално воспаление на тенкото црево и при појава на крвав измет. Во сите случаи тиквата може да се консумира варена, печена или да се пие свежо исцеден сок од неа. Ако тиквата се приготвува како компот и се консумира на празен желудник, корисно влијае против запек.

На кој било начин приготвена тиквата ги ублажува и симптомите од псоријаза. Облози од свежо изрендана тиква може да се употребат при изгоретинки од прв степен.

Семето од тиква е познато како извонредно средство против цревните паразити. Семето се употребува без надворешна целулозна лушпа, но од семката не смее да се отстрани сино-зелената ципа, бидејќи токму во неа главно се наоѓаат лековитите супстанции. Во последно време семките од тиква се користат како лек за лекување на хипертрофирана и воспалена простата.

Штета е што кај нас тиквата се јаде сезонски, бидејќи прехранбената индустрија не е заинтересирана да ја конзервира. Порано на пазарите можеше да се најде тиква во прав. Составот на тиквата е скоро идентичен со составот на бананата. Затоа со право за тиквата можеме да кажеме дека претставува "македонска банана".    

mamamoni -> RE: Тиква (17.5.2011 20:50:03)

вчера и купив кашичка од тиква од hipp сета ја изеде и уште бараше, и стварно беше вкусна и јас многу сакам тиква

Felly RR -> RE: Тиква (18.5.2011 8:26:11)

Матеа пак никако не сака тиква, ни дома правена - печена/ варена, ни пак купечка. Не знам зошто не ја бендисува[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

arh_diz -> RE: Тиква (18.5.2011 8:44:23)

I jas mu davam tikva ne ja saka mnogu a i mu pravi problem so stolicata nekolku lazicki kasicka od modra sliva mu stavam

Natuska85 -> RE: Тиква (23.10.2011 22:49:14)

Женски сакам утре да му воведам тиква на [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] па се мислам како да му ја спремам варена или печена и со што би можам да му ја комбинирам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

MamaOhrid -> RE: Тиква (23.10.2011 22:53:13)

Јас му давав варена тиква со АД млеко за да не му се лепи.

mami2 -> RE: Тиква (23.10.2011 23:10:25)

Првото дете ја јадеше печена па пасирана заедно со печено јаболко.
Второто ја сакаше со гмечена банана.
Некои тикви се посуви по печењето, па додавав по потреба АД млеко.

Сега не сакаат никаква, денес печев, не пробуваат.

bombica -> RE: Тиква (22.11.2011 22:33:02)

Od kolku meseci moze da se dava tikva? Na hipp kasickite gledam tikva od 4 meseci a nekoj mi spomna posto bila teska za stomakot posle 6 meseci [sm=zmeden.gif] mene ne mi e teska mozam edna tava da izedam[sm=smiley36.gif]

arh_diz -> RE: Тиква (23.11.2011 10:32:02)

Jas ja davav posle 7 mesec .

AnnaMolly RR -> RE: Тиква (23.11.2011 10:36:17)

Јас од 5 месеци му дадов прв пат тиква од готова кашичка на Хип. Не ја бендиса многу, па после домашна му правев варена и помешана со млеко.

Emanuelapp -> RE: Тиква (23.11.2011 10:43:50)

I jas prv pat na Jovan mu dadov tikva vo kasicka na HIPP na 5 meseci, sega mu varam i mu ja blendiram so jabolko mnogu ja saka [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

kikicka -> RE: Тиква (23.11.2011 11:00:02)

Ние од 4 месеци почнавме варена на пареа и со млекце помешана

TeaM -> RE: Тиква (23.11.2011 13:22:35)

Mamicki, znae li nekoj kako vlijae na stolicata varena tikva? 

miana -> RE: Тиква (23.11.2011 13:33:05)

Stega isto kako banana....

kikicka -> RE: Тиква (23.11.2011 15:54:33)

Ништо кај нас не не стегаше тиквата ,јас ја мешав со јаболко или чиста и ја давав.

Slagjana -> RE: Тиква (23.11.2011 16:28:08)

ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

Mamicki, znae li nekoj kako vlijae na stolicata varena tikva? 

Tikva se dava ako nekoj ima tvrda stolica. Ne stega, tuku naprotiv ja omeknuva stolicata.

bombica -> RE: Тиква (23.11.2011 22:33:49)

Da ja regulira i omeknuva stolicata.Cel zivot imam problem so stolicata i tikvata mnogu mi pomaga

baby27 -> RE: Тиква (12.12.2011 12:55:24)

Na Anja prv pat i dadov tikva na 5 meseci i epten ja saka. Sega sto i da ima jadeno prethodno ako vidi tikva bar uste 3-4 lazicki obazeno saka...inaku moze da se dade uste od 4 meseci kako edna od prvite dohrani...ona ja jade i pecena i varena

AnnaMolly RR -> RE: Тиква (12.12.2011 13:15:31)

дајте кажете ми некоја финта за да јаде Филип тиква. Како бебе се давеше во тиква, а сега не сака ни да ја помириса. Како да ја измешам, со што? Со млеко не ја сака. Има 18 месеци инаку.

TeaM -> RE: Тиква (12.12.2011 13:50:50)

Jana ja jade mesana so kompir, normalno so pogolem udel na kompir [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Felly RR -> RE: Тиква (12.12.2011 14:21:59)

Матеа ни како бебе, ни сега тиква никако не сака. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Annet -> RE: Тиква (12.12.2011 14:52:13)

за тиква од благите зборувате ли за зелената???или тиква си е тиква хахаха

AnnaMolly RR -> RE: Тиква (12.12.2011 15:04:08)

мислев на тиква блага, не на тиквичка. 

arh_diz -> RE: Тиква (12.12.2011 15:10:48)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

дајте кажете ми некоја финта за да јаде Филип тиква. Како бебе се давеше во тиква, а сега не сака ни да ја помириса. Како да ја измешам, со што? Со млеко не ја сака. Има 18 месеци инаку.

Isto e i so Marko , uci se od Filip[sm=smiley36.gif]
Mu ja mesav so banana, modra sliva , krusa i sto uste ne probav nema sansi

AnnaMolly RR -> RE: Тиква (12.12.2011 15:40:02)

Морам да го натерам некако да ја јаде. Си мислев да направам штрудла од тиква. Ама којзнае и тоа дали ќе го јаде...
Некако ако ја искомбинирам со чоколадо гарант ја јаде, термит е за чоколадо! [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Страница: <<   < Претходна страница  1 [2] 3 4   Следна страница >   >>