RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

niki -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (3.11.2012 11:09:46)

pa ima tuka i karakter i iskustvo[sm=smiley36.gif]
i trpenie se naoga, no trpis trpis i na kraj trpiloto ke ti se istrosi i go nema pa go nema i bas nema potreba da se izmisluva i pronaoga odnovo i odnovo za isti luge

mosa -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 10:46:31)

Definitivno zaednicata e hentikep.Znaci nie ziveeme vo zaednicka kuka,no poseben vlez imame nie,posebmno dever mi i jatrvami,a drug del si ima za svekrva mi i svekor mi.A jatrva mi i dever mi si ziveat kaj majka i na jatrvami ,taka sto doagaat tiuka na gosti,no koga si toagaat si sedat vo nivniot del.Svekrva mi si e tuka,no voopsto ne mi preci bidejki se ni e posebno.Znaci si gotvam sama,cistam sama sreduvam sama,gostisi jadenje kupuvame sami.Koga se zemamvme so mm mojte ni go ponudija stanot za ziveenje,znaci stan koj e moj,no nie so zaednicki dogovor odlucivme da si sedume vo kukata na mm od pricini sto sakavme i tuka da ja dovrsime kukata,a i stanot si e sekako nas .Pa taka da nemame na sto da se pozalime.A inaku ne bi se zamislila vo zaednica zatoa sto smata po sebe sum komplicirana i ne bi mozela da ziveam so drug.Znaci nemas nikakva sloboda.Ni da se skaras nemozes ko sto treba,ni da se pogalis ,ni da se nasalis niti pa nekoj da mi dojde na gosti zatoa sto normalno sveki i svekor bi bile tuka.Ne dka oni mi smetaat tuku ednostavno jas sum komplicirana,a normalno koga na se e nokoj prisuten ke se cuvstvuvam ko da sym na gosti.Znaci spored mene sama pa ako treba i da jadam bilo sto.Zgotveniot rucek ne mi menja nisto.

Anonimen -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 11:05:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sandriana

Темава ја отворам, инспирирана од коментарот-"блазе тебе имаш кој да ти го причува детето".
Живеам во поголема заедница, во ссемејна куќа, каде само една соба е посебна за потесното ни семејство-мм, јас и [sm=duda.gif]. Кујни (2), тоалети (2) се заеднички. Трошоци за комуналии - плаќаат родителите на мм, исто и храната во принцип е нивен трошок - готви свеки за сите - по нејзина желба и иницијатива.
Прашањето ми е- дали овие моменти се вредни за да жртвувате дел (поголем) од својата приватност? И да задржите свои ставови, навики, а да успеете да зачувате нормален однос со сите домашни?
Да, има кој да ти го погледа детето дури јадеш, или се тушираш, или мораш итно да излезеш. И, да, детето од мало е научено на луѓе, галама, соживот и толеранција.
Ама, детето гледа и прима повеќе различни однесувања, карактери...
Премногу под-теми и потпрашања ми се вртат во главава, па да чујам ваши размислувања???

sandriana

Postov gore kako jas da go napisav..Kaj mene e se isto vaka,ziveeme vo ista kuka,na poseben sprat no isto kako da sme edno..Decata mi gi cuva sveki samo dodeka sum na rabota i NISTO poveke od toa..Da sakam na depilacija da otidam - nemozat da gi pricuvaat,duri i kolata ja registrirav so dvete deca od koi ednoto ( bebeto ) spiese vo relaksator..
Iako ima mnogu povolnosti ,jas sepak sum za SAMOSTOEN ZIVOT koj mm nema sansi da go prifati.
Nekogas ne sum raspolozena za muabet a vaka sekogas MoRA da sum raspolozena ..Nekogas sakam da se opustam ,ama nemozam zosto vo sekoj moment moze nekoj da mi vleze doma.Da sakam da vodam ljubov so mm,gledam site da se zaspani da ne se kacat slucajno ili da ne im tropame dole ( se se slusa) Da sakam da si zgotvam nesto - mora da napravam za site.Ako kupuvam nesto za doma - moram da kupam i za dole inaku ke ispadne deka si kupuvam samo za nas,da sakam da gi iskaram decata - pak nemozam pred niv ,odma ripaat...Ako resime denes da kupime nesto za rucek ,ednostavno ne mi se jade doma- nema smisla sveki zgotvila a jas da jadam nadvor ili koga iskacam so decava mora da me pregledaat i da mi najdat zamerka na toa kako se obleceni devata,ili pak eve sakam vo dnevna da menuvam prozori bidejki starite mi propustaat i nemozam da se zgream gore - svekormi toa tolku mnogu go boli ( kako toa, on pravel pred 30 godini - nie sega prepravame) .ihiiiiiiiiiiii ima eden kup vakvi raboti...Znaci sepak jas sum za SAMOSTOEN ZIVOT i smetam deka zivotot vo zaednica e hendikep i toa kakov...Samo mm ne gi svaka ova...

sandriana RR -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 11:18:28)

За ставот или сфаќањето на мм - пробај со разговор, смирено и убаво образложено. Јас на мм постојано му зборувам и објаснувам како се чувствувам, а чувствувам дека и тој е засегнат од истото, со таа разлика што него му се родители па може во секој момент да им се развика ако нешто му пречи или не му се допаѓа(што, не е нели, решение на проблемот). Во таква ситуација му кажувам дека мене не ми доликува да преречам и да се замерам, а некоја постапка или ситуација ужасно ми пречи, а таа ситуација/постапка не трпи толеранција зашто некому штети (на дете, мене,на нашиот однос и сл.). Значи и мм е свесен, и не рекол никогаш дека нема да се одвоиме, но мора да создадеме услови да го направиме тој чекор.
Не мора луѓето (на мм) да се лоши, ниту јас за нив, едноставно, различни карактери и навики си прават свое со тек на време....

Anonimen -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 11:48:30)

Ne ednas tuku 1 000 000 pati sme razgovarale - odnosno sum razgovarala na ovaa tema..Mm ne ni saka da pomisli da se razdeli od tate...Pa imaat nekoe patrijarhalno ponasanje i toa ti e toa..Taa kuka e pravena za mm,i nema sansi da se dvoime..Na pocetokot ,pred svadbata koga rekov gore kaj mene kujna da se pravi ,svekotot mu ripnal odma na mm ( na samo ) lom go napravil,ke mi se dvoite odma - vakvi,onakvi.... pa edvaj nekako mm mu objasni deka ako ni dojdat gosti ne bi bilo vo red za edno kafe jas da trcam nagore-nadole i sl. Ili pak da mu spomnes na svekormi deka k emu dojde domazet-aauuuu se pali kako skorce,pa psue pa sto da vi kazuvam...Mene mi e pisano ili tuka so mm ili da se razvedam pa da ziveam sama..Koga i da spomnam mm mi vika - ako ti s eodi,slobodno odi si..Toa ti e..Znaci taka e rasten i nema sansi da se predosmili NIKOGAS.On e tatin sin i za tatkomu se ke napravi

mosa -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 12:07:39)

NIKOGAS.On e tatin sin i za tatkomu se ke napravi

E znaci kolku se nerviram od vakvi raboti bog da cuva kukata e pravena za nego i kraj,pa vala bogu deka e za sun mu vajda nema na komsii da ja dava.Pa ako sin mu odi na podobro mesto da zivee ne znaci deka pomalku go saka.Ama anonimen izvini ama i mt e vinoven odi si ako sakas e najlesno da ti kaze,no za ljubovta se pravat i otstapki.A on i ponataka neka si go saka tatko mu nikoj ne mo brani.

sandriana RR -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 12:09:41)

Ете, тоа се недостатоците на животот во заедница, и сите што се искажаа, и нашите искуства (што живееме во заедница) водат кон тоа дека е хендикеп- а хендикеп ни е и транзицисково општество што не ни дозволува на сите еднакво брзо да го решиме прашањето за самостоен живот. Јас сум и ќе бидам упорна да се изборам за тој момент - да бидеме вистинско семејство НИЕ, што сме одлучиле да го создадеме и живееме заедничкиот живот,и тоа да биде самостојно, без поширока фамилија - ниту моја, ниту негова. Како би му било нему да мора да живее со твоите (моите, туѓи...) родители, баби, дедовци, сестри или браќа...? И да се прилагодува на нов простор, нови карактери, услови, правила.....?
Сами сме ги бирале сопрузите, сме биле запознаени со условите, свесно сме ги прифатиле..
Бар јас за себе зборувам..Но не значи дека се прифатени засекогаш, туку до догледно време..додека не се создадат услови за повеќе...и ќе се борам со сите сили дасе оствари тоа. И на мм треба да му е јасно дека ти и вашите деца се негово семејство со приоритет,,,А родителите си имаат друго место,не помалку важно, но на друг начин важно...

dostickage -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 12:27:32)

Zum ziveela sekako i vo zaednica  i pod kirija i pak sum vo zaednica zasto taka ni odgovara finansiski za da sobereme paricki i sto pobrzo se otkacime od toa.
Znam edna rabota deka se si ima svoja cena.
Ne moze nekoj da mi gi plakja smetkite, da mi gotvi rucek i da mi gi cuva decata i posle pak da ne cini. Sto treba pesnicki da mi pee navecer??? Ne kapiram sto uste saka covek? Kade se tuka i odgovornostite na mladata familija? Ne moze nekoj od nad 60 godini da mi bide klasicen sluga a ja da uzivam i uste da kritikuvam i da baram preku leb pogaca.
Se si ima svoe,koga si sam pak trosis gorivo za da gi odneses decata na cuvanje, plakjas smetki, kupuvas hrana,gotvis... ama pak si mnogu posloboden vo odnesuvanjeto doma.
Komu sto mu odgovara,samo treba covek da bide realen vo svoite baranja zasto pred da se pobara nesto treba covek da vidi i kolku dava.

Anonimen -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 12:29:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mosa

NIKOGAS.On e tatin sin i za tatkomu se ke napravi

E znaci kolku se nerviram od vakvi raboti bog da cuva kukata e pravena za nego i kraj,pa vala bogu deka e za sun mu vajda nema na komsii da ja dava.Pa ako sin mu odi na podobro mesto da zivee ne znaci deka pomalku go saka.Ama anonimen izvini ama i mt e vinoven odi si ako sakas e najlesno da ti kaze,no za ljubovta se pravat i otstapki.A on i ponataka neka si go saka tatko mu nikoj ne mo brani.

Ете, тоа се недостатоците на животот во заедница, и сите што се искажаа, и нашите искуства (што живееме во заедница) водат кон тоа дека е хендикеп- а хендикеп ни е и транзицисково општество што не ни дозволува на сите еднакво брзо да го решиме прашањето за самостоен живот. Јас сум и ќе бидам упорна да се изборам за тој момент - да бидеме вистинско семејство НИЕ, што сме одлучиле да го создадеме и живееме заедничкиот живот,и тоа да биде самостојно, без поширока фамилија - ниту моја, ниту негова. Како би му било нему да мора да живее со твоите (моите, туѓи...) родители, баби, дедовци, сестри или браќа...? И да се прилагодува на нов простор, нови карактери, услови, правила.....?
Сами сме ги бирале сопрузите, сме биле запознаени со условите, свесно сме ги прифатиле..
Бар јас за себе зборувам..Но не значи дека се прифатени засекогаш, туку до догледно време..додека не се создадат услови за повеќе...и ќе се борам со сите сили дасе оствари тоа. И на мм треба да му е јасно дека ти и вашите деца се негово семејство со приоритет,,,А родителите си имаат друго место,не помалку важно, но на друг начин важно...

Potpolno ste vo pravo i mnogu se nerviram ama ete moram da trpam.Imame uslovi da ziveeme sami ,imame odlicni primanja i dvajcata ,ama toa e toa.A za toa deka za ljubov se pravat otstapki DA se soglasuvam ama tuka ocigledno tato ne No.1 pa takada ne mu e gajle za toa dali kaj ke si odam ili ne. Mnogu mi e tesko sto i od majkami nemam podrska,odnosno deka taa mi vika ako nekogas sakam da si odam od kaj mm ,slobodno da dojdam kaj nea ,a koga ke odam na gosti ,decava kako deca si igraat i taa zatvara usi - lele nemozam da podnesam galama...Pa kako ke ziveam jas so decava kaj nea ako ona ne podnesuva galama.?? I koag ek vidis - kuti i trpi ....

Annet -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 12:59:23)

Mnogu ubavo kaza Anonimen,pred da stapime vo brak gledame kade se mazime. (ne za pari,tuku za koj,od kade poteknuva itn)

Ima sekakvi roditeli,i nasite i nivnite ne se sovrseni.Ama sekoj stapuva vo brak od ljubov i nikoj ziv na svetov nema da me spreci da odam napred ,da stvoram deca , da imam svoj dom.
Nikogas ne sum sakala necija pomos,za potoa da se cuka vo gradi koj kolku mi pomognal,mi dal Gospod race da stvoram,da raboram......
I na kraj ako nekoj mi dal so alal so se veli,fala mu..za svoeto dete dal,ne za tugoto.
JAs 3 ipol god ziveam vo zaednica,uste od samiot start jasno se kaza deka koga ke ima plilika ke se delime,fala bogu roditelite na mm pominale i oni mladost i sakale da bidat sami,napravile kuka ,i za koga ke se zeni mm da ima kaj da zivee,ama po 30 i kusur god ,dojde red sinot da se deli,ama kupivme nas stan,fala bogu,i nasite roditeli ni pomognaa.
Uste nekoj mesec ke se selime...Za dobroto na site..
Sekako deka nikoj nesaka vo zaednica da zivee,ni snai ni svekrvi.
Ako sinot e mamin ili tatin ,ete im go i tatkoto i majkata,pa nam nikoj ne ne frlil na ulica da trpime i patime.
Ako jas nesakam da ziveam so negovite,neka se stavi na moe mesto da vidi kako e,oti so majka i tatko i ke se skaras i pa ke zivees a,a tuka ako se skaras,nema natamu zivot....
Finansiite se mnogu bitni,ama ne sekogas,i nie 3 ipol god sme si skusile mnogu raboti,ispaganja,kupuvanje i red dr.raboti,so edna plata trgavme na strana,zastedivme,pa nemora da se zivee vo Sk da se kupi stan neznam kakov,ili od 50 -60 ilijadi evra,i vo drugive gradivi ima zivot ako sakas da ziveess...
Znaci ako se ima razbiranje i volja,ljubov i postuvanje se se moze.....
A jas koga ke ziveam saama ke vi kazam dali e poubavo vaka ili taka..ZA mene kako sto pisav nekolku postovi pogore zivotot vo zaednica e hendikep,trpenje edni so drugi,da ne dojde do los zbor samo......ama nekogas ne se dotrpuva:))))

amateuress -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 13:02:26)

anonimen, socuvstvuvam so tebe, situacijata ti ispagja em se imas, em se zalis, a vsusnost tebe ti e tesko i ti e stegnata dusata celo vreme.

bi trebalo nekako da go pre-educiras maz ti.
vo krajna linija nekoj da ne ti dozvoluva da smenis prozorci vo era na energetska efikasnost itn, e stvarno apsurdno. ili pak toa so svoja kujna - navistina ne razbiram.
vaka ispagja deka treba da cekas svekor ti da pocine, za da si bides na raat i da si pravis sto sakas.

jas koga bi bila na tvoe mesto perduvi bi letale od kavgi so maz mi, ama ni toa ne bi bilo resenie...

znaci strasno me furstriraat balkanskite patrijarhalni sfakjanja i zatvorenosta kon promeni i novi raboti, i stavanjeto na interesite i zelbite na semejstvoto na roditelite na prvo mesto, pred potrebite i zelbite na svoeto semejstvo i svoite deca...

Anonimen -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 14:05:33)

Така е...Nekoj od strana da gleda ke si rece - lele zarem ti najde da se zalis,ama navistina ova nema smisla...Baska ziveeme i so zolvami ima 20 tina godini ,ima eden decko i ne ja interesira nisto po doma,legaci po cel den,na masa sednuva na gotovo i stanuva a neznae ni jajca da isprzi,a svekorot sto mnogu znae - ja opravduva..Ima mnogu nepravilnosti no dzabe, jas si kutam..Imam se,mi pomagaat NO vikam ne mi treba nisto od ova,mi treba samo INTIMA,mir. Nie sekoj mesec si davame pari za s-ki,ne cekame se na niv... Mene mnogu me boli toa sto ne me razbiraat,pa luge veruvate li deka jas nemam svoj zivot???? Rabota-doma,vremeto mi go merat..Pred nekoj den vikam - ke dojde majkami na gosti a sveki mi vika - sto taka???? Pa taka me iznervira,pa mu kazav na mm ( uz muabet ) i mm i vika - mamo da ne treba tebe da te prasa majkai da dojde??? A ona,ne be sinko jas taka se izraziv,gresno me svativte..Sega jasno li vi e ?
Pa mene za ovi enekolku godini sto sum vo brak drugarki mi imaat dva pati dojdeno - nezgodno im e...Da moram da se opravduvam za se..Ej majkami doaga a taa mi vika - sto taka??? Idiotizam!!!! Pa posle sum imala se i sum prebirala,ma leb i sol ke jadam samo da ne ja gledam...Koga ke si dojdam doma da mozam raat da se opruzam i ako mi e rastureno mene da mi e rastureno a ne da se ustrukavam dali ona ke vleze i ke mi bide haos..A da ne vi kazuvam koga se porodiv deka po cela nok ne spiev od bebeto i taman ke zaspie bebeto utroto i vo 11 h ete ti ja se kacila i mi vika - ajde do koga ke spies??? a kerkai kako krava sekoj den spie do 14h.Vaka cel zivot ke se osekam kako kiradzika .....

Annet -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 14:12:00)

Anonimen,i jas nekogas se osekam kako tebe,ama sum si velela trpenie-spasenie,ke dojde kako sto treba.
i mm e molcaliv ama jas sum mu potparol,nego ako mu e nezgodno ,mene ne mi e,sto ke izgubam?ne da se tepame,karame,skraja da e,ama so arno,pa luge sme ,imame svoi potrebi,mladi sme...
Ama moras, znaci moras so arno so ubavo,da razgovaras so maz ti,ili ako ne biva prezemi si ja rabotata vo svoi race,sedni gi,kazi im,jas ve pocituvam,se najdobro za vas,ama jas sakam da se delime. Zosto da ne se razgovara otvoreno??
I ke vidis sto ke bide...Ako recat nemoze ke si odis kaj majka ti,neka svatat deka ti si covek koj saka mir,vo uslovi koi postojat zosto da go nema.a maz ti ako misli za idninat svoja,i za deteto neka svrti nova stranica i neka presece,ili DZa ili Bu..neznam mozebi sum premnogu zla,ama zosto bre da trpis................Pa na kraj siot svet neka misli deka sum losa..
neznam ova mi dojde na um,karajte me,ama se iznervirav

vezilka RR -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 16:08:42)

Дефинитивно хендикеп..и сите луѓе во заедницата да се најфините во светот, после некое време ќе се „рчнат“ за нешто. Ако не за друго, секако еден ден ќе им зафали приватноста и интимноста. После првото рчнување сигурно ќе има и втро, па трето и се така. Има различни причини заради кои луѓето живеат во заедници, некои за да заштедат, некои оти немаат избор, некои оти така им е полесно да жонглираат со секојдневните обврски и сл. Јас спаѓам во групата на оние кои немаат избор. Нема ден а да не си помислам колку ми фали интимен простор, „сопствена соба“ во смисла на простор каде ќе можам да бидам своја без некој да ми го ремети концептот. Ми се смачи „да метам туѓи дворови“, ми се лоши од мака секогаш кога застанувам на куќниот праг и со страв ѕиркам да видам што ќе ме пречека од другата страна, за да знам како да се наоружам, немам веќе сили да тактизирам. Богами ако воведуваат „ергенски данок“ би можеле да воведат и даночно олеснување за живот во заедница [sm=jezicek.gif]

miana -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 16:12:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR

Дефинитивно хендикеп..и сите луѓе во заедницата да се најфините во светот, после некое време ќе се „рчнат“ за нешто. Ако не за друго, секако еден ден ќе им зафали приватноста и интимноста. После првото рчнување сигурно ќе има и втро, па трето и се така. Има различни причини заради кои луѓето живеат во заедници, некои за да заштедат, некои оти немаат избор, некои оти така им е полесно да жонглираат со секојдневните обврски и сл. Јас спаѓам во групата на оние кои немаат избор. Нема ден а да не си помислам колку ми фали интимен простор, „сопствена соба“ во смисла на простор каде ќе можам да бидам своја без некој да ми го ремети концептот. Ми се смачи „да метам туѓи дворови“, ми се лоши од мака секогаш кога застанувам на куќниот праг и со страв ѕиркам да видам што ќе ме пречека од другата страна, за да знам како да се наоружам, немам веќе сили да тактизирам. Богами ако воведуваат „ергенски данок“ би можеле да воведат и даночно олеснување за живот во заедница [sm=jezicek.gif]

I kaj mene e isto [sm=zmeden.gif]

mosa -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 16:52:16)

Така е...Nekoj od strana da gleda ke si rece - lele zarem ti najde da se zalis,ama navistina ova nema smisla...Baska ziveeme i so zolvami ima 20 tina godini ,ima eden decko i ne ja interesira nisto po doma,legaci po cel den,na masa sednuva na gotovo i stanuva a neznae ni jajca da isprzi,a svekorot sto mnogu znae - ja opravduva..Ima mnogu nepravilnosti no dzabe, jas si kutam..Imam se,mi pomagaat NO vikam ne mi treba nisto od ova,mi treba samo INTIMA,mir. Nie sekoj mesec si davame pari za s-ki,ne cekame se na niv... Mene mnogu me boli toa sto ne me razbiraat,pa luge veruvate li deka jas nemam svoj zivot???? Rabota-doma,vremeto mi go merat..Pred nekoj den vikam - ke dojde majkami na gosti a sveki mi vika - sto taka???? Pa taka me iznervira,pa mu kazav na mm ( uz muabet ) i mm i vika - mamo da ne treba tebe da te prasa majkai da dojde??? A ona,ne be sinko jas taka se izraziv,gresno me svativte..Sega jasno li vi e ?
Pa mene za ovi enekolku godini sto sum vo brak drugarki mi imaat dva pati dojdeno - nezgodno im e...Da moram da se opravduvam za se..Ej majkami doaga a taa mi vika - sto taka??? Idiotizam!!!! Pa posle sum imala se i sum prebirala,ma leb i sol ke jadam samo da ne ja gledam...Koga ke si dojdam doma da mozam raat da se opruzam i ako mi e rastureno mene da mi e rastureno a ne da se ustrukavam dali ona ke vleze i ke mi bide haos..A da ne vi kazuvam koga se porodiv deka po cela nok ne spiev od bebeto i taman ke zaspie bebeto utroto i vo 11 h ete ti ja se kacila i mi vika - ajde do koga ke spies??? a kerkai kako krava sekoj den spie do 14h.Vaka cel zivot ke se osekam kako kiradzika

Anonimen bukavlno ne mi se veruva kakvi luge postojat.Znaci szbe mi se site pari ismetki sto mi gi plakaat ako site se gledame popreku i ne se trpime eden so drug.Iskreno ti zaviduvam na trpenieto sto go imas.

Koga i da spomnam mm mi vika - ako ti s eodi,slobodno odi si..Toa ti e..

Isto taka moram da recam ovaa recenica mi zvuci mnogu arogantno.Znaci ako ti se sviga vaka ok ako ne ajde prijatno.Pa cekaj zastani malku BRAKOT ne e detska igra.Zatoa i rekov deka e najlesno da si zamines,no sto potoa.Ete da receme i da imas kade da odis,
No ti probaj da zboruvas so mt.Znaci ne velam da mu reces direkno zatoa sto e jasno sto ke ti kaze:'ako ne ti se sviga odi si'.No eve ideja da probas na takticki nacin:uz muabet mozes da spomnes kako edvaj cekas da si imete posebni prostorii,kolku bi bilo ubavo da si uzivate site 3 zaedno,bi sakala ova da mi bide vaka ili onaka,da mozat da mi dojdat prijatelki,tvoite prijateli.Ili pak kazi mu kako se cuvstvuvas sepak my treba da znae deka negovata zena se cuvstvuka kako gostinka vo kkata koja treba da ja oseka kako svoj dom.

iskreno ti posakuvam mnogu sreka se nadevam ke se smenat rabotive
i nasiov za nikademe ntalitet.

amateuress -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 23:16:09)

annet ma, ne si losa, duri i mnogu fina si :)))
samo vo takvi situacii ne znam sto moze da se napravi, lugjeto tesko menuvaat karakteri...
a povekjeto od nas se vljubuvame i ne gi zemame vo predvid prakticnite raboti od toj tip vo predvid iako ispagja deka posle tie pravat 60% od mirot i zadovolstvoto vo zaednickiot zivot...

a mene taa recenica "ako ne ti se dopagja odi si" ne da kje me razbesni, pa ima da urlam, da vikam, da placam... ama ne znam i od toa dali bi imalo efekt.

imam srekja sto imam partner sto ne e tipicen balkanski mentalitet, iako tek-tuk kje mi projavi po nekoja balkanska crta (od tipot peglanje ne bilo za mazi) ama i toa e povekje na sega.

momentalno ne ziveam vo zaednica, no postoi moznost za nekoe vreme da se soocam i so taa opcija, i veruvajte mi se kreva kosa na glava, taka sto resiv deka ili kje odam vo avganistan ili negde dzenem da napravam pari za nesto svoe (osven ako ne me mavne nekoja srekja nevidena ovde, pa da najdam nekoja neverojatno dobra rabota do togas), ili kje se vratam kaj moite...
nema takva ljubov golema vo mene za da mozam da ziveam vo mizerija samo za da bidam so soprugot, mislam deka site kje sme mnogu nesrekjni, osobeno sto vo kukjata vo koja sto kje treba da ziveeme bas i nema da imame nekoi dobri uslovi, da ne recam potprosecni...

i taka nevesti, si ja olesniv dusickata tuka namesto da rabotam za da zarabotam za stan :)
ajde sega cao, posakuvam site nie zeni da se snajdeme i da zarabotime (ili da ostvarime drugi uslovi) za da si bideme svoi na svoeto, oti mazite se srcinja, ama od niv mnogu fajde nema

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif] [sm=smiley31.gif]

kapina -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (5.11.2012 23:51:58)

zivotot vo zaednica e definitivno hendikep nemas nikakva sloboda za nisto nemozes dva zbora da si kazes so mm a da ne te slusnat i tie sto ne treba

sandriana RR -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (6.11.2012 9:09:50)

Vezilka RR за претседател!!! [sm=bravo.gif] " би можеле да воведат и даночно олеснување за живот во заедница".[sm=smiley36.gif] Ако веќе не дава државава услови да заработиме за сопствен стан, бар нека ни даде други поволности, па така повеќе ќе има можност да заштедиме, и до кај 50 години да си створиме дом [sm=smiley36.gif]
Негде Dostickage искоментира за одговорноста на младата фамилија - и да сме реални во очекувањата.... Сосем е во право, од никого не очекувам да ми биде слуга, и се трудам да не нарушам мир никому, да не бидам товар никому, да помогнам секаде каде можам или ми дозволуваат.....но, не секогаш сум расположена за муабет, не секогаш ми е во план тоа што другите испланирале, а јас имам друг приоритет или обврска во моментот...и сето тоа жонглирање и балансирање создава негативен набој, и оп- капка по капка-ќе прелее некогаш, од ништо ќе се направи големо нешто, а нема потреба....
И така - да работиме, да заработиме, или да се коцкаме[sm=smiley36.gif], може нешто ќе создадеме...свој мир пред се'.....

dostickage -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (6.11.2012 9:39:44)

Da da mislam deka negativniot naboj sto se sozdava e najstrasna rabota.
Moze nekogas nikoj da ne e zlonameren ama so samoto toa sto cekas dvajca pred tebe za da pristapis do toalet ti se stvara naboj a ne pa nesto drugo.
Covek treba da ima celicni nervi za toa.
Eve momentalno ziveeme samo so majka mi i veruvajte deka povekje se karam od bilo koga.Se toa za gluposti ama na kraj na denot ima situacii koga se tresam od nervoza za nekoja banalna rabota namesto da si sednam so deteto da si poigram na raat.
Kaj svekrva mi imavme drugi problemi, tamu ne se karav molcev za mir u kukja ama si zakaciv bolest od sresovi i nesoodvetna ishrana vo bremenost,imam pisuvano vo drugi temi.
I pod kirija e loso zasto ne ti stigaat pari za nisto zivo kolku i dvajcata da rabotime ama toa e.
Sme se pomirile so mm deka sami treba se da si stovirme i toa e toa, pravime onaka kako sto mislime deka najbrzo kje dojdeme do posakuvanata cel, da si kupime sopstven stan.
A vo sustina da gi prasas i starite i niv ne im e ubavo ama toa e,nekogas zaednickoto ziveenje za zal e najracionalniot izbor vo momentot.
Vo krajna linija koga ne mislele na vreme da im pomognat na decata neka si go krkaat.
Posle nie sme im krivi sto sme kaj niv a oni cel zivot rabotele u top firmi so top penii kolkun platite nasi i ne uspeale da kupat edno beebesko corapce pa neka si go krkaat i enka ne cinam.
Gledam jas da ne bidam takva zasto en sakam moeto dete da pominuva ona sto go pominuvame nie sto ziveeme momentalno vo zaednica.
Jas ne baam nekoj da mi kupi ili da mi dade stan ama malku barem pomos ili barem da ne mi odmognuva bi bilo super.
Uf ama sum se raspisala, ama barem si olesniv i sega mozam da rabotam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

niki -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (6.11.2012 23:08:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

Anonimen,i jas nekogas se osekam kako tebe,ama sum si velela trpenie-spasenie,ke dojde kako sto treba.
i mm e molcaliv ama jas sum mu potparol,nego ako mu e nezgodno ,mene ne mi e,sto ke izgubam?ne da se tepame,karame,skraja da e,ama so arno,pa luge sme ,imame svoi potrebi,mladi sme...
Ama moras, znaci moras so arno so ubavo,da razgovaras so maz ti,ili ako ne biva prezemi si ja rabotata vo svoi race,sedni gi,kazi im,jas ve pocituvam,se najdobro za vas,ama jas sakam da se delime. Zosto da ne se razgovara otvoreno??
I ke vidis sto ke bide...Ako recat nemoze ke si odis kaj majka ti,neka svatat deka ti si covek koj saka mir,vo uslovi koi postojat zosto da go nema.a maz ti ako misli za idninat svoja,i za deteto neka svrti nova stranica i neka presece,ili DZa ili Bu..neznam mozebi sum premnogu zla,ama zosto bre da trpis................Pa na kraj siot svet neka misli deka sum losa..
neznam ova mi dojde na um,karajte me,ama se iznervirav

sosema si realna, go poddrzuvam tvojov sovet
vakvi situacii se resavaat bas taka ili Dja ili Bu, si ja kazuvas svojata pozicija pa sto bide bide, poloso ne moze da bide ili ke si ostanat na status kvo kako i do sega ili nesto ke se popravi
lugeto obicno sekogas poagaat od sebe i taka mislejki deka pravat dobro, ne se svesni deka vsusnost drugiot od taa "dobrina" se cuvstvuva loso
zatoa akcija za da dojde do reakcija i resavanje na problemot

Anci 84 -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (6.11.2012 23:59:49)

Za mene ne e privilegija,tuku kosmar.Najtesko e toa sto ne mozes da se razberes so luge koi sto se neiziveani,so ograniceni svakanja,da ne recam prosti luge.Nie ziveeme na eden sprat,a tie ziveat na prizemje.Okolu tri do cetiri meseca ziveevme zaedno ,pa se ,,delevme,,.Doticnite se kako senki niz kukava,nedaj boze da tropnam dali padnalo nesto ili sum pustila voda vo kupatilo odma doagaat.Pa dobro de mora li sekoj den da ve gledam,Aj da se nekoi saglam luge i muabet da ti napravat i da sednat,svekorot samo vrti glava sto e sredeno,kako e namesteno sto pravam,aman(btw tezok alkoholicar)a za gospogava da ne pravime muabet lazga prva klasa,a sedne da ti pravi muabet samo treska gluposti.Aj ednas vo nedelata ke te islusam,ama sekoj den izvini i jas si imam svoi problemi,moze ima denovi koga ne mozam da teslusam.Nitu smetki plakaat,nitu pari davaat,eden rucek ne napravila.Imase napisano edna ringerajka abe shupa da mi dadat tamu ke sedam ovde ne sedam.Ama koga nemas kade,ke sedis i ke trpis,samo neznam do koga.[sm=smiley19.gif]

Calypso -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (7.11.2012 11:04:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sandriana

Темава ја отворам, инспирирана од коментарот-"блазе тебе имаш кој да ти го причува детето".

Налет чувањето дете кога низ нос ќе ти го извадат тоа. Или пак, кога си земаат обврски што реално не се нивна должност, ниту пак некој го побарал тоа.
Живот во заедница дефинитивно е хендикеп. Живееме во две различни куќи, ама во ист двор. Не дека немаме ич приватност или кој знае што, ама кога не сме дома, редовно си имаме „гости“ [sm=smiley13.gif] еве сега сум некое време кај моите, и верувам дека на големо свеки си користи до максимум се што има дома (од машина за садови, машина за перење, рерната). Си има кај неа се што и е потребно, ама госпожата мисли дека има право да користи и да земе од кај нас се што може, бидејќи сето тоа било нејзино (а врска нема, денар не вложила во тоа, за се мм давал свои пари или пак е подарок за свадбата). И кога ќе се приберам дома, ќе биде хаос, знам, ама не можев да останам таму кога мм не е во земјава. Ич не ми е гајле што прави, само да не ми чепка во бракот.

Моите цел живот живееле во заедница и никогаш немале време за себе. И еве, уште, на нивни 66 години уште се со баба ми во заедница. Јас не сакам така, во никој случај. Се надевам дека мм ќе се премисли во однос на купување на стан, иако имаме куќа која сепак не е на негово име. Ако успееме да отидеме во странство на некое време, уште подобро. Колку сме подалеку, повеќе ќе се „сакаме“[sm=smiley36.gif]

anaana -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (7.11.2012 11:25:02)

iako vikame deka se si ima prednosti i mani, sepak mislam deka zivotot vo zaednica e los pocetok za maldite. i povod za mnogu kavgi :)
nie sme odvoeni i toa mnooogu. ne sme od skopje a i dvajcata rabotime vo skopje pa i tamu ni e zivotot :) majka mi e vo ohrid a negovite se vo stranstvo taka da duri i nekogas se plasam kako ke se snajdeme sami :))
no nazalost kaj nas golem del od mladite nemaat sredstva da ziveat odoveno a ne znam nekoj sto saka da zivee vo zaednica.
prvo nikogas ne mozam da go razberam delot kade sto najcesto svekrvite mislat deka imaat pravo da se mesaat vo se zosto na krajot na kraistata toa bila nivna kukja. no nikako da svatat deka jas sum dojdena vo taa kukja ne kako gostin tuku so namera da ziveam tuka. ama toa ne go razbiraat golem del od svekrvite. sakaat da sme tuka ama pak se da e po nivno. i mislam deka tuka nastanuvaat kavgite
zosto sega stanuvas zosto ova pravis zosto ona pravis, obleci go deteto ne go pustaj taka. tie si gi imaat svoite svakanja i retko koj popusta.
stvarno nie mladive sme se pomalku tolerantni ama pa se ima granica. ako negovite ili moite se resat da mi izlezat vo presret i da mi go pucuvaat deteto na 2h toa ne znaci posle 2 nedeli da gi slusam kako tie mi go cuvale deteto. pa neka kazat od pocetok ne moze. ke si najdam zena ke se snajdam. ama ne e taka vo pogolem broj od familiite i zatoa kaj nas e kosmar da se zivee vo zaednica.
bidejki sega site odime na rabota nacinot na zivot ni e mnogu porazlicen od sto bil nivniot na nasi godini. tie toa ne go razbiraat im smeta. i ete ti kavgi i toa e sekoj den
eden smesen primer. koga se porodiv i normalno posle toa pocnaa gosti da doagjaat. niv im bese cudno kako nie rucame vo 17h
pa rucek bilo vo 15h
kako be 15h???? :))) nie sme na rabota toa vreme. ama dojdi pa objasni :)))

klara. -> RE: Живот во заедница - привилегија или "хендикеп"? (7.11.2012 13:59:57)

Во заедница (со моите или неговите родители) не би живеела (доколку можам да бирам) за ниедни пари и предности на овој свет!!!
Јас сум го избрала сопругот за сопатник, а не сите пропратни.
Секако, проблемот во Македонија е тоа што не секогаш се има можност за такво нешто.
Доколку само дискутираме на темата дали тоа е привилегија или хендикеп, без притоа да навлегуваме во тоа кој и колку може да си дозволи- ХЕНДИКЕП и тоа огромен.
Не мислам дека е здраво за едно младо семејство, кое е на почетокот на создавање критериуми и начини за решавање на проблемите, да живее во заедница. Она што секако можам да го забележам(барем од искуството на мои блиски) е дека мажите често посегнуваат по зборовите ''''''''''''''''''''''''''''''''ако не ти чини- оди си''''''''''''''''''''''''''''''''.
Разбирам дека тоа од една страна е немоќ да се одговори на предизвикот на начин кој е очекуван, но се повеќе мислам дека станува збор за тоа дека мажите се чувствуваат послободни кога живеат со нивните родители (читај мајки!). Ако требало детето да се носи на лекар, а тој не може да стигне (работа имал многу)- епа ете ја мајка ми оди со неа, ако се одело на пазар(пак имал обврски)- пак ете ја мајка ми, ако бараш помош од него по дома( па аман две жени сте, мајка ми ќе ти помогне со се... средување, чување деца, бањање...). Не сум баш убедена дека тие сакаат са ''''''''''''''''''''''''''''''''решат'''''''''''''''''''''''''''''''' од една ваква удобност!
Ние живееме сами и се сами правиме- двајцата подеднакво, нема кој да го замени, тој ми е сопруг и тоа е негово место и улога не сакам никакво уфрлување од страна.
Во некоја од другите теми сретнав едно вакво слично размислување (не знам точно од кој член) и во целост се согласувам.

Страница: <<   < Претходна страница  1 [2] 3   Следна страница >   >>