RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 9:06:56)

Inaku jas sum 33 ta nedela od denes [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Kiselinite pocnaa poleka poleka da me napagaat,megutoa so jabolka i k.voda si snemuva..Inaku pocnaa i bolkite se poveke i poveke da mi se javuvaat...Vcera lengav da odmoram preku den i se razbudiv so silni bolki koi od vreme na vreme po malku se smiruvaa no gi imase ( ne bolea tolku jako) se isplasiv bidejki traea poveke od polovina cas a inaku gi imam po 5 min i tolku...Sakav da se javuvam kaj doktorot megutoa ne sakav vednas da panicam...Fala mu na boga pominaa bolkite..Denes ke se javam kaj doktorot od klinika ( znam deka e rano ) no ke mu kazam deka bolkite gi imam pocesto i za onaa vcera sto traese dolgo i me preplasi..se nadevam deka ke me vikne da me stavi na ctg da proverime sto e rabotava...

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 9:08:50)

Vesna od koja nedela pojde na trudnicko? Koge se poaga na trudnicko? Mene so prvata bremenost me pratija pred karj na 8 mi bidejki se psusti bebeto mnogu rano a eve sega me prasuvaat na rabota a neznam da im kazam uste kolku ke doagam...

mila28 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 9:22:55)

Ljubovce Честитки[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] нека е жив, здрав и голем да рстае Андреј[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image]

lili31 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 10:15:24)

ljubovce cestitki za Andrej,neka bide ziv zdrav i golem da porasne,se najubavo[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

lili31 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 10:20:43)

ana mari,da sega sme konacno vo 36 nedela,deneska mi e posleden den na rabota,i se raduvam i malku mi e zal zosto sum naucena da imam obvrska,sto ke pravam ako odime do kraj so terminot,pa neka,ke si odmarame[sm=smiley36.gif]
ej tolku se smeev,i jas mu vikav na mm mnogu sakam da se rodi 11.11.2011 hahahaha pa ke vidime,ako ima nesto komplikacii so carski da se napravi 11.11 (se salam zosto mojot dr sluzbeno patuva od 11 do 14 nadvor od zemjava pa nedaj boze ako se sluci nesto bez nego sto ke pravam jas,samo nego go znam vo GAK)...pozz do site mamicki i trpenie[sm=bravo.gif]

lili31 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 10:50:22)

miana so zakon imas pravo 21 dena pred poragajot da zemas slobodni denovi plus 9 meseci posle,ako sakas moze do kraj da sedis na rabota,ako mozes normalno,pa posle ovie 21 denovi da gi koristis posle poroduvnje,znaci zavisi i kaj rabotis,nie sto sme privatno drugo e[sm=smiley13.gif],jas naprimer vlegov vo 36 nedela i od utre sum slobodna,kaj maticnata otvoriv bolovanje,pa na kraj na mesecot trebalo izvestaj da zemas od kaj maticnata i da nosis kaj fondot.se nadevam deka ti pomagav so info,ako nesto ne ti e jasno prasaj me zosto bas so ovaa rabota se bavime eve 2 nedeli so mm[sm=smiley36.gif]

Fiao -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:00:50)

Aj dobar den na site! Do sega citav sto se sum propustila vikendov, pa eve denes da pisam nesto [sm=smiley1.gif]. Cel vikend so soprugot se iznasetavme i konecno kupivme mislam deka skoro se sto ni treba za pocetok (krevetce, kolicka, dusece, postelina, obleka i sl). Uste ni falat peleni, shamponce i mleko za telo [sm=bravo.gif]. Inaku vcera sveceno ja pustiv prvata masina so bebeskata garderoba i pomina uspesno! [sm=bravo.gif] (fala bogu nisto ne se sobra ili ofarba [sm=jezicek.gif]) Deneska veke mi se suvi i cel den planiram da si peglam (moram da napomenam nikogas ne sum peglala so volkava radost [sm=smiley36.gif]). Inaku staviv pola kapace od onoj omeksivacot na chicco i sosema pristojno mirisaat, onaka bebeski, ne e premnogu jak mirisot.
Eve i jas denes sveceno ja rasitnuvam 34tata nedela i edvaj cekam da dojde slednata, zosto togas imam brisevi zaedno so eho, odnosno poslednoto eho [sm=smiley1.gif]. Cestitki za maliot Andrej i golem da raste!!!

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:14:37)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lili31

miana so zakon imas pravo 21 dena pred poragajot da zemas slobodni denovi plus 9 meseci posle,ako sakas moze do kraj da sedis na rabota,ako mozes normalno,pa posle ovie 21 denovi da gi koristis posle poroduvnje,znaci zavisi i kaj rabotis,nie sto sme privatno drugo e[sm=smiley13.gif] ,jas naprimer vlegov vo 36 nedela i od utre sum slobodna,kaj maticnata otvoriv bolovanje,pa na kraj na mesecot trebalo izvestaj da zemas od kaj maticnata i da nosis kaj fondot.se nadevam deka ti pomagav so info,ako nesto ne ti e jasno prasaj me zosto bas so ovaa rabota se bavime eve 2 nedeli so mm[sm=smiley36.gif]
Lilii fala ti mnogu...Me interesira uste nesto.....Ova so fondot - kaj tebe na rabota od finansii ne se grizat za ovie raboti? Sto se treba da odnesam jas vo fondot ili treba da gi odnesam kaj nas vo s-kovodtsvo pa tie da brkaat rabota???? Ova ne mi e jasno...I ne mi e bas asno so ovie 21 den sto gi kazuvas...

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:24:28)

miana, rabotata so fondot si ja brkaat od kaj tebe od rabota, ti samo treba da im odneses dok. otvoreno treudnicko boleduvanje od mat ginekolog, a oni od finansiskiot oddel od kaj tebe od rab si racunnaat prosek na tvojata plata (za 12 meseci) i si gi popolnuvaat nekoi obrasci. ako [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] go prijavuvas da bide na tebe osiguran treba da sredis i so zdravstvenite kniski (iso toa od kaj tebe od rab go sreduvaat) samo ti treba da im odnesis izvod od kniga na rodeni za[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image], blanko zdr.kniska, kopija od tvoja zdr. kniska, kopija od tvoja transakciska smetka i mala slika od [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]. Mislam deka toa e se odprilika.

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:28:35)

mamicki neznaev kade da go postavam ova prasanje pa aj tuka, ako ne e za tuka slobodno premestete kade treba.

Kolku sto razbrav nekoi opstini davale ednokratna pomos za novorodencinja (sumat razlicna vo zavisnost od opstinata) pa sakav da prasam ako nekoja imala iskustvo so ova da pisi so dok treba da se podnesat i kade. jas sum pod opstina karpos.
pozdrav

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:35:53)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

mamicki neznaev kade da go postavam ova prasanje pa aj tuka, ako ne e za tuka slobodno premestete kade treba.

Kolku sto razbrav nekoi opstini davale ednokratna pomos za novorodencinja (sumat razlicna vo zavisnost od opstinata) pa sakav da prasam ako nekoja imala iskustvo so ova da pisi so dok treba da se podnesat i kade. jas sum pod opstina karpos.
pozdrav

centar davaat i paketcinja za se sto ti treba od pocetok...Sit edavaat ednokratna paricna pomos ama za da ja dobies treb ada se ubies od trcanje ( jas taka znam ) inaku fala za odgovorto ( i jas taka znam ) ama nekade sega citav deka ima nov zakon - zenite ke mozele sami da podnesuvaat dokumenti ( demek za da ne cekale od rabota ) a mene i ne mi odgovara toa..Kako mozam jas so malo bebe da trcam po papirologija????Sega ke se javam kaj nas u finansii i ke gi pognjavam na ova pole

AnnaMolly RR -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:37:54)

Ванеса, ТУКА можеш да прочиташ за еднократна помош за новороденчиња.

mamicka77 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 11:45:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

pozdrav

vanessa jas gi podnesov vo socijalno ke odes i ke si prasas po detalno inaku ne sum od sk

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 12:16:13)

Ajde sreken ponedelnik na site!!! Fiao na kolku stepeni perese?? Mene me uplasija malku vikendov so muabet deka bi mozela predvremeno da se porodam bidejki imam operacija na grloto na matkata...sega sum 30 nedela...aj zdravje ke vidime, megjutoa ne me stavile nitu da miruvam, samo mi rekoa da ne se debeleam i da vnimavam sto jadam...

vanessa30 -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 12:52:55)

Toa od socijalno e edno, no nekoi i od opstinite davale. Barem za Karpos imam cueno deka davaat paricna pomos.

*mika* -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 13:05:46)

Ajde nekoj po informiran neka pise za ova so paricniot nadomestok kako ide?? Sto se e potrebno od dokumenti, kade se podnesuvaat, i koja opstina kolku dava plus nadomestok[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ili barem link neka dade. Toa sto e  objasneto na RR jas nisto ne razbiram...[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 13:15:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Ванеса, ТУКА можеш да прочиташ за еднократна помош за новороденчиња.

Eve vi gore link kaj sto pisuva TUKA
AnnaMolly RR vi ima prateno za detalno da procitate za nadomestokot

Fiao -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 13:23:13)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Ajde sreken ponedelnik na site!!! Fiao na kolku stepeni perese?? Mene me uplasija malku vikendov so muabet deka bi mozela predvremeno da se porodam bidejki imam operacija na grloto na matkata...sega sum 30 nedela...aj zdravje ke vidime, megjutoa ne me stavile nitu da miruvam, samo mi rekoa da ne se debeleam i da vnimavam sto jadam...

Ikana, jas gi selektirav alistencata, ovaa tura sto ja perev site bea pamucni i svetli pa gi ukljuciv na 60 Cso tecen detergent i pola kapace omeksivac. A eve sega pustiv uste edna tura, plisanki alista kako za odozgora, sareni i niv gi pustiv po deklaracijata na 40C, cekam da zavrsi masinata, da vidam sto sum napravila [sm=smiley36.gif].
Okolu ova so paricniot nadomest i mene nisto ne mi e jasno i jas se vodam pod karpos, edna moja drugarka koga se porodi so prvoto isto od karpos mislam deka i dadoa okolu 15 000, a toa za od socijalno ako nesto plus davaat pojma neam... Inaku istata ona sega se porodi pred 2 nedeli so vtoro, pa bas ke zboram da vidam najnovi informacii dali ona znae sto i kako... stom doznaam nesto ke vi pisam.

P.S. Samo znam deka vo opstinite vo pomal natalitet sumite se pogolemi, nacuv deka nekade dostigaat i do 1000 eur.

vodickata -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 13:26:04)

Toa sto e  objasneto na RR jas nisto ne razbiram...

[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif] potpis [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

ana mari -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 16:33:33)

epa lili31 i jas ne idam na rab doma se namestiv srediv i sega cekam da izleze bebusov epten mi e dosadno samo na net kisnam [sm=smiley13.gif] aj ke se druzimi po4esto ehheheh pa nema da ni bide dosadno sto sme doma[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

arh_diz -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 16:47:31)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vodickata

Toa sto e  objasneto na RR jas nisto ne razbiram...

[sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif] potpis [sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif]

A sto potocno nerazbirate

bobika -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 17:08:21)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Zivka*

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao

Dobro utro i od mene! Denovie od sto ubavo spijam pravo da vi kazam denes kvalitetno sum se uspala, vo 11 stanav [sm=smiley36.gif].
Inaku jas znam deka isto i vo Slovacka na decata im davaat po dve iminja, ama vtoroto, na primer ako deteto e masko, e imeto na tatkoto. Nez dali toa e taka i vo polska... Iako oni vo upotreba go imaat samo prvoto ime, vtoroto samo go potpisuvaat na dokumenti i go koristat oficijalno.
Vo sekoj slucaj i mene samo Kaja mi e najubavo [sm=smiley1.gif]
Pozdrav!

Ne ovde vo polska nemora da znaci deka vtoroto ime mora da e na tatkoto imeto,tuku si stavas kakvo sakas,i da ednoto ime normalno se koristi no moze da si biras koe sakas ,na primer svekrva mi e poljakinja i ona ima 2 iminja Marija Beata,site sto ja znaat ja vikaat po vtoroto ime Beata,samo koga odi vo banka ili vo nekoja ustanova mora prvoto ime da si go kaze kako sto i e vo dokumneite [sm=smiley4.gif]
kako i da e mm mislam deka e resen veke i deka ke bide Kaja Arianna :)
ubav den na site

Mene iskreno poveke mi se dopadja Kaja Laura, ama sekoj so svojot vkus (samo Laura da se izgovara Laura a ne Lora, kako sto sum slusnala nekade). I jas ziveam vo stranstvo, potocno komsiki sme, jas sum vo Ceska i ovde imeto Kaja doadja od Karolina. A od polskite iminja isto mi se svidja i Kasia, samo vo mojata familija toa ime ne projde[sm=smiley13.gif]
Inaku spored ultrazvukot cekame masko, ama moze da se sluci i zensko da ispadne, neli? Nie seuste nemame predlog za zensko ime a morame da go smislime, posto vo bolnica se popolnuva formular za ime na deteto - mora da bide varijanta i za masko i za zensko uste pred da se rodi bebeto. Pa dajte mi nekoj predlog za zensko ime, preferiram pointernacionalni iminja, koi sto sekade proadjaat i lesno se izgovaraat. Veke vleguvam vo 36 nedela, pa pobrzajte[sm=smiley36.gif] fala i pozdrav

ana mari -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 18:00:02)

zenski pomagajte gi dobivme iminja i sega ne znaeme za koe da se odlu4ime sto mislite vie koe e poubavo LARA ili MERI

*mika* -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 20:20:56)

Archi_diz, jas licno ne razbiram koja e sumata sto bi ja dobila i kako da ja presmetam od toa sto e tamu na linkot dadeno :

• 25% од основицата, за подносител на барање за остварување на право, чиј просечен месечен приход на семејството изнесува над 50% до 150% од основицата;

• 15% повеќе од износот утврден во алинеја 1 од овој став, за подносител на барање чиј просечен месечен приход на семејството изнесува под 50% од основицата;

• 70% помалку од износот утврден во алинеја 1 од овој став, за подносител на барање чиј просечен месечен приход на семејството изнесува над 150% од основицата и 

• 95% помалку од износот утврден во алинеја 1 од овој став, за подносител на барање чиј просечен месечен приход на семејството изнесува над 200% од основицата.I ne razbiram dali od edno mesto se zemaat parite (samo od opstinata kade ke zivee bebeto) ili del se zimaat od opstinata a del od ministerstvo za trud i socijala?? kade da se obratam i da podnesam dokumnti koga ke se porodam?

• vesnab -> RE: Трудници во третото тромесечје III - од 27. до 40. недела (31.10.2011 20:34:34)

miana, jas bev 12 dena na obicno boleduvanje, od utre, 1 noemvri sum na trudnicko boleduvanje a kraen termin mi e 20 noemvri, a trudnicko 21 den pred termin ne e tocno, zakonski e da zemesh trudnickoiako  28 dena pred termin no ako mozesh da idesh malku povekje na rabota ( iako ne veruvam, teshko e na kraj )kje sedish povekje doma :).jas na primer sum od 1 noemvri, znaci 9 meseca do 1 avgust, i od denot koga si na trudnicko plata kje primash od socijalno ne od rabotodavec. Moja preporaka ti e da si zemesh 2 nedeli obicno boleduvanje od maticen doktor, pa 2-3 dena da idesh na rab, ili spoj do vikend ( zoshto boleduvanjeto se racuna kalendarski, ne rabotni denovi ) i sabota i nedela  spoj gi, ponedelnik na trudnicko. taka napraviv jas :)...se nadevam me rabra, ako neshto ne ti e jasno pisi mi i vo privatna poraka, ne e problem kje ti objasnam...pozz***

a inace nishto od poragajot denes :) nema bolki, nema da se rodi sin mi denes :( iako strashno me boli kicmata od vcera :( vas ve boli mamicki ??? normalno e toa ???

Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>