Kakvi jajca im davate na decata, domasni ili onie komercijalnite :) ?
30.06.2012, 20:20
Maca25
7558
Од оние од Веро Немам кокошки, па да давам домашни, а и да ми нуди некој домашни, не би земала...не знам зошто, ама се ми е сумљиво...не дека не се сумљиви тие комерцијалните...
< Поракaта ја уредил Maca RR -- 30.6.2012 20:22:10 >
21.08.2012, 11:01
Bethany
4534
Сакам на малиот полека да уведувам беланце. Кажете ми како, на кој начин, колку, со што да дадам?
21.08.2012, 11:09
Calypso
1386
Почни прво со тестенини со јајца, или пак крем супа во која се става цело јајце. Јас прво почнав со тестенини со јајца некаде на десет и пол месеци, после давав лепчиња пржени со јајце, после омлет и на крајот варена чиста белка. Барем 5-6 пати мора да ја пробате пред да примате МРП
21.08.2012, 11:16
Bethany
4534
Фала многу Калипсо. А колку треба да направам размак после едно до друго давање. На пример: ке му дадам тестенина, и после неколку дена можам веднаш да пробам со лепчиња, така? И уште едно прашање, кога даваше чиста варена белка со што ја комбинираше? Фала И бај д веј, секогаш сакам да прочитам од тебе во врска со исхрана на бебе-дете.
21.08.2012, 12:56
Calypso
1386
За почеток може еднаш до два пати неделно максимум. Кога ќе дадеш чиста белка, прво еднаш неделно, а после почесто. Јас така правев по совет од педијатар. Инаку, белката ја дадов испасирана заедно со жолчката и измешана со АБЦ крем сирење, оти чиста ако му дадев плукаше. И оттогаш не ми јаде варени јајца, само пржени со сирење и патлиџан (тоа е и единствен начин на кој јаде патлиџан).
21.08.2012, 13:17
Annet
2404
јас досега еднаш и дадов белка ,малку касна,другото го плукна,а во петок ке прима Мрп...???
21.08.2012, 13:25
Calypso
1386
Кога бевме на БСГ вакцина на 10 месеци (пак ја примаше), за МРП ми рекоа да има пробано белка повеќе од трипати, за да се осигураш дека навистина нема реакција. Пробајте барем уште еднаш до петок, макар само едно залче да дадеш.
21.08.2012, 13:32
Annet
2404
аха ,епа ајде фала ти многу ке и дадам уште денес
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso
Кога бевме на БСГ вакцина на 10 месеци (пак ја примаше), за МРП ми рекоа да има пробано белка повеќе од трипати, за да се осигураш дека навистина нема реакција. Пробајте барем уште еднаш до петок, макар само едно залче да дадеш.
31.10.2012, 12:21
vezilka RR
4931
Кажете ми како да му ја убутам жолчката на Никола а да не ја сети, нешто друго освен пржено оти во последно време мислам дека претеравме со прженото (одбива месо да јаде освен ако не е пржено и ни се фаќа два пати неделно прженици). Никако не сака жолчката да ја јаде, белката ќе си ја изеде со сласт, а жолчката не сака ниту да ја погледне.
31.10.2012, 12:33
Pepelaska *
3820
Јас му ррендам јајце во омилените јадења, јуфки и тарана и не сеќава ништо
31.10.2012, 12:33
Andriance
2140
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR
Кажете ми како да му ја убутам жолчката на Никола а да не ја сети, нешто друго освен пржено оти во последно време мислам дека претеравме со прженото (одбива месо да јаде освен ако не е пржено и ни се фаќа два пати неделно прженици). Никако не сака жолчката да ја јаде, белката ќе си ја изеде со сласт, а жолчката не сака ниту да ја погледне.
Мене ми имаат кажано дека во банана (пасирана) ич не се осеќала...ак ојадете така пробај
< Поракaта ја уредил Andriance RR -- 31.10.2012 12:34:17 >
31.10.2012, 12:51
Felly RR
7977
Везилка и ние го имаме истиот проблем, и М само прежено матено јајце јаде цело. А варено, само белката ја јаде.
31.10.2012, 13:04
Calypso
1386
Ако јаде сирење - АБЦ крем сирење, измешај ја со него. Син ми така ја обожаваше додека не наполни годинка, сега само пржено јајце со патлиџан и сирење јаде и евентуално лепчиња со јајце пржени. Никако поинаку.
31.10.2012, 14:19
vezilka RR
4931
До пред две-три недели ја јадеше со павлака или сирење, сега јок. Пржено јаде, ама финтава ми беше да не и тоа пржено оти периодов месото му го давам пржено, поинаку не го сака, па да не испадне цело време сме на прженици, катастрофа, две години имаме. Ќе пробам ова со бананата, таа прикрива други вкусови, можно е да ми успее.
31.10.2012, 14:31
AnnaMolly RR
6409
Јајцето му е едно од омилените јадења. Го јадеме кајгана, на око, варено, со пржени лепчиња... Се дави во јајце. Двапати неделно гарант има јајце за вечера. Баш ме потсетивте со патлиџан да му го направам, еве вечер тоа ќе вечераме.
07.11.2012, 16:01
Ljubovce
377
Jas imam edno prasanje,pred dva dena proba mnogu malku belka,nemase reakcija,denes mu staviv malku poveke da receme 1/8 od belkata i okolu ustata mi se nafrla.sto znaci toa,alergija aj ve moalm ako nekoj ima iskustvo neka pise,mu se povlece samo od sebe za nekoi 15-20 min,ama ova ic ne me gree.
07.11.2012, 16:23
Beatris
3116
Љубовче може да е од белката, меѓутоа како што кажуваш не е некоја голема реакција. Не давај неколку дена, па пробај пак со 1/4 и види дали ќе се повтори, а тој ден избегнувај било што ново во исхраната па ќе знаеш за сигурно
07.11.2012, 16:54
Ljubovce
377
Taka ke napravam ama jas se zasekirav zaradi vakcinata nema da moze da ja primi,a veke odi i vo gradinka se mesa so deca pa pozelno e neli da ja ima veke primeno.
Fala Betris
07.11.2012, 16:59
Beatris
3116
Не се секирај за вакцината, ќе ја одложиш малку и ништо страшно. Ние ја примивме на 17 месеци. Почекај 2 дена па дај и пак и ќе видиш
07.11.2012, 17:18
Ljubovce
377
Ova mi trebase da slusnam,deka ne e strasno da se odlozi,me ispanicija samo i mene tolku mi treba
E sega epten fala
15.11.2012, 13:55
Natuska85
3613
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany
Мамички, дај кажете некој рецепт со јајце. Би сакала да му давам јајце наутро, ама не знам како. Го сварив , па помешам со палента, ама нејќеше, и палента не му се допаѓа веќе.
Или, дали можам да ја сварам палента или гриз и додека матам да ставам едно јајце (живо) и да матам се заедно и после да додадам нешто да не биде суво и лепливо. Ќе биде ли добро? Или ако имате некоја друга идеја, повелете
ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR
Јас сум ставала во палента, ама разматено и директ во палентата. Ако е веќе варено, потрошкасто и полепливо излегува
ИЗВОРНА ПОРАКА: TamaraMartina
Bethany, jas celo jajce mu davam so makaroni ili spageti...mu go pravam kako salata. Znaci gi varam makaronite, varam jajce go rendam i mu stavam ABC namaz probaj ubavo e..Isto celo jajce mozes da stavis vo tarana ako ti ispadne potecna (a mozes i namerno da ja napravis potecna)taman jajceto ke ja zgusne malku, samo jajceto ke go stavis pri kraj taka zivo vo taranata i uste malku ke mesas dodeka se zgusne i deteto ke si jade em tarana em ke si vnese i celo jajce
02.12.2012, 11:21
zzaa
884
jajce i davam od 8.5 mececi prvo 1/8 sega 1/4 so ovosni ili zelencukovi kasicki najveke go saka banana jace i sok od portokal go obazava
Од кога можам да давам жолчка? Инаку денес полниме 8 месеци.
12.12.2012, 10:03
Andriance
2140
ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny
Од кога можам да давам жолчка? Инаку денес полниме 8 месеци.
Па можете веќе..со тоа што процедурата ја знаеш малку по малку...или како викаат 1/8 па 1/4 па 1/2 па на крај цела..од како ќе видиш дена нема никаква реакција...ја обично ја ставам во зеленчуковите каши ( без месо).
< Поракaта ја уредил Andriance RR -- 12.12.2012 10:04:15 >