Тиква (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна



Порака


ripce -> Тиква (13.10.2009 8:23:44)

Од онаа зелената тиква уште од 4-5 месец му додавам во кашичките со зеленчук, а вчера баш испеков од оние портокаловите што се... Леле малиот се утепа од јадење, да сум знаеле претходно ќе му дадев...
Кога јас бев помала се сеќавам мајка ми во зимскиот период знаеше да ни испече ваква тиква. Ја има и на вашето мени???
[img]http://www4.slikomat.com/09/1013/86e-still-.jpg[/img]




mami -> RE: Тиква (13.10.2009 8:41:59)

ххехех, Лука ја обожаваше лани, а годинава кога пробав да му дадам ми направи некоја фацка..ке пробам пак да му направам од тие погачиците со тиква, брокула, компир и морков испечени во мали калашчиња, тие лани ги утепа од јадење...




profesorica -> RE: Тиква (13.10.2009 8:44:52)

Дамјан ја обожава зелената тиквица а од оваа тиква сме пробале неколку пати и поретко ја јаде.




mis. -> RE: Тиква (13.10.2009 11:22:59)

Моите деца израснаа со тиква.Едноставно ја обожаваат.




ostoun -> RE: Тиква (13.10.2009 11:35:26)

Jas do godina ne i stavav voopsto sol vo kasickite i zatoa ni bese tesko koga nemavme vreme za domasna kasicka da se odlucime za kupecka. Megutoa najdovme 1 od bebevita tikva so pilesko i mnogu ja sakase ama deka karotin mnogu vo tikvata noseto i se obo zolto i pedijatarot ni preporaca da izbegnuvame portokalovo (tikva , morkov, kajsii i dr )[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




profesorica -> RE: Тиква (13.10.2009 11:39:15)

и мене така ми викаа носето му било жолто бла бла, а јас му давав најмнмогу 2 пати неделно овошје и зеленчук-портокалова боја.




srekna mama -> RE: Тиква (13.10.2009 11:41:00)

обојувањето е од поголеми количини на обоено овошје,ама сепак треба да се дава-умерено




ostoun -> RE: Тиква (13.10.2009 11:45:16)

Сега си јаде моркови а носето не и е веке жолто значи од тиквата било




ripce -> RE: Тиква (14.11.2009 1:07:52)

[image]http://www4.slikomat.com/09/1114/gmi-tikva.jpg[/image]

Овој плод со јаболкаст или крушковиден облик има сочно месо со силна портокалова боја. Вкусот е сладок и нема некоја особена арома. Таа е дел од фамилијата Cucurbitaceae. Името и доаѓа од грчкиот збор pepon, што значи голема диња. Уште старите египќани и римјани ја користеле тиквата за подготовка на јaдења, особено долгнавестата крушковидна тиква. Најголем дел од видовите кај нас се донесени од Америка, поточно Мексико. Но, она што е најважно е дека во овој портокалов плод изобилува со минерали и витмини. Идеална е за сите болести на желудникот и цревата. Претставува одличен диуретик, а се препорачува и кај луѓе со ревматски заболувања, гихт, воспаленија на уринарните патишта, бубрезите и жолчката. Делува добро и на кожата, посебно на масната и кожа склна кон акни и митисери. Освен тиквата, семките и маслото од тиква се препорачуваат поради омега-3 масните киселини, минералите и протеини.

ЛИЧНА КАРТА

Во 100 гр плод од тиква има 26 калории, 1 гр протеини, 6.50 гр јаглехидрати, 0.10 гр масти и 0.50 гр диететски влакна и нема холестерол. [image]http://www.gurman.mk/wp/wp-content/uploads/2009/10/tabela_tikva.jpg[/image]
*ДПК – дневна препорачана количина

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ТИКВАТА
• во јужна Азија, тиквата се готви со путер, шеќер и зачини и на тој начин се добива каду ка халва;
• во многу земји тиквата се додава на алкохолни и безалкохолни пијалаци поради подобра арома;
• обичната или полската тиква може да достигне тежина и од 100 килограми.
УБАВИНА ОД КУЈНА
Тиквата одлично делува на изгледот на кожата. Ако подготвите пире од свежа тиква и го ставите како маска на лицето околу 10 минути, таа ќе ги исчисти и стесне порите, а кожата ќе ги добие потребните витамини и минерали. Особено е добра за кожа која е склона кон акни и митисери. Затоа и сѐ повеќе се користи од големите козметички компании во производство на препаратите. ●
Слични објави




ripce -> RE: Тиква (14.11.2009 1:08:56)

Лековити својства на тиквата
Плодот и семето од тиквата имаат лековито дејство.Семето од тиква има висок процент на масло(50%) во кое доминираат есенцијални масни киселини(н-6 и н6 фамилија) кои човечкиот организам не може да ги произведе.

Маслото е богато и со протеини(35-45%), витамини А, Б1, Б6, Ц, Д, Е и К и минерали, посебно фосфор и цинк.
Како добар извор на есенцијални незаситени масни киселини кои се неопходни на организмот за нормален раст, развој и бројни други функции, вклучувајќи ја тука и репродуктивната, спаѓа во нутритивните највредни масла.

Есенцијалните н-3 масни киселини кои ова масло ги содржи во висок процент, го штитат организмот од инфекции, го јакнат имунитетот,го штитат сцето и крвните садови, снижувајки го нивото на триглицериди а зголемувајкји го нивото на ХДЛ честичките (добар холестерол).

Маслото од тиква делува стимулативно на целиот организам:урогенитално, дигестивно, кардиоваскуларно, ендокрино, нервно како и на коските, мускулите, зглобовите и кожата.

Заболувањата на кои тиквиното масло би можело да делува се : повишен крвен притисок, заболувања на срце, пречки при мокрењето кај зголемена простата, дијабетис, реуматизам, остеопороза, различни заболувања на кожата.

Маслото од тиква има исклучително пријатен вкус,па во кујната може да се искористи во вид на прелив за салати, варени јадења со зеленчук, ориз, печурки, , теста, смеси за пецива и колачи.




ripce -> RE: Тиква (6.12.2009 9:46:19)

Тиква за поздрава зима
Зимата веќе силно не прегрна, а за полесно да ги поминеме студените денови тука се зимските „сладости“. Една од нив е тиквата, која печена во рерна, како крем супа или пак во кришки со цимет и прав шеќер, може да биде вистински мелем за душата и телото.

Тиквата е зеленчук со благ вкус и изразито портокалова боја. Во Европа пристигна од Мексико и многу брзо зазема значајно место во многу национални кујни, пред сé заради својата нутриционистичка вредност.
Тиквата е исклучително богата со витамините А, Б, Ц и Е, како и со фолни киселини и минерали, а во последно време стана посебно популарна и заради бета-каротинот кој е одличен антиоксидант.

Освен тоа, тиквата поседува и мала енергетска вредност, а зарди целулозата и пектинот во себе, таа го забрзува и варењето на храната, поради што е идеална за диетална исхрана.

Семеките од тиквата исто така се незаменливи во исхраната. Тие се богати со масти, белковини, минерали и витамини. Енергетската вредност на семките од тиква е речиси дваесет пати поголема од енергетската вредност на меснатиот дел од тиквата.

Но овој зеленчук е идеален и како козметичко средство. Доколку имате масна кожа, маската од тиква ќе ги реши Вашите проблеми.

Свежата тиква пресечена на парчиња, можете да ја држите во фрижидерот неколку денови, додека рендана можете да ја замрзнете во кеси за замрзнувач и така да ја чувате околу два месеци.

При подготовката на тиквата, задолжително отстранете и ја кората. Сировата тиква може да се користи за салата и сок, додека за останатите слатки или солени јадења тиквата се пече или вари.

Ако решите тиквата да ја печете во рерна, тогаш оставете и ја кората, но истата отстранете ја кога ќе ја послужувате. Во оваа варијанта тиквата ќе биде уште послатка доколу додека уште е врела од печењето ја посипете со кафеав шеќер и цимет. Заедно со шоља чај ова е идеална зимска ужина.




Еца -> RE: Тиква (6.12.2009 12:45:01)

Откако почнавме со дохрана и откако и ја воведов на Мартина тиквата и варев секој ден. Си ја јадеше со сласт. Исто така секој ден таа си грицка и морков, обавезно си бара и сама. Досега не сум приметила обојување на лицето, но знам дека има случаи такви. И јас сакам многу тиква. Најубава тиква ми е онаа направена со млеко, луѓе пробајте и ќе видите колку е вкусна. Значи не зборам за тиквите печенки долгнавестите, туку округлите. Исечете ја на коцки, ставете во сад за печење, преку неа шеќер и полијте со млеко. Испечете и пробајте. Мм прв пат кога проба беше изненаден од тоа колку беше вкусна.




STRUMFETA -> RE: Тиква (6.12.2009 12:49:29)

округлите. Исечете ја на коцки, ставете во сад за печење, преку неа шеќер и полијте со млеко. Испечете и пробајте. Мм прв пат кога проба беше изненаден од тоа колку беше вкусна.


Eca, samo tolku? NMe treba pred toa d se vari? A seker kolku?




BEBICA -> RE: Тиква (6.12.2009 12:51:04)

Jas na Monika tikva pocnav da i davam od 6 mesec prvo i bese glavem obrok za rucek, a sega ja jade kako vecera pomesana so varen oriz i seto toa go zasladuvam so malku med.Probajte vkusno e Monika se davi vo toa.




Mila na mama -> RE: Тиква (6.12.2009 17:02:44)

ИЗВОРНА ПОРАКА: BEBICA

kako vecera pomesana so varen oriz i seto toa go zasladuvam so malku med.


Баш ќе го пробам ова па можеби Мила ќе засака тиква зашто не ја обожава баш.




BEBICA -> RE: Тиква (6.12.2009 18:12:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mila na mama

ИЗВОРНА ПОРАКА: BEBICA

kako vecera pomesana so varen oriz i seto toa go zasladuvam so malku med.


Баш ќе го пробам ова па можеби Мила ќе засака тиква зашто не ја обожава баш.


probaj mila na mama jas slucajno toa sama ednas mi padna na pamet i gledam deka i se sviga, malku i e slatko a uz toa jade i oriz.Mislam deka e dovolno kaloricno za vecera.




Cacko -> RE: Тиква (3.2.2010 22:34:52)

Obozava,ali prosto obozava.uste od 4 mesec jade ali ako i dades bi izela poise nego vozrasen,samo otvara usta,otvara[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]kamo sreka za zelencukovite taka da pravese




Еца -> RE: Тиква (4.2.2010 0:47:06)

ИЗВОРНА ПОРАКА: STRUMFETA

округлите. Исечете ја на коцки, ставете во сад за печење, преку неа шеќер и полијте со млеко. Испечете и пробајте. Мм прв пат кога проба беше изненаден од тоа колку беше вкусна.


Eca, samo tolku? NMe treba pred toa d se vari? A seker kolku?

Ше-kер ставаш одгоре, низ целата тава, врз тiквата, а млеко да ја облие тиквата и додека да извирие млекото таа ќе се испече, нема варење. Пробај и кажи ми дали ти се допаднало. Ние пораснавме со овој "специјалитет"[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mami -> RE: Тиква (4.2.2010 9:05:57)

ова Ецо богами и јас ке го пробам, па ако не Лука татко му ке си ја изеде. Јас не јадам тиква, а некако ни Лука годинава не ми ја обожава




profesorica -> RE: Тиква (4.2.2010 9:53:43)

дамјан несака и несака портокалова тиква[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

а зелената си ја јаде[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ripce -> RE: Тиква (4.2.2010 11:29:05)

јас ја печам со вода, не сум пробала со млеко, значи ја редам во плех, истурам малку вода и после малку шеќер и ја печам... баш ќе пробам со млеко! инаку мојот ја јаде, ептен ја сака, а од зелената имам замрзнато коцкички во ќесиња и му ставам по неколку коцки во зеленчуковите кашички, и таа ја јаде. 




BILJANA_G -> RE: Тиква (4.2.2010 11:42:49)

Cesto varam tikva site ja jademe.Vrz parcinjata stavam med i eptem malku vodicka i se vare na parea vo ekspreden lonec ja stavam.Ponekogas i ja pecam ama retko.




Natasha5 -> RE: Тиква (7.2.2010 11:52:30)

Јанa многу ми јаде тиква,ама сега поминува периодот и веке тиквите не стојат се расипуваат.јас имам многу.Кажете ми што правите дали замрзнувате тиква (бидејки се расипува)??или не треба да се замрзне па да се вари???или си чекате да дојде периодот на тиквата па да им давате на вашите деца??




mother 29 -> RE: Тиква (7.2.2010 13:38:02)

јас на Марко му давам замрзната тиква.ке ја тргнам кората ке ја исечам на кругови и ке ги замрзнам.после вадам кога сакам да му ја направам,дали варена блага или печена..сеедно.инаку тиквата трпи замрзнување зашто е тврда ,не е кашеста, па после кога ке се одмрзне нема да пушти вода.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




lilit -> RE: Тиква (7.2.2010 14:49:36)

Марко обожава тиква!Ја печат со дедо му и тоа им е торта така си ја викаат.Баш ми е мило дека ја јаде зашто јас мразам тиква а знам колку е корисна да се јаде од тиквата ЈАДАМ САМО СЕМКИ[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Страница: [1] 2 3 4   Следна страница >   >>