RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 8:47:17)

Ana mari ,prolivot e propraten so grcevi ( bas onakvi kako porodilnite)
Neli i caevi( za proteruvanje )  i cepcina ne se preporacuvaat vo bremenost za da ne predizvikaat grcevi..Takada jas mislam deka grcevite se slicni-skoro  isti...
Inaku jas bev utrov za brisevi od anus i vagina....
I koga me pogledna doktorot odma rece - imame candida ( ne bil dzabe sekretot i pecenjeto) mI dade canesten 3  ( dva pati nedelno) i me upati nedelava na GAK na CTG i na razgovor so mojot doktor od tamu....

Luci -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 8:52:10)

Miana зошто брис од анус???
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Inaku jas bev utrov za brisevi od anus i vagina....

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 8:57:34)

neznam da ti kazam pravo...Doktorot sami mi rece uste koga se kaciv - sega ke zimame i od anus i od vagina znaes?Jas go gledam i vikam - kako treba -taka doktore...Vika DA treba i mi kaza nekoja kratenka Zaradi nekoja bakterija sto bila mnogu vazna za bebeto......Nesto novo valjda..Eve i drugive majki neka pisat-imam citano deka im zimale...

Cooper -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 9:04:27)

ana mari ne sakav da te isplasam..no ako ne odish redovno vo wc moze da e i debeloto crevo..jas pred edna nedela imav silna bolka vo dolniot del na stomakot...tolku me bolese silno sto povrativ 2 pati i uspeav da legnam vo wc..nemozev ni do krevetot da stasam..i za 30" mi pomina.otidov na ginekolog i mi kaza deka mi e od crevoto..matkata ne bolela taka i mi ja objasni bolkata od matkata.
ti kako si deneska ti pomina li?

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 9:12:32)

dobro utro i od mene

Uste edna vecer bez spienje....ako se sobere vkupno 3 saati sum spiena na rati :-)))

imav uzasna bolka vo stomakot i grcevi cela nokj

pa eve za kratko treba da izlezam imam zakazano prvo kaj ginekologot pa na klinika

eve bas sega se oblekuvav i gledam stomakov tvrd kamen...okolu pupaceto mi e mnogu modro i tamu mnoguuu me boli

imav proliv sega zapek...koj znae sto e rabotava i + povrakjanjevo sega na kraj me ubi

mi naplati za toa sto ne povrakjav vo prethodnite meseci

e pa so Gospod napred i da vidime kako ke trgne nedelava

P.S curki moi vi posakuvam ubav den, pomalku bolki povekje srekjni migovi i prekrasna sonceva nedela

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 9:14:12)

I mene mi e modro pupaceto [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ajde so lesno neka ti e ..Nedelava site ke ja posetime GAK izgleda [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Pisi kako  ke pomines

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 9:15:19)

falaaa

se citame malkuuu podocna

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 10:19:52)

Ajde i od mene zdravo! Ivonicka me primija radi skraten cerviks i naponi i kontrakcii vo dolniot del od stomakot. Ajde so lesno na site, jas cekam brisevi pa ke vidime sto kako:) pozdravcinja!!!

kremco -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:01:55)

Ikana se isplasi li? kakvi ti bea naponite? bea predzvikani ili onaka sami od sebe spontani? sto ti rekoa ? mislam deka ne e strasno i da se porodis,sto velat ima li sansi? samo ne se plasi ok? imas podrska od site nas....

Doroteadj isto mislam deka e nesto digestivno deka e nekoj problem predizvikan od zapekot,vidi pa javi ni...

Miana pa ti neli vekje vadese brisevi?[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] jas kje cekam slednata nedela da vlezam vo 35ta pa da se izdepiliram kaj kozmeticarkata,pa bris,krvna slika,ginekoloski pregled i se komplet...Se mislam dali da odam vo Ina,sto mi velis ti?brisevi kje vadam kaj  maticniot i pregled kje napravam kaj nego,da ne idam dzabe vamu da plakjam za istoto,ma da ima podobra oprema i poprecizno e,nema potreba kje odam nekade vo 38-39 ned ili pak ic da ne odam vekje vo Ina,cd si zemav..Samo vo re-medika vo 38-39 da otidam i poslednite ctg pregledi tamu da gi pravam..

Jas eve deneska se spremam ke prosetame so maz mi,maloto prvo kje go nosime kaj maticnata,nastinat e,pa kje go ostavam kaj majka mi i kje odime po nesto sto fali da zememe ..
Nokjeska spiev odlicno..

Fiao -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:08:28)

Dobar den! Eve me mene, samo sto se javiv da prasam za rezultatite od brisevite, mi rekoa deka se e dobro osven sto pozitivna mi e streptokokata i navodno ke treba da odam do kaj doktorkata da mi prepise terapija. Ja imal li nekoj drug ovaa bakterija i sto primavte ako ste ja imale od terapija?

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:18:42)

Ne be kremco,duri denes pravev brisevi....
Mislam deka nema potreba da odis veke vo INa a osobeno sto ke odis vo remedika i sigurno ke te gledaaat  so ubava oprema..takada nemoj da frlas pari bez vrska...Jas polseden pat pravev eho vo 31 va nedela,denes sum 35 ta,gi pravev brisevite i treba da se javam kaj doktorot sto mi e na GAK da me vidi ovaa nedela i na eho i na ctg .....Sega se mislam koe vreme da mu se javam .... [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:34:00)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao

Dobar den! Eve me mene, samo sto se javiv da prasam za rezultatite od brisevite, mi rekoa deka se e dobro osven sto pozitivna mi e streptokokata i navodno ke treba da odam do kaj doktorkata da mi prepise terapija. Ja imal li nekoj drug ovaa bakterija i sto primavte ako ste ja imale od terapija?

Dobar den! Eden od retkite denovi koga dobro se naspivam, ke go iskoristam za ucenje! Samo koga se naspivam dobro mi odi ucenjevo, a retko koga se naspivam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Fiao, jas denes ke gi zemam rezultatite od brisevite, ne sum imala do sega ama edna drugarka ja imase streptokoka B, valjda zborime za istata. Nisto strasno, ke treba da ja lecis i imas vreme da ja izlecis do poroduvanje- ona stopati ja izleci pa i se povtoruva, mn e dosadna. Znam deka piese nekoi antibiotici i piese uvin caj i caj od brusnica i jadese suva brusnica. Inaku ne e strasna ama e dosadna. Na primer ona ja imase pred da zabremeni, vo tekot na cela bremenost, ke ja izleci, pa pak i se pojavuvase. Se porodi skoro i ja imase za vreme poragjajot, zosto i se povtori i nemase vreme da ja leci. I nikomu nisto, mislam deka na bebeto mu davat terapija ako ja imas vo momentot na poroduvanje. Sega ne me fakjaj za zbor, na nejzinoto bebce mu davaa terapija ama ne znam dali za streptokokata ili za drugata bakterija (osven streptokoka imase i uste nesto)

Fiao -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:46:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao

Dobar den! Eden od retkite denovi koga dobro se naspivam, ke go iskoristam za ucenje! Samo koga se naspivam dobro mi odi ucenjevo, a retko koga se naspivam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Fiao, jas denes ke gi zemam rezultatite od brisevite, ne sum imala do sega ama edna drugarka ja imase streptokoka B, valjda zborime za istata. Nisto strasno, ke treba da ja lecis i imas vreme da ja izlecis do poroduvanje- ona stopati ja izleci pa i se povtoruva, mn e dosadna. Znam deka piese nekoi antibiotici i piese uvin caj i caj od brusnica i jadese suva brusnica. Inaku ne e strasna ama e dosadna. Na primer ona ja imase pred da zabremeni, vo tekot na cela bremenost, ke ja izleci, pa pak i se pojavuvase. Se porodi skoro i ja imase za vreme poragjajot, zosto i se povtori i nemase vreme da ja leci. I nikomu nisto, mislam deka na bebeto mu davat terapija ako ja imas vo momentot na poroduvanje. Sega ne me fakjaj za zbor, na nejzinoto bebce mu davaa terapija ama ne znam dali za streptokokata ili za drugata bakterija (osven streptokoka imase i uste nesto)

Hmm i mene taka mi rekoa deka ne e mnogu strasna, ama site vakvi bakterii se dosadni zosto mnogu tesko covek da gi iskoreni, osobeno vo bremenost koga e preporaclivo da se izbegnuvaat antibiotici. Jas ke odam denes do kaj maticnata pa ke vidim sto terapija ke mi prepise. Vo sekoj slucaj ti blagodaram na brziot odgovor Mrs. Tinka [sm=smiley1.gif]

ivoni4ka -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:47:53)

ikana jas go znaev tvojot problem so skraten cervix ama i kontrakcii li dobi?
lele i sto ti kazaa ke ja iznosis li bremenosta so princezata do kraj ili e duri sega me fati panika
a kako gi osekakase kontrakciite ?

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:50:17)

hello

eve sme nie nazad...bebuf dobar fala Bogu ..ke si posedi vnatre uste malku ( se nadevame site) a i da se rodi ne e strasno ja gazime 36 ta nedela

e bolkite i zapekot od hemoroidite i + vekje e normalno pocnuvaat i site drugi pred porodilni bolki
a za nespienjeto doktorot vika toplo mleko, b6 ili poudoben krevet so mnogu pernici oklu grbot i nozete koga spieme glavata da bide povisoko od torzoto

inaku pak istoto da jadam hrana bogata so rastitelni vlakna...da pijam voda i ovoj pat mi zabranija banani ( moeto omileno ) i doktorot rece poduenosta moze da e i od kafeto ( jas i rethodno si imav problem so zeludnikot) da jadam pomali obroci povekje pati
sekako i nervozata vlijae na se ova

da vezbam disenje, da se opustam psihicki
i poleka da si ja spremam torbicata za poragjaj [sm=bravo.gif]

Iskreno edvaj cekam
doktorot vika nema potreba od panika 36 stom ja pomines koga i dorime se bi trebalo da bide vo najdobar red
2500 gr i ne e malo bebule

pa so Gospod napred

P.S na onie so ne im e preporacano strogo lezenje ubavo e da pocnat so joga, i vezbi za trudnici
steta sto jas ne smeam [sm=smiley19.gif]

Fiao -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 11:57:48)

ИЗВОРНА ПОРАКА: DoroteaDj

P.S na onie so ne im e preporacano strogo lezenje ubavo e da pocnat so joga, i vezbi za trudnici
steta sto jas ne smeam [sm=smiley19.gif]

Bogami imas pravo DoroteaDj, vreme e jas da im se vratam na vezbite, sekoj den po malkucka, ne e strasno. Uste vednas ke pocnam so vezbite za denes i onaka denes svecno vleguvame vo 9 MESEC! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Ajde ti odmaraj se i bez mnogu grizi se ke bide vo najdobar red so [sm=duda.gif]
Pozz

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 12:02:58)

i da vezbas....znam deka se korisni

jas krevet, lapo top ili iphone...dobra kniga i se nadevam bar uste 1 nedela ke ja zadrzam princezava vnatre pa posle ke se guskameeee

ajde curki so lesno....i vremevo ni e nakloneto sto ubavo sonce samo za da bideme pozitivni i polni so energija

vodickata -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 12:57:07)

dobar deen mamicki kolku ubav den e nadvor milina :)) nie eve uste si se trkalame aber nemame za nadvor :))) Fiao jas ja imam streptokokata maticniot mi dade amoksicilin se nadevam deka se ke e vo red pocnav veke da gi pijam a nemam vreme za pak da pravam brisevi inace taa beakterija mi ja najdova vo bris od anusot sto verovatno e zadolzitelno vo poslednite brisevi ...

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:18:40)

samo 2 brisa se edniot od anus i edniot od vaginata
se pravat pred vlez vo 37 nedela i tokmu poradi streptokoka i slicni bakterii se zema od anusot

prviot pat se 4 brisevi , a vtoriot pat samo 2

obicno terapija se antibiotici i bez griza se ke bide ok

1.Брис од вагина - за патогени бактерии и кандида
2.Брис од cerviks uteri -за патогени бактерии и квасници
3.Брис за chlamydia
4.Брис за mycroplasma и ureaplasma

Вагинален и ректален брисеви се земени во 35 да 37 недели од бременоста да се открие стрептокок од групата Б, бактерии. Иако стрептокок од групата Б може да се присутни во до 30% на сите здрави жени, тоа е главната причина за опасна по живот инфекции кај новороденчињата и, исто така, може да предизвика ментална ретардација, оштетен вид, и губење на слухот. Жените кои тест позитивни се лекуваат со антибиотици, за време на породувањето да го заштити бебето од договорниот инфекцијата на раѓање.

*mika* -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:21:38)

Ubav den i od mene [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Tuku ova so brisevite bas me zbunivte[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Jas bev minatata nedela da mi zemat (denes ke bidat valjda rezulatite) ama ne mi zema od anus, mislam ke oset_ev valjda neli [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
mi zema 5 brisa, i toa:
1-Klamidija
2-ureoplazma i mikroplazma
3-cerviks
4-vagina
5-streptpkoki
Ajde trudnici piset_e, na site li vi zemaa od anus?? bas me zacudivte sega, a maticniot mi e popladne, pa ako ne ke se javam da prasuvam..[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Da bas Dorotea kako sto pisuva, samo sto toj bris za streptokoki jas mislam deka ne mi go zede od anus, za ova prvpat slusam. I dr rece nema potreba od ostanatite, kako klamidija..ureoplazma..i tn, ama na moe insistiranje gi zede ( bev 36ta nedela). Inaku rece deka streptpkokite se bitni, drugoto ne, Znaci nema sansi da go zaboravil [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:32:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: *mika*

Ubav den i od mene [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Tuku ova so brisevite bas me zbunivte[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Jas bev minatata nedela da mi zemat (denes ke bidat valjda rezulatite) ama ne mi zema od anus, mislam ke oset_ev valjda neli [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
mi zema 5 brisa, i toa:
1-Klamidija
2-ureoplazma i mikroplazma
3-cerviks
4-vagina
5-streptpkoki
Ajde trudnici piset_e, na site li vi zemaa od anus?? bas me zacudivte sega, a maticniot mi e popladne, pa ako ne ke se javam da prasuvam..[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Da bas Dorotea kako sto pisuva, samo sto toj bris za streptokoki jas mislam deka ne mi go zede od anus, za ova prvpat slusam. I dr rece nema potreba od ostanatite, kako klamidija..ureoplazma..i tn, ama na moe insistiranje gi zede ( bev 36ta nedela). Inaku rece deka streptpkokite se bitni, drugoto ne, Znaci nema sansi da go zaboravil [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Jas iskreno NE OSETIV koga mi zema bris od anus....Samo mi rece - gotovo...Pa ne ti brca koj znae sto vo zadnikot....[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Mi zema eden od vagina i eden od anus.....Vo vagina osetiv a anus - ne..Sigurno i drugite ne osetile eve neka kazat!!!!

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:39:46)

hahaha me nasmeavte

brcka'' stapce za usi'' u podebela varijanta :-)))
ne go ni brca koj znae kolku zatoa ne se osekja

jas uste pri prvite brisevi si se rasprasav okolu toa koga se zemaat kako sto

i prviot pat bea 4 vtoriot pat samo 2

ne znam , moze e individualno od ginekologot

vazno sto mi kaza mojov doktor vika koga citas statii ne sfakjaj se zdravo i gotovo
ete za streptokokata velat strasna e, retardacii...a mojov vika samo ako ne se tretira so antibiotici navremeno i ako ginekologot e nesposoben togas moze da ima posledici

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:47:42)

i jas ne osetiv dali mi zema od anus ama osetiv edna strasna bolka mi idese da go usmrtam so toa zelezoto hahahah. Mu naglasiv da mi napravi bris za streptokoki a on mi napravi nekoi 4 brisa, a gledam deka treba da se 5. ufff ako me zeznal ...malku se inatime so maticniov zosto znae deka idam i na drugo mesto na pregledi a kaj nego samo koga sakam da gi iskoristam plavite kartoni i stalno nesto me zaebuva :) Denes ke gi zemam rezultatite pa ke vidam.

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:49:29)

ИЗВОРНА ПОРАКА: DoroteaDj

hahaha me nasmeavte

brcka'' stapce za usi'' u podebela varijanta :-)))
ne go ni brca koj znae kolku zatoa ne se osekja

I mene od Remedika mi rece da mi zeme bris samo za streptokoka, zasto mi bea negativni prvite, a ovoj mi zema za se osven za za streptokoka

jas uste pri prvite brisevi si se rasprasav okolu toa koga se zemaat kako sto

i prviot pat bea 4 vtoriot pat samo 2

ne znam , moze e individualno od ginekologot

vazno sto mi kaza mojov doktor vika koga citas statii ne sfakjaj se zdravo i gotovo
ete za streptokokata velat strasna e, retardacii...a mojov vika samo ako ne se tretira so antibiotici navremeno i ako ginekologot e nesposoben togas moze da ima posledici

DoroteaDj -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (14.11.2011 13:51:51)

Mrs.Tinka

znaci sepak e individualno od ginekologot

jas nisto ne naglasiv mojov sam mi kaza sto treba i kako treba + moram da kazam za sekoja sitnica pravevme dopolnitelni naodi..dali urinokultura, pregledce ili sto i da e

ajde good luck tomorrow i na site sto cekaat rezultati..se negativni da bidat..

Страница: <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>