RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 10:29:54)

DOBRO UTRO NA SITE!!! [sm=kava.gif]Za slivite provereno, deluva i toa instantno!!![sm=smiley36.gif]...a za vaginalniot iscedok od vaginaletite e za candidata, posto se topat vnatre i normalno gravitacikata si go pravi svoeto...uloski i resen problem!!! Jas koristam nistatin vaginaleti i ne sum imala nikakva reakcija fala bogu [sm=smiley1.gif]
vcera prv pat imav kontrakcija uf kako mi se zategna meseto hihihi ama lazna bese [sm=smiley36.gif]

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 10:34:48)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
E sega jas sakam da prasam nesto,da gi prasam onie koi bile so epiduralna ili so spinalna...
Mene spinalnata mi ja stavija 1 h pred poragaj i zatoa nemozam da go znam ova koe sakav da ve prasam
Me interesira dali od kako ke vi ja stavat anestezijata osekate dali vi se odi vo wc ili ne??

Miana, postapkata e prvo da te procistat, pa posle anestezija. Mene mi stavija klizma uste dodeka lezev vo soba, sabajle okolu 7-8:00h, se procistiv ubavo, pa me cekaa da vidat dali ke pocnam da se otvaram, okolu 9:30h me stavija na boks i togas mi stavija epiduralna anestezija. Posle toa ne osekav nikakvi nagoni ni za mala ni za golema nuzda. Pretpostavuvam deka se iskoci od mene prethodno. Uostalom toa treba da ti bide najmala griza [sm=smiley36.gif] i da napravis nekoja belja, nema da bides ni prva ni posledna, mislis doktorite ne znaat kako izgleda toa?! [sm=smiley36.gif]

arh_diz -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 11:07:11)

[
E sega jas sakam da prasam nesto,da gi prasam onie koi bile so epiduralna ili so spinalna...
Mene spinalnata mi ja stavija 1 h pred poragaj i zatoa nemozam da go znam ova koe sakav da ve prasam
Me interesira dali od kako ke vi ja stavat anestezijata osekate dali vi se odi vo wc ili ne??

miana mislam deka si greska nemoze spinalna da ti stavat tolku rano bidejki taa e so ogranicen rok ( odnosno trae nekade 30minuti mislam dodeka tece poragajot) dodeka epiduralnata e so katetar i taa trae podolgo barem jas taka mislam
jas se poragav so spinalna mi ja stavija koga vlegov vo sala da se poragam i posle nekolku minuti pocna poragajot

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 11:22:09)

Ne e greska-znam sto mi stavija i koga mi stavija
Cela nok rikav od bolki ne me reckaa i sabajleto koga mi dojde vrskata mi stavija provokacija i spinalna koja traese pola saat-saat i koga pocnaa bolkite me stavija na boks...Mene mi objasnija deka spinalnata e se do poragaj i posle si imas normalno poroduvanje- kaj mene taka i si bese..mi ja stavija samo za da me smirat malce deka vristev  15 i poveke casa ..Vo meguvreme mi tecese infuzija ( provokacija) i koga mi pocnav da osekam veke se poraga\v - me odnesoa pravo na boks i si gi osekav bolkte  i naponite...10000000% mi stavija spinalna...

kremco -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 14:21:24)

MMislam deka slusnav deka nekoja zena odkako i ja stavile "napravila"belja bidejki ne ja iscistile prethodno ( zaboravile da i stavat klizma-ili cepce) Neznam na koj forum ili na nekoja porodilna prikazna go citav ova...
Mene mi e od toa strav-da ne se sramam tamu pred doktorite..Koja e postapkata koga e vo prasanje odenjeto vo wc i anestezijata?

mene najprvo shto mi napravija bese klizmata odnosno cepce za procistuvanje...odkako kje ti stavat epidural..ne jades i ne pies nishto..taka da po golema ne ti se odi a po mala ja osekjav i si kazav i mi stavija katetar

Miana i jas pominav kako i Andriance,ne e nisto strasno seto toa odi brzo,mislam na kateterizacijata[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Sega jas tebe da te prasam,primam neopenetran mi gi prepisa maticniot,tie oti mu rekov deka imam sekret i miris,bris i urina imam provereno od prethodno zatoa mi gi dade,normalno sega tece,neli vagitorija e toa,dali smeam da imam odnosi? toj nisto ne mi rece..?

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 14:30:26)

Mh za ova neznam sto da ti kazam..zavisi dali i na kolku vreme gi stavas.I mene nisto ne mi kaza,ama jas gi stavav koga imav nekoe crvenilo i pecenje dole i ne mi ni teknuvase na odnosi So niv zaradi crveniloto mackav i belogent....Ako ti e se drugo vo red i ako gi stavas na primer dva pati nedelno ( kako jas) mozes u megu vreme..Jas barav i na mm da mu dade nesto za da ne ispadne deka jas se lecam a od mm pak da me faka istoto..I mu dade na mm krem canesten da se macka 10 veceri po red .I go prasuvam doktorot za odnosi - mi vika : pa vie nemate osnosi,ili imate? Go gledam onaka cudno i vikam: de be doktore pa mladi sme,uste sega ako nemame kako ke terame ponataka [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I on se smee [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] A tebe ne te cesa nisto od neopenotranot? Kaj koj doktor odis? Jas kaj Stamboliev..Toj mi rece deka ovie bile najbezbedno vo bremenost,ama mene me cesaa [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 610 denari mislam deka bea...

kremco -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 14:39:30)

Ne me cesa,ni sega ni prethodno ,samo imav sekret i miris,a sega samo sekret,treba da gi stavam 7 dena od sinokja pocnav,mene mi bese sram da go prasam,nemam cesanje,sto znam kje se strpam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
a sega me zbuni da mu zemam i jas na maz mi nekoj krem? nema da saka[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kremco -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 14:42:50)

Tolku kostaat,dr Lambe Klopcevski,Singelic...Drugata nedela sakam da zakazam kaj doktorkata vo ina da go vidam bebeto cekam da gi isprimam ovie pa uste ednas da se izdepiliram,zamislete nikako vlakna da porasnat mnogu malku imam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sto da pravam sega[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] mesec dena tocno i eden den i ne se za depiliranje..

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 14:45:02)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kremco

Ne me cesa,ni sega ni prethodno ,samo imav sekret i miris,a sega samo sekret,treba da gi stavam 7 dena od sinokja pocnav,mene mi bese sram da go prasam,nemam cesanje,sto znam kje se strpam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
a sega me zbuni da mu zemam i jas na maz mi nekoj krem? nema da saka[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Epa jas toa se nerviram.Po pravilo treba i mazot da se leci..Obicno mazot ja nosi bakterijata a zenata trpi vakvi posledici ( sekreti i sl) i nie se lecime i posle prviot odnos - ajde pak jovo na novo.Zosto da ne saka be? Pa samo se macka navecer pred da legne i gotovo..Jas ne gi stavav tolku cesto-mene do sega d-rot mi nema dadeno nekoi vaginaletki da gi stavam sekoj den...sekogas mi dava vo nedelata po dva pati na primer ili na 10 dena po edna...Ajde pa i ti pa edna nedela -odmori malce hahahhaha[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 14:57:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

[

miana mislam deka si greska nemoze spinalna da ti stavat tolku rano bidejki taa e so ogranicen rok ( odnosno trae nekade 30minuti mislam dodeka tece poragajot) dodeka epiduralnata e so katetar i taa trae podolgo barem jas taka mislam
jas se poragav so spinalna mi ja stavija koga vlegov vo sala da se poragam i posle nekolku minuti pocna poragajot

Miana, i jas se slozuvam so ova, nekolku pati te citam, i mislam deka si nesto zbunka, ili mozebi ne si ti zbunka tuku doktorite nesto te smotale tamu. Spinalnata srcka se stava bas pred poragajot i treba da trae za celo toa vreme.
Vo tvojot slucaj mi lici deka napravile greska i ti ja stavile spinalnata prerano, dejstvoto i pominalo i posle trebalo da ti stavat uste edna ako se uste ne zavrsil poragajot. Ili pa ne ti stavile nisto, samo ti kazale deka ti stavaat anestezija za da te smirat i odma imas placebo efekt (ili kako i da se vikase) [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] A mozno e i ti da ne si ni svesna deka si bila celo vreme pod anestezija ako mislis deka so anestezija ne bi trebalo nisto da osekas. Kontrakciite i naponite gi osekas i so spinalna i so epiduralna, anesteziite se isti, samo vremetraenjeto im e razlicno.

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:06:38)

Ili pa ne ti stavile nisto, samo ti kazale deka ti stavaat anestezija za da te smirat i odma imas placebo efekt (ili kako i da se vikase) user posted image user posted image A mozno e i ti da ne si ni svesna deka si bila celo vreme pod anestezija ako mislis deka so anestezija ne bi trebalo nisto da osekas. Kontrakciite i naponite gi osekas i so spinalna i so epiduralna, anesteziite se isti, samo vre
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

[

Miana, i jas se slozuvam so ova, nekolku pati te citam, i mislam deka si nesto zbunka, ili mozebi ne si ti zbunka tuku doktorite nesto te smotale tamu. Spinalnata srcka se stava bas pred poragajot i treba da trae za celo toa vreme.
Vo tvojot slucaj mi lici deka napravile greska i ti ja stavile spinalnata prerano, dejstvoto i pominalo i posle trebalo da ti stavat uste edna ako se uste ne zavrsil poragajot. Ili pa ne ti stavile nisto, samo ti kazale deka ti stavaat anestezija za da te smirat i odma imas placebo efekt (ili kako i da se vikase) [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] A mozno e i ti da ne si ni svesna deka si bila celo vreme pod anestezija ako mislis deka so anestezija ne bi trebalo nisto da osekas. Kontrakciite i naponite gi osekas i so spinalna i so epiduralna, anesteziite se isti, samo vremetraenjeto im e razlicno.

Eve bas na mojata porodilna prikazna imam pisano..vrskata moja - mu rece na anesteziologot - aj da i stavime spinalna light da se smiri malce...Luge jas nemozev da sednam vo edno mesto - veruvajte...Me namestija i edvaj izdrzav mirna i dodeka mi ja stavaa..Mi ja stvaa pozadi vo rbetot kaj kicmata...100000% gi slusav sto pravea muabet. i vednas ja snema bolkata i ne gi cuvstvuvav ni nozete ,vo meguvreme mi tecese provokacija i takak kako sto lezev me stanaa za da legne druga zena na ctg a jas primav provokacija stoecki..Kako sto stoev mi se povratija bolkite i pocnav da napnuvam-sva sreka imase tuka akuserka me vide i vednas me odnesoa na boks i se porodiv za 10min..Posle toa na slava kaj nasi rodnini bese dojdena i drugata vrska sto mi bese i ja prasav sto e razlikata - i mi objasni. Mi  rece deka spinalnata bila za da spreci bolki do PORAGAJ a na poragaj ti se vrakaat ( ne veruvam deka osoba sto toa go raboti - me laze) .Mozno e vie da ste nesto zbunka..A mene ovaa dilema ke mi se resi so narednoto odenje na doktor..ke go prasam i toa OBAVEZNO za ova.Veke navistina neznam sto da mislam  i sto da baram. Mi stavija nekoja mala doza na spinalna i koga dojdoa bolkite si gi osekav najnormalno..I sega sakam isto..na 20 ti sum na pregled i bas ke mu recam na doktorot da mi gi objasni ovie dve anestezii ili pak eve toe sto odat vo GAK na predavanja i vezbi neka prasaat anesteziolog i neka ni pisat!!!!!!!!

anedespo -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:21:43)

Spored opisanovo mi lici na spinalna. So dejstvo na spinalna ne se ragja, taa e za obezboluvanje, kako ke dava naponi koga ne gi cuvstvuva kontrakciite. Ne zboram za bolkite. So spinalna i da sakas ne mozes da napnes, muskulite se opusteni.

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:24:37)

Ete site si kazuvame razlicno...Moram jas da prasam doktor[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:27:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo

Spored opisanovo mi lici na spinalna. So dejstvo na spinalna ne se ragja, taa e za obezboluvanje, kako ke dava naponi koga ne gi cuvstvuva kontrakciite. Ne zboram za bolkite. So spinalna i da sakas ne mozes da napnes, muskulite se opusteni.

A be luge anestezijata ne se dava za kontrakciite! Anestezijata povrsinski gi umrtvuva nervnite zavrset_oci, mestoto kaj sto ke te secnat, kaj sto ke te sijat, int. Jas bev so epiduralna, pa si gi osekav kontrakciite i napnuvav. Vo sprotivno, Sto ke ti e anestezija ako ne te stiti od najgolemata bolka - samiot cin na poroduvanje?!
Miana, aj ti prasaj si doktor i informiraj ne site, pls! [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
A koga te sieja osekase nesto?

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:33:43)

Осетив и кога ме сецнаа и кога ме шиеа....Се осекав

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:37:41)

Осетив и кога ме сецнаа и кога ме шиеа....Се осекав
.

E pa togas definitivno si bila bez anestezija, zasto ti vikam jas so epidural kontrakcii osekav i se kornev od taa bolka, ama drugo ne osekav, na pr. sirenjeto na karlicata, sienjeto, ranata dva saati otposle...

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:41:26)

А со што сум била????

Natasa981 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:44:38)

Auu kolku se plasam tek sega.. ! Citam i sve mi e konfuzno vo glavava

anedespo -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:47:03)

Еве нешто што најдов. Колку што разбрав од ова, при спинална не си ги чувствуваш нозете, меѓутоа при епидурал треба да си ги чувствуваш, освен ако не го згрешат просторот каде се става иглата , па да настане комплетен блок. Можеби грешам, меѓутоа така го разбирам.Спинална анестезија Спиналната анестезија е централен блок кој настанува при директното дејство на локалниот анестетик внесен по пат на лумбална пункција врз спиналните нерви. Најчесто користен локален анестетик е бупивакаинот. Анестетикот директно се инјектира во субарахноидалниот простор при што предизвикува реверзибилен симпатички блок (вазодилатација на крвните садови), моторен блок (парализа на долните екстремитети) и сензитивен блок (неосетливост на болка). За изведување на спиналната пункција пациентот се поставува во седечка или лежечка позиција со испакнување на ‘рбетниот столб (кифоза) кон анестезиологот. Оваа позиција овозможува максимално отворање на интервертебралните простори. Пункцијата се врши со спинални игли кои се најчесто со дебелина од 23-26 G (Gauge, единица за изразување на дебелината на иглите). Местото на изведување е меѓу L1 и S1, најчесто L3 и L4. Техниката бара строго придржување кон правилата на стерилно работење. Висината на блокот зависи од ширењето на анестетикот во церебро-спиналниот простор. Времетраењето на блокот може да се продолжи со додавање на вазоконстриктори. Времето на фиксација е од 5 до 15 минути. Епидурална анестезија Епидуралната анестезија претставува внесување на локален анестетик во епидуралното пространство. Наоѓа широка примена во хирургијата, акушерството и третманот на болка. Епидуралната анестезија се изведува во сала. Позицијата за изведување е иста како и кај спиналната анестезија. Иглите се подебели и врвот им е закосен нагоре. Најприфатена техника за идентификација на епидуралниот простор е техниката на загуба на резистенција при влегување во епидуралниот простор. Друга техника е т.н. техника на “висечка капка” т.е. кога ќе се навлезе во епидуралниот простор се вшмукува капката заради негативниот притисок. Пред да се даде целосната доза се прима прво тест доза за да се потврди дека се работи за епидурален простор. Се аплицира 3-4 ml од анестетикот. Доколку по грешка катетерот се наоѓа во субарахноидалниот простор ќе настане потполн блок (и моторен и сензитивен). Најчесто е користен бупивакаинот, но може да се комбинира и со опоид(фентанил или морфиум), во зависност од тоа каква интервенција се извршува.

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 15:59:48)

Tokmu taka, jas ova go razbiram bas taka - deka anesteziite se so istata namena, no so razlicno vremetraenje. Ottuka i primenata vo medicinata im e razlicna. sepak,
Miana, cekame tocno objasnuvanje od tvojot dr [sm=smiley36.gif]

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 16:04:07)

Eve koj razbira angliski, malku poednostavno objasnuvanje, ova gore mnogu medicinski mi zvucese, barem mene [sm=smiley36.gif]

An alt_ernative to the epidural is the spinal block. While very similar to an epidural, the main difference between an epidural and a spinal block is that a spinal block is injected one-time directly into the dura. Just like the epidural, it is injected below the base of your spinal cord. A spinal block can provide pain relief from the chest down for up to two hours.

One advantage of a spinal block is that it is quicker to administer than an epidural. If you''re progressing rapidly, there may not be time to administer an epidural before birth.

Another advantage is that the pain relief is almost immediate, whereas with an epidural there is a 20-minute delay.

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (13.10.2011 16:17:42)

ajde ve molam videte go sega ova i Vi se izvinvam sto e na Srpski
Epiduralna anestezija prilikom porodjaja u svetu se primenjuje već nekoliko desetina godina, ali je i kod nas sve više žena koje se odlučuju za to. [image]http://www.bebac.com/templates/public/images/tortoise-news-square.png[/image]"Epiduralna anestezija je procedura kojom se anestetik ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba, čime se postiže obezboljavanje donjih delova tela, bez uticaja na kontrakcije materice", objasnila je Jelena Tomanović, anesteziolog u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije (KCS).

Ona kaže da podržava epiduralnu anesteziju ukoliko postoje uslovi koji bi omugićili rad anesteziologa i ne bi ni u kom smislu ugrozili pacijentkinju. Da bi takva anestezija bila potpuno bezbedna potrebno je isključiti kontraindikacije koje bi bile eventualni uzrok nekih neželjenih efekata anestezije.

Medju njima su oboljenja hematoplaznog sistema, krvi i koagulacionog sistema, hipovolemija (smanjena količina slobodne tečnosti u organizmu), teški kardiovaskularni poremećaji, koštano-zglobni poremećaji kičmenog stuba koji su značajni za praktično ostvarivanje anestezije i respiratorni problemi koji bi uticali na ostvarivanje i efekte epiduralne anestezije.

"Svakoj pacijentkinji pristupa se kao individui, na osnovu čega se odredjuje koji je za nju najbolji i najefikasniji način da se porodjaj ostvari što bezbolnije", istakao je ginekolog dr Miloš Petronijević iz Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS.

On kaže da ginekolozi mogu da indikuju primenu epiduralne anestezije u odredjenim situacijama, dok se u ostalim slučajevima ona daje po želji pacijentkinje. "Anesteziolozi Instituta su obučeni da primenjuju epiduralnu anesteziju, upoznati su sa mogućim komplikacijama, tako da tokom same primene anestezije preduzimaju sve mere da se eventualne komplikacije spreče.

Komplikacije su ekstremno blage, može se javiti glavobolja, a težih komplikacija na našoj klinici nije bilo", naglašava Petronijević. Epiduralna anestezija se daje tek kada porodjaj dodje u svoju aktivnu fazu, kada su bolovi stalni i ritmični, jer preuranjeno davanje može zaustaviti kontrakcije i time produžiti trajanje porodjaja.

Razlozi za korišćenje epiduralne anestezije u akušerstvu su mnogostruki, uglavnom je to smanjenje ili potpuno eliminisanje porodjajnih bolova, uz povoljan uticaj na razvijanje porodjjaja, kažu ginekolozi. Epiduralna anestezija se izvodi tako što pacijentkinja legne na stranu ili sedne u krevet, sa bradom spuštenom prema grudima i blago savijenim nogama.

Mesto uboda na ledjima se prebriše rastvorom za dezinfekciju, daje se lokalni anestetik tako da intervencija ne boli i tada se stavlja kateter u epiduralni prostor. Posle porodjaja kateter se vadi, a efekat anestezije traje još par sati i pacijentkinjama se preporučuje da miruju i ne ustaju same iz kreveta.

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (14.10.2011 9:47:36)

Dobro utro na site [sm=nosecka.gif].
Kako ste denes? Mene sabajle me fatija nekoi bolki i pocnav psihicki da se spremam da gi budam site, ama posle nekolku minuti si pominaa. Si se vrativ vo krevet (kaj sto kerka mi spiese zasto e malku zatnata, a vo nejzinata soba e mnogu ladno) i so saati si ja guskav i si ja galev i i zboruvav: mama ke odi da ti donese sestrice, za da ne rastes samo, nemoj da mi se lutis, brzo ke se vratam, ke bide isto kako tebe, ke ima isto nose, mnogu kosa, samo ne znam dali ke gi ima tvoite plavi ocinja... [sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif]
I taka sum si zaspala, i sega nisto ne mi e, i spremna sum da idam da se raspravam vo tehnomarket za edno parno sto vcera go kupiv, a ne raboti [sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif] [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (14.10.2011 11:11:10)

Lele zenska me rasplaka so muabetive sto si i gi pravela na Sofi [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image]  Uffffffff- ke dojde i kaj mene toj moment koga ke odam vo bolnica..Najtesko ke mi bide za kerkickami sto ke si ja ostavam ..Nema od glava da ja izvadam i mislam deka ke se rasplacam odejki samo zaradi nea [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ili moze nema...? aj ke vidime... inaku dobro se osekam..Od ponedellni ja rasitnuvam 40 kata [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Poslednite 10 nedeli [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I vreme e za pocesti pregledi i sl. Cudesii nekoi nemam-fala bogu,samo mi e cudno kako moze JAS (koja sto imase problemi vo zeludnikot ) da nemam sega nikakvi problemi ni kiselini..Mozebi zaradi  toa sto jadam po 2-3 jabolki dnevno....Pa vo prvata bremesto ke crknev od kiselini

anedespo -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (14.10.2011 11:28:14)

Sin mi imase 3 godini koga se poragjav so vtorovo. Bev edna nedela vo bnolnica i koga se vrativ, mi bese lut i ne mi zborese. Me ignorirase nekolku dena zasto sum go ostavila. Abe se utepav od placenje tie denovi. Ne prestanav.

Страница: <<   < Претходна страница  89 90 [91] 92 93   Следна страница >   >>