cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

Антиоксидантен потенцијал на храната: Клучот за здравје и младост

Во модерното време кога стресот, загадувањето и нездравиот начин на живот се дел од нашата секојдневие, антиоксидантите стануваат вистински херои во заштитата на нашето тело.

Антиоксидантен потенцијал на храната

Што се антиоксиданти?

Антиоксидантите се молекули кои го спречуваат или забавуваат оксидативното оштетување на клетките. Овој процес се случува кога слободните радикали - продукти од нормален метаболизам, но и од надворешни влијанија како загадување, УВ зрачење и нездрава храна, напаѓаат здрави клетки. Ова оксидативно оштетување е поврзано со развојот на кардиоваскуларни болести, дијабетес, рак и предвремено стареење.


Антиоксидантен потенцијал на храната

Не сите храни имаат исти антиоксидантни способности. Антиоксидантниот потенцијал се мери преку способноста на храната да ги неутрализира слободните радикали и се изразува во единици како ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Храната богата со антиоксиданти не само што го забавува стареењето, туку и го зајакнува имунитетот и го подобрува општото здравје.


Најмоќните антиоксиданти во храната

  • Бобинки (боровинки, капини, малини). Богати со флавоноиди и витамин Ц, тие се меѓу најмоќните антиоксиданти.
  • Темна чоколада. Содржи флаваноли кои ја подобруваат циркулацијата и го штитат срцето.
  • Ореви и бадеми. Извор на витамин Е и здрави масти, кои штитат од воспаление.
  • Зелен лиснат зеленчук (спанаќ, кељ). Богати со лутеин и зеаксантин, кои го штитат видот.
  • Црвено вино и грозје. Содржат ресвератрол, моќен антиоксидант кој го поддржува здравјето на срцето.
  • Зелен чај. Богат со катехини кој го забавува стареењето на клетките.
  • Лук и кромид. Содржат соединенија со силни антибактериски и антиоксидантни својства.


Како да ја зголемите антиоксидантната вредност на вашата исхрана?

  1. Разновидност на боите. Колку повеќе бои има вашиот оброк, толку поголема е шансата да внесете различни антиоксиданти.
  2. Свежина на храната. Свежата и минимално обработена храна има поголем антиоксидантен потенцијал.
  3. Зачини и билки. Куркума, ѓумбир, цимет и босилек се неверојатни извори на антиоксиданти.
  4. Избегнувајте преработена храна. Тие содржат мало количество антиоксиданти и многу штетни состојки.


Зошто антиоксидантите се важни за вас?

Антиоксидантите не само што помагаат во превенција од болести, туку го подобруваат и квалитетот на животот. Тие ја штитат кожата од оштетување предизвикано од сонце, го поддржуваат здравјето на мозокот и ја одржуваат енергијата и виталноста. Во комбинација со здрав начин на живот, тие се клучен фактор за долговечност и виталност.

Внесувањето храна богата со антиоксиданти е еден од наједноставните и најпријатните начини да се грижите за своето здравје. Природата ни нуди моќни алатки за заштита од оксидативен стрес и болести, и сè што треба е да ги вклучиме овие намирници во нашата дневна рутина.

Пријави се и следи го развојот на своето дете

Бесплатен неделен е-весник кој го следи развојот на вашето дете.

Вашата е-адреса

Предвиден датум на породување

calc-img

Пресметај го датумот на породување

Последни статии

article-img

Последно на форумот

message-img

ПАКЕТ ПОДАРОЦИ

article-img

Секој месец подаруваме богати подароци на трудници, семејства со новороденчиња, мали деца и деца.

Кликнете и изберете го вашиот пакет со подарок!

Пакет подароци - Пријава Трудница
Пакет подароци - Пријава Новороденче, доенче
Пакет подароци - Пријава Мало дете (1-3)
Пакет