cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Бебешка исхрана

clock-img

27.01.2010, 15:54

clock-img

bebi

pencil-img

54

Здраво на сите мамици.
Јас сум нова и еве првпат пишувам.
Мојот Владимир има 7 месеци и 3 недели. Од 6 месеци почнавме со воведување на тврда храна. Од почетокот бев многу внимателна (секој нов продукт по 2- 3 дена), и по малку, но кога направивме крвна слика, докторката ми рече дека малиот почнува да развива анемија и бидејќи е понапреден да почнам со месо и други продукти. Веднаш му дадов телешко месо дома приготвено, со компир, морков, тиквичка и домат, а 2 недели подоцна пробав и пилешко и мисирка, но од Хипп-овите кашички, затоа што незнам од каде да набавам добро пилешко месо.
Сето тоа одлично го прифати, и сега веќе имаме богато мени. Му цедам и свежо цвекло со јаболка и малку лимон, од овошје јаде се јаболко, круша, слива, праска, кајсија, вчера му дадов и варена тиква со мое млеко и одлично го прифати.
Обожава пасирана банана со свежо јаболко и малку мандарина.
И од зеленчукот сега веќе му давам се што има на пазар и се свежо приготвено. Пред 2 недели му дадов и кисело кравјо млеко и немав проблем, и сега си јаде со палента и со спанаќ, а понекогаш му го ставам и во зеленчукот.
Брокула, карфиол, праз јадеме,тиквица од 6-от месец и немаме никаков проблем
Ме интересира за рибата?
Сакам да му воведам но незнам каква риба и со што?
Ако имате некој совет или рецепт со задоволство го прифаќам.
За недела две, планирам да пробам и со малку жолчка.
Поздрав до сите

clock-img

27.01.2010, 16:14

clock-img

mis.

pencil-img

3845

беби кликни тука има некои рецепти што ги имаат напишано наши мамички кои си ги спремаат дома за своите дечиња.Мислам и ма нешто и за подготвување на риба.Според мое мислењњ треба малку да почекаш со риба барем до 10-11 месеци.Не треба да брзаш не секогаш со храната се подобрува крвната слика кај бебињата.Кај повеќе случаи анемијата е наследна.Прекрасно е чуството кога бебенцето сака се да јаде и да проба без да прибир.Продолжете само така но да не заборавете и на мајчиното млеко кое е сеуште основна храна за бебињата.

clock-img

27.01.2010, 16:21

clock-img

bebi

pencil-img

54

Фала мис за советот.
Би сакала да му воведам риба затоа што читам по литературите дека може да се воведе околу 8 месец.
Инаку со анемијата немаме сега проблем.
Инаку и понатаму се уште го дојам, наутро, пред спиење, ноќно време и еднаш во тек на денот. Адаптирано млеко користам само кога му припремам житарки, затоа што немам доволно.
Се согласувам, мајчиното млеко е најбитно за детето.

clock-img

27.01.2010, 19:46

clock-img

Tanja K.

pencil-img

563

Nie sme polni 5meseci i 7dena.I nokno vreme postojano se budi znam deka i se jade.Postojano si cica,no sto nisti vozduh.Ne saka adaptirano mleko i gotovo.Ziva nenaspana sum.Ke pospie po 15-20min.i pak cica i se taka do sabajle.Ke i napravam mleko,nie koristime NAN1 nesaka da pie.Duri posle 5-6saata,otkako ke ja ostavam da ogladne ubavo ,togas malku pie.Sakam da se nauci na toa mleko,no neznam kako.Inaku davam kasicki od ovosje i zelencuk.Sega mm kupi i tie medolino,grizolino,sto se za taa vozrast.No,toa za preku den.A za noke??????user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Kazete nekoj sovet,ve molam inaku pagam za krevet.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

27.01.2010, 19:57

clock-img

ripce

pencil-img

2148

Консултирај се со педијатарот... можеби не и се допаѓа тоа млеко, можеби ќе треба да пробате со некое друго?

"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."

clock-img

27.01.2010, 20:11

clock-img

mis.

pencil-img

3845

Тања к истото ми се случубаше и мене.Посојано на града што не знаеш дали имаш или немаш млеко.Ги искупив сите цуцли и вештачки млека но не почна да пие од шише се додека не го одбив.Ао не сака млеко нуди и друга храна млечна што ќе ја држи сита.има доста пишувано за оваа тема во дохрана со густа храна се надевам ќе најдеш тоа што ти треба во спротивно за се што ти треба помош пиши ни слободно. 

clock-img

28.01.2010, 13:46

clock-img

topce

pencil-img

523

ние овој проблем со нејќење никакво млеко го имавме од 9 месец и еве ден денес не сака млеко да пие.
ама затоа е на јогурт и на други млечни производи. 5 месеци е големко дете за навечер да пие млеко, пробај со водичка или чајче преку ноќта, а пред да си легне сигурно вечера можеби и треба посилна вечера.

clock-img

28.01.2010, 13:50

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

на 5 мм бебе нормално е 2 подоја во нокта.....сепак е упте мало..како без млеко!??????????????

а ,да пробаш Тања со некое друго адаптирано млеко..ете ние пиевме аптамил,и демек тоа било најблиску до мајчинотоuser posted image

clock-img

28.01.2010, 14:04

clock-img

Матеа

pencil-img

180

Мамичка немој да му даваш на user posted image брокула рано е Прочитај ќе видиш дека брокулата се дава подоцна, рано е за 5 месечно бебе брокула како и за спанаќ, грав, праска кајсија. Ова го кажувам од искуство не мое туку на сестра ми. Нејзе баба ми и даваше од 5 -6 месеци и немаше никаков проблем ама кога наполни 12 години алергијата си го направи своето излезе на виделина. И до ден денес е алергична на влакнесто овошје.

clock-img

30.01.2010, 19:33

clock-img

pacuvce

pencil-img

1289

Е сега од денешната каша ми остана пола,па јас ја ставив во тегличе и ја ставив во фрижидер...Милите дека утре ќе можам да му ја дадам или да ја фрлам user posted image user posted image user posted image

Love is in the air

clock-img

31.01.2010, 07:50

clock-img

melody

pencil-img

743

Neznam sto kasa si napravila pacuvce ,no jas bi ja frlila.Za kerka mi nikogas ne sum ostavila nesto od denes za utre pa taka da ova e samo moe mislenje sepak ti najdobro si znaes.Pozz

clock-img

01.02.2010, 10:24

clock-img

dragana_vane

pencil-img

263

Jas nikako ne ja davam hranata od deness za utre, toa sto ostane vednas go frlam. user posted image

clock-img

01.02.2010, 10:26

clock-img

dragana_vane

pencil-img

263

Poarno frli ja odosto, nedaj boze da mu se desi nesto na user posted image , ti ke se cuvstvuvas vinovna. Kolku jade toj si znae , ostatokot vo gubre.user posted image

clock-img

01.02.2010, 10:26

clock-img

pacuvce

pencil-img

1289

ИЗВОРНА ПОРАКА: pacuvce

Е сега од денешната каша ми остана пола,па јас ја ставив во тегличе и ја ставив во фрижидер...Милите дека утре ќе можам да му ја дадам или да ја фрлам user posted image user posted image user posted image

И јас се подразмислив,па ја фрлив...Сега само треба да бидам повнимателна кога спремам,да спремам оптимално количество,односно онолку колку што може да изеде...Фала за советите,драги мамички...

Love is in the air

clock-img

01.02.2010, 10:29

clock-img

ripce

pencil-img

2148

ИЗВОРНА ПОРАКА: dragana_vane

Poarno frli ja odosto, nedaj boze da mu se desi nesto na user posted image , ti ke se cuvstvuvas vinovna. Kolku jade toj si znae , ostatokot vo gubre.user posted image

потпис!!! мислејќи да не му е малку, редовно има за во ѓубре... не можам да му погодам колку точно ќе изеде, некој ден бара уште, а некој ден ни тоа што ќе му го подготвам нејќе да го изеде

"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."

clock-img

01.02.2010, 14:05

clock-img

bablgam

pencil-img

32

Jas na pocetokot ja smrznuvav pa i ja davav utre no sega vece se svezo i davam ostatokot go jade mama...mmmmm....user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.02.2010, 12:00

clock-img

bebi

pencil-img

54

Bablgam se soglasuvam so tebe i so ostanatite. I jas na mojot sin sekogas mu davam svezo prigotveno i nikogas ne ostavam za drug obrok. Normalno nikogas ne mozes da pripremis tocno kolicinski, taka da ostatokot ili go frlam ili kako tebe mama si go dojaduvauser posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.02.2010, 12:23

clock-img

jovanka

pencil-img

1745

ako ne ja izede celata kolicina ili mama dojaduva a za ovosnite tuka e dada user posted image

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

clock-img

02.02.2010, 13:53

clock-img

Tanja K.

pencil-img

563

Mother 29 FALA puno.Bidejki go zemavme toa mleko.aptamil,i za sreka pocnavme da go pieme.Konecno najdovme super mlekce.Iako e skapicko sepak,da se isplati,znaci da se pie.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.02.2010, 13:56

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

Супер баш ми е мило....што и се погоди млекцето......user posted image user posted image user posted image  user posted image  user posted image
со сласт да си го пиеuser posted image

clock-img

09.02.2010, 23:52

clock-img

bablgam

pencil-img

32

Aj pomosss...koga vo denvnoto meni na vaseto bebe vovedovte uzina??I uste edno prasanje..koi zitarici od Vitalija da zemam posto od mart sakam da vovedam hrana so gluten...Sto koristevte od Vitalija.Jas go pregledav nivniot sajt ama neznam sto da kupam  za pocetok..user posted image

clock-img

10.02.2010, 00:08

clock-img

Еца

pencil-img

6692

Палента му даваш? Јас мислам дека можеш да му даваш пченкарни житарици, пченкарни снегулки, а потоа овесни, јачменови?

Сепак еве цела тема КЛИК ТУКА

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

clock-img

23.02.2010, 11:41

clock-img

Adrijana

pencil-img

1301

Eva ja pocnavme od predhodnata nedela so varena jabolka, i ja obozava, i place dodeka da crpnamuser posted image , vcera probav pecena da i dadam, ama ja pluka ne ja sakase ic. Denes i dadov morkovce, ama nekako ic ne i se svigase, utre pak ke i dadam, moze ne e naviknata.

clock-img

23.02.2010, 11:50

clock-img

mother 29

pencil-img

4405

па стави и малку морковче варено испасирано во јаболаката....дека велиш ,штом ја сака јаболката.ке го шверцнеш така и морковчето хеех финта г6(така ги вика мм ми)user posted image

clock-img

23.02.2010, 12:06

clock-img

Adrijana

pencil-img

1301

Pa ke ja pomolam utre pak i ako ne go saka taga ke napravamuser posted image

Последни статии

article-img