RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Elce -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 20:55:55)

sladjana ms,ti blagodaram za pomosta,kaj mene vaka stojat rabotite,veke nedela i pol ja imam urtikarijava,prvo bev na ginekolog toj  mi dade mast Sinopen stavav od nea 4 dena,posle bev na kozen lekar taa tamu mi vika od bremenosta ti e,i mi prepisa Loratidin ama mi vika glej da ne go zemas,mi prepisa Cuterit gel i z anego mi vika ama glej da ne go zemas,i Acidi borici oblogi da stavam,neznam zosto voopsto mi prepisuvase nesto a mi vikase glej da ne zemas.Inaku kaj mene pokraj jadezot si ima i podueni beli tocki koga se cesam,kako da me izzukala kopriva.Inaku jas bev 54kg pred da ostanam bremena sega sum 67 kg.Vo ponedelnik ke odam na klinika na CTG  pa ke vidam so ke mi kazat.Procitav na internet deka tek posle poroduvanje isceznuva.Inaku i jas se mackam so tecna pudra ama ne ja podnesuvam poveke mirizbata.A kozniot lekar za Sinopenot so mi go dade ginkologot mi vika deka e kontrindiciran kaj bilo koga a ne bare kaj mene.I ova doktorive za tepanje se.

Elce -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 21:28:39)

mamicki izgleda si vo pravo,ama do termin ima uste mnoguuu,mi davaat lekovi a mi vikaat da ne gi zemam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image].Se mora da se pojavi po nesto,da ne moze covek miren da bidi.

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 21:52:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

Лелееееееее и јас почнав да се драпам по цело тело од вчера. Синоќа кога ме фати некој неспокој, место не ме фаќаше. Еве 38ма недела сум, а ако терам до терминот, не знам како ќе издржам. Се надевам неделава ќе излезе малово.
А нормално ли е вака сега при крај на бременоста помалку да мрда бебето ? Некако овие 3-4 дена слабо се движи, активно е вкупно пола саат во денот, и тоа некако мрзлива активност . А порано по најмалку 3-4 саати преташе вкупно. И ме фаќа страв, здравје во понеделник ќе си отидам на контрола.

Blond i moevo slabo dvizi vo posledno vreme, se tegne i togas mene me boli papok navistina mrzliva aktivnost[sm=zmeden.gif] Valjda e normalno.. jas i ti termin ist mozda ke sakaat malku porano da izlezat[sm=smiley1.gif] Masko ili zensko nosis?[sm=smiley1.gif]

Elce za alergijata nekni staviv acidi borici demek aj da probam pak otocive da ne slucajno spadnat, znaci cela koza mi pocrvene se vospali i me cesase. Ne mi reagirase taka kozata prethodno.Beli tocki imam i po racete i po nozete ama toa mene mi e od otocite. Ne znam dali otekuvas sega. Stavaj od mastite so usul ama mij gi nozete nekolku pati vo denot, ne se cesaj. Mora da se izdrzi uste malce.

sladjana ms -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 21:53:20)

Elce kako i da e ajde sto poskoro da ti pomine i so lesno da se porodis.Inaku jas pred nekolku godini imav proletna alergija na lice i mi prepisaa na dezuren Sinopen i se napraviv beter zar crvena bev, potoa na klinika mi rekoa deka Sinopenot veke se isfrla od upotreba.Navistina da neznaes koj doktor da go slusas.Ako odis na klinika pisi ni kako e vo novata zgrada na GAK, bidejki i jas sledniot ponedelnik ke odam na skrining vo 20 nedela.Pozdrav!

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 21:58:42)

Se razraboti li novata zgrada, se poragal li nekoj, dali znaete? zasto jas slusnav deka seuste ne bila spremna? Ako e nekoj poinformiran neka pisi[sm=smiley1.gif] valjda ke imame sreka, da ne se brkame so bubasvabine [sm=jezicek.gif]

sunshine24 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 22:18:18)

zenski i mene na momenti me faka panika za toa kako ke pomine poroduvanjeto,plus uste ne se spusta malava uste mi e kacena na zeludnik mislam deka me ubi.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]taka da strav mi e da ne mora carski na kraj da se pravi ama sto e toa e samo da ispadne se dobro na kraj nie se ke izdrzime za nasite bebcinja.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 22:58:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

Blond i moevo slabo dvizi vo posledno vreme, se tegne i togas mene me boli papok navistina mrzliva aktivnost[sm=zmeden.gif] Valjda e normalno.. jas i ti termin ist mozda ke sakaat malku porano da izlezat[sm=smiley1.gif] Masko ili zensko nosis?[sm=smiley1.gif]

Моево е машко. И на последната контрола ми рекоа термин 18ти. Јас се си мислев оваа вечер пред изборите ќе се породам (не знам зошто така мислев), ама ај си велам наредната сабота [sm=jezicek.gif]
Како и да е, најверојатно ова мрзеливото мрдање е нормално.

Туку, ајде побро нека излегуваат [sm=duda.gif]. Денес веќе и климата ја монтираа. Уште спалната да ни ја монтираат и креветче за малово да купиме и тоа е тоа. Баш денес видов едно слатко убаво за 4.000 ден со сталка за преслекување и перденце одозгора. А друго слично без сталка и без перденце 4800, ама со можност за подигање на целото креветче за 10-15 цм. Совет ???

Ми текна дека Хеба постојано си ги пере алиштата за [sm=duda.gif] па јас се што купив дадов на золва ми да ги испере на 30 степени и да ми ги донесе дури ко ќе се породам [sm=smiley36.gif]

А немам ни малку страв од пораѓај. До пред една недела имав, ама сега веќе не. И се молам секој ден да ме фатат болки и да одам да раѓам [sm=bravo.gif] и да се [sm=smiley31.gif] конечно со малиот господин.

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 23:07:26)

Blond,
naseto krevetce e so perde za komarci, stalka za preslekuvanje i 2 nivoa za okolu 4900. E sega za opcijata za podiganje, mislis na vtoro nivo ili..mene ne mi bea bitni perdeto i daskata kolku toa da ima 2 nivoa, ama ista bese cenata bez i so niv taka da jas bi go kupila vtoroto[sm=smiley1.gif]

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 23:33:55)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

Se razraboti li novata zgrada, se poragal li nekoj, dali znaete? zasto jas slusnav deka seuste ne bila spremna? Ako e nekoj poinformiran neka pisi[sm=smiley1.gif] valjda ke imame sreka, da ne se brkame so bubasvabine [sm=jezicek.gif]

Сега слушнав на вести дека за 24 часа поминале 150 пациентки во новата зграда на ГАК, јас искрено се надевам дека ќе се породиме таму, сепак ново си е ново. Инаку од вчера почнаа отоците и кај мене, а баш мислев дека ќе ме одминат [sm=smiley36.gif]. Од понеделиник влегувам во 9 ти месец и едвај чекам бебушка да пристигне [sm=nosecka.gif].

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 23:40:58)

Kikitina kako vleguvas vo 9 ti vo ponedelnik?Gledam terminot ti e 11 juli 1 den posle mojot.Jas kolku sto znam vo 9 ti se vleguva so polni 36 nedeli znaci 36+1...[sm=zmeden.gif]

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (4.6.2011 23:45:48)

Јас не дека се разбирам која недела со кој месец оди, денеска матичната ми рече така [sm=jezicek.gif]. Ми вика од понеделник 9 ти месец и бидејќи ти е девојче не се надевај дека ќе го носиш цел месец може и порано да се породиш.

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 0:09:26)

E aman be i doktorive razlicno kazuvaat. Mene dr. mi rece 36+1 vleguvas vo 9 ti, a i koga gledam po termin vo 9 ti vleguvam na 11 juni togas ke bidam po nedeli 35+6.Ajde trudnici kazujvajte vase mislenje da ja razresime dilemava[sm=smiley1.gif]

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 0:34:38)

E sega i mene me zbuni:))) Jas sum sega 37 nedela znaci 36+5, a smetav deka vo 9ti mesec se vleguva so polni 35 nedeli, ako imas 35+1 si veke 36 nedela i vlezena vo 9ti. Pa i taka mi e terminot. Barem jas taka mislam[sm=jezicek.gif]..
Imam procitano nekolku trudnici na forumov ednas doktorite im odreduvaat eden termin, nareden pregled drug. Mene od start mi go odredi terminot, spored posledna menstruacija i ne mi go smeni, a bebevo e demek 2 nedeli ponapred..?

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 0:55:17)

E i mene me izbunivte sega[sm=jezicek.gif] Ako so 35 polni se vleguva vo 9 ti zosto togas porogajot pred 37 ned se smeta za predvremen[sm=zmeden.gif]Koga ja prasav mojata gin. dali toa znaci polni 37 ned. rece ne tuku 36+....Izvinete ako ja tupam ama stvarno mi e bitno kako prvo radi kontrakciive sto denes me macat a i mi se smaci velke od lezenje da vlezam vo 9 ti i da izlezam malku da prosetam

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 1:08:34)

Bombica ili poednostavno da presmetame - ako ti e termin 10 Juli znaci na 10 Juni vleguvas vo 9 mesec. Moze jas da sum greska so nedelive nisto cudno[sm=jezicek.gif] Taka barem jas smetam na 24 Juni mi e termin, i smetav deka na 24 Maj sum vlegla vo 9ti..neka kaze i drug mislenje[sm=smiley1.gif]

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 1:16:31)

Znaci jas da si lezam do 10 juni i mnogu da ne ja tupam pa na 11 da go isetam cel grad[sm=jezicek.gif]Lele samo se silam a dusa nemam dokaj dr da otidam na 5 min od kukava mi e[sm=smiley13.gif]

rina13 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 1:37:49)

blond moj sovet kupi si krevetce so 2 nivoa ama i ednata strana da se spusta mn ke ti bide prakticno ke mozes da si go zalepis do spalna em do tebe ke bide ke go gledas em u svoe krevetce...jas imam od cipolino so 2 nivoa i daska za preslekuvanje,ama koga bi birala sega definitivno drveno bi izbrala a i cenite se tuka negde 5000 6000..

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 8:31:18)

Broete si po starinski, znaci 9 kalendarski meseci, oti lekarite brojat lunarni meseci i bremenosta trae 10 lunarni, znaci 10x28 dena, taka sto so polni 36 nedeli, znaci 36+1 ste vo desetti lunaren mesec i moze da se porodite bilo koj den vo slednite 28 dena, a toa da se smeta za normalno, iako, vo zavisnost od kondicijata, tezinata i opstata sostojba na [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] i bebinja sto se rodeni vo 34, 35,36 nedela mozat da bidat tretirani kako donoseni. Sepak, sigurno si e sigurno, neka lezat tamu vnatre i neka uzivaat dodeka mozat i sakaat (ne podolgo od 280 dena!, iako na najgolem broj bepki dovolni im se 265 dena).

lete -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 9:55:53)

blond kazimi kade vide krevetce za 4000 denari dali bese sosve dusece i so kolkavi dimenzii bese

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 10:35:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lete

blond kazimi kade vide krevetce za 4000 denari dali bese sosve dusece i so kolkavi dimenzii bese

Не е дрвено, туку од оние преносливите. Ама и дрвените со се душек беа околу 5-6000. Инаку овде во Струмица си најдов, во Лотус М.

А и двете се на две нивоа, само што она второто без перде и без сталка за преслекување одоздола плус се подига на додатни ногарки за 10-15цм.

Ние имаме дрвено од золва ми, само му фали душече, ама не сакам дрвено да користам сега за сега бидејќи повеќе работа ќе ми заврши она преносливото отколку фиксирано.

А за тоа кога се влегува во 9ти, ко што пиша Лидина. Мене прв термин што ми го кажаа беше 25ти Јуни, па според докторите на 25ти Мај влегов во 9ти. Ама бидејќи јас си знам кога го зачнавме [sm=duda.gif] , не се раководам многу според нив.

И ајде пак да се пожалам. Таман се пофалив дека не ми е страв од ништо, ноќва станував на 2 саати преплашена и цела ноќ ја минав со кошмари. Размислувам да си закажам царски...

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 11:10:22)

i jas od kako vlegov vo deveti ich ne se plasham i cel den se molam sho pobrzo da se porodam i da e zivo i zdravo inaku na tv kazuvasha pedijatarka deka najdobro e deteo da se rodi so polna 37 nedela! jas ja pravam u ponedelnik i neka gleda da iskacha koj kje cheka ushte dve nedeli sekoj den se polosho i polsoho mi e ama ne so somakov tuku so glavava :/ nemam spieno kujznae od koga i navecher imam seriozen problem so stapalava shto me vodi do ludilo svrbat pechat i gorat i od sho gi topev celi nokji eve denes kashlam ko luda i grlovo me gori ushte ova mi trebashe , cel den mi se povrakja, i koa kje mi tekne deka od utre sedam doma mi se temni. sama ko debil.. neznam kolku krstozborki reshiv ! neznam dali smee eden dijazepam da krknam navecher mi ide kosava da ja iskubam od nervoza

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 11:12:36)

Ми текна дека Хеба постојано си ги пере алиштата за [sm=duda.gif] па јас се што купив дадов на золва ми да ги испере на 30 степени и да ми ги донесе дури ко ќе се породам [sm=smiley36.gif]

А немам ни малку страв од пораѓај. До пред една недела имав, ама сега веќе не. И се молам секој ден да ме фатат болки и да одам да раѓам [sm=bravo.gif] и да се [sm=smiley31.gif] конечно со малиот господин.
[/quote]

zoshto na 30' stepeni ?? ne treba na pojako  neshto a?? jas tie prekrivki peleni meleni se na 90 gi staiva alishtata utre kje gi peram treba da dozemam ushte neshto

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 11:45:21)

^Хеба, сите пелени - да на 90, ама алиштенцава што се (бенкици, бодиња и се останато) доволно е да се поминат само низ вода, што ќе им е појака температура ? Барем јас така мислам де.
И немој да си помислила дијазепам да си голтнеш, ајде уште малку остана. И мене ми иде навечер да се фрлам од тераса од што не ме фаќа место.
А ти веќе кога идеш на царски за сигурно, што не бараш порано да ти закажат ?

lete -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 11:45:34)

super jas ne mozam da zamislam tuka da najdam za 4000 denari vo tetovo i struga se mnogu skapi edni spirkozni gi kupuvam za 800 ili 900 denari  i jas imam od snaami krevetce na preklopuvane za nosene i e super ic ne koristeno novo no drugo e koga sama kesi kupis na svoj vkus majkami mi vika danese zamaram odma raste i posle nema sto damu pravis i taka keifot   e golem koga tie prvo edvaj docekano i taka si mislam jas za 2 nedeli ke bidam 37 nedeli ako se porodam togas nisto kemi propadne sesijata a na 21 imam vazen ispit jas se molam uste malku da poceka inace kraen termin mie 15 juli i taka pozdravce

sunshine24 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (5.6.2011 11:56:11)

vo vrska so nedelite mojot ginekolog kazuva deka so polni 36 nedeli se vleguva vo deveti a najdobro e da ima polni 37 togas e potpolno razvieno i spremno za izleguvanje.denes nekako e mnogu tesko vremevo snemuvam vozduh i ne mozam da disam,odvaj cekam da se porodam veke do kraj termin si dojdov ova aber nema mu se uarnilo vo stomaceto na mama.a heba za diazepamot mojot dr rece mozelo ama mene nekako mi e sube,zatoa napij se podobro bedoksince mozes i dve odednas.

Страница: <<   < Претходна страница  53 54 [55] 56 57   Следна страница >   >>