RE: Тиква (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Natuska85 -> RE: Тиква (15.1.2012 12:08:52)

И мој К не сака тиква во последно време.Му ја правев за вечера обично со ориз ама еве веќе да пати по ред,ќе касне две-три лажички и после несака,па мора друго нешто да ми спремам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image].Ама како што гледав сабајле на пазар и нема веќе тикви....

Џесика -> RE: Тиква (15.1.2012 12:26:47)

Бобо тиквата ја јадеше измешана во чоколино, многу вкусна комбинација, обично со банана го јаде чоколиното, ама и вака го таманеше [sm=smiley1.gif] пробај измени ја комбинацијата

vezilka RR -> RE: Тиква (30.1.2012 12:36:04)

Никола тиква ја сака во сите можни комбинации. Со овошје, банана, јаболко или круша. Со зеленчук, со компир,морков и малку павлака. Само тиква. Како и да сум му ја спремила, ја тамани. Ами сега ни ја снемува, што ќе правиме. Замрзнав малку во длабоко, па така ќе си го продолжиме малку радувањето на тиквата..

SkCura77 -> RE: Тиква (2.3.2012 18:11:29)

Му давам печена тиква, блендирана, исчистена од корната нагорена лушпа и од доле од потпечената кора, значи само портокаловкото месо, ја лапа ептен. Можеби поради слаткастиот вкус, можеби од што е нов вкус а тој е љубопитен да проба се ново. Не знам само за тиквички млади сега кога ќе излезат на пролет како да ги спремам и дали ќе ги јаде. Варени, печени?

Calypso -> RE: Тиква (2.3.2012 18:18:06)

Zelenite tikvicki vareni, so kompir, so morkov, so brokula... ama mozes i modifikacija na polneti tikvicki da napravis, samo sto ke gi varis. Ama toa otkako ke vovedes telesko meso vo ishranata, i toa sama ke si go meles, jas taka pravam.

taci83 -> RE: Тиква (2.3.2012 18:35:46)

eve od mene eden recept za kasicka od mlada tikvicka kerka mi ja jadese mnogu
Potrebno:80 g tikvicka,5g pcenkaren gris,100ml mleko 5g maslo ili margarin(nemora da se pravi po ovaa gramaza mozete da stavite za polala smesa.
Podgotovka:Tikvickata se cisti,se mie i se sece na mali kockicki i se vari na umerena tem.Koga ke omekne malku go dodavame grizot ili ako sakate mesto grizot moze i melen oriz.mo mala cinija se mesa grizot ili orizot so malku voda(isto kako sto se mesa puding) izmesaniot gris ili oris se istura vo tenzereto so tikvicka i se vari 10-15 min i se dodava mlekoto i masloto i se vari uste 5 min.Gotovit obrog se pasira,vo ova kasicka po zelba moze da se dodade meso,zolcka,riba,-zavisi od vozrasta na deteto.

Luci -> RE: Тиква (3.3.2012 10:36:46)

Марио ја обожава оваа тиква [img]http://www.gotvetesmen.com/images/products/thumbs_200/info_products_18.jpg[/img] Му ја варам со кафеав шеќер, ја обожава. Само така му ја имам спремано до сега

Andriance -> RE: Тиква (9.3.2012 9:05:37)

Денес на А сакам да му дадам да проба тиква...да ми каже некој како да ја издинстам [sm=smiley36.gif] викаат така била најубава...иначе имаме скоро 6м

Andriance -> RE: Тиква (9.3.2012 22:29:40)

A denes si krkna tikva so malku banana...i malku od moe mlekce....mi bese zamrznata i znam deka vkusot ne e ist kako so sveza..ama pa sto da praam so tolkava tikva..sekogas kje mi ostanuva...ja svariv vo malku voda kolku da omekne...ja ispasirav so malku banana..malku mlekce od mama i op...krakanje skoro cela teglicka

Luci -> RE: Тиква (10.3.2012 8:20:44)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

A denes si krkna tikva so malku banana...i malku od moe mlekce....mi bese zamrznata i znam deka vkusot ne e ist kako so sveza..ama pa sto da praam so tolkava tikva..sekogas kje mi ostanuva...ja svariv vo malku voda kolku da omekne...ja ispasirav so malku banana..malku mlekce od mama i op...krakanje skoro cela teglicka

Cher -> RE: Тиква (27.5.2012 11:47:03)

Пробавме тиква со компир од хип пред два дена, на 5,5 месеци, и како никогаш досега столицата на бебето беше тврда, брбушка, страшно... инаку нормална столица има, два пати дневно, на друго овочје или зеленчук немало ваква реакција [sm=zmeden.gif]

Maca25 -> RE: Тиква (27.5.2012 11:58:11)

А зошто не пробаш домашно приготвена тиква да дадеш? И не мора со компир да биде. Пробај само тиква, па после само компир. Не ги мешај заедно, затоа бебто ти имало запек.

Cher -> RE: Тиква (27.5.2012 15:08:52)

Сигурно ќе пробаме, сега нема тиква на пазар, ама мене ми е омилена, сигурно ќе му понудам да проба тиква која не е од тегла, ама беше страшно [sm=jezicek.gif]

Annet -> RE: Тиква (27.5.2012 16:09:58)

dosega samo od hipp tikva sum i davala ja obozava celo go jade mislam uste edno ke izede ihihi najubava e;-)))

Andriance -> RE: Тиква (27.5.2012 18:57:13)

jas pred nekoj den zamrznav tikva..ja iseckav na parcinja..i sega po potreba si vadam...daj prvo cista tikva posle mesaj...i ne znachi deka odma imalo reakcija na stolica...kaj nas obicno e naredniot den...od slivi na primer nie kakame brbushki...ama zatoa od banana po 3-4 peleni fini gomca [sm=jezicek.gif]

Cher -> RE: Тиква (29.5.2012 13:03:40)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

jas pred nekoj den zamrznav tikva..ja iseckav na parcinja..i sega po potreba si vadam...daj prvo cista tikva posle mesaj...i ne znachi deka odma imalo reakcija na stolica...kaj nas obicno e naredniot den...od slivi na primer nie kakame brbushki...ama zatoa od banana po 3-4 peleni fini gomca [sm=jezicek.gif]

[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] сливата кај нас предизвика хаос, полна пелена, а со бананата му се нормализира столицата.

natus -> RE: Тиква (5.8.2012 17:33:10)

A tikvicka, zelena, od koja vozrast se dava???na 4 mesecno bebce kako da mu ja spemam???vo kombinacija so sto??moze nekoj sovet?

Maca25 -> RE: Тиква (5.8.2012 18:57:56)

Ако си почнала на 4 месеци со дохрана, мислам дека може да даваш. Јас почнав на 5 и тоа со зеленчук прво, морков, компир, тиквица, пашканат. направи некоја комбинација од продуктиве.

Natuska85 -> RE: Тиква (6.8.2012 14:27:00)

И зелена тиквица и тиква воведов меѓу првите продукти.Тиквицата можеш да ја комбинираш со морковче и компирче.Исецкај ги ситно стави ги да се варат,изблендирај и кркајте[sm=smiley1.gif]

Mihaela 2010 -> RE: Тиква (29.11.2013 9:01:33)

Vcera kaj M vo gradinka imale pecena tikva za uzinka...na zenava sto ja zima i ja dale i M prepekala da jade,posto ne moze po pat sednale na klupata vo gradinka i pocnala da jade,znaci se sto e od gradinka mora da se izede a doma koga se pravi ne saka ni da proba...i ostanalo uste malku,i sinojka si ja dojade so slast...i pocna da mi bara uste,vikam nema od gradinka ti e,vikendov ke kupime i ke ispecam,i mi doaga i mi vika:Ete mamo gledas i tikva nauciv da jadam[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif],abe sum se zgazila od smeenje,vikam e sega utre ke ti dvaram i kosteni,i niv da gi naucis da gi jades,mi vika:dobro...bog da cuva,zatoa im veruvam na ucitelkite koga ke kazat deka se si jade,neznam izgleda se natprevaruvaat koj povekje ke izede

Felly RR -> RE: Тиква (29.11.2013 9:14:33)

И мојава дома не јаде тиква, а во градинка до сега не им дале, ама имаше најава дека ќе почнеле д аима даваат пудинг од тиква - се надевам дека така ќе ја пројаде. Навистина во градинка најмногу се јаде.[sm=smiley36.gif]

vezilka RR -> RE: Тиква (29.11.2013 13:50:28)

Никола едно време убаво си јадеше тиква. Сега кога ќе не види нас да јадеме ќе земе едно залче две и не сака веќе. Ние дома ја правиме печена, обично. А кај сестра ми, јадеше еднаш, така убаво, е даи дека со внуците, или дека беше поинаку спремена, не знам. Таа ја прави некако со млеко, не знам точно како (јас и готвење, хехе, ми кажала ама толку сум запамтила).

sandriana RR -> RE: Тиква (29.11.2013 14:37:42)

Т како помала повеќе ја сакаше тиквата, оваа сезона нешто фаци ми прави и финти - па плука.
Викендов ќе се обидам да ја испечам премачкана со мед, да видам дали ќе ја бендиса така.

elenak -> RE: Тиква (29.11.2013 23:46:54)

Еве баш сега имам печена тиква и тоа ептен блага, И дадов на Ј ама дали дека веќе беше вечерана и и се спиеше касна едно залче и не сакаше. Утре ќе и смешам со банана или јаболко така сигурно ќе ја јаде. Не дека не и е убаво туку дека е нешто ново што не и е познато па се противи. А оние од Хип, беби тиква, тиква со јаболко ги јаде, ѕвер!
Инаку баш ме интересира каков е тој пудинг од тиква. Ајде кажувајте рецепт ако знае некој.

deluxe -> RE: Тиква (30.11.2013 7:06:41)

Минатата година овој период [sm=duda.gif] имаше околу 5 месеци,и првите овошни кашички што му ги припремав беа со тиква и јаболко,а некогаш и само тиква доколку беше убава ,блага[sm=smiley1.gif]Оваа година сеуште не сме почнале со тиквиоте,додуша јас не ги обожавам,ама за дечкиве ќе земам

Страница: <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4   Следна страница >   >>