RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

lete -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 16:06:58)

e luge kolku jas sakam da uzivam vo bremenosta posto cuvstvoto da nosis zivo sustestvo vo tebe del od tebe i od covekot so koj si resil dago mines zivotot e nezamenlivo i mnogu sveto zatoa mie krivo sto ne mozam da uzivam seme boli nesto se maka mie seuste mise losi od mirizbi osobeno meso osum meseci zaboraviv i kkako izleda arno ama davi kazam somise desi nekni jas veke sum 36 nedela i se e vo red no zavcera navecer stanav so jaka bolka pod zeludnikot i vo istoto mesto vo grbot mislev deka nekoj me uboduva so noz placev kukav mi idese glavat vo zid daja udiraM doma site se ispanicija i i sakaja dame odnesat vo bolnica no se istrpiv i bolkite se smirija za 3 casa site so mene dezurea do 5 satot nautro jas si mislev deka kese porodam dali na nekoja od vas vise desilo ova se nadevam deka nema dase povtori uste edno 2 nedeli pozdrav do site i lesnina na onie sose pri kraj

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 16:12:49)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

Му купив бодиња со кратки ракави ме искара, па уште кога реков дека ми е безвезе сто пелени да му ставам за широк повој уште толку се накострешија стариве[sm=smiley36.gif] , па гревота е да го спурувам детето на 50 степени, како казнето? Или можда јас грешам[sm=zmeden.gif]

Lidina, ti si majka i uste od prviot den postavi si granica- sto smeat, sto ne smeat. Podobro da mislat deka si losa, otkolku ti da se polnis nervozi. Deteto kje go oblekuvas kolku sto si ti oblecena, znaci, ako e nad 30, dovolen mu e pampers, bodi so kratki rakavi i tolku!, eventualno kratki corapcinja... Ako trebalo babi da gledaat deca, babi kje mozele da rodat, taka da im kazes. Mene koga se obidoa da mi mrcat (togas bev detiste, imav 23) im kazav deka ne mi nedostiga pamet, tuku, mozebi pari, pa ako se raspolozeni da davaat nesto, podobro da potfrlat nekoja para otkolku da zboruvaat. I tolku. I na moite i na negovite, seedno.

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 16:42:13)

auuu ma blond neka se  nosat toa starcite pa ne e toa deka ti si tuka ili ne si sram da im e , jas sum im rekla doma odeka sum vo bolnica kje dojde zena se kje svetne da ne vidam posle nikoj ni so patiki  ni so cigara (za mm mislam) nagore i kucheto isto taka auf nadvor dodeka ne se ochovechi barem eden mesec  ni sestra ni brat ni svat, i kje i kazam i na starata da si menja bluza koa kje doagja gore i da si mie race ...starive mn mn ne pazatnahigiena poso onipreziveali i zemjotresi i poplavi i spienjepo shatori pa nesho ne se vozbuduvaat mnogu od virusi i bakterii mffff....
a so postov na mamicki sosema se soglasuvam me vadi od pamet koga kje vidam majkana na breteli u nekoe prozirno fustanche puka od zeshko a deteno so se rakavici so se kapa kjebe shpihozni se sho imale po doma mislaaaam.....ako nas ni e vrukjo nehgo sigorno ne mu e kamen ladno.... utre kje mi doe edna pedijatarka na gosti sekje ja isprasham i vadenje nadvor i za sonce i za hranenje i za voda trebala ne trebala sum spremila spisok ahahahahaha
i sekiracijata okolu mrdanjeto se ushte trae mn se nerviram se iskinav od plashenje preeska mi doe nesho bez veze zasho da ne mrdka do zavchera stomakot go probivashe.... a na ctg tek u vtornik nesakam da panicham ama.....pffff....bebe nizedno iskachaj, ragjaj se ...kje mantram denes cel den ...:)

libra.n -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 17:26:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lete

zavcera navecer stanav so jaka bolka pod zeludnikot i vo istoto mesto vo grbot mislev deka nekoj me uboduva so noz placev kukav mi idese glavat vo zid daja udiraM doma site se ispanicija i i sakaja dame odnesat vo bolnica no se istrpiv i bolkite se smirija za 3 casa site so mene dezurea do 5 satot nautro jas si mislev deka kese porodam dali na nekoja od vas vise desilo ova se nadevam deka nema dase povtori uste edno 2 nedeli pozdrav do site i lesnina na onie sose pri kraj

Lete, i mene mi se sluci istoto nekade od 25-ta nedela a sega sum 35 polni, imav bolka kako sto opisuvas pod zeludnikot od desnata strana i isto tuka od nazad na grbot, i otidov na doktor mi kaza da ja proveram zolckata a od tamu pa na eho koga mi ja vidoa zolckata kazaa deka plodot pritiska na gore pa zatoa ja voznemiruva zolckata. Ne se sekiraj jas so tie bolki povremeno sto mi se javuvaat sum eve od 25- ta nedela. Moze go nosis povisoko bebeto, samo dobro e da te vidi lekar da ti potvrdi deka e vo red. Pozdarv [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 17:31:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: heba
незнам како не си нашла за дотерување па толку се преслатки сите работи и само у боди да го изнесеш и тие се толку преслатки па немора да го китиш кујзнае како

E Heba dojdi vo mojov grad pa da vidis[sm=smiley1.gif]Problemot e sto jas nesakam kicesti raboti tuku sakam ubavi pamucni spihozni.Koga im kazuvam na prodavackite deka mi treba nesto ubavo za od bolnica mi vadat bermudi so kais i kosuli.Epa nejkam bebe li od 5 dena da oblecam vo kosula so jaka i bermudi nekoj kruti.A sto ima pamucni bermudi so kratki rakavi i nogavici pa epten se ko pizami [sm=smiley13.gif]aj ke najdam nesto ako ne vo bodi ke go zimame bebusot[sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Ти му велиш не може пушење овде, сакаме да е чисто за бебето, он ти вели сега нема да пушам, ама ти ќе гледаш дали јас ќе пушам или не кога ќе си ти во болница?!???? Да земеш и да ги отепаш. [sm=smiley35.gif]

Auuu e da puknes bree ....pa neka si pusi kaj nego sto ima kaj vas da pusi.Koga ne ste doma kluc na vrata pa neka pusi pred vrata[sm=smiley36.gif]

Elce -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 18:18:31)

mene majka mi mi kupi kompletce za zemanje od bolnica,so 10 raboti vnatre pamucno vo kutija tie sto se prodavaat,prasajte za niv ubavi se.Inaku na bebevo ubavo mu e uste vo moeto stomace,dodusa uste ne mi e dojden terminot,ama kako sme zapnale site trudnici za pobrzo da se porodime,ama izgleda ne ne slusaat.

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 18:21:27)

bombica, ne znam kade zivees, ama razbiram sto zboruvas. Za maski deca vistina nema golem izbor na obleka. Inaku, i jas sum za 100% pamuk, kamen od srce mi padna koga vo edna prodavnica na "Struzanka" najdov se sto zamisluvam deka treba! Se e ubavo dizajnirano i prva klasa kvalitet! Ne e eftino, dodusa, ama e super! Mesto kupista partali, kje kupam samo neophoden broj parcinja, ama kvalitetni i ubavi. Denes sednav, napraviv spisok:bez krevetce, kadicka, stol za hranenje i sediste za vo avtomobil, toa imam/t.e kje dobijam od bliskite, treba da potrosam okolu 30.000 denari. Vo sreda doagja majka mi i ja nosam na soping... rece planirala 500 evra da mi dade, i tokmu- kapa za glava[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] A ovoj tinejdzerov ic muva ne go lazi oti ni trebaat kup pari, toj si zapnal i samo za vespa zboruva!Aman!

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 20:23:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lete

e luge kolku jas sakam da uzivam vo bremenosta posto cuvstvoto da nosis zivo sustestvo vo tebe del od tebe i od covekot so koj si resil dago mines zivotot e nezamenlivo i mnogu sveto zatoa mie krivo sto ne mozam da uzivam seme boli nesto se maka mie seuste mise losi od mirizbi osobeno meso osum meseci zaboraviv i kkako izleda arno ama davi kazam somise desi nekni jas veke sum 36 nedela i se e vo red no zavcera navecer stanav so jaka bolka pod zeludnikot i vo istoto mesto vo grbot mislev deka nekoj me uboduva so noz placev kukav mi idese glavat vo zid daja udiraM doma site se ispanicija i i sakaja dame odnesat vo bolnica no se istrpiv i bolkite se smirija za 3 casa site so mene dezurea do 5 satot nautro jas si mislev deka kese porodam dali na nekoja od vas vise desilo ova se nadevam deka nema dase povtori uste edno 2 nedeli pozdrav do site i lesnina na onie sose pri kraj

Лете мене ме болеше секој ден од почеток на 7ми месец, додека не отидов на породилно. Значи едвај одев и седев на работа. И перница си однесов и фотелјата удобна и ми донесоа за нозете да ми бидат подигнати.Не, не и не! Значи болки, да не знам што да правам, ги трпев по 10 саати во денот. Како нож да си носев забоден цело време. На крајот ме пратија за жолчката и ми го рекоа истото не е воспалена ама бебето си притиска. Сега не ме боли затоа што одмарам. Ако те фатат болки или пешачи или легни, седење не помага!

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 21:20:43)

Lele, ne zboruvajte za bolki, prv pat vo cela bremenost da se cuvstvuvam olku cudno.
Stomakot mi e kako balon i se osekjam kako da saka da mi eksplodira, ova mi e prvo dete, jas sum33-34GN i od pamet se vadam za se sto kje me zaboli. Mnogu razmisluvam dali kje prepoznam porodilni bolki i dali kje izreagiram na vreme. Dosega klocase mnogu gore visoko i po gorni rebra i po zeludnik, ama deneska e najmirno na svet, a ova bolkive se mnogu cudni [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Celo vreme citam i slusam koj kakvi porodilni bolki imal i sto osekjale, ama nikoj tocno ne moze da definira
A za pusenje po doma, so cela pocit za secija familija, ama mozete malku povekje i poslobodno da se pobunite!
Sepak vo prasanje e novorodence, pusenjeto i vaka i onaka e stetno i kraj na muabetot, nema sto da se debatirate! [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley35.gif[/image]
Dali ima i nekoj drug spobudalen i zbunet kako mene posle shopping za bebe? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Izbor eden kup i raboti potrebni za bebe eden kup, a jas kako dete vo prodavnica so kolaci [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Sve sakam, a pola ne znam kako se koristi i dali treba

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 22:44:24)

Мене овие две вечери ме фаќаат некои чудни болки, поготово што до сега никаков проблем не сум имала од таа природа. Утре сум на преглед па ќе видиме што се случува. Ми е страв да се породам додека сум на Клексан, имам уште 3 инекции.

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (12.6.2011 23:52:56)

Mamicki jas ziveeam vo Veles butici ima eden kup ama mnogu slab izbor za maski bebusi.Eh ubavo sto imate Struzanka kaj nas nema[sm=smiley13.gif]a mi kaza kumata vo Skopje vo Struzanka gledala mnogu ubavi i kvalitetni raboti.
Kikitina ic ne se sekiraj za kleksanot zeni go primaat cela bremenost pa i posle poragaj.

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 0:05:43)

Bombica mene za zemanje na bebe mi izvadija volnen dzemper so kosula i farmerki[sm=bad.gif] me gleda prodavackata tolkava valjda ne mislese deka vo januar ke se poragam..mene kompletceto sveki mi go kupi od Struzanka. Kutija so 5(mislam) parcinja plus pelena se e pamucno. Dodeka setav si mislev da bese zensko pobrzo ke se resev ama za masko stvarno e slab izborot.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 0:30:22)

И во Струмица колку што знам јас нема стружанка, ама се наоѓаат добри памучни комплети по продавниците.
И да се пофалам дека конечно ни отвараат овде baby mall [sm=bravo.gif]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 8:32:05)

e pa bombica blisku si ti ene kaj e Veles pa sega mozesh da shetash i soberi mazon i dojdi u sk kje si kupish se sho ti treba u ona dzambo sho nema i sho treba i sho ne treba a po dukjanchinjana samo pari da troshi chuek . od prov si mislev kujznae kolku sum iznakupila sea koa spremiv zdipliv gleam deka edvaj e polovina, navistina trebaat mn pari ako pochnuvash od nishto t.e za prvo dete i ako nema koj da ti dade neshto , jas barem se snabdiv so krevetche da ne mu ja mislam i koritce komplet ama drugite raboti si gi kupuv sama , ima lugje nishto ne kupuvaat bidejki im nosat rodnini koa doagjaat na mekici ili povojnici ili neznam sho kaj nas ne e bash praktika toa taka da se sama si kupiv
ne mi se veruva deka nokjeska samo dva pati stanav i deka rechisi spiev. lugje koa doagja vreme za legnuvanje ogromna nervoza me fakja se si mislam kje se vrtkam nema da zaspijam i mn sum napnata navecher i normalno ne zaspivav

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 10:22:38)

Dragi ringeraaajki....eve me i mene vo tretoto tomesecje..lele kako samo mi letnaa mesecite do sega.. t27-ma nedela sum, si bevme na more minatata nedela se izbanjavme malku se soncavme i najbitno se iznaspavme..i konecno kupivme nekolku stavrki za bebe: bodi spihozli,sisina cucla kebenca ligavcinja i uste trista trakatanci...u princip dobro se osekjam samo ne presrtanuvam da kacuvam na kilaza..nedela sme na transfuziologija i na ispituvanje za skrien seker...pozderavcei na site viposakuvam lesna bremenost vo toplite denovi koi sleduvaat.

prettygirl -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 11:20:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

Мамички ајде еден совет од поискусните ,треба ли многу да ги тупаме со алишта бебињава ко ќе се родат. Се контрав со мајка ми пред некој ден за облеката. Му купив бодиња со кратки ракави ме искара, па уште кога реков дека ми е безвезе сто пелени да му ставам за широк повој уште толку се накострешија стариве[sm=smiley36.gif] , па гревота е да го спурувам детето на 50 степени, како казнето? Или можда јас грешам[sm=zmeden.gif]
I jas sakav so kratki bodite da gi kupime mi e grev nekako malo a na zeskoto po dolgi, ama ova vremeto ne e salam bas a  zavisi doma kakva e temperaturata.Kaj nas dolu na spratot e poladnicko pa ke izlezam pak po prodavnici i nekoe so dolgi rakavcinja da prikupam

prettygirl -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 11:34:36)

bombica pobaraj po buticinjata pamucni kompleti vo golemi kutii pakovani se.Cist pamuk ima i so pelena i bez pelena kompleti, ima i za zenski i za maski a mozis i samo beli da kupis mora da najdis segde ima .Jas takva kutija kupiv so 10 raboti za od bolnica beli so lilavi cvetcinaj i namesto kapce ima sharpa za beblakot epten slatki se[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Inace kako sum nastinata...blagodarenie na mm od nego se prefrli kaj mene i kaj najde sega bas na krajot.Grloto me grebi a nesakam da pijam nisto antibiotici takvi raboti samo luti bomboni stegam :)

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 11:59:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: prettygirl
Inace kako sum nastinata...blagodarenie na mm od nego se prefrli kaj mene i kaj najde sega bas na krajot.Grloto me grebi a nesakam da pijam nisto antibiotici takvi raboti samo luti bomboni stegam :)

zemi od onojm edon so e so propolis i jas sum zanikade kashlav idiotski mnogu kako nikad u zivot i dva tri dena ksnuvav od medot i pregoren shekjer i seopraiv

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 12:39:06)

Еве ме и мене се вратив од преглед. Не е лошо во новата ГАК, има клима што е многу важно, повеќе простор и сепак ново си е ново [sm=bravo.gif]. Инаку уредно ЦТГ, на ехо уште си стои таа лакуната од пред три недели, а бебушка си напредува одлично. Малку ме замислија мерките , цело тело му одговара за 36 та недела( таа недела сум), само главата му е со мерки за 37 ма [sm=smiley13.gif]. да завршам со Клексанот до среда па да ги проверам димерите. Болките што ми се јавуваат во слабината ми биле од шетање, стоење, па да одмарам ако ме боли ми рече док [sm=smiley1.gif].

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 12:50:35)

Heba so mojava rizicna bremenost ne mi paga napamet po zestinive da setam po Sopje, ako treba vo pampers samo ke go zemam[sm=smiley36.gif]
Prettygirl imase takvi kompleti vo kutii ama se za zenski beli so crveno, roze, liljakovo.Utre ke imaat nova roba vo dukanive i moram da kupam svigalo nesvigalo.
Inaku sega samo sto se vrativ od sistina cgt e ok no plodovata voda e namalena ,na postelkata ima nekoi djepovi(pojma nemam sto e toa) i bebcevo e 2660gr samo 300 gr. naprednalo za 2 ned. [sm=zmeden.gif].Dr ne bese bas zadovolen od ehoto rece vo cetvrtok pak da odam na ctg da vidi kako e ama se mi stoi deka ke me pravi carski najkasno do ponedelnik[sm=smiley13.gif]Se se nadevav deka ke izdrzam do 38 polni ned. ama tesko[sm=smiley13.gif]

rina13 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 12:53:14)

bas ve citav pogore za kompletcinja za zemanje od bolnica jas vo mart zemav takvo so 5 parcinja ama sumnivo mi izglease mn minijaturno i za svaki slucaj zemav i edno pogolemko,i bas ako sto mislev toa za new born bese premalo i peretsno pa si ja iznesovme vo drugoto,e sega se bese pamucno i nosese bodi tenkicko so rakavcinja bluzice i pantaloncinja so corapcinja a bese mart,znaci sega sigurno toa bi bilo premnogu obleka,ako e toplicko mislam deka devojce bi proslo so fustance corapcinja i sesirce,epten ako e ladno dolgi pamucni rakavcinja sepak volnica dzemperi nema potreba,[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image]i so lesno na site

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 12:54:39)

Кикитина мерките да не те замараат, јас утре влегувам во 39 недела а по мерки на бутна коска одговата за 41, главата за 40 и стомачето не сум сигурна, битно бебо на излегува убаво му е[sm=smiley36.gif] А и на ЦТГ во ГАК стално се погодува различен доктор да те гледа, па секој различно мисли. Еве јас сум утре на ЦТГ којзнае што ќе ми кажат[sm=smiley36.gif]

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 12:59:29)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Heba so mojava rizicna bremenost ne mi paga napamet po zestinive da setam po Sopje, ako treba vo pampers samo ke go zemam[sm=smiley36.gif]
Prettygirl imase takvi kompleti vo kutii ama se za zenski beli so crveno, roze, liljakovo.Utre ke imaat nova roba vo dukanive i moram da kupam svigalo nesvigalo.
Inaku sega samo sto se vrativ od sistina cgt e ok no plodovata voda e namalena ,na postelkata ima nekoi djepovi(pojma nemam sto e toa) i bebcevo e 2660gr samo 300 gr. naprednalo za 2 ned. [sm=zmeden.gif].Dr ne bese bas zadovolen od ehoto rece vo cetvrtok pak da odam na ctg da vidi kako e ama se mi stoi deka ke me pravi carski najkasno do ponedelnik[sm=smiley13.gif]Se se nadevav deka ke izdrzam do 38 polni ned. ama tesko[sm=smiley13.gif]

Бомбица сигурно ти е тоа лакуна на постелката како кај мене, некои доктори и џепови употребуваат како термин. Јас не знам ако докторот гледа дека слабо напреднало детето зошто не те прати димери да си испиташ, може постелката слабо пропушта храна до бебето. Моето за 3 недели напреднало 900 грама, а јас веке 2 недели примам клексан за подобра циркулација низ постелката.

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 13:09:31)

И јас имам џеп на заден ѕид ама јас барем како што го разбрав, зрела е постелката има доволно плодова вода, и можно било заради тој џеп водењакот да пукне. Изгледа не ме пракаат на испитувања на димери заради големината на плодот...[sm=zmeden.gif]
Бомбица ако бебето не напредува кај тебе подобро му е надвор и ајде не се секирај, истера до крај скоро, со лесно само[sm=bravo.gif]

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (13.6.2011 13:43:25)

Лидина, и јас сум утре на цтг, па си велам дај Боже да ми речат дека цтг-то покажува болки [sm=smiley36.gif]
Не ми се чека, овој деветиов месец ми се виде ко цела вечност.

Страница: <<   < Претходна страница  63 64 [65] 66 67   Следна страница >   >>