RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 13:11:12)

Nema vrska tvojata licna karta..eve ima komsika se porodi i deteno ima godina dena - ona nema smeneto prezime seuste...
Licno za tebe treba da si smenis a inaku nema da  ti smeni nisto vo izvodot na bebeto..Tatkoto odi i go prijavuva bebeto i verojatno nosi vencanica i od taa gi gledaat podatocite- ne se sekiraj

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 13:23:52)

Zenski fala mnogu!!! Mojava situacija e takva sto ne rabotam pa se vodam na maz mi za zdravstveno, a toa go sredivme preku negovata firma, so vencanica neli vo fond za zdravstvo itn..taka da toa e reseno...me interesirase cisto da ne imam nekoj problem od praven aspekt za zdravstveno osiguruvanje za bebeto, ama verovatno i toa ke se vodi kaj tatko mu...FALA MIANA I VESNAB[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 13:31:06)

Mazot go prijavuva bebeto najprvo vo Televizija kade sto se vadat izvodi ,si ima poseben salter..Tamu rasprasajte se sto treb ada odnese i kaj niv se nosi potvrda od bolnica deka se rodilo bebeto i vencanica a moze i licna karta ama nema da mu pravat problem bidejki vo vencanicata pisuva ti kako ke se prezivas...Inaku posle toa - toj ke dobie izvod za bebeto i so izvodot,so vencanicata ,so ZO obrazec od rabota i so nova zdravstvena kniska za bebeto - popolneta ke odi vo socijalno na salter za da go prijavi na negovo ime za d amoze da gi koristi negovite plavi kartoni..Inaku vo Televizija kaj sto se prijavuva bebeto ke treba da go kaze i imeto koe ste go resile - za bebeto..Eve ova ti e se sigurno i provereno [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 13:37:07)

Receno, storeno!!! Fala Miana!!! Lupnav glupost prethodno, rabotam i jas megjutoa honorarno, a sega od doma bidejki ne mozam da patuvam po konferencii itn, sakav da kazam ne sum prijavena kako vrabotena, a od agencija me izbrisaa od evidencija posto ispustiv rok za prijavuvanje...mi se losese togas epten i ne otidov, so drugi zborovi frka hahah pa ajde mm me prijavi kaj nego..i konecno zavrsivme rabota..e zatoa se prasuvav za bebeto, da ne zeznam rabota pak ko sto zeznav za sebe...Fala vo sekoj slucaj za infoto!!! Ajde neka doaga terminov vise [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 14:05:34)

E koga ti e terminot ???? 

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 15:58:29)

od 7 do 12 januari..znaci 12 mi e kraen...imam vreme, 27 nedeli sum [sm=smiley36.gif]

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 17:17:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Ej mamicki..Jas pak so drug problem [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Mnogu me cesa stomakot,gledam deka mi se isfrlil so sitni bubulicki..Neznam dali e toa predznak deka ke puka ili pak mi se pojavile od nesto drugo...?So sto da gi mackam znaete li ?Lele ako se strii - ke puknam..Pa dosta mi e od prvata bremenost....

Miana..mene mi se sluci istoto..i mi prepishaat PANTEXOL LOSION - SPREJ..znachi ne mas ne krema..losion..za 3 dena bev cicka nova [sm=smiley36.gif]

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 17:18:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Anonimen

Ne mozam da najdam tema za poroduvanje so provokacii, pa ako moze da me upatite, ili da spodelite iskustvo posto najverojatno taka ke me poragjaat ako ne me fatat spontani bolki vo narednive dva dena. 

Anonimen...ja se porodiv so provokaci..ama imav epiduralna i nishto ama bas nishto ne osetiv...kaj kje se poragjas?

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 17:20:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Da ne znaete slucajno dali e zadolzitelno da si ja smenam licnata karta (iako imam nova) bidejki seuste mi e so mominskoto prezime, i dali ke imam problem nesto za izvodot za bebeto ako mi ostane so mominskoto? Fala :)

Jok..nema potreba..ja sum uste na site dokumenti so mominsko prezime...a izvadivme i izvod i knishka, a gi podnesov i site dokumenti vo socijalno

Anonimen -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 17:31:32)

Vo Sistina, taka da i jas najverojatno ke baram epidural. Me interesirase dali e stetno za bebeto, mada mislam poubavo da probam so provokacija otkolku direktno na carski. Ako mozes na kratko objasni mi ja celata postapka da znam sto me ceka :))

mama_934 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 20:29:26)

sakam da prasam kakva boja treba da bidat brdavicite vo ovoj period od bremenosta jas sum 31 nedela i imam fleki so temna boja

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 21:21:24)

Vo Sistina, taka da i jas najverojatno ke baram epidural. Me interesirase dali e stetno za bebeto, mada mislam poubavo da probam so provokacija otkolku direktno na carski. Ako mozes na kratko objasni mi ja celata postapka da znam sto me ceka :))

Vaka..ja prvicno so doktor bev dogovorena prirodno..i si pocna procedura...rano sabajle vo 8h prvo mi stavija vaginalno tableta..za da pocnam poleka da se otvaram..potoa uklucija infuzija i provokacii..nekade okolu 12h mi ja stavija epiduralnata ( nema ama bas nikakov rizik za bebe bidejki kolicinata koja stignuva do nego e neznacitelna) i pocnav da si se otvaram regularno, poleka bez nikakvi bolki..mi go puknaa i vodenjakot ( nishto ne osekjas) da potenciram nishto ne ti e zdraveno znachi se si e normalno samo bolku ne osekjas...taka teras i na poragjaj znachi nemas bolki ( ili imas ama se izdrzlivi) a naponite gi osekjas posekako..e sega ja zavrsiv carski zasto bebe se zaglavi visoko gore ama t oa nishto strasno..oporavuvanjeto mi bese potesko.
se nadevam malku ti pomognav

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 21:23:35)

i mene mi bea takvi..mi se zgolemi kafeaviot del..areolata

ana mari -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 21:52:30)

ajde mamicki otidov da spijam... ubavo da spiete utre ne ceka nov den[sm=nosecka.gif]

Anicka82 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 21:58:27)

Fala mnogu na odgovorot, se nadevam deka se ke pomine vo red bidejki moeto bebence e dosta spusteno dole, samo ne dobivam kontrakcii. Vo sekoj slucaj ke vidime za 1-2 dena :)

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 21:59:29)

I jas bev so provokacii i so epiduralna. Ne se sekiraj, ne e nisto stetna ni za tebe ni za bebeto, a i vo sistina veke imaat dovolno iskustvo.
Kaj mene pukna vodenjakot bez nikakvi kontrakcii, nikakvo otvaranje, nisto. Me primija vo 3 saat sabajle i me cekaa do sabajleto do kaj 8-9:00, ne se otvarav nikako, nemav kontrakcii, i togas me stavija na boks, mi stavija epiduralna i provokacii. Ne deka ne se oseka bolka, no sigurno e mnogu pomala otkolku bez anestezija. Konecno se porodiv vo 12:30h. nemase potreba od carski, provokaciite prodeluvaa.
So sreka.
P.s. Koga ti e termin?

Ljubovce -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 23:07:26)

Jas sega so druga maka,mi izlagaat hemoroidi....lele kazuvajte nekoj priroden lek za ova,stolicata me pukna vo cela bremenost...veke sum 36 nedela i eve sega mi izlgaat ne mi se veruva...
A ne mi teknuva koja mamicka pisuvase za alergijata na stomak,mene istoto mi se sluci so sanosan krema protiv strii,jas preku nok se nafrlav na celiot stomak i toa mnogu sitni,i mnogu me cesase,epten ne prijatno cuvstvo,d-r mi rece deka mi e od kremata i od togas samo so pavloviceva se mackam potocno se banjam vo pavlovoceva :-))) i nemam nikakva maka...
[sm=smiley1.gif]

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (12.10.2011 23:36:16)

E Ljubovce, jas imam lek za tebe :))) I jas se iznamaciv so tvrda stolica i hemoroidi. Lekot e mn efikasen. Navecer vo casa ke potopis 6 suvi slivi (ima vo Tinex na kilo) vo zovriena voda. Neka stoi taka do sabajle. KOga ke stanes sabajle na gladno ispij ja vodata a posle izedi gi slivite. Toa ja regulira stolicata a so toa i hemoroidite. Sekoj den mi e ritual toa, epten pomaga. Bas sega trgnav da stava voda da se topli :)))) Pozz

vesnab -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 8:26:56)

mamickiii, edno prasanje do vas :P 35 nedela sum, na poslednite brisevi shto gi zimaat mi najdoa nekoja infekcija i kandida [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image] neznam od kaj sega toa, pred bremenost nikogash ne mi se pojavilo nesto no ete sega za maler [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image], mi kazaa deka ne e strashno za plodot no treba da se lekuva i mi prepisaa 10 apcinja PANCEF i 6 vaginalni POLYGYNAX.....vekje po 3 imam iskoristeno, no od ovie vaginalnite imam neshto kako zgolemen sekret, neznam kako da go opisam ( zolto, odvratno ) nasabajle cel dolen vesh mi e lom, neznam dali toa e taka deka vnatreshno se cisti infekcijata, ili ... ??? poima nemam, ve molam ako nekoja ima slicno iskustvo neka pise dali isto i se slucuva so zgolemeniot sekret ( taka da go nareceme )
Fala, ubav den i nazdravje [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/kava.gif[/image]

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 9:45:33)

Vesnab ako posle tabletata odma ti istekuva'znañi deka tabletata se topi i normalno e.,Koga stavas tableta stavaj i sekoj dnevna uloska,a dokolku ne e odma posle tabletata mozno e od niv da ti e  toa..Jas koga mu rekov na doktorot deka mi tece vodicka mi gi prepisa NEOPENOTRAN forte,a veke gi imav stavano i od niv me cesase.Koga mu kazav deka me cesa od niv mi rece /:Da ama od niv nema da ti tece vodicka i mnogu se dobri za vo bremenost..I jas ne se sloziv pak da gi stavam i stavam canesten3.Od canesten3 mi tece pak vodicka..Mislam deka e normalno ne s eplasi..A polyginax gi stavav vo prvata bremenost i mnogu me przea [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] veke ne gi stavam nikogas....
E sega jas sakam da prasam nesto,da gi prasam onie koi bile so epiduralna ili so spinalna...
Mene spinalnata mi ja stavija 1 h pred poragaj i zatoa nemozam da go znam ova koe sakav da ve prasam
Me interesira dali od kako ke vi ja stavat anestezijata osekate dali vi se odi vo wc ili ne??

MMislam deka slusnav deka nekoja zena odkako i ja stavile "napravila"belja bidejki ne ja iscistile prethodno ( zaboravile da i stavat klizma-ili cepce) Neznam na koj forum ili na nekoja porodilna prikazna go citav ova...
Mene mi e od toa strav-da ne se sramam tamu pred doktorite..Koja e postapkata koga e vo prasanje odenjeto vo wc  i anestezijata?

Zivka* -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 9:45:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

mamickiii, edno prasanje do vas :P 35 nedela sum, na poslednite brisevi shto gi zimaat mi najdoa nekoja infekcija i kandida [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image] neznam od kaj sega toa, pred bremenost nikogash ne mi se pojavilo nesto no ete sega za maler [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image], mi kazaa deka ne e strashno za plodot no treba da se lekuva i mi prepisaa 10 apcinja PANCEF i 6 vaginalni POLYGYNAX.....vekje po 3 imam iskoristeno, no od ovie vaginalnite imam neshto kako zgolemen sekret, neznam kako da go opisam ( zolto, odvratno ) nasabajle cel dolen vesh mi e lom, neznam dali toa e taka deka vnatreshno se cisti infekcijata, ili ... ??? poima nemam, ve molam ako nekoja ima slicno iskustvo neka pise dali isto i se slucuva so zgolemeniot sekret ( taka da go nareceme )
Fala, ubav den i nazdravje [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/kava.gif[/image]

Od 4ti okt.koga vi pisav deka me boli glava i mi se kaci pritisokot,od apceto ne mi se namali ,tuku mi stigna do 160/110 i normalno zavrsiv vo bolnica (35nedela bev koga me primija vo bolnica) i duri vcera se vrativ doma... vo 35ta nedela veke imase 2861g i postaveno e so glavata nadolu ,gazeto od desna strana ,nodzinjata na leva strana i samo kloca i se tegne :)))
doktorot mi rece deka super napreduva bebceto [sm=bravo.gif]
vesnab i mene mi najdoa bakterija nekoja vo uterusot i mi kazaa deka e mnogu cesta bakterija,i deka se pojavuva pri kraj na bremenosta ,no ne mi dadoa vaginaleti tuku mi dadoa antibiotic vo vena i zatoa sedev tolku vreme vo bolnica. i normalno mi go nabljuduvaa pritisokot i na ctg me stavaa sekoj den...
me pustija doma so terapija ,da si prodolzam so apcinjata za pritisokot da gi pijam i uste 3 dena da pijam antibiotic.pa podobra sum sega samo sto nemozam da spijam i celata sum ukocena koga treba da stanam za do wc da odam navecer...se me boli
veke sum vo 36ta nedela pa sega koga ke i se izlaga na bebuska moja togas ,veke sum spremna ,samo uste da gi ispeglam na bebuska rabotite i da gi stavam vo torbicka i spremni sme :)))

elenak -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 9:49:50)

vesnab jas vcera gi zavrsiv POLYGYNAX-ot,dosadna e kandidava ama toa e...skoro sekoj ja ima.I mene mi e prvo iskustvo so vaginalni i ne znam mnogu ama valjda e od tabletata toa sto tece.Jas stavam mini vloski za da ne se pravam lom.Eve denes ne se cuvstvuvam taka mokro,se nadevam veke nema da tece pa ke vidime...

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 9:50:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

E sega jas sakam da prasam nesto,da gi prasam onie koi bile so epiduralna ili so spinalna...
Mene spinalnata mi ja stavija 1 h pred poragaj i zatoa nemozam da go znam ova koe sakav da ve prasam
Me interesira dali od kako ke vi ja stavat anestezijata osekate dali vi se odi vo wc ili ne??

MMislam deka slusnav deka nekoja zena odkako i ja stavile "napravila"belja bidejki ne ja iscistile prethodno ( zaboravile da i stavat klizma-ili cepce) Neznam na koj forum ili na nekoja porodilna prikazna go citav ova...
Mene mi e od toa strav-da ne se sramam tamu pred doktorite..Koja e postapkata koga e vo prasanje odenjeto vo wc  i anestezijata?

mene najprvo shto mi napravija bese klizmata odnosno cepce za procistuvanje...odkako kje ti stavat epidural..ne jades i ne pies nishto..taka da po golema ne ti se odi a po mala ja osekjav i si kazav i mi stavija katetar

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 9:56:06)

Ajde i nekoja druga neka mi kaze iskustvo..A toa katetarot e loso cuvsto ili...lele od ova se plasam...

Ljubovce -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 10:00:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka

E Ljubovce, jas imam lek za tebe :))) I jas se iznamaciv so tvrda stolica i hemoroidi. Lekot e mn efikasen. Navecer vo casa ke potopis 6 suvi slivi (ima vo Tinex na kilo) vo zovriena voda. Neka stoi taka do sabajle. KOga ke stanes sabajle na gladno ispij ja vodata a posle izedi gi slivite. Toa ja regulira stolicata a so toa i hemoroidite. Sekoj den mi e ritual toa, epten pomaga. Bas sega trgnav da stava voda da se topli :)))) Pozz

Mrs.Tinka fala ti najmnogu za ovoj sovet,od denes pocnuvam da si gi skratam makite....

Страница: <<   < Претходна страница  88 89 [90] 91 92   Следна страница >   >>