"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."
30.07.2010, 15:09
Палешка РР
7505
Денес разговарав со докторката на тема јајце, па да ви пренесам Ми рече веднаш може да почнам со една ронка тврдо варена жолчка во нешто да и ставам (ама јас ќе почнам по една недела) Другиот ден две ронки, и постепено ронка по ронка да се стигне до 1/8. Цела недела се дава 1/8 - секој ден. Потоа се зголемува на 1/4 цела недела секој ден. Кога ќе се стаса до една половина се дава 1 ден жолчка, 1 ден месо (не во ист ден) По половина жолчка се јади 1 месец.
Многу комплицирано, ама тоа е И јас запишав овде за да не заборавам
30.07.2010, 15:53
Slagjana
463
Палешка, баш ми требаше и друго мислење за давањето жолчка. Денес матичната ми рече да почнеме со жолчка (имаме 5 и пол мес.), бидејќи на 6 месеци паѓало железото во крвта. Само мене ми кажа друга шема. Да почнеме со една ронка, по 2 дена 1/8, после на секои 2 дена 1/4, па 1/2 па цела. Кога ќе стигнеме до цела така да јади 2 пати неделно. Мислам да почекам додека наполни 6 месеци.
30.07.2010, 15:56
Палешка РР
7505
Јас ќе почнам на 7 ипол месеци по оваа шема. Супер и е крвта на Миа, не е штета ако подоцна се почне.
30.07.2010, 16:26
Saturn
208
За какви ронки зборувате педијатриве што ги прашувам викаат: од осми месец се почнува со четвртинка, па потоа со половинка жолчка. На ќерка ми (пред 2,5-3 години почнав веднаш со половинка, тогаш така ми кажаа. Јас од следната недела на син ми ќе почнам со четвртинка (тогаш ќе има 8 месеци без 2-3 дена).
30.07.2010, 17:04
Палешка РР
7505
Немој да се смееш Сатурн секоја педијатар различно кажува и секој родител си го слуша неговиот
30.07.2010, 17:11
Тања РР
2029
E баш ќе ја прашам мојава пед утре. Којзнае она какво мислење има на таа тема
Значи Палешка ти после една недела секој ден ќе јадеш по едно јајце (минус една ронка)
30.07.2010, 17:50
beki RR
511
Со Ана многу внимаваме на исхраната, за да не додадеме компликации на веќе постоечките.И со тоа цело внимавање, ние почнавме со жолчка од 6 месеци.И тоа со 1/16 една недела, па 1/4 едне недла и така до цела жолчка.Ана јадеше јајце секој ден, заради белковините.Со месо почнавме од 7 или 8 месеци не сум најсигурна.Јадеше мозок и телешко месо.Многу беше важно да внесува храна богата со белковини и масти.И уште се трудам , ама како што расти одбива да јаде се што сакам јас.Јајце веќе не сака, месо -така така.ама затоа сака сладолед
30.07.2010, 17:59
elle
613
Јас не знаев за распоредот по кој што се дава жолчката за жал не прочитав( не се потрудив доволно да најдам) како се дава правилно. почнав на 8 месеци( подоцна малку) но со повеке 1/2 жолчка но немаше никакви алергиски реакции. Ме интересира дали освен алергијата има некоја друга негативна страна тоа што почнавме со поголема количина на жолчка сега веќе јаде и цела жолчка
30.07.2010, 19:19
kromitce
52
Објавувања: 521 Член од: 29.9.2009 Статус: отсутен Јас не знаев за распоредот по кој што се дава жолчкатаuser posted image за жал не прочитав( не се потрудив доволно да најдам) како се дава правилно. почнав на 8 месеци( подоцна малку) но со повеке 1/2 жолчка но немаше никакви алергиски реакции. Ме интересира дали освен алергијата има некоја друга негативна страна тоа што почнавме со поголема количина на жолчкаuser posted image сега веќе јаде и цела жолчка
јас колку што знам проблемот со јајцето се алергиите, а посебно со белката па затоа се дава прво по малку од жолчката. но доколку немало никаква реакција верувам дека се е во ред. а во врска со педијатрите знаеш како е секој ти кажува различно. ако си задоволна од твојот педијатар..... разговарај со него
Felly RR
7977
Палешка, во тие денови кога ќе даваш 1/8 и 1/4 може да се комбинира со месо? Како ти рече пед.?
Палешка РР
7505
ИЗВОРНА ПОРАКА: Тања
Значи Палешка ти после една недела секој ден ќе јадеш по едно јајце (минус една ронка)
Дека "заслабната", па да надокнадам Тања
Инаку ел мислам дека нема ништо негативно освен алергијата, баш супер што си јаде.
30.07.2010, 19:20
Палешка РР
7505
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly
Палешка, во тие денови кога ќе даваш 1/8 и 1/4 може да се комбинира со месо? Како ти рече пед.?
Да Felly, додека се стигне до 1/2 и цела дотогаш може и месо, а после наизменично, ден месо, ден жолчка.
30.07.2010, 19:37
Snowhite RR
5042
И јас пред 2 дена разговарав на тема јајце и мене ми рече на крајот на 6-иот, почетокот на 7 месец да почнам да му дадам 1/8 жолчка, така неколку дена, па после 1/4 неколку дена и така додека стигне до цела. А белка да не давам до 9ти месеци. Инаку на една пријателка кога го носеше бебето во Ск на преглед, и рекле дека жолчка се давало од 5 месеци, дури ја искарале зошто му немала дадено, затоа што била потребна заради железото, порано да се воведи.
02.08.2010, 09:02
MamaOhrid
411
Мамички бе, какви ронки? Јас на 7 и пол месци му дадов половина жочка, другиот ден цела, немаше никаква реакција и оттогаш си јадеме 2-3 пати во неделата.
13.08.2010, 12:01
Палешка РР
7505
Миа веќе втор ден јаде по 1/8 жолчка Другите мамички (врснички ) почнавте со јајце?
13.08.2010, 14:16
Felly RR
7977
Палешка добро ме потсети, јас се мислам деновиве што нова храна да и воведам, па може да почнеме со жолчка
15.08.2010, 18:09
Felly RR
7977
Денеска првпат ручкавме жолчка, и ја измешав со варен компир. Со што друго можам да ја комбинирам жолчката?
15.08.2010, 18:16
Maca25
7558
мојата ќерка воопшто не сакаше да јаде јајаце, па јас морав да го камуфлирам со банана. Испасирана банана со жолчка- само така го јадеше.
15.08.2010, 18:44
Палешка РР
7505
Денеска првпат ручкавме жолчка, и ја измешав со варен компир. Со што друго можам да ја комбинирам жолчката?
Па можеш во се Фели, јас досега сум ја ставила во банана, праска и палента.
15.08.2010, 19:24
misticia
213
Симона најмногу сакаше кашичка од банана и јајца и мене ми се допаѓаше крадев по малце
21.08.2010, 18:30
Felly RR
7977
Денес во едно списание прочитав дека за да се искористи најдобро железото од жолчката треба да се комбинира со зеленчук, а никако со млеко и млечни производи, зошто тогаш неговата нутритивна вредност се смалува.
31.08.2010, 16:12
Snowhite RR
5042
И ние денеска пробавме 1/8 жолчка и сега колку дена да давам 1/8, кога да зголемам на 1/4?
31.08.2010, 16:16
Snowhite RR
5042
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка
Да Felly, додека се стигне до 1/2 и цела дотогаш може и месо, а после наизменично, ден месо, ден жолчка.
Е ова ме интересираше и мене, зошто ни остана малку месо од вчера, па си мислев дали смеам да му го дадам да го јаде дека јадеше жолчка
07.09.2010, 11:33
Snowhite RR
5042
Пак јас на оваа тема да прашам нешто не сфатив, кога се дава 1/2 жолчка може да се дава месо тој ден или не? Зошто денеска еве стасавме да му дадам 1/2 жолчка, но исто така на менито денес имаме и месо, и сега не знам што да правам, помагајте мамички