RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Bethany -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 18:04:47)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] mamicki sozdravje da si nosi bebuskata se sto si i kupila (mislam koga ke se rodi de [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ). Jas utre i zadutre ke gi napagam detskite butici so majkami i svekrvami da kupime od strana na obleka sto mi treba za bebusot, krevetceto ni e kupeno,a kolickata zdravje boze na pocetokot na juli koga ke odime za Stip na kontrola. Ono dodusa mene i ne treba da mi se brza za kupuvanje imam vreme ama nemozam da setam po zestinive naglo mi paga pritisokot pa koristam duri ne se zapocnale vo poln ek oti togas nema setanje ke si se krijam domce [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Inaku od kaj ke zimas kolicka i kako se dvizat cenite kaj vas, nie bendisavme na chipolino 3 in1 vo Andrej kompani vo Stip i mislam od dosega prosetanoto deka se najeftini.
pozdravce [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Carelija, citam deka si od Stip i deka tamu si ja vodis bremenosta. Koj ti e doktorot i kade planiras da se poragas? Vo stipska bolnica li? Jas vo momentov ne ziveam vo Stip, vo drug grad sum, ama vo Stip mi e maticniot i tamu ke treba da se poroduvam. E sega ke treba doktorot da go prasam moram li bas tamu, da ne me fati porogaj dodeka sum tuka, vazi li upat za poroduvanje vo sekoj grad za drzavna bolnica ili ne? Znaes li ti mozebi poveke?

Pozdravce

Bethanu upot od matice ti vazi sekade kade i da otides e sega do dusa kako ke gi pogodis vo koj amin a inaku od kade si i kaj koj doktor odes bidejki i jas imammaticna od stip kaj nea odam samo za bris i za upot za transfuziologija a inaku si odam vo Remedika na privatno,i jas sum vo dilema za poragaj neznam kade da se odlucam dali da odam vo skopje vo cair bidejki imam lezeno tamu ili da odam vo stip mm me napira vo stip bidejki e poblisku no jas nekako nejkam imam mnogu losi raboti slusnato sto se desile i zatoa a mojata maticna samo vo saboti e dezurna vo bolnicata i ne znam sto da pravam inaku odam kaj Valentina Rambabova a ti kade si i koja nedela si

Mamicka77, jas sum 28 nedela i ziveam momentalno vo Tetovo. Ali maticen mi e vo Stip bidejki i licna karta mi e na Stip. Koga sakav da se prefrlam vo Tetovo da imam maticen da ne patuvam , ne mozelo poradi mesto na zivealiste vo Stip, trebalo da se odjavam i trista cuda. Jas si go togas zadrzav mojot maticen, Vlatko Dankov, ordinacija mu e pokraj Valentina. I bas vo ponedelnik odam na kontrola i ke go prasam toa vo vrska so upat za poroduvanje. Iskreno, mislam deka nema da vazi sekade, ama sepak ke si go prasam. Ama i da vazi sekade upatot poprvo bi vo Stip da se poroduvam otkolku vo Tetovo (vsusnost najprvo bi vo Cair, ama ne veruvam deka ke moze taka) , ama prasam cisto da znam za sekoj slucaj da ne me spotera nesto pred vreme dodeka sum vo Tetovo[sm=smiley36.gif] Mada jas planiram, ako Bog da, da od 36 nedela najrano sedam vo Stip do poroduvanje.

Bethany -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 18:11:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

А за штипската болница можам да дадам само пофални зборови. Нема многу гужва на гинекологија, хигиена добра (може и подобра нормално), а за персоналот т.е сестрите само едно големо [sm=bravo.gif]
Штета што не можам јас таму да се породувам [sm=smiley13.gif]

А што се однесува до упатите, јас си имам земено упат веќе од мојот матичен и горе десно ќоше го пишува градот за кој што важи упатот.

Lele Blond, sto ubavo koga slusnam takvo nekoe ubavo iskustvo, losite voopsto ne gi slusam [sm=smiley36.gif]
Jas se trudam sekogas da odam so stav deka ako saka nesto da se sluci loso, ke se sluci pa i vo Amerika da se poroduvas, a moze da bide lesno i vo najloso mesto. E sega edinstveno mi preostanuva da se molam na Gospod da pomine se sto e mozno polesno i pobrzo.

I na site vas mamicki vi posakuvam sto e mozno pobezbolen, polesen i pobrz porogaj!
Odime so takva misla [sm=bravo.gif]
Pozdravce.

E da i da prasam, znaes li sto treba da nosam vo bolnica, maticen da go prasam ili treba vo bolnica da se raspitam?
Jas mozebi malce rano, ama takva sum si, sakam se da znam unapred, da se organiziram [sm=smiley36.gif]

Carelija -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 18:16:05)

Ne mu ja misli mnogu uste od sega jas i ti sme nepolna nedela razlika vo termini a do septemvri ima vreme, pa kaj i da se poragjame neka minuva so ubavo i so lesno da si izlezat bebusite pa dali bilo sk ili stip ili makar tetovo i ne e nekoja bitna rabota. Toa sto treba da si go pomineme ke si go pomineme kaj i da sme. Samo dobra misla dotogas [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Bethany -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 18:18:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

Ne mu ja misli mnogu uste od sega jas i ti sme nepolna nedela razlika vo termini a do septemvri ima vreme, pa kaj i da se poragjame neka minuva so ubavo i so lesno da si izlezat bebusite pa dali bilo sk ili stip ili makar tetovo i ne e nekoja bitna rabota. Toa sto treba da si go pomineme ke si go pomineme kaj i da sme. Samo dobra misla dotogas [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Taka si e Carelija [sm=bravo.gif]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 18:44:36)

do sega gledav poragjai na youtube poshto od zeshkovo izglea mi  senamalila zdravata svest i sea se posrav od strav...imam panichni napadi...kolku sum glupava....auu siroti bebinja kako git egnat za glaa....
dva pati kje mrdne detevo i dva pati so nindzaki od sho boli mi se plache

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 18:59:07)

Poragjajot kje go doziveete taka kako sto ste psihicki podgotveni za nego. I ne e strasno- volsebno e iskustvoto na prva sredba so noviot zivot! Toa ne se opisuva so zborovi!

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 19:17:22)

Mamicka77, jas sum 28 nedela i ziveam momentalno vo Tetovo. Ali maticen mi e vo Stip bidejki i licna karta mi e na Stip. Koga sakav da se prefrlam vo Tetovo da imam maticen da ne patuvam , ne mozelo poradi mesto na zivealiste vo Stip, trebalo da se odjavam i trista cuda.

бетани не знам зошто не ти дозволиле да запишеш матичен таму кај што живееш??. Јас немам лична карта сменето ни здравствена книшка, ама кога се преселив во Скопје го одјавив претходниот матичен и без проблем си пишав од Скопје матичен. Ти треба само одјава од матичниот и од фондот за здравство од Штип. Не ми е јасно зошто те малтретираат.
Значи без осет се. Личната карта нема врска! Мене ме плашеа со куп глупости ( го имам ова дискутирано на форумов) од типот не можеш породилно да земеш на моминско презиме- лаги ништо нема врска се се може! Колку се неписмени![sm=hudicek1.gif]

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 19:25:59)

И јас гледав на youtube породувања, интересно беше е сега крваво е додуша[sm=smiley11.gif] ама подобро да знам што ќе се случува. Мирна беше родилката можда затоа и не ме исплаши снимката[sm=smiley36.gif]

Bethany -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 19:34:45)

Не знам Лидина, бев и во Тетово во фондот и таму ми кажаа дека апсолутно нема шанси, изгледа е некој нов закон, не можеш крај да им фатиш, иако се оди во една иста каса... ама јас баш прашав и во главниот фонд и тие ми кажаа дека така не може, освен ако имам потврда од работа (фирма) во Тетово, тогаш може, ама јас тоа немам.

Ама да е фрустирачки , итекако е! Баш во периодов кога одев по таа работа, во Тетово ми викаа не може, во Штип може. Иста држава, два града, различни закони! И како ќе се снајдеш тогаш? [sm=zmeden.gif] Некој не си знае работа, ама кој, на крајот ти испашташ. Без везе.

Ама што е па најинтересно, матичниот лекар општа пракса имам во Тетово, се одјавив од Штип и ме пријави докторот тука, ама за гинеколог не може... немам појма како, таа во фондот ми вика: е па сите ќе одат во Скопје и ќе си земаат таму матичниот. [sm=zmeden.gif] Воопшто не можеш да излезеш на крај со нив.[sm=smiley7.gif]

како и да е , сега за сега вака ќе остане, па ќе видиме понатаму.

Bethany -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 19:39:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

И јас гледав на youtube породувања, интересно беше е сега крваво е додуша[sm=smiley11.gif] ама подобро да знам што ќе се случува. Мирна беше родилката можда затоа и не ме исплаши снимката[sm=smiley36.gif]

Јој, јас мислам дека е подобро за мене да не гледам, инаку после ќе имам ноќни мори.[sm=smiley36.gif]
Подобро вака, да не знам што ме чека.... што треба да знам, ќе се распрашам, за другото подобро да не знам.[sm=zmeden2.gif]

anedespo -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 19:44:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

Секако дека не ти треба упат на секое одење на ЦТГ, па зошто ти бараат?? Упатот што ти го дава матичниот доктор ти важи за тековните месец дена. Ти само си плаќаш за секое одење а им го даваш истиот упат. Мене еднаш ми даде упат не ми пиша дата еве јас 4 - пат ке одам со истиот упат во ГАК.Ајде нека не се прават, нека не те малтретираат,единствено ако ти го дале во последната недела од Мај месец и ти ставил датум на упатот, па сега си отишла во Јуни, можно е да ти бараат нов. Провери го упатот уште еднаш и заржи им таму[sm=hudicek1.gif]

A бе таа лудата во болницата ми го зеде упатот и си го задржа таму. И јас ја прашав дали за нареден пат ќе ми треба ми рече да. Ем и кажав дека не можам да вадам на секое одење поради тоа што матичниот ми е од друг град, она ми вели е мора што да правам.
А на упатот немаше дата напишано.
И јас и предложив само да си плаќам на секое одење, а упатот да е истито, ама таа не па не, морало упат.
Ах ај нареден пат кога ќе отидам ќе ја отерам во триста лепи [sm=hudicek.gif] [sm=hudicek1.gif]
Ај да ми беше во овој град матичниот, ќе отидев ќе си вадев, а вака морам да ја малтретирам мајка ми да оди да ми земе упат, па да се снајде да ми го прати по некој или евентуално по бус да го пушти.

Vo GAK i mene mi go zadrzaa upatot, a na sekoe odenje me naogjaa vo upatite i mi go davaa predmetot, so prethodnite merenja i rezultati. Znaci vadev samo eden mesecno.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 20:47:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

E da i da prasam, znaes li sto treba da nosam vo bolnica, maticen da go prasam ili treba vo bolnica da se raspitam?
Jas mozebi malce rano, ama takva sum si, sakam se da znam unapred, da se organiziram [sm=smiley36.gif]

Ај ќе се распрашам (имам доста пријателки на штипска гинекологија) па ќе те известам.

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 21:32:32)

vi posakuvam lesna [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]bremenost i sto pobrzo da si se guskate so bebuskite jas sum 31 nedela bebeto na poslednata kontrola bese tesko 1500 sto odgovara za taa nedela ama nozete i odgovaraat za 32 nedela doktorot vika nema mesto za panika. na vaginalniot bris i na urinokulturata mi bese  pronajdena enterococa bakterija i doktorot mi prepisa da pijam pancef 2x1i octenisept sprej dali ima nekoja od vas pieno pancef vo bremenost prasuvam zosto mi rekoa deka e jak antibiotik i straf mi e da ne mu steti na bebceto

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 21:39:07)

Денес бев кај нефролог, одлично сум,имам резултати од испитувањата за чиста петка![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]Не биле за џабе јадењето бљантава храна и литрите вода што се присилувам да ги пијам... Мојот царски рез ќе биде како и за секоја друга жена, нема потреба од посебен третман во било кој поглед... Таква среќна, и денес се фрлив на пазар. Купив уште еден куп ситници, и количка, релаксатор и комплет постелнина (четири страни за креветчето, чаршавче, јорганче и перница)... И не можам да им се донагледам вечерва [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

anedespo -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 21:46:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dushice

vi posakuvam lesna [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image] bremenost i sto pobrzo da si se guskate so bebuskite jas sum 31 nedela bebeto na poslednata kontrola bese tesko 1500 sto odgovara za taa nedela ama nozete i odgovaraat za 32 nedela doktorot vika nema mesto za panika. na vaginalniot bris i na urinokulturata mi bese  pronajdena enterococa bakterija i doktorot mi prepisa da pijam pancef 2x1i octenisept sprej dali ima nekoja od vas pieno pancef vo bremenost prasuvam zosto mi rekoa deka e jak antibiotik i straf mi e da ne mu steti na bebceto

Pancefot e jak antibiotik, megjutoa so najmalku nusefekti.

rina13 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 22:05:33)

jas piev vo 12 nedela koga e najopasno poradi organogenezata 5x1 dosta e jak ama i efikasen i se pomina ok nisto strasno...nema potreba od strav

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 22:06:53)

falati anadespo na brziot odgovor mene me fati panika zatoa sto migo prepisaa 800 mg na den a vo upatstvoto stoi 400 mg na den da ne ima taa doza nekoi posledici na bebceto iako sum 31 nedela

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 22:09:57)

rina13 za koja bakterija ti go prepisaa pancefot i od kolku miligrami od 200 ili 400

rina13 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 22:17:31)

imav enterokoka a mi prepisaa od 400mg

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (17.6.2011 23:40:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki

Денес бев кај нефролог, одлично сум,имам резултати од испитувањата за чиста петка![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]Не биле за џабе јадењето бљантава храна и литрите вода што се присилувам да ги пијам... Мојот царски рез ќе биде како и за секоја друга жена, нема потреба од посебен третман во било кој поглед... Таква среќна, и денес се фрлив на пазар. Купив уште еден куп ситници, и количка, релаксатор и комплет постелнина (четири страни за креветчето, чаршавче, јорганче и перница)... И не можам да им се донагледам вечерва [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ete kaj poslusen pacient ima dobri rezultati[sm=bravo.gif] Bebusot sozdravje da si nosi i koristi se i sto pobrzo da gi izrasne pa novi da kupuvate[sm=smiley1.gif]
Jas sega se pribrav od kaj majka mi so 3 ogromni kesi stvari sto mi pratila bratucedka mi.Ima 40 tetri, 15 svedski preku 40 bodi, spihozni, komplet postelnina so ograda glanc nova posto maliot ni 1 den ne i spiese vo krevetce i uste eden kup drugi stvari.Mnogu znaci koga ima koj da ti dade.Normalno kupiv i jas se sto treba( osven peleni) mora i novko da ima ama pa za niz doma dobro ke mi dojdat.

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (18.6.2011 8:33:20)

i jas pief pancef poradi baratolinievata zlezda vo 6timesec i jas mn se plashev site mi zborea kako e mn jak koj mi goprepishla i toa dve dozi piev edna po druga i mn mi pomogna mi se povleche inache kje trebashe da me derat na zivo na sred bremenost, site me plashe i so predvremen poragjaj pa pak i od toa nishto, taka da ako ti gi prepishe dr da si gi primash valjda znaat povekje od nas.
bombica i jas dobiv mmn i bodi i pizamki od rodnini iako iznoseni kje vrshat rabota niz doma. imam samo edno pakuvanje tetra peleni i mislam deka kje bidat premalce bidejki gledam deka za se se koristat i za postilanje i za brishnje i za na doenje i za povivanje da idam denes da nabavam ushte 10 komad dodeka mozam da peglam :))

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (18.6.2011 9:43:20)

heba fala ti na odgovorot me smiri malku.pieshe dve kutii apcinja ili dvapati na den od po 400mg.mene  mi dadoa za urinarna i vaginalna infekcija pa valjda nema da mu napravat steta na bebusot posto i mene vo apteka me isplasija i mi rekoa deka pancefot se jaki
veke pobudalev skoro cela bremenost ja pominav so bolki so lezenje zzaradi skrateno grlo na matkata i so strav od predvremeno poroduvanje od bakterijava covek raat da ne e.

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (18.6.2011 11:24:59)

Јас што се не истерав во бременоста, имав уреаплазма па ми дадоа да пијам Сумамед, се плашев да не му биде нешто на бебето бидејќи бев 15 та недела, па можело предвреме да ми пукне водењакот заради бактеријата, ама еве ме во 36 +5 и се е како што треба. Ме фаќаа синуси, крајници, секогаш пиев што ќе ми даде матичниот, па на крај се добро излезе. Последно се замарав со Клексанот, па и тоа го истерав. Затоа драги РР, како господ никој не е , ќе биде се во ред. Инаку ова утро бебуш е многу раздвижен, мислам дека кај и да е без ребра ќе останам, боли не се додржува [sm=smiley13.gif]. За слабините и да не зборувам. Блонд мила кажи и таму на таа на шалтерот да не те замара со упати, затоа што со еден имаш право да се прегледуваш колку пати сакаш месечно. Точно дека упатот кај нив останува, ама ти кај тебе си го имаш долниот дел кај што запишува докторот, тоа го носиш со тебе и си тераш работа.

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (18.6.2011 11:47:40)

jas i mesec dena pred da ostanam bremena od kako m ipocna terapijata za ivf umiram od stravovi i shto ne mi se izdesi i za se nesho citav kako moze da dojde do predvremen poragjaj pa eve ko gospod nikoj 9ti mesec sea pa umiram od strav koga ne mrda kako denes na primer ni da se protegne stomakov stoi, najvekje me fakja strav vo vikendi zoshto nema choek kaj da prasha pa davam povekje na forumov :))) dushice ne se sekiraj ja trebashe 3 dozi da pijam ama me preubedi aptekarkana a doktorot mi gi prepisha i posle od kako ja zavrshiv vtroata vikam kje ja trpam neka boli kje lezam pochesto mi pomina za dva dena taka od nikade. gledav na youtube kako se drzi i kako se doi bebe i cel den si ja zamisluvam ...pochaa i okolinava da ja fakja netrpenie samo me prashuvaat site ajde ushte kolku koga kje bide kako shto :)))

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (18.6.2011 13:54:31)

Сите прашуваат Хеба, не само тебе, па и мене ме гњават секој ден. Татко ми пак кутриот, ова ќе му е прво внуче (прво па машко ихааааа) и во денот по неколку пати ми врти и само ме прашува што има ново, до каде сте, како е квасецот (мисли на [sm=duda.gif] [sm=jezicek.gif] ). А пак мајкам ми, што да кажувам со татко ми како да се натпреваруваат кој повеќе ќе ми звони, пресреќна е што на 42 години ќе стане баба [sm=smiley36.gif], а мојата баба на 67 год - парабаба [sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]

Туку се слушнавме денес со докторот, му велам јас немам абер за раѓање а он ми вика имаш време до 25ти де [sm=zmeden.gif]
Јас знам дека имам време, ама жештиниве не се издржуваат, синоќа спиев со вклучена клима, за среќа немам последици. Во понеделник пак на ЦТГ, па може ќе има некои промени [sm=smiley1.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  69 70 [71] 72 73   Следна страница >   >>