RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Buuu -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:04:57)

znam i mene taka mi kazaa...pa so vrski dogovoriv...zosto na klinika e haos i mora preku nekoj da dogovoris [sm=zmeden.gif] za zal znaes kaj nas deka drzavnoto funkcionira katastrofa [sm=zmeden.gif] ti koga treba da se poragas???

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:10:03)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Buuu

znam i mene taka mi kazaa...pa so vrski dogovoriv...zosto na klinika e haos i mora preku nekoj da dogovoris [sm=zmeden.gif] za zal znaes kaj nas deka drzavnoto funkcionira katastrofa [sm=zmeden.gif] ti koga treba da se poragas???
Jas na 19 ti dekemvri... I jas imav vrski i toa epten vrski ama me fatija bolkite navecer,a nemase anesteziolog i mi rekoa - kasno bilo za inekcija neznam na kolku prsti se stavala...Ama toa od edna strana e dobro ama kogake mi tekne deka ne osekas ni vo wc koga ti se odi t.e. koga ti se moca - e toa e loso...Jas DEFINITIVNO ovoj pat so epiduralna odam ili so spinalna...So dve race ke im potpisam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I vo GAK ke se poragam

Buuu -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:14:14)

leleeee znaci bolkite se uzasni??? mene mi e prvo i jas vo GAK ke se poragam i veke se poveke me faka panika ....kako li ke izdrzam a i jas i so noze i race kepotpisam za epiduralna...vikaat deka spinalna poveke ja stavaat na carski [sm=smiley13.gif] veke nisto neznam ......veruvam vo vrskive i se nadevam deka vo nedela ke se porodam konecno [sm=smiley1.gif] tebe vtoro ti e ??? daj kazi iskustvo :)))
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: Buuu

Jas na 19 ti dekemvri... I jas imav vrski i toa epten vrski ama me fatija bolkite navecer,a nemase anesteziolog i mi rekoa - kasno bilo za inekcija neznam na kolku prsti se stavala...Ama toa od edna strana e dobro ama kogake mi tekne deka ne osekas ni vo wc koga ti se odi t.e. koga ti se moca - e toa e loso...Jas DEFINITIVNO ovoj pat so epiduralna odam ili so spinalna...So dve race ke im potpisam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I vo GAK ke se poragam

@Mila@ -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:17:47)

epiduralna ne stavale ako si otvorena 4-5 prsta bidejki nemalo rezon bidejki procesot na poroduvanje veke bil pocnat,mng zavisi vo drzavna vo koj del od denot se poragjash - anesteziologot sto ni beshe na predavanja kaza deka vo dezurstvo se dvajca anesteziolozi i deka prednost imaat carski rez i itni slucaevi ( sto e normalno i razbirlivo)preku den prikaskata e dr ima pogolemi shansi da dobiete epiduralna,+ info sto go kaza anasteziologot e deka moze da se primi epiduralna na "ladno" koga si otvorena malce ili ke dobiesh provokacii so toa sto ke se regulira kolicinata na anestetikot sto ke se prima po potreba,taka da ako imate vrski bolje vi e ova varijanta zs nemash bolki koga ja primash i ke moze na raat da vi ja stavat i ke si bidete mirni.

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:20:06)

nemoj da se sekiras...Kaj site zeni e razlicno..Moze ic da nemas bolki......Mene poragajot mi pomina mnogu lesno,a bolkite malce potesko ..Mi stavija spinalna pola saat pred poragaj kolku da me smirat malce i mi pustija provokacija..I taman koga dojde vreme za poragaj - se vratija bolkite i gi osekav naponite..Zatoa sakam pak taka ama celo vreme da ne osekam a koga ke treba da se porodam da osekam..Poragajot ne mi se vide strasen,ama ic a moze i deka veke edvaj cekav da se olesnam...Zapamti - sekoja zena ima razlicni boli,a nekoi i ic nemaat,takada nemoj da panicis bez potreba...Samo so ubavo misli i bez strav..eve jas vtor pat ke se poragam pa ic ne mi e strav..Ke si dogovoram Inekcija ( mene mi e strav da ne mi recat pak - kasno  e ,e togas ke gi zapalam-sega veke imam iskustvo ke im kazam ubavo jas na niv,a imam i podebeli vrski sega [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) i ic ne se panicam..zatoa i sakam pak da go osekam poragajot...Nekako prirodno si e prirodno,znaes koku da napnes..Vo sekoj slucaj moj svet - samo bez panika i strav ...

miana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:23:06)

ИЗВОРНА ПОРАКА: @Mila@

epiduralna ne stavale ako si otvorena 4-5 prsta bidejki nemalo rezon bidejki procesot na poroduvanje veke bil pocnat,mng zavisi vo drzavna vo koj del od denot se poragjash - anesteziologot sto ni beshe na predavanja kaza deka vo dezurstvo se dvajca anesteziolozi i deka prednost imaat carski rez i itni slucaevi ( sto e normalno i razbirlivo)preku den prikaskata e dr ima pogolemi shansi da dobiete epiduralna,+ info sto go kaza anasteziologot e deka moze da se primi epiduralna na "ladno" koga si otvorena malce ili ke dobiesh provokacii so toa sto ke se regulira kolicinata na anestetikot sto ke se prima po potreba,taka da ako imate vrski bolje vi e ova varijanta zs nemash bolki koga ja primash i ke moze na raat da vi ja stavat i ke si bidete mirni.
Pa na taka i mislam jas Mila..da mi ja stavat [red da pocnat bolkite....A toa ne ja stavale na 4-5 prsta bidejki procesot e pocnat -0 neznam bogami..Jas bev 3 -4 prsta ( treba 9-10 da se otvrois ) a bolkite mi traea od 19-20h do 11 utre denta ,takada....i toa da ne mi stavea provokacija koj znae uste kolku ke traea...Koga mi stavija spinalna bev 8 prsta ovtorena...

Buuu -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 16:24:16)

Fala Miana na odgovorot .....se nadevam deka ke pominam lesno...i prirodno :) i ke probam da iskuliram,pa posle poragaj zdravje boze ke go kazam moeto iskustvo....samo znam deka epiduralna baram po ekoja cena :DD
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

nemoj da se sekiras...Kaj site zeni e razlicno..Moze ic da nemas bolki......Mene poragajot mi pomina mnogu lesno,a bolkite malce potesko ..Mi stavija spinalna pola saat pred poragaj kolku da me smirat malce i mi pustija provokacija..I taman koga dojde vreme za poragaj - se vratija bolkite i gi osekav naponite..Zatoa sakam pak taka ama celo vreme da ne osekam a koga ke treba da se porodam da osekam..Poragajot ne mi se vide strasen,ama ic a moze i deka veke edvaj cekav da se olesnam...Zapamti - sekoja zena ima razlicni boli,a nekoi i ic nemaat,takada nemoj da panicis bez potreba...Samo so ubavo misli i bez strav..eve jas vtor pat ke se poragam pa ic ne mi e strav..Ke si dogovoram Inekcija ( mene mi e strav da ne mi recat pak - kasno  e ,e togas ke gi zapalam-sega veke imam iskustvo ke im kazam ubavo jas na niv,a imam i podebeli vrski sega [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) i ic ne se panicam..zatoa i sakam pak da go osekam poragajot...Nekako prirodno si e prirodno,znaes koku da napnes..Vo sekoj slucaj moj svet - samo bez panika i strav ...

Ljubovce -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 17:19:23)

Epa eve jas denes si bev na pregled i si go vidov bebusot moj,ama licenceto nikako ne mi go pokazuva,samo ednas mi go sliknaa vo lice,stalno si se krie so racinjata :-)))
inaku uste e karlicno i toa polozba ima fateno so da vi kazam,35 nedela sum i se mislam deka nema da se svrti,kako i da e samo neka bide dobro pa neka bide i carski...
2500gr e,mi kaza deka e dosta napredno i golemko :-)srcence moe najmilo..

Ikana -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 18:12:53)

[sm=angel.gif][sm=angel.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=angel.gif]

sladjana ms -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 19:22:12)

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Zdravo mamicki i od mene. Denes bev da gi zemam rezultatite od krv i urina i na moe golemo prijatno iznenaduvanje hemoglobinot mi e124, a pet meseci po red e 107 i 105.Ovoj mesec piev samo Pregnazon complete i site vrednosti mi se vo ramkite na referentnite vrednosti. E sega gledam deka diskutirate za epiduralnata anestezija deka moze da si ja pobarate sami i koga.Kolku cini taa anestezija i dali sigurno ke ja dobijam dokolku ja pobaram i platam. Inaku utre vleguvam vo 37 nedela i ke se poragam vo GAK.Pozz[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/metulj.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/metulj.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image]

@Mila@ -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 20:02:27)

Vo gak kolku sto kaza anesteziologot se ushte ne se naplakja dopolnitelno.I ke ja dobiesh vo slucaj koga ke ima sloboden anesteziolog da te sledi za vreme na poroduvanjeto,vo princip pri sekoja intervencija so anestezija anesteziologot treba da se prisuten za vreme na procesot za da seledi dali se e oki i da reagira,osobeno kaj epiduralnata zs taa preku kateterot moze da se regulira-kolicinata na anestetik.

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 21:40:38)

Kolku shto ja sum zapoznaena,...epidural na GAK malo morgen..osven teski kabli ako imate...bratucetkkami molese kolese za anestezija ne ja ni poglednaa a uste najmalku 5 slucai takvi znam...mene vo remedika mi stavija recisi na pocetok..taka da ja nemav ni B od bolki...

Buuu -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 22:27:02)

tocno e toa deka ako nemas debeli vrski nema da dobies epidural....i jas taka imam slusano,pa zatoa si fativ debeli vrski za da bidam mirna [sm=smiley36.gif] se nadevam deka ke ja dobijam taa anestezija :))) inace cekam uste pa ke ve izvestam denovive ako konecno bidne mojov poragaj [sm=smiley36.gif] pozdrav do site mamicki i so lesno :)))
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Kolku shto ja sum zapoznaena,...epidural na GAK malo morgen..osven teski kabli ako imate...bratucetkkami molese kolese za anestezija ne ja ni poglednaa a uste najmalku 5 slucai takvi znam...mene vo remedika mi stavija recisi na pocetok..taka da ja nemav ni B od bolki...

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 22:55:04)

Mnogu mi e smesno koga diskutirame za anesteziive, koja koga se stavala i slicno, i site imame razlicni soznanija, razlicni iskustva i site mislime deka naseto e tocno [sm=smiley36.gif] nekade na prethodnite strani isto se imavme raspisuvano za anestezii... Trbanekoj da otvori wikipedia i da postira tocno [sm=smiley36.gif]

vesnab -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 22:55:58)

mene so taa epiduralna inekcija od pamet me izvadija, losho miskustvo na edna prijatelka sestarata imashe a taa e medicinsko lice, da ne ve plasham no prirodno si e prirodno, ajde mamicki jaki sme nie, ne ni treba hemija, leleeee moze deka sum prvorodka taka zboram :P neznam no definitivno mislam deka bolje e bez epidural, osekash koga i kolku treba da napnesh....sepak, sekoj si znae za sebe [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

lilicka -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (7.10.2011 23:08:35)

Мој совет природно си е природно.....секоја бременост не е иста како и секоја породилна болка и пораѓај!

ana mari -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 0:26:35)

isto i jas mislam prirodno si e prirodno..... pa da osetime malku i od bolkite da vidime sto zna4i dete da se raga

Yummy Mammy -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 9:42:33)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

mene so taa epiduralna inekcija od pamet me izvadija, losho miskustvo na edna prijatelka sestarata imashe a taa e medicinsko lice, da ne ve plasham no prirodno si e prirodno, ajde mamicki jaki sme nie, ne ni treba hemija, leleeee moze deka sum prvorodka taka zboram :P neznam no definitivno mislam deka bolje e bez epidural, osekash koga i kolku treba da napnesh....sepak, sekoj si znae za sebe [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Lele srcka, ajde rodi, pa ke pravime muabet. Da ne te plasam ama jas bev so epiduralna i dusata mi izleze. Ne e tocno deka bolkite ne se osekaat, anestezijata ne ti ja davaat za kontrakciite, tie i vaka i taka ke si gi istrpis, i vaka i taka ke napnuvas i ke butkas. Losi iskustva ima sekade, i so i bez anestezija, pa kolku samo losi iskustva imaat rodilki bez anestezija? Pretpostavuvam mnogu poveke otkolku tie so anestezija, neli... sepak, vo 21 vek kaj sto nekoj se potrudil da izmisli lek za smiruvanje na najgolemata bolka sto moze zena da ja oseti, so sila da se bara da se dozivee, izvinete ama za mene toa e primitivno (i verojatno nedovolno informirano za toa za sto vsusnost sluzi anestezijata). Ako imas opcija so anestezija, ne si ja baraj beljata so sila da odis bez.
Samo so edno nesto se slozuvam, sekoja zena ne e ista, sekoja bolka ne e ista, sekoj razlicno podnesuva, i toa e toa. Nekoj ke si kuka cel zivot, a nekoj ke stegne zabi i ke prekuti. [sm=smiley1.gif]

Andriance -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 10:54:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

Lele srcka, ajde rodi, pa ke pravime muabet. Da ne te plasam ama jas bev so epiduralna i dusata mi izleze. Ne e tocno deka bolkite ne se osekaat, anestezijata ne ti ja davaat za kontrakciite, tie i vaka i taka ke si gi istrpis, i vaka i taka ke napnuvas i ke butkas. Losi iskustva ima sekade, i so i bez anestezija, pa kolku samo losi iskustva imaat rodilki bez anestezija? Pretpostavuvam mnogu poveke otkolku tie so anestezija, neli... sepak, vo 21 vek kaj sto nekoj se potrudil da izmisli lek za smiruvanje na najgolemata bolka sto moze zena da ja oseti, so sila da se bara da se dozivee, izvinete ama za mene toa e primitivno (i verojatno nedovolno informirano za toa za sto vsusnost sluzi anestezijata). Ako imas opcija so anestezija, ne si ja baraj beljata so sila da odis bez.
Samo so edno nesto se slozuvam, sekoja zena ne e ista, sekoja bolka ne e ista, sekoj razlicno podnesuva, i toa e toa. Nekoj ke si kuka cel zivot, a nekoj ke stegne zabi i ke prekuti. [sm=smiley1.gif]

ABE NAJGOLEM POTPIS [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

ana mari -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 11:30:40)

zenski aj da ve prasam nesto pravam muabet na fb so edna drugarka i ona e trudna i vikam deka od 33 nedela po4nuva 9 mesec ona vika od 36 i sega koj e vo pravo [sm=zmeden.gif]

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 11:45:00)

Se slozuvam so Yummy Mammy i Andriance. Iako prvpat ke ragjam, smetam deka e ludo toa da se pravi bez anestezija. Dva pati pominav od kaj rodilnite sali vo GAK, i dvapati imase gospogji sto urlaaat. Epa izvinete ama za dzabe ne urlaat. Nikoj ne se dere taka za dzabe. Jas sum za epiduralna 100%. Pa nekogas i zabi vadele bez anestezija ama zosto: zatoa sto nemalo. A sega boga mi ne sum cula nekoj taka da da vadi zab, bez anestezija. Ako covekot izmislil anestezija zosto da ne ja koristime? Neka mi izvinat tie sto ne se slozuvaat so mene (bas nikogo ne sakam da navredam) ama sam da se osudis da trpis takva bolka, a da ne moras e malku mazohisticno :))))
E sega sakam da go spodelam so vas iskustvoto na bratucedka mi. Imavme dolgi diskusii na ovaa tema. Taabese bremena so vtoro dete, i nemase strav od poragjanje. Me ubeduvase deka voopsto ne boli i deka taa bolka e kratka i ne tolku jaka kako sto zboruvaat. Znaci otide da se poragja bez epidural.....Prvoto nesto sto mi go kaza koga i se javiv da i cestitam bese: Za se bese vo pravo BARAJ SI EPIDURALNAAAA. Vtoriot poragjaj ne bas ist so prviot :))) bolki nenormalni, so saati.... pa ja ispsekle sto da vi kazam. Glasot i go nemase koga zborevme 24 casa posle poroduvanje... sirotka, samo jas znam kako zvucese. SEga koga i da se slusneme mi potencira da si baram epidural... pa ako mozela i vrski da mi fakja.... E taka. Srekni se tie sto imaat pari da si platat vo Sistina, Sv.Lazar, Remedika. Nesto po nesrekjni tie sto imaat vrski a ke se poragjaat na GAK i Gospod da gi cuva tie sto nemaat vrski a ke se poragjaat po drzavnive..... Ponekogas i anestezijata ne  egarancija deka se ke pomine lesno. Zatoa, so lesno na site!!!!!

kremco -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 13:15:57)

Se slozuvam so yummy mammy za se vo vrska so poroduvanje  kompletno!da ne pisuvam pak isto![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

imam mnogu ubavo iskustvo od poroduvanje blagodarenie na epiduralnata!
i pak taka kje ragjam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]
mr.Tinka samo napred ic nemoj da se mislis[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
uste ako moze na privatno,uste podobro (ako ne barajte vrski za epidural) i nemojte tolku da  se plasite zeni[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ama sepak edno e sigurno sekoe poroduvanje e prikazna za sebe.

Ljubovce -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 13:16:05)

Potpolno se slagam so Mrs.Tinka ...
koga odev na casovite vo drzavna mi dojde nadez deka mozebi nesto e smeneto vo odnost i odgovornosta za bilo koja rodilka..sekako deka ako imas vrski toa ne e sporedlivo megutoa taka nekako sakaa da ne animiraat za kaj niv da se poragame so sto dobiv vpecatok deka malku i samata GAK e zategnata,site sto se pojavija kako tim od GAK bea mnoguuuu ljubezni,anesteziologot sakase da ne ubedi tokmu vo sporotivnoto zosto koga imame uslovi za bezbolno poroduvanje da ne gi iskoristime,jas barem takov vpecatok dobiv. Na prasanjeto dali sekoj sto saka moze da ja dobie ovaa anestezija odgovorot bese sekako deka DA,navistina neznam mozebi e samo farsa,neznam sto se slucuva koga ke ti dojde vreme za toa,prvorodka sum i si se tesam samata so sebe deka so Bozja pomos se ke zavrsi dobro....
Moeto e uste i karlicno vo golema misla sum ako treba carski dali da bide so spinalna ili so opsta anestezija,izborot e na samata rodilka (taka barem kaza anesteziologot na predavanjeto)...kruzi muabet deka od koga go stavile noviot minister za zdravstvo (neznam tocno kako se vika),bilo mnogu zategnato po bolnicite i mnogu cesto im pominuval nenajaven i vo vecernite saati sakajki samiot da ima kontrola...i jas kolku sto znam imalo dosta sto do sega bile kaznati zaradi neodgovornost i bas od toa sto nie najveke se plasime....
Sepak ke kazam so Gospod napred na site i se ke bide dobro...
pozdravce [sm=smiley1.gif]

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 13:32:24)

Ljubovce, baraj si vrski, makar i so carski da si. Ima golema razlika koga imas i nemas vrski. Pozz

Natasa981 -> RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27. до 40. недела (8.10.2011 13:35:10)

mamicki, ubavo vi napisa Andriance..Jas samo da nadopolnam, epiduralna anestezija na GAK n e   d a v a a t  za da vi ja ispolnat zelbata ete taka, ma kolku molele i kolele, tesko deka se dobiva. Jas dvapati na toa predavanjata gi slusav doktorite kako so skepsa govorat, vo smisol , demek da, vo red ama ako se najde prilika, togas ke vi ja dadat. I pazete sega ovoj moment, epiduralna se davala do max. 4-5 prsta otvorenost a posle veke bilo docna. A vie ako dojdete na GAK i ste 3 prsta otvoreni ili ke ve pratat doma, demek rano vi e, ili ke vi recat setaj niz bolnicata za da se dootvoris..A posle e stvarno kasno za epiduralna! Samite doktori se svesni za ova, veruvajte na predavanjava pa i posiroka okolina , znaci sekoja vtora zena prasuvase moze li da si dobijam epidural, site samo toa gi interesirase, ama doktorite bea ,kako da recam, ne me ubedija deka lesno davaat obezboluvanje.A toa deka ke vi pomognat debelite vrski, ne bi se potpirala bas na ova, eve vi slucaj so bratucedka mi, bese se dogovoreno, debela vrska kaj doktor i sl. i na kraj si istera sama se, zasto anestezilogot moral da spasuva zena so iten carski. Dobro , opravdano neli. Toa e situacijata so nasite bolnici, ne za privatnite, ne mislam na niv. Mene samo ovoj moment me odvraka da ne se poragam na klinika, drugo se mi se cinese ok. Ajde so lesno neka ni e na site, kako site, taka i nie :) Jas pa kolku se plasam, da ne vi spomnuvam.. :)

Страница: <<   < Претходна страница  84 85 [86] 87 88   Следна страница >   >>