RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

lilicka -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 11:34:35)

Моето бебушче до 7ми месец беше доле многу а сега се сврте карлично.....и ми скока на бешика многу ми е непријатно[sm=smiley13.gif]се надевам до крај дека ќе се сврти пак!!
Малку се плашам како што ми одат деновите,мислам дека од тоа имам несоници!!!

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 12:52:09)

dechki ne me razbirajte pogreshno ama ova uzivaj vo bremenosta me vadi od pamet :))
5 godini cekana bremenost vtoro invitro prvoto vo 9ta nedela mu prestana srceto za ova e merena sekoja minuta i e misleno misleno moleno premoleno :)) znam kako e so malo bebe dvajca vnuci sum izchuvala eve edniot odi vekje na uchilishte i toshno znam kako se gleda na bebeto vo prvata godina i prvite meseci i prvite denovi znam deka tek kje pochnat grizite ama nemojte da mi kazete deka menjate bremenost za dve rachinja kako balonchinja i dve obravchinja i edno uste najubavo na svet :)) demek udarive u beshika podobri se i na kiselinive da se raduvam ajde ajde vie majki nizaedni so si imate vekje deca lesno vi e da zborite vekje imate nekoj u momentov sho ve gushka :)))

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 12:56:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lara2224

Lindina moze i sme se videle, jas bev na rizicno odelenie vo sredata popladne :)

Lara јас бев вечерта на ЦТГ во собата веднаш од влезот десно, сме се промашиле за малце[sm=jezicek.gif]. Отидов вечерта за помалку гужва ама се погодија родилки поитни од мене[sm=smiley36.gif] На лице им се читаа болките, затоа си почекав и јас и не немам намера да одам пак освен ако не мора и кога ќе дојде време за раѓање.

Мамички супер совет, јас најмногу се плашам од она што следува откако ќе се роди бебето, и покрај се остана уште малку време за уживање.[sm=jezicek.gif]

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 14:05:37)

Znaete li zosto treba da uzivate vo bremenosta? Bebeto e sega vo vas, vie mnogu se grizite za nego i drago vi e koga stravovite kje vi gi smiri lekarskata kontrola i ona: "Dobri ste, ubavo napreduvate." Koga kje dojde na bel svet tuka stapuvaat na scena tatkoto i site bliski rodnini koi isto taka IMAAT pravo da se grizat i da go sakaat maloto novodojdeno covece. Kaj mnogu majki toj moment na "delenje" predizvikuva stres, ne poradi drugo, tuku poradi grizata sto a majkata i e instiktivno vsadena, a vamu, sme, neli, socijalni sustestva... I, ete ti stresovi! A pak, ako e mamicka bas ubedliva i ako site se povlecat tri metri zad crvenata linija, uste pogolem problem! Pa sleduva ona, "Me ostavija sama so bebeto, pagjam od umor, site si ziveat, a jas nemam ni minuta za sebe"... Toa ne se trenira na vnuci i sosedi! Ako znaes da promenis pelena i da nahranis bebe, toa uste ne te pravi majka, ama poleka, pa se kje naucite, mladi mamicki. Jas samo se obiduvam da go podelam so vas iskustvoto za da vi bide malku polesno [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 14:28:00)

pa malce mamicki ja rashiri temava ama ajde,,... nema da komentiram za mojot stav shto ne pravi majka a shto ne, nit pa mislam deka toj stav e kluchno reshenie i e najtochen na svetot bidejki site imame razlichni iskustva i ziveeme vo razlichni sredini !!  a od vnuci do sosedi ima golema razlika isto taka, ne velam deka e isto shto i svoe dete! jas ne ochekuvam ni da delam ni da ne delam obvrski ako se najde nekoj ok a ne isto taka ok! poznavam mn shto se zalat kako se sami napraile i kako im e mn teshko ! no poznavam i nekolku mn bliski drugarki koi nikogash ne spomnale nishto na taa tema se raduvaat na sekoj den pominat i na site novi sitnici shto gi pravi bebeto. povtorno  kje kazam poinaku se gleda od taa perspektiva koga vekje imate edno dete a koga nemate ni edno i nemozete da imate pa ushte vi e nekoja posledna shansa rechisi posleden voz poinaku kje gledash na rabotite. sepak ostanuvam na svoeto mislenje deka so netrpenie chekam da se rodi bebeto i deka menjam bremenost za tri bebinja shto plachat non stop odma :)))

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 15:01:32)

Heba, jas sum rodena so vrodena urogenitalna anomalija, imam samo eden bubreg i "podelena" materica, i bremenosta, i prvata, i ovaa sega, po 15 godini!!! e ogromen predizvik za mene... Toa samo govori vo prilog deka majcinstvoto e eden ogromen, instiktiven poriv...Ne e vazno kako si ostanala bremena, se dodeka ste ok i ti i deteto... Znaci, sepak, uzivaj sto voopsto ja imas taa moznost [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Pepelaska * -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 15:14:16)

Потпишувам со две раце дека треба да се ужива во бременоста, во тој период има нешто волшебно , што секако го има и по породувањето но сепак во бременоста знаеш дека тоа мало чудо живее и расте од тебе

Olivia -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 15:23:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki

Heba,..Ne e vazno kako si ostanala bremena, se dodeka ste ok i ti i deteto... Znaci, sepak, uzivaj sto voopsto ja imas taa moznost [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  

Sosema naprotiv , mnogu e vazen protokolot do zacnuvanje, spontana bremenost i bremenost dobiena po pat na IVF se dve razlicni raboti i mislam malkumina mozat da go razberat toj protokol. Rizicna bremenost e edno i bremenost po pat na ivf drugo so sosema razlicni emocii i cuvstva i pogolema zagrizenost sekako koja e na zalost zapocnata pred samoto zacnuvanje,
No sepak Heba probaj da se soocis so meseto i izdrzi uste malce, pa neli za ova se borese[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
pozdrav do site mamicki koi se na pat da donesat angelcinja na ovoj svet so lesno da si pominete.

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 15:47:22)

Potpis Olivia[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
Uzivaat vo bremenosta onie sto nemale problem so zacnuvanje i sto nemaat rizicna bremenost.Jas iskreno ne uzivam , mene bremenostite mi se macni, stresni, kolku da sakam da se opustam i da uzivam nemozam.Pa i neznam koj bi uzival so krvarenja, kontrakcii, meseci i meseci pominati vo krevet.....Heba i jas bi menjam bremenost ama za 2 bebinja sto placat sepak 3 mnogu galama ke pravat[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Gorde J -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 15:47:37)

heba sosema te razbiram mojata bremenost uste od prvite nedeli bese pekol a ne blagosotojba kako sto ja narekuvaat a poslednite 3 nedeli sekoj cas bev vo isekuvanje kako ke bide CTGto dali ima padovi  zosto e silentno dali ima plodova voda a za kiselini da zboruvam  so apce vo usta mi pravea CTG i na polnoc

Lara2224 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 16:05:11)

Of dusicki koga ve citam mi se place. Jas samo sto posakav zabremeniv, i osven nekolku kratkotrajni gluposti skoro celo vreme se e vo red, a se izlozuvam bez vrska na stresni situacii na rabota i doma. Postojano se grizam za site i se zamaram so gluposti... i posle so sila se teram da se smiram a toa uste povekje me rastrevizuva... sme stignale site do tuka, koja porano koja podocna site ke imame prekrasni bebuski da si gi sakame, da si gi guskame, da se grizime za niv i da se nervirame... se nadevam deka denes mi e posleden vakov den koga od nervoza ne mozam ni da zboram so nikogo, duri i majka mi koja ja gledam eden vikend mesecno ja brkav od mene... stvarno se nadevam deka denes e posleden den da e nekoj povazen od mene i ova malo cudo vo mene.... t.e. nikogaw nikoi ne e povazen no ete dozvoluvam da sum pod stres i nervozi i da mu gi prenesuvam i nemu zaradi nekoj NIKOJ!

Anestis -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 16:08:55)

Zdravo ringerajki, da vi se pofalam so zadocnuvanje ama sega najdov vreme.....na 16.05.2011 se porodiv i go donesov na svetot moeto prekrasno since....sega sme si domicka veke 6ti den i si se guskame. pozdrav za site vas i so lesno na tie so gi ceka raganje [sm=smiley1.gif]

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 16:34:42)

Anestis da ti e ziv i zdrav sinot golem da raste[sm=smiley31.gif]

jas se soglasuvam so Mamicki a i ve razbiram site vas sto imate teskotii vo bremenosta i sto ste zabremenile po potezok pat, megutoa ne znaci deka ako lesno zabremenila nekoja trudnica ke ima i lesna bremenost. I ne mozeme da se klasificirame ovde po grupi, site imame zaednicka cel- da gi rodime pravi, zdravi, zivi.

Jas ne zabremeniv tesko ama ne znaci deka se plasam pomalku od bilo koja trudnica sto zabremenila so IVF ,ili se stresuvam na se sto mi se slucuva i ne filmam loso. Pa koj e toj sto ne mu e tesko posebno sega podueni, pa kiselini pa zesko pa tesko..[sm=jezicek.gif]i se e do psihata, uste malku ke se izdrzi. Ovde sme da se poddrzuvame, da razmenime iskustvo i da se razbereme:))) a ne da kazuvame koj, sto kako treba da se cuvstvuva i dali razbira- nebitno.Pozdrav[sm=smiley31.gif]

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 16:58:34)

Cestitki Anestis!!![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image], Da e zdrava i ziva bebuskata, golema da rasne!

petra27 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 17:08:05)

Pozdrav do site vas.....koga ke kazam uzivajte vo bremenosta,mislam na toa da bidete pozitivni i veseli,veruvajte vo majcinskiot instikt,ne se zamarajte so gluposti.....kako sto se reklo....se vo svoe vreme....
Poveketo na ovoj forum znaat niz sto pominav dodeka da go rodam Stefan....najprvo 3 godini po doktori,intervencii i eden kup lekarstva ostanav trudna....potoa tri krvarenja  od koi vo treti mesec zavrsiv tri dena vo bolnica....vo 27ma nedela zapocnav da se otvaram i mi bese praven iten serklaz....i se na se 9 meseci lezenje vo krevet......se porodiv eden den pred termin.....na 7mi noemvri 2010....ve razbiram i za toplovo i za otocite....voda tecese od mene a nesmeev da stanuvam da se tusiram.....spiev vo dnevna so klima cela nok....jadev,spiev,lezev se na toj krevet...i izdrzav......sega kraj mene zbesnuva edno prekrasno sustestvo i bremenosta mi e kako edno skalilo do celta......zatoa idni mamicki totalno ve razbiram i zatoa samo opustete se i galkajte si go stomaceto i se ke bide vo red....pozdravce

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 17:25:15)

Cestitki Anestis [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]neka e zdravo i zivo sinceto

kapina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 19:12:51)

cestitki anestis neka ti e zivo i zdravo sinceto golemo da porasne 

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 19:40:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Моето бебушче до 7ми месец беше доле многу а сега се сврте карлично.....и ми скока на бешика многу ми е непријатно[sm=smiley13.gif] се надевам до крај дека ќе се сврти пак!!
Малку се плашам како што ми одат деновите,мислам дека од тоа имам несоници!!!

Лиличка, само 3% од бременостите завршуваат со карлично поставено бебе, значи, шансите да се преврти се големи. Како што пишав погоре, имам вродена аномалија на материца, и јас сум една од „среќничките“ што носат карлично од почеток до крај... Првото дете го родив природно, иако беше карлично, но сега знам колкав ризик носи тоа за бебето, така што сега уште со време си најдов лекар кој ќе го извади со царски рез... Тој ми рече дека најважно е бебето и јас да сме добро до тогаш, а кога ќе дојде време за надвор, тогаш ќе бидеме негова грижа, и јас решив да му верувам, и да не се оптоварувам уште сега. Во моментов ми е најважно успешно да стигнеме и јас и бепко до важниот момент, и не сакам ниту да се нервирам, ниту да се полнам со непотребна негативна енергија. И тебе ти го препорачувам истото, мисли на убаво, но сепак, направи напор да се сретнеш и договориш со лекарот кој ќе те пораѓа, тоа многу ќе ти помогне да се опуштиш.

sunshine24 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (28.5.2011 19:44:37)

cestitki anestis neka e zivo i zdravo bebusceto i golemmooo da raste.ova toplovo vreme ubiva.kaj otecena pa uste toplo ne mozam da si gi prepoznaam nozete duri mi se mn smesni od sto mi se ogromni i ne mi gi sobira duri i vo na mm papucite hihiih.odvaj cekam da si go guskam bebenceto iako malku me plasi pomislata kako ke pomine poragajot.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (29.5.2011 1:38:44)

Леле женичња, два дена ме нема да ве читнам а вие сте претерале со пишувањето, едвај ве исчитав.

Анестис, честитки!!!

За документите вака ми требаше:
1.Поништување на ЛК и земање на одјава (јас плус менев градови на живеење [sm=jezicek.gif] )
2. Извод на родени со новото презиме
3. Поднесување на молба за ЛК со уплатница за ЛК (инаку трудници не мора да имаат закажен термин за сликање [sm=bravo.gif] )
4. Откако ќе се извади ЛК, со неа се оди во социјалното со здравствената книшка и таму ти ги менуваат податоците (по новото презиме и адреса) и потоа картоните стигнуваат на новото презиме.

Инаку прв пат слушам дека породилното не го даваат ако на сред породилно ги промениш податоците.

А сакав да ги сменам сега документите бидејќи не сакам кога ќе се породам да ме заведат по моето моминско презиме (така ќе треба кога ќе го пријавуваме бебето јас да сум заведена по моето моминско презиме и фактички бебето ќе биде заведено како вонбрачно).

И да, ЛК ќе ми ја дадат пред изборите [sm=bravo.gif] и тоа БЕЗ да потегнам било какви врски [sm=smiley1.gif]

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (29.5.2011 4:15:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

А сакав да ги сменам сега документите бидејќи не сакам кога ќе се породам да ме заведат по моето моминско презиме (така ќе треба кога ќе го пријавуваме бебето јас да сум заведена по моето моминско презиме и фактички бебето ќе биде заведено како вонбрачно).

Koga se prijavuva bebeto treba da se dostavi  izvod od maticna kniga na vencani ( dokolku roditelite se vencani) Na samata vencanica stoi segasnoto prezime na majkata i nema sansi bebeto da bide zavedeno kako vonbracno iako licnata karta e na staro prezime.....bdw i koga se menuva  licnata karta se podnesuva kopija od vencanica i spored nea se menuva prezimeto.

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (29.5.2011 8:07:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sunshine24

cestitki anestis neka e zivo i zdravo bebusceto i golemmooo da raste.ova toplovo vreme ubiva.kaj otecena pa uste toplo ne mozam da si gi prepoznaam nozete duri mi se mn smesni od sto mi se ogromni i ne mi gi sobira duri i vo na mm papucite hihiih.odvaj cekam da si go guskam bebenceto iako malku me plasi pomislata kako ke pomine poragajot.

Anestit chestitki da e zivo i zdravo!!
i jas maka imam so otocive raceve i stapalava ne mi se prikladni vekje na telovo ogromni se i ko pernichinja meki koga odam kako da gazam na dushek a prstive se zbabotile strashno ushte od sabajle a kaj e denot sea i da kasnam nesho malku posloneko ushe tolku i mn mi se potat ako postojam malku povekje ko vcera so peglav voda techese od papuchine!! edna tura isprav i ispeglav pelenki charshavchinja frotirki i dusha mi izleze onie tetra pelenine ich ne se peglaat !! inaku prashok kupiv eden so bebe na slika demek dermatoloshki ispitam i takov omekshivach mi rekoa so obichen doma so pereme da ne peram bebeshki da ne bile mn jaki pa nesho alergii mfff se nesho novo iskacha

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (29.5.2011 8:56:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

Koga se prijavuva bebeto treba da se dostavi  izvod od maticna kniga na vencani ( dokolku roditelite se vencani) Na samata vencanica stoi segasnoto prezime na majkata i nema sansi bebeto da bide zavedeno kako vonbracno iako licnata karta e na staro prezime.....bdw i koga se menuva  licnata karta se podnesuva kopija od vencanica i spored nea se menuva prezimeto.

За да ја сменам ЛК ми требаше и фотокопија од ЛК на мм, а извод на венчани не.

Леле Хеба не збори за отоци, бурмата повеќе не ја носам, нозете не ми ги собира во ништо, ќе почнам на мм влечките да ги носам. Ако отидам некаде во комшии, ги носам тие влечки за по дома што се, 43 број [sm=smiley36.gif]

Gorde J -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (29.5.2011 9:04:05)

heba omeknuvac nemoj da stavas zaradi alergii moeto dete ima 1,5 godina i uste ne stavam bid. ima atopicen dermatit a peram so persil dermatoloski (sensitive) i peralnata zadolzitelno vrakaj ja po 2 pati da plakne. Vo ovoj prasok nema niti plavi nitu crveni  ni zeleni zrnca. Jas prethodno perev so tecen detergent ama ne bev zadovolna edno flekite ne se perat drugo loso ni vlijaese na kozata

sunshine24 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (29.5.2011 9:27:05)

jas isprav se i vo prasok i vo omeknuvac...ubavo gi isplakniv samo...a toa so alergii ne znam zolva mi odma stavase i obicen prasok i se pa nisto nemase...taka da neka se naviknuva na se i n eka si steknuva imunitet taka mislam deka e podobro.pozz 

Страница: <<   < Претходна страница  46 47 [48] 49 50   Следна страница >   >>